nedelja, 19. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 4. december 2017, ob 15.40 uri, ogledov: 2884

Ustanovljeno Evropsko združenje planinskih organizacij - EUMA

Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V soboto, 25. novembra 2017, je v Nemškem planinskem muzeju v Münchnu potekala ustanovna skupščina Evropskega združenja planinskih organizacij (European Union of Mountaineering Associations - EUMA). Ustanovno listino nove organizacije je podpisalo 23 planinskih zvez, med njimi tudi Planinska zveza Slovenije. V petčlansko predsedstvo EUMA je bil kot eden od treh podpredsednikov izvoljen Bojan Rotovnik.
Prisotni so bili predstavniki planinskih zvez iz 25 evropskih držav, kar je velika večina držav Evrope in s tem je bila zagotovljena reprezentativnost ustanovne skupščine.

Aprila 2016 je bila ustanovljena posebna delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov 7 različnih planinskih zvez, ki je več kot leto dni usklajevala besedilo predloga statuta nove organizacije, zato je v uvodnem delu ustanovne skupščine potekala razprava le o nekaterih vsebinah predloga statuta, ki jih ni bilo mogoče predhodno dokončno uskladiti, sprejeti pa so bili tudi nekateri popravki besedila z namenom, da so določila statuta zapisana čim bolj jasno in razumljivo. V končni verziji statuta, ki je bil soglasno sprejet, je glede EUMA določeno tudi, da:
 • je glavni namen delovanja iskanje skupnega stališča evropskih planinskih organizacij do predlogov dokumentov EU, ki posegajo na področje dejavnosti v gorskem svetu ter uveljavljanje skupnih stališč pri ustreznih organih EU, 
 • je mednarodna nevladna in neprofitna organizacija s sedežem v Belgiji, 
 • so članice lahko organizacije iz držav, članic EU (vključno z državami kandidatkami za članstvo v EU) ter iz tistih evropskih držav, katerih večina ozemlja je geografsko v Evropi,
 • je lahko iz ene evropske države samo ena polnopravna članica,
 • je uradni jezik angleščina,
 • je najvišji organ je skupščina, ki jo sestavljajo predstavniki vseh članic in ki je organizirana vsaj enkrat letno,
 • organizacijo vodi petčlansko predsedstvo.

euma_ustanovna_skupscina_2017_foto_jan_bloudek
Utrinek z ustanovne skupščine EUMA. Foto: Jan Bloudek

Nemška planinska zveza, ki je z več kot 1,2 mio članov največja planinska organizacija na svetu in ki je zelo aktivno sodelovala pri pripravah na ustanovitev EUMA, je ponudila pomoč pri postopkih ustanovitve nove organizacije, zato je bila soglasno sprejeta odločitev, da bo prvo leto pisarna v München-u na sedežu Nemške planinske zveze. Trajnejša lokacija pisarne bo predvidoma določena na naslednji skupščini, na podlagi ponudb članic ter na podlagi analize potreb EUMA.


Ustanoviteljice evropskega združenja planinskih zvez so nacionalne planinske organizacije Albanije, Avstrije, Belgije, Črne gore, Cipra, Češke republike, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Lihtenštajna, Makedonije, Malte, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Španije in Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.


V zaključnem delu so bili na tajnih volitvah, kjer je imelo pravico glasovati 23 planinskih zvez, v predsedstvo EUMA izvoljeni:
 • predsednik (1 kandidat): Roland Stierle iz Nemške planinske zveze (DAV); 22 glasov ZA, 1 PROTI
 • namestnik predsednika (2 kandidata): Jan Bloudek iz Češke planinske zveze (CHS); 16 glasov,
 • trije podpredsedniki (6 kandidatov): Ingrid Hayek iz Avstrijske planinske zveze (OeAV); 20 glasov, Bojan Rotovnik iz Planinske zveze Slovenije (PZS); 16 glasov in Juan Jesús Ibáñez Martín iz Španske planinske zveze (FEDME); 12 glasov.

euma_ustanovna_skupscina_2017_2_arhiv_dav
Predsedstvo EUMA. Z leve proti desni: Bojan Rotovnik, Ingrid Hayek, Roland Stierle, Jan Bloudek in Juan Jesús Ibáñez Martín. Foto: arhiv DAV

Priprave na ustanovitev prve evropske planinske organizacije so se začele leta 2009 na pobudo Italijanske planinske zveze (CAI) in Planinska zveza Slovenije je s svojimi predstavniki že od začetka aktivno sodelovala v usklajevanjih in pripravah. Postopki so bili zahtevni in dolgotrajni, saj je bilo potrebno uskladiti različne interese in pričakovanja posameznih planinskih zvez. V PZS je bil predlog za ustanovitev Evropskega združenja planinskih organizacij obravnavan in potrjen na različnih organih, in sicer:
 • na več sejah predsedstva PZS,
 • na skupščini PZS 16. aprila 2016 v okviru sprejemanja okvirnega programa dela PZS za leto 2017,
 • na 11. seji Upravnega odbora PZS, ki je bila 6. oktobra 2016, kjer je bil sprejet sklep o tem, da naj bo PZS med ustanovnimi članicami te organizacije (sklep št. 10/06-10-2016),
 • na sestanku predstavnikov PZS v mednarodnih organizacijah, ki je bil 16. januarja 2017,
 • na 16. seji Upravnega odbora PZS, ki je bila 8. junija 2017, kjer je bil po obravnavi predloga statuta EUMA sprejet sklep, bo PZS med ustanovnimi članicami nove evropske planinske organizacije. Poleg tega so bila sprejeta tudi stališča PZS glede namenom delovanja EUMA, predlog za ustanovitev komisij s posameznih področij delovanja EUMA ter predlog za kandidaturo predsednika PZS za člana predsedstva EUMA (sklepa št. 11/08-06-2017 in 13/08-06-2017).

Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih