četrtek, 13. december 2018
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

četrtek, 11. januar 2018, ob 15.15 uri, ogledov: 1904

Vpis društev v Register dejanskih lastnikov

Društva | Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
19. novembra 2017 je začel veljati nov Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1), ki se delno dotika tudi delovanja društev. Zakon vzpostavlja Register dejanskih lastnikov (RDL), kamor se morajo do 19. 1. 2018 vpisati tudi društva.
Register dejanskih lastnikov (RDL) ki je baza podatkov, v kateri se zbirajo podatki o dejanskih lastnikih z namenom zagotavljanja transparentnosti lastniških struktur poslovnih subjektov in onemogočanja zlorab poslovnih subjektov za pranje denarja in financiranje terorizma (enotna baza, ki bo v pomoč finančnim inštitucijam v primeru sumljivih denarnih transakcijah). Dejanski lastnik je vsaka fizična oseba, ki je končni lastnik poslovnega subjekta ali jo nadzira ali kako drugače obvladuje, ali fizična oseba, v imenu katere se izvaja transakcija. Zakon je primarno namenjen gospodarskim subjektom, vendar pa zajame tudi nevladne organizacije.

Podatke o t.i. dejanskih lastnikih so v register dolžni vpisati vsi subjekti, ki jih določa 35., 36. in 37. člen ZPPDFT-1, in sicer:

  • gospodarski subjekti (gospodarske družbe, zadruge),
  • subjekti, ki nimajo poslovnih deležev (ustanove, društva, zavodi, politične stranke, sindikati, verske skupnosti, ...),
  • tuji skladi, tuje ustanove in podobni pravni subjekti tujega prava, kadar iz njihovega poslovanja nastanejo davčne obveznosti v Republiki Sloveniji.


Po določbi 36. odstavka ZPPDFT-1, se kot dejanski lastnik društva
(enako velja za zavode, politične stranke, sindikata, verske skupnosti ali drugega poslovnega subjekta, v katerem ni možna udeležba pri upravljanju na podlagi poslovnega deleža, delnice ali udeležbe v kapitalu), za namen izvajanja tega zakona šteje zastopnik društva oz. predsednik. To nima posledic za zastopnike društev na socialnem, premoženjskem ali drugem področju. Prav tako to nima posledic na samo lastnino ali status društva, ki še naprej ostaja organizacija vseh članov.

Vpis t.i. dejanskega lastnika v RDL opravi zastopnik društva ali od njega pooblaščena oseba prek aplikacije za vpis podatkov o dejanskih lastnikih. Zastopnik mora imeti kvalificirano potrdilo za elektronski podpis, pooblaščena oseba pa tudi ustrezno pooblastilo, evidentirano v sistemu e-pooblastil AJPES. Najenostavneje bo, da to opravi računovodja društva, ki že ima dostop do portala AJPES za namen oddaje letnih poročil. Dodatna navodila so zbrana na www.ajpes.si


Prvi vpis podatkov morajo društva opraviti najpoz
neje do 19. januarja 2018, v nadaljevanju pa v osmih dneh od spremembe.


Planinska zveza Slovenije seveda ne nasprotuje prizadevanjem pristojnih organov za preprečevanje pranja denarja, vendar pa ocenjuje konkretne rešitve na področju društev v zakonu kot neustrezne in sicer:
  • v delu, ki zahteva ločeno vpisovanje podatkov v Register pri AJPESU-u. Vse potrebni podatki o zastopniku društva so že vpisani v Poslovni register Slovenije, ki ga prav tako vodi AJPES, zato predstavlja ukrep nepotrebno administrativno zahtevo. Še posebej, ker ne gre samo za enkratni vpis, ampak je zanj potrebno poskrbeti tudi ob vsaki spremembi zastopnika.
  • ker zakon uporablja izraz »dejanski lastnik«, ki je v smislu organizacije društev povsem neprimeren. Je namreč povsem v nasprotju s samim institutom društva, kjer člani društva nimajo lastninske pravice na društvu ali imetju društva ne v času delovanja društva, ne po njegovem prenehanju. Že res, da je zakon primarno namenjen podjetjem, ampak v kolikor zajema tudi vse druge oblike pravnih oseb, bi morali uporabiti drug nevtralen izraz.

Zaradi navedenega je Planinska zveza Slovenije, skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije, Športno unijo Slovenije in Zvezo tabornikov Slovenije, na pristojna ministrstva naslovila pobudo za sprejem ustreznih sprememb zakona. Prav tako smo s strani Planinske zveze Slovenije podali pobudo za administrativno razbremenitev na državnem portalu STOPbirokraciji.si, kjer si lahko tudi preberete odgovor Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja.

PDF Dopis in odgovor Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih