sreda, 19. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 28. februar 2018, ob 12. uri, ogledov: 5841

Planinski zabavnik 2 - za vse, ki so prerasli prvega

Mladi | Planinska kultura | 
Mladinska komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Dragi otroci, mladostniki, starši, stari starši, učitelji, mentorji, vodniki in vsi drugi! Planinski zabavnik 2 – drugi delovni zvezek s planinsko tematiko, tokrat za otroke in mladostnike od 9. do 14. leta. Delovni zvezek, ki se ga boste zagotovo lotili z veseljem! Nova znanja boste usvajali na zabaven in šaljiv način, čeprav je vsebina, ki se bo razgrnila pred vami, ko boste odprli in prelistali zabavnik, tudi zelo resna.
Planinski svet je predvsem nepopisno lep. To je svet čudovite narave. Skrivnostnih gozdov. Prostranih travnikov in pašnikov, kjer lahko poleti opazujete krave na paši ali štejete ovce (pa ne zato, da bi zaspali!). Vrtoglavih sivih sten, v katerih morda opazite drobne pike, plezalce, ki napredujejo proti vrhu. Nazobčanih grebenov. Pisanih cvetlic, ki rastejo celo iz skalnih razpok. In plašnih divjih živali, ki bodo takoj zbežale, ko vas bodo ugledale. Tu se nadihamo svežega zraka in premigamo telo. In fotografski aparat tukaj posname najlepše motive.

pz_pzs_planinski_zabavnik_kolaz

A obenem je to svet, ki zahteva pripravljenost za vstop vanj in za gibanje v njem. Zato se boste v zabavniku seznanili z osnovami varnega planinstva. Poleg tega boste v njem izvedeli, kakšna so nenapisana pravila obnašanja v hribih, in na splošno: kako biti planinec, ki spoštuje druge pohodnike, pa tudi rastlinski in živalski svet, ki ga obdajata v hribih. Naši junaki, ki jih boste kmalu spoznali, vas bodo skozi svoje dogodivščine seznanili tudi, recimo, s tem, kako se vesti, ko se boste na pašniku soočili bodisi s kravo z mladičem ali - ojoj! - bikom! Naučili se boste novih besed iz planinskega »slovarja«, da boste vedeli, kaj je, recimo, škrbina, ali melišče. In o slovenskih gorah se boste poučili, pa alpinistih in alpinistkah, ki so se s svojimi dosežki v domačih in tujih gorah že vpisali v zgodovino. In še in še ... Da ne bomo razkrili preveč, bo najbolje, da se kar lotite dela!

 
Planinski zabavnik je točno to, kar pove njegovo ime - je planinski in zabaven ter otroke z igro, ustvarjalnostjo in miselnimi izzivi uvaja v planinski svet.

Naloge so različne: najprej po zahtevnosti. Videli boste, da imajo nekatere naloge eno markacijo, nekatere dve, nekatere pa tri. Ena markacija pomeni najlažje naloge, namenjene najmlajšim reševalcem zabavnika, starim 9 in 10 let. Dve markaciji označujeta srednje težke naloge (11 in 12 let). Tri markacije pa označujejo najtežje naloge v zabavniku, namenjene mladostnikom, starim 13 in 14 let. Seveda pa ste tudi starejši vabljeni k reševanju lažjih nalog in k utrjevanju znanja; prav tako se lahko mlajši lotevate težjih nalog, če vas bodo pritegnile. Pri tem so vam lahko v pomoč starejši bratje in sestre, starši, stari starši, tete in strici, učitelji in mentorji ... Pa seveda obsežna literatura s planinsko tematiko (revije, knjige, vodniki) in splet, ki je zakladnica najrazličnejših informacij.

Naloge v zabavniku so razvrščene po sklopih (varno v gore, planinske poti in postojanke, spoznavanje gora, zgodovina, rastlinstvo in živalstvo idr.) in od najlažjih do najtežjih. Ni pa vam jih treba reševati zapovrstjo; rešujte jih poljubno, kakor vam je najbolj všeč.

Naloge se razlikujejo tudi po načinu reševanja: križanke, uganjevanje, branje, iskanje pravilnih odgovorov, naloge za povezovanje, risanje in fotografiranje, iskanje rim, ročne spretnosti in tako naprej. Kakor ste že lahko ugotovili, niso prav vse za pridobivanje novih znanj; nekatere so namenjene tudi spodbujanju domišljije, ustvarjalnosti, doživljanju občutij, ki jih v nas prebujajo hribi. Naloge so opremljene z ilustracijami in fotografijami. Vsako pospremi tudi sovica, ki vam bo prišepnila še kakšno novo modrost ali nasvet. ALI VEŠ? pa vam bo razgrnil še kakšno novo zanimivost in poglobil že znano. Vse naloge imajo kratek uvod, ki vam bo predstavil nalogo, in navodilo za reševanje. Ne prehitevajte in ne poiščite takoj rešitev na zadnjih straneh! Naj vam bodo te v pomoč le za preverjanje tistega, kar ste naredili sami.

pz_pzs_planinski_zabavnik_2_pasica

Želimo vam, da boste v reševanju nalog v Planinskem zabavniku 2 uživali in da ga ne boste reševali samo doma; vzemite ga s seboj na izlet ali na planinski tabor, rešujte ga skupaj s prijatelji. 

Avtorji Planinskega zabavnika 2


Kaj pa naši najmlajši gorski nadobudneži? Zabavajo, družijo, kratkočasijo in učijo naj se s Planinskim zabavnikom. Starejšim bratom dvojke.

Fotogalerija

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih