petek, 19. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 21. februar 2018, ob 13.30 uri, ogledov: 3932

7. konferenca o planinskem gospodarstvu

Koče | 
Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Že 7. leto zapored se na konferenci planinskega gospodarstva zberejo tako gospodarji kot ostali predstavniki planinskih društev, ki imajo v lasti in upravljanju planinske koče. Tudi letos je potekala v okviru sejma Natour Alpe-Adria v Ljubljani, in sicer v soboto, 3. februarja 2018.
Na konferenci so bile predstavljene 3 glavne vsebine teme, novosti gradbene zakonodaje, energetska učinkovitost planinskih koč in novosti na področju registra nastanitvenih obratov ter prijav in odjav gostov. Predstavitve so v obliki PDF dokumentov na voljo kot priloge članku.

S 1. junijem 2018 bodo pričeli veljati novi zakoni na področju gradbeništva in sicer Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID), Gradbeni zakon (GZ) in Zakon o urejanju prostora (ZUreP-2). Nekatere novosti oz. spremembe se nanašajo tudi na objekte kot so planinske koče. Pri predavanju je bil poudarek predvsem na spremembah glede na obstoječo zakonodajo. Predavanje je izvedla Helena Kovač, u.d.i.a., arhitekturni biro Geoplan d.o.o..

Drugo predavanje, Energetska učinkovitost planinskih koč, je bilo namenjeno predstavitvi ekonomike energentov in enostavnih energetskih ukrepov, ki se z relativno nizkim finančnim vložkom lahko izvedejo tudi pri planinskih kočah z namenom zmanjšanja porabe elektrike, energije za ogrevanje in vode. Predstavljene ukrepe je možno izvesti tako v planinskih kočah kot v lastnih bivalnih objektih. Področje je predstavil energetski svetovalec mreže ENSVET, Patricjo Božič.

gk_pzs_zbor_gospodarjev_2018_foto_dusan_prasnikar__5_

Zelo aktualno je bilo tretje predavanje, Register nastanitvenih obratov in poročanje o gostih in prenočitvah, ki ga je izvedla Zdenka Kajdiž, Agencija RS za javnopravne evidence in storitve. Namreč v skladu z veljavno zakonodajo se morajo vsi nastanitveni objekti registrirati do 28.2.2018. Oziroma koče, ki so trenutno zaprte in se odprejo šele za poletno sezono, morajo to urediti v predhodnem mesecu pred dejanskim pričetkom obratovanja. Hkrati je vzpostavljen centralni sistem za prijave gostov in poročanje o prenočitvah na AJPES . Sistem je centralno voden, kar pomeni prijava zgolj v sistem AJPES, podatki pa se potem avtomatično pošljejo tudi na Policijo in Statistični urad RS. Planinske koče po novi zakonodaji niso nobena izjema in so dolžne te podatke posredovati, kljub temu do je marsikje internetna povezava zelo šibka in so situacije v planinskih kočah lahko zelo drugačne kot v dolinskih nastanitvenih obratih. Splošni predstavitvi zakonodaje je sledilo še predstavitev Sama Hrvatina, podjetje Microgramm d.o.o., kako bo poročanje v praksi delovalo in kake tehnične rešitve podjetje ponuja planinskim kočam.

V zadnjem delu konference je Drago Dretnik, vodja Svetovalne pisarne PZS predstavil stanje in ključne informacije na področju Varstva pred požarom na planinskih kočah. Predstavnika podjetja Mesec d.o.o., Miloš Mesec in Jovana Grubač sta predstavila pomen ohranjanja pitne vode v planinskih kočah in tehnične lastnosti UV sterilizatorjev. Uroš Tojnko in Miriam Šurk Ravnikar sta predstavila energetske rešitve in finančne možnosti, ki se jih lahko pridobi preko Petrola d.d.

Sklepno dejanju konference, katere se je udeležilo kar 90 udeležencev, je bilo posvečeno podelitvi certifikatov za planinske koče, ki sta jih podelila Bojan Rotovnik, predsednik PZS, in Drago Dretnik, vodja Svetovalne pisarne PZS.

Z veljavnostjo štirih let (2018-2021) so certifikate Okolju prijazna planinska koča prejeli:

  • Dom na Lubniku - PD Škofja Loka
  • Kosijev dom na Vogarju - PD Železničar Ljubljana
  • Planinski dom na Uštah - Žerenku - PD Moravče

Prejemniki certifikata Družinam prijazna planinska koča so:

  • Mengeška koča na Gobavici - PD Janez Trdina
  • Planinska koča na Uskovnici - PD Srednja vas v Bohinju
  • Planinski dom na Zasavski sveti gori - PD Zagorje ob Savi
  • Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih - PD Krka Novo mesto

gk_pzs_zbor_gospodarjev_2018_foto_dusan_prasnikar__10_

Podaljšanje veljavnosti certifikata Okolju prijazna planinska koča so prejeli: Domžalski dom na Mali planini (PD Domžale), Koča na Planini pri Jezeru (PD LPP), Planinski dom na Zelenici (PD Tržič), Poštarski dom na Vršiču (PD Pošte in Telekoma Ljubljana), Roblekov dom na Begunjščici (PD Radovljica) in Valvasorjev dom pod Stolom (PD Radovljica).

Podaljšanje veljavnosti certifikata Družinam prijazna planinska koča so prejeli: Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (PD Nova Gorica), Dom na Menini planini (PD Gornji Grad), Domžalski dom na Mali planini (PD Domžale), Koča na Blegošu (PD Škofja Loka), Koča na Planini pri Jezeru (PD Pošte in Telekoma Ljubljana), Koča na Planini Razor (PD Tolmin), Koča pri Jelenovem studencu (PD Kočevje), Planinski dom pri Krnskih jezerih (PD Nova Gorica), Kosijev dom na Vogarju (PD Železničar Ljubljana), Planinski dom na Zelenici (PD Tržič), Valvasorjev dom pod Stolom (PD Radovljica).

Po konferenci je sledil Zbor gospodarjev, ki je obravnaval običajne dokumente Gospodarske komisije PZS (poročila o delu, finančno poročilo in program dela ter finančni načrt). Posebnih tem zbor ni obravnaval. Je pa tokratni zbor razrešil dosedanjo sestavo in izvolil novo sestavo organov gospodarske komisije. Nov načelnik je postal Valentin Rezar (PD Radovljica), člani izvršnega odbora pa Janko Arh (PD Bohinjska Bistrica), Miran Černe (PD Nova Gorica), Drago Dretnik (PD Mežica), Anton Klinc (PD Oplotnica), Marjan Kozmus (PD Laško), Aleš Požar (PD Postojna), Roman Resnik (PD Kamnik), Ivan Rupnik (PD Cerkno). 

Zapisal in fotografiral Dušan Prašnikar

Priloge:
PDF Energetska učinkovitost planinskih koč
PDF Gradbeni zakon
PDF Požarna varnost na planinskih kočah
PDF Register nastanitvenih obratov in poročanja


Fotogalerija

 Dušan Prašnikar

 Dušan Prašnikar1 / 12

 Dušan Prašnikar2 / 12

 Dušan Prašnikar3 / 12

 Dušan Prašnikar4 / 12

 Dušan Prašnikar5 / 12

 Dušan Prašnikar6 / 12

 Dušan Prašnikar7 / 12

 Dušan Prašnikar8 / 12

 Dušan Prašnikar9 / 12

 Dušan Prašnikar10 / 12

 Dušan Prašnikar11 / 12

 Dušan Prašnikar12 / 12

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih