sobota, 10. junij 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 8. marec 2018, ob 8.30 uri, ogledov: 3482

Plezanje za vse - slovensko zabeljen alpski zimski teden

Alpinizem | Gorski športi | 
Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Climbing for everybody | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Vse poti plezalcev iz Češke, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije ta teden vodijo v Planico, kjer Planinska zveza Slovenije gosti srečanje triletnega mednarodnega projekta Plezanje za vse. Četrta izmenjava pod okriljem programa Erasmus+ v središče postavlja zimsko alpinistično dejavnost, zaradi razmer tokrat večinoma ledno plezanje in turno smučanje, teden pa mineva v znamenju mreženja udeležencev, izmenjave znanja in izkušenj ter iskanja idej za dodatno približanje plezanja in planinstva širši javnosti.
Cilj mednarodnega projekta Plezanje za vse, pri katerem so moči, ideje in izkušnje združile planinske zveze Češke, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije, je predvsem mlade spodbuditi k aktivnejšemu ukvarjanju s plezanjem, alpinizmom, planinstvom in drugimi povezanimi športi ter nadgraditi mednarodno sodelovanje med državami. Sofinancira ga Evropska komisija prek programa Erasmus+: Sport, Youth and EU Aid Volunteers, ključna aktivnost pa so mednarodna srečanja. "S projektom Plezanje za vse prehajamo v sklepno fazo. Za PZS je zagotovo vrhunec organizacija tedenskega dogodka v Planici in gostitev 90 alpinistov in planincev iz šestih partnerskih držav. Vse partnerske organizacije so nacionalne planinske oz. alpinistične organizacije, zato sta izmenjava izkušenj in znanj zelo učinkovita. Klub podobnostim smo si namreč precej različni, vsi skupaj pa smo pred izzivom nadaljnjega razvoja planinstva in plezanja v EU. Poseben doprinos projekta so izmenjave, na katerih smo spletli številna poznanstva in nove mednarodne naveze, kar je za vsakogar odlična popotnica za nadaljnjo alpinistično dejavnost," je izpostavil Damjan Omerzu, vodja projekta s strani Planinske zveze Slovenije.

plezanje_za_vse_habjan_serkezi_omerzu_foto_manca_cujez
Miha Habjan, Matjaž Šerkezi in Damjan Omerzu, gonilne sile projekta Plezanje za vse v Sloveniji (foto Manca Čujež)

Prva izmenjava je bila jeseni 2016 v Adršpachu na Češkem, naslednja junija 2017 v Visokih Tatrah na Slovaškem, oktobra 2017 je bilo srečanje v Paklenici na Hrvaškem, med 5. in 11. marcem je gostiteljica Slovenija, jeseni sledi sklepno dejanje v Italiji. "Erasmus izmenjava, ki jo tokrat gostimo Slovenci v Planici, je namenjena zimskim plezalnim in ostalim gorniškim aktivnostim. Že v pripravi projekta smo na PZS zaradi številnih možnosti, ki jih ponujajo slovenske Alpe pozimi, dobili organizacijo zimskega srečanja. Žal nam vreme in snežne razmere ta teden ne služijo najbolje, a so kljub temu udeleženci vsak dan polno zimsko aktivni. Prejšnji polarni teden nam je še pustil nekaj ledu, s prilagoditvami je kar nekaj turne smuke in zimskega pohodništva, strokovne delavnice so namenjene učenju in novim izkušnjam, pa še kaj zimskega se najde, kar nam zapolnjuje dneve. Kljub sivemu in kislemu vremenu je slovenska zimska izkušnja dobra priložnost za udeležence, da pridobijo prve ali nadgradijo zimske izkušnje. Z dodatnim popoldanskim in večernim izobraževalnim in družabnim programom pa je to pravi alpski zimski teden, zabeljen po slovensko," slikovito oriše načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan.

plezanje_za_vse_planica_ledno_plezanje_foto_vlado_linek
Ledno plezanje v Tamarju (foto Vlado Linek)

Vodstvo planinskih organizacij sodeluje tudi v delovnih skupinah, ki zajemajo delo z mladimi, problematiko prostega dostopa do gora, vključevanje starejših in invalidov, mednarodno povezovanje, usposabljanje za aktivnosti v gorskem svetu in vključevanje različnih skupin v delo planinskih organizacij. Teden dni v Planici
je tako priložnost za izmenjavo in nadgrajevanje znanja ter iskanje idej za dodatno približanje plezanja in planinstva širši javnosti, kot tudi za predstavitev slovenskih gora, znanja, tehnike in uspehov tujim alpinistom. Udeleženci izmenjave si po posvetu s slovenskimi alpinisti o razmerah in zahtevnosti samostojno izbirajo cilje in se v manjših skupinah odpravljajo na turno smuko ali ledno plezanje v Tamar, Krnico, proti Vršiču in v Karavanke, v sredo, 7. marca, je bilo živahno tudi pod Poncami. Žiga Šter iz podjetja Dynafit je izpeljal turnosmučarsko delavnico in omogočil testiranje opreme, ker zimski obisk gora zaznamuje nevarnost snežnih plazov, je veliko zanimanja požela lavinska delavnica strokovnega sodelavca PZS in inštruktorja GRZS Matjaža Šerkezija, predstavilo se je tudi podjetje Veriga Lesce. Zvečer je zbrane osupnil alpinistični smučar Davo Karničar s filmom o smučanju z najvišjih vrhov sedmih celin in prikazom Elanove zložljive smuči. V začetku tedna je profesor Igor Mekjavić z Instituta Jožef Stefan navdušil s strokovnim predavanjem o aklimatizaciji in medicinskih spoznanjih o visokogorskih vzponih, alpinist Andrej Štremfelj pa bo mednarodno druščino popeljal skozi slovensko alpinistično zgodovino.

plezanje_za_vse_planica_lavinska_delavnica_foto_manca_cujez
Za obiskovalce gora pozimi zelo aktualna lavinska delavnica (foto Manca Čujež)

Udeleženci srečanja Plezanje za vse v Planici so povedali ...

Yáchym Srb, Češka: "Udeležil sem se vseh srečanj, v Adršpachu, Tatrah, Paklenici in zdaj v Planici. Projekt je dobra izkušnja, saj srečaš veliko novih plezalcev in skupaj tudi plezaš. Tudi delavnice v celotnem dosedanjem programu so zelo zanimive, še posebej bi izpostavil predavanje dr. Mekjavića o hiperbaričnem treningu in kako to vpliva na tvojo telesno pripravljenost ter predavanje Dava Karničarja, ki bi ga rad v živo videl smučati. V Sloveniji predvsem turno smučam, če se bodo razmere izboljšale, bi se rad povzpel na Jalovec."

Antonijo Begić, Hrvaška:
"To je že moje četrto srečanje projekta Plezanje za vse, ki ga ocenujem kot odličnega, saj nam prinaša polno novih izkušenj in poznanstev iz različnih držav. Razmere v Sloveniji niso najboljše, se pa da prilagoditi. Prišel sem že dan pred začetkom in vsak dan izkoristil za ledno plezanje, en dan tudi za turno smučanje. Takšno sodelovanje je zelo dobrodošlo zaradi deljenja izkušenj in znanja - vsak nekaj počne drugače in tako lahko od vsakega vzameš najboljše in poskusiš to vpeljati doma, tako pri plezanju kot glede vsebin v delovnih skupinah."

plezanje_za_vse_planica_davo_karnicar_foto_manca_cujez
Predavanje Dava Karničarja o smučanju z najvišjih vrhov vseh sedmih celin (foto Manca Čujež)

Thomas Gusmeo, Italija:
"Te izmenjave mi dajejo možnost srečati plezalce, planince in tudi prijatelje iz držav, o katerih prej nisem razmišljal kot o plezalskih ciljih. Vedno sem plezal v Italiji, Franciji, Nemčiji, zato sem bil presenečen, koliko skupnega imamo s Češko, Madžarsko, Hrvaško, Slovenijo. Srečal sem veliko prijateljev in z nekaterimi, ki se ne udeležujejo vseh srečanj, smo ohranili stike. Želel bi si smučati skozi Jalovčev ozebnik, a bo zaradi nevarnosti snežnih plazov to verjetno ostalo za kdaj drugič."

Viktor Agoston, Madžarska:
"V Sloveniji sem na četrtem plezalnem srečanju, in če na začetku nismo točno vedeli, kaj pričakovati, je zdaj že jasno, da je najpomembnejši vidik družbeno mreženje. Sodelujemo različne države, različni ljudje, a imamo ista zanimanja, dejavnosti in podobne cilje. Spoprijateljili smo se plezalci iz različnih držav in tudi v času med srečanji ohranjamo stike in se trudimo organizirati skupne plezalne izlete. V Planici smo želeli čim več ledno plezati, a žal se razmere slabšajo, še vedno pa je dovolj možnosti za dobro turno smuko."

plezanje_za_vse_planica_turno_smucanje_foto_miha_habjan
Skupina turnih smučarjev na Trupejevem poldnevu (foto Miha Habjan)

Vlado Linek, Slovaška:
"V projektu sodelujem že tretje leto. Prvo srečanje na Češkem s posebno plezalno etiko je bilo zanimiva izkušnja za plezalce iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Madžarske. Izmenjava na Slovaškem je postregla z alpinizmom poleti, v Paklenici je bila izkušnja plezanja v velikih stenah, v Sloveniji pa spoznavamo ledno plezanje, turno smučanje in zimsko pohodništvo, vsakič je drugačen način plezanja in tako pridobivamo različne izkušnje. Srečanje ni namenjeno le plezanju, ampak tudi delovnim skupinam, vodim tisto o prostem dostopu do gora in s primeri dobre prakse skupaj iščemo rešitve."

Matija Volontar, Slovenija:
"Prva akcija v peščenjaku na Češkem se je glede plezanja najbolj razlikovala od tega, ki ga poznamo, zato je bila zame najuspešnejša, saj imajo nizke stene, drugačno plezalno etiko in zelo zapletena pravila plezanja. V take kraje se sami po navadi ne odpravljamo, ker vedno iščemo neke velike cilje oz. stene. Plezanje za vse je zagotovo pozitivna izkušnja, saj nam omogoča obiskati kraje in plezalna območja, ki jih sicer ne bi, želel pa bi si več sodelovanja med plezalci iz različnih držav in več raziskovanja, ne le odločanja na podlagi dobrih razmer."

Manca Čujež

Erasmus__SLO

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih