torek, 25. februar 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

četrtek, 15. marec 2018, ob 17.45 uri, ogledov: 1426

Planinski vestnik med drugim tudi o Dobraču, gori dveh kultur in jezikov

Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Tema meseca je posvečena 125-letnici PZS, s sedanjim predsednikom Bojanom Rotovnikom pa smo naredili tudi daljši pogovor, saj se njegova dva mandata zaključujeta. Berete lahko o Dobraču, ki ga je zaznamoval podor leta 1348. Obiskali smo Islandijo, pišemo o vodeni streli na Uršlji gori, o spominih na plezanje nove smeri, Tone Škarja pa razmišlja o Elbrusu in Mont Blancu. Pogovarjali smo se z Andrejo Jagodic, alpinistko, gorsko reševalko in turno kolesarko, z Andrejem Mašero vabimo v Sekstenske Dolomite, podajamo se tudi v makedonske gore. Pozornost smo posvetili tudi podelitvi priznanj najuspešnejšim alpinistom, športnim plezalcem, turnim smučarjem in lednim plezalcem.
Tema meseca je posvečena 125-letnici Planinske zveze Slovenije, ki jo je naša planinska organizacija praznovala 27. februarja v svojih novih prostorih. Planinsko organizacijo je od leta 1893 vodilo trinajst predsednikov, s sedanjim predsednikom Bojanom Rotovnikom pa smo naredili tudi daljši pogovor, saj se njegova dva mandata vodenja Planinske zveze zaključujeta.

Berete lahko o mogočnežu nad Ziljsko dolino, Dobraču, gori dveh kultur in jezikov, ki jo je zaznamoval podor leta 1348. Obiskali smo Islandijo, ledeno deželo skrajnega severa, ki je priljubljena med lednimi plezalci. Pišemo o vodeni streli na Uršlji gori, o spominih na plezanje nove smeri, Tone Škarja pa razmišlja o Elbrusu in Mont Blancu, kateremu v bran agrumentira, zakaj je Bela gora najvišji vrh Evrope.

Pogovarjali smo se z Andrejo Jagodic, alpinistko, gorsko reševalko in navdušeno turno kolesarko, ki pravi, da sanje niso dovolj, so pa veliko.
V rubriki Z nami na pot vas z Andrejem Mašero vabimo v Sekstenske Dolomite na čudovite ture: okrog Treh Cin, na Monte Paterno, na pot Aldo Bonacossa po gorski skupini Cadini in na vrh Lastron dei Scarperi.

Podajamo se v skriti in osamljeni svet makedonskih gora ter na Kolovrat, seznanjamo pa vas tudi o novem poimenovanju Spodnjih Bohinjskih gora oz. Peči.

Pišemo o podelitvi priznanj najuspešnejšim alpinistom, športnim plezalcem, turnim smučarjem in lednim plezalcem v letu 2017 ter o konferenci o planinskem gospodarstvu in številu članov v PZS, ki se je tudi lani povečalo.

Sledijo stalne rubrike: geo izlet, vreme, narava, vzgoja, planinčkov kotiček, film, razmišljanje, novice iz tujine in vertikale, športnoplezalne novice, literatura, planinska organizacija, Triglavski narodni park, v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku ali spletni Planinski trgovini, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.


UVODNIK
Pogled naprej ob časovnem mejniku

TEMA MESECA
125 let PZS

INTERVJU
Andreja Jagodic

MOGOČNEŽ NAD ZILJSKO DOLINO DOLINO
Gora s podorom in spomini dveh narodov

ISLANDIJA
Ledena dežela

ZGODOVINA
Vodena strela na Uršlji gori

KOLUMNA
Mont Blancu v bran

Z NAMI NA POT
Lepotci Bledih gora

MAKEDONSKE GORE
Zahodna makedonska magistrala

NEKDANJA MEJA
Od Solarjev do Kuka

DOŽIVETJE
Iz spominov polomljenega rimača

KRAJEVNI LEKSIKON
Novo ime za Spodnje Bohinjska gore

PLANINSKA ORGANIZACIJA
Podelitev najuspešnejšim

PLANINSKO GOSPODARSTVO
Rezervacijskega sistema v kočah še ne bo

V SPOMIN
Miss Elizabeth Hawley

GEO IZLET
Rezkriti geološki zakladi plazu Stože

VREME
Hoja skozi oblak

MINIATURA
Pot

RAZMIŠLJANJE
Podiranje (lastnih) meja

PLANINSKE POTI
Ta pot nam je veliko podarila

PLANINČKOV KOTIČEK
Pot škrata Kovačka

NARAVA
Mala zimska presenečenja

PLANINSKA ORGANIZACIJA
Razmišljanje ob obletnici PZS

FILM
Teden Festivala gorniškega filma

NOVICE IZ VERTIKALE
NOVICE IZ TUJINE
ŠPORTNOPLEZALNE NOVICE
LITERATURA
PLANINSKA ORGANIZACIJA
TRIGLAVSKI NARODNI PARK 

Pogled naprej ob časovnem mejniku

Delovanje Planinske zveze Slovenije je raznoliko in bogato. Pokriva široko paleto aktivnosti od vrhunskega športa v štirih panogah do planinskega gospodarstva, prostovoljnega vodništva, turnega kolesarjenja, založništva, preventive, dela z mladimi in varstva narave. Ko sem se pred sedmimi leti poklicno pridružil vodstvu PZS, si nisem predstavljal, kako razvejana organizacija je to in kaj me čaka, kljub temu da sem več kot dvajset let deloval v planinskem društvu in nekaterih organih PZS.

V času, ko v naši planinski organizaciji vodim strokovno službo, se mi je potrdilo spoznanje, da so za uspešno delovanje kolektiva potrebni požrtvovalni in predani sodelavci. Pri njihovi izbiri sem iskal takšne, ki poznajo planinstvo in so v njem tudi aktivni. Imel sem srečno roko, tako da imamo kakovostno strokovno službo, ki je dobra podpora pri izvajanju dejavnosti. To se kaže tudi pri uspešnem kandidiranju na različnih razpisih, poleg že uveljavljenih še na razpisih Life, skupaj s partnerji iz Španije, Italije in Romunije pri projektu Sustainhuts, razpisu Erazmus +, projektu Climbing for everybody s partnerji iz Češke, Italije, Hrvaške, Madžarske in Slovaške, na razpisu Interreg Slovenija-Avstrija, v projektu Alpe Adria regija doživetij, uspešni pa smo bili še na razpisu Eko sklada. Veliko smo naredili na področju delovanja Planinske založbe, saj smo določili model, s katerim že pred izdajo ocenimo tržni potencial edicije in stroške, tako da izdajamo le take, ki pokrijejo vsaj stroške izdaje. Odprli smo nova prodajna mesta, zato kljub trendu upadanja tiskanih edicij ohranjamo raven prodaje. To se kaže v zmanjšanju zalog, ki so bile konec leta 2010 v višini 410.955 evrov, konec lanskega leta pa le še 100.281,59 evra.

Poostrili smo nadzor nad finančnim poslovanjem organov PZS, tako da sedaj vsi poslujejo pozitivno ali koristijo presežek sredstev iz preteklih obdobij. Do lani so se pridobljena javna sredstva več let zapored zmanjševala. Da smo ohranjali obseg programa dela, smo morali zagotavljati več lastnih sredstev, kar nam je uspelo z uvajanjem novih marketinških produktov in s pridobivanjem sponzorjev. Začeli smo na področju športnega plezanja, nadaljevali bomo tudi drugod, predvsem pa namenili več aktivnosti trženju.

Gotovo je bilo največ narejenega na področju informatizacije PZS. Vzpostavitev planinskega informacijskega sistema Naveza je bil zalogaj, ki smo ga zmogli z dobrim sodelovanjem s planinskimi društvi. Že nekaj let imamo člane vnesene v centralni register članstva, kar nam je omogočilo nadgradnjo sistema zavarovanj, poleg tega nam Naveza omogoča še veliko nadgradenj in nove funkcionalnosti.

Pridobitev, ki je trenutno v ospredju, so novi poslovni prostori PZS v velikosti 365 kvadratnih metrov, ki so dostopni z obvoznice in imajo devetnajst lastniških parkirnih prostorov. So primerno urejeni in imajo veliko sejno sobo, ki jo lahko tudi pregradimo. Omogočala nam bo izvedbo sej UO PZS, izvedbo večine zborov komisij, programov usposabljanj in ostalih dogodkov. S tem smo izpolnili zahteve, ki smo jih postavili na začetku nakupnega postopka. Preureditev in prilagoditev prostorov našim potrebam smo izvedli v dveh mesecih, vso koordinacijo med različnimi izvajalci smo opravili sami. Pomembno je tudi, da smo investicijo financirali s kupnino, ki smo jo dobili za stare prostore.
Seveda nam ob stalnem izzivu nadgrajevanja aktivnosti, ki smo jih uspeli realizirati, ostaja še nekaj področij, s katerimi se bo moralo spopasti novo vodstvo PZS. Treba se bo še intenzivnejše vključevati v zakonodajne postopke, da se bo glas PZS slišal in v večji meri upošteval ter s tem ščitil prostovoljno delovanje društvenih delavcev in jim zagotovil primerno mesto v družbi. V zadnjem obdobju smo vse prevečkrat priča primerom, ko sprejeta zakonodaja kljub poslanim pripombam in predlogom ovira društva pri izvajanju aktivnosti in jim nalaga birokratska bremena, velikokrat strožja, kot jih od oblasti zahtevajo zakonodaja in direktive EU. Kljub vloženim naporom ostaja odprtih še nekaj izvedbenih nalog, ki izhajajo iz sprejetega Zakona o planinskih poteh, predvsem bo potrebno zagotoviti celovito sistemsko financiranje njihovega vzdrževanja. Enako s planinskimi kočami, ker planinska društva, upravljavci koč, potrebujejo ustrezne razpise za ekološko in energetsko sanacijo ter obnovo. Slovenija se predstavlja kot zelena in zdrava destinacija za vrhunska doživetja s 5*, ki temeljijo na trajnostnem turizmu. Planinske poti in koče so osnova, zato verjamem, da bomo v to prepričali tudi odločevalce na tem področju in društvom zagotovili primerljive pogoje s tujino.

Odprto ostaja zagotavljanje potrebne infrastrukture za športno plezanje. Z uvrstitvijo te panoge na OI v Tokio leta 2020 (težavnostno, balvansko in hitrostno plezanje) smo se soočili z dejstvom, da v Sloveniji nimamo ustrezne plezalne stene za hitrostno plezanje.

Prihodnost nas pričakuje z novimi izzivi, morda še z večjo intenzivnostjo, kot je bilo to v prvih 125 letih obstoja, gotovo pa bodo izzivi drugačni. Verjamem, da bomo našli dovolj energije in volje za spopadanje z njimi in njihovo reševanje. To nam bo omogočilo nadaljnji razvoj in uspešno delovanje planinske organizacije še vrsto let.

Matej Planko

PDF Uvodnik in kazalo


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih