nedelja, 7. junij 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

05.06.2020 13:38
Bojan Mavri
Karte LOCUS
Forum
Zadnji komentarji
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 12. februar 2018, ob 8.45 uri, ogledov: 1227

Javna obravnava osnutka sprememb Statuta PZS

Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Odbor za pravne zadeve PZS je glede na sklep UO PZS pripravil predlog sprememb Statuta PZS, ki ga je Upravni odbor PZS obravnaval na 19. seji, dne 25. januarja 2018.
Upravni odbor PZS je na svoji 18. seji sprejel sklep: Upravni odbor PZS v skladu z 71. členom Statuta PZS začenja postopek za spremembe in dopolnitve Statuta PZS in imenuje Odbor za pravne zadeve za delovno skupino, ki do naslednje seje UO PZS pripravi predloge za nujne spremembe Statuta PZS, predvsem zaradi spremembe zakonodaje ter manjše organizacijske prilagoditve.

Javna obravnava poteka do vključno 28. februarja 2018 in sicer pripombe in predloge sprejemamo na naslov info@pzs.si ali na naslov Planinska zveza Slovenije, Ob železnici 30a, p.p. 214, 1001 Ljubljana.

Upravni odbor bo dopolnjen predlog obravnaval na 20. seji, dne 15. marca 2018, nato bo predlog sprememb in dopolnitev statuta predložen Skupščini PZS, ki bo potekala 21. aprila v Šoštanju.

Besedilo sprememb in dopolnitve Statuta PZS:

1. člen

Doda se novi 7. odstavek 60. člena Statuta PZS:
»(7) PZS zagotavlja in ohranja zdrava in varna delovna mesta in spodbuja zdrav življenjski slog zaposlenih.«

Obrazložitev: PZS izvaja projekt za certifikat Zdravju prijazna organizacija, ki predvideva vpis določbe v temeljni akt.


2. člen

Doda se nova e) točka prvega odstavka 35. člena:
»e) planinstvo za invalide«

Doda se nov 7. odstavek 35. člena Statuta:
»Odbor planinstvo za invalide je strokovno telo, ki skrbi za razvojne, svetovalne in strokovne naloge na področju dela z invalidi in osebami s posebnimi potrebami.«

Obrazložitev: V letu 2015 je začela delovati delovna skupina Planinstvo za invalide, ki je vzpostavila program, izvedla prvo usposabljanje, izdala dnevnike in priročnik ter izvedla druge aktivnosti za ciljno skupino invalidov. Zaradi večjega obsega dela, je te aktivnosti potrebno umestiti v organizacijsko strukturo PZS. Najprimernejša oblika je odbor.


3. člen

Doda se nov 2. Odstavek 12. člena Statuta PZS:
»(2) PZS izvaja usposabljanja strokovnih delavcev v športu ter redna izpopolnjevanja za licenciranje. Postopek in obseg se podrobneje opredeli v programih usposabljanja. Licenca ja za strokovne kadre obvezna.«

Obrazložitev: Nov Zakon o športu je poleg drugih sprememb prinesel tudi spremembo na področju usposabljanja strokovnih delavcev v športu. Opredelitev licenciranja strokovnih delavcev v športu je v domeni nacionalnih panožnih športnih zvez. Z vidika pomena usposabljanja v planinstvo za varnost v gorah in zaradi hitrih sprememb in opremi in tehniki na tem področju, se licenciranja in izpopolnjevanja ohranjajo, kar se ustrezno zapiše v statut, kar daje osnovo tudi za sofinanciranje izvedbe s strani javnih sredstev.

 

4. člen

V 14. člen se doda se nova šifra pridobitne dejavnosti:
»36.000 zbiranje, prečiščevanje in distribucija vode«

Obrazložitev: Šifra dejavnosti zajema upravljanje vodovodov. PZS v dolini Bavšice, za potrebe Planinskega učnega središča. Zaradi morebitne razširitve vodovoda za potrebe sosednjih zemljišč in posledičnega zaračunavanja uporabe omrežja t.i. zasebnega vodovoda, se registrira dodatna pridobitna dejavnost.

 

5. člen

Doda se nov drugi stavek prvega odstavka 40. člena Statuta PZS:
Kandidat za članstvo v organu PZS mora biti član društva, ki je član PZS.

Obrazložitev: Konkretno določamo pravico biti izvoljen, ki jo imajo samo člani društva oz., konkretno v primeru organov zveze, člani društev, ki so člani zveze. Temu načelu smo sledili že sedaj, od vzpostavitve ažurna evidence v Navezi pa se pri vsakem kandidacijskem postopku, preveri tudi ta podatek. Če posameznik ni član, se kandidatura zavrne.

 

6. člen

3. odstavek 61. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(3) PZS obvešča javnosti v glasilih PZS in s spletnim mestom. Delovanje glasil je urejeno s smernicami.

Komentar: Statut v sedanji obliki predpisuje sprejem pravilnika na področju informiranja in medijev PZS. Sprememba predvideva sprejem smernic, ki jih je UO PZS že sprejel in zajemajo vsebinske usmeritve dela na tem področju.

 

7. člen

1. odstavek 11. člena se dopolni, tako da se glasi:
»(1) Z delovanjem v javnem interesu na področju športa, varstva narave, humanitarnih dejavnosti, v mladinskem sektorju, na področju raziskovalne dejavnosti, na področju invalidskega varstva in na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami PZS omogoča in svetuje vsem obiskovalcem gora možnost vključevanja v društva, udeležbo na akcijah, planinskem usposabljanju ter preventivnih programih varnosti v gorah, souporabo planinskih poti, planinskih koč, plezalnih sten ter plezališč, dostop do vsebin, ki so ustvarjene z javnimi sredstvi, in sodelovanje pri oblikovanju odločitev.

Obrazložitev: Doda se status javnega interesa na področju raziskovalne dejavnosti, ki ga je PZS že pridobila in status v javnem interesu na področju invalidskega varstva, za katerega bo PZS zaprosila, v okviru razvojev novih programov za invalide. Opredelitev dela z invalidi v statutu je pogoj za pridobitev statuta.


Borut Vukovič,
vodja Odbora za pravne zadeve


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih