ponedeljek, 22. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 9. april 2018, ob 16. uri, ogledov: 7086

Slovenski športni plezalci prvi med najboljšimi

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Športno plezanje je iz sezone v sezono bliže olimpijadi - prvo olimpijsko baklo prižge že na letošnjih mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu, medtem ko bodo člani olimpijsko premiero doživeli leta 2020 v Tokiu, v letošnji sezoni pa bo v središču pozornosti svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Innsbrucku. Slovenska članska in mladinska reprezentanca v športnem plezanju ter slovenska paraplezalna reprezentanca so 9. aprila 2018 v Plezalnem centru Ljubljana predstavile svoje izbrane vrste v letošnji sezoni, prihajajoče tekme in cilje, Planinska zveza Slovenije pa je s Prvo osebno zavarovalnico podpisala pogodbo o generalnem sponzorstvu reprezentanc v športnem plezanju.
Športno plezanje uteleša temeljne vrednote olimpijskega gibanja - je razburljivo, zdravo, cenovno dostopno in razširjeno na vseh celinah, med različnimi generacijami in obema spoloma. Ni zgolj tekmovalna ali rekreativna disciplina, ampak pomeni način življenja, s poudarkom na visokih etičnih standardih in temelji na človeškem zaupanju. V tem so se prepoznali tudi v Prvi osebni zavarovalnici, ki je prevzela generalno sponzorstvo slovenske reprezentance v športnem plezanju in nekaterih športnoplezalnih tekmovanj. Pogodbo so podpisali izvršna direktorja Prve osebne zavarovalnice Janez Kranjc in Boštjan Škufca Zaveršek ter predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in načelnik Komisije za športno plezanje PZS Aleš Pirc.

"Letos mineva 40 let od začetka razvoja športnega plezanja v Sloveniji. V začetku so se s to obliko plezanja težkih smeri ukvarjali alpinisti, sčasoma pa se je športno plezanje razvilo v samostojno športno panogo z razvejanim mednarodnim tekmovalnim sistemom, v katerem so slovenske tekmovalke in tekmovalci že vrsto let med najboljšimi. Uvrstitev na prihodnje olimpijske igre je še povečala prepoznavnost in razširjenost športnega plezanja, je pa to prineslo tudi veliko dodatnih obveznosti. Zato smo veseli, da danes s Prvo osebno zavarovalnico vzpostavljamo navezo za triletno generalno sponzorstvo reprezentanc v športnem plezanju, za katerega verjamem, da bo za obe strani koristno in uspešno," je po podpisu pogodbe povedal predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, izvršni direktor Prve osebne zavarovalnice Janez Kranjc pa je poudaril: "Ob izjemnih tekmovalnih rezultatih slovenskih športnih plezalcev, ki nastopajo v reprezentančnih selekcijah, smo se za podporo temu športu odločili z veliko entuziazma. Povezovanje s predanimi in zagrizenimi športniki si štejemo v čast, ob njihovi motiviranosti pa je tudi idej za kakovostno povezovanje in moči za osvajanje novih vrhov ogromno. Vodijo nas sinergije, saj smo vsi radi prvi - prvi v vrsti, prvi na stopničkah, prvi med najboljšimi."

SlovenijaPleza2018_podpis_pogodbe_1_UU
Pogodbo med Prvo osebno zavarovalnico in Planinsko zvezo Slovenije o generalnem sponzorstvu slovenske reprezentance v športnem plezanju so podpisali Boštjan Škufca Zaveršek, Janez Kranjc, Bojan Rotovnik in Aleš Pirc. (foto Urban Urbanc/Sportida)

Že dve leti prva na svetu v pokalu narodov v težavnosti je slovenska reprezentanca v športnem plezanju, ki jo v tej sezoni sestavljajo športne plezalke Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek ter športni plezalci Martin Bergant, Jernej Kruder, Anže Peharc, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik. Letošnjo izbrano vrsto je predstavil selektor Gorazd Hren in razgrnil cilje: "Glavni cilj sezone je zagotovo svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Innsbrucku. Ciljamo visoko v posameznih disciplinah, ne bi pa posebej izpostavljal posameznikov, vemo, kdo so glavni akterji, upamo pa tudi na kakšno presenečenje. Na samem prvenstvu bi rad, da se poleg 'bojev' v posameznih disciplinah preizkusimo tudi v kombinaciji, ki bo nekakšen test za prvenstvo naslednje leto, ki bo hkrati štelo za kvalifikacije olimpijskih iger."

Kot je povedal pomočnik selektorja in trener Luka Fonda, slovenske reprezentante poleg svetovnega prvenstva letos letos čaka še štirinajst tekem svetovnega pokala, ki se začenja ta konec tedna v Švici in končuje oktobra na Kitajskem, in ne v Kranju kot vrsto let, saj bo tradicionalna tekma na domačih tleh letos že 29. in 30. septembra, kot je pojasnil vodja SP Kranj Tomo Česen. Reprezentanca je do zdaj opravila troje  reprezentančnih priprav in več kot 25 skupnih treningov. Januarja so se posvetili učenju hitrosti v Innsbrucku z italijanskim strokovnjakom ter treningu hitrosti in balvanov, februarja so imeli petdnevne priprave v Nemčiji in opravili letne meritve na fakulteti za šport, zadnje priprave v marcu so bile znova v Nemčiji, kjer so se udeležili močnega mednarodnega mastersa in dosegli odlične rezultate. "Zelo veliko poudarka smo letos dajali stilu tekmovalnih balvanov in sami taktiki na tekmovanju. Zelo sem zadovoljen z vsemi treningi in pripravami, saj verjamem, da so bile na visoki kakovostni ravni. Zadovoljen sem tudi s trenutno pripravljenostjo naših tekmovalcev, saj je večina napravila velik napredek tako v plezanju kot tudi pri meritvah moči in bazični pripravljenosti. Verjamem, da lahko gremo v balvansko sezono zelo optimistično in v želji po odličnih rezultatih," je črto pod dosedanjimi pripravami potegnil trener Urh Čehovin. Svetovni pokal v balvanih se za člansko izbrano vrsti začenja 13. aprila v Meiringenu, v težavnosti pa 6. julija v Villarsu, prav tako v Švici.

SlovenijaPleza2018_reprezentanca_fotoUU
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju v Plezalnem centru Ljubljana (foto Urban Urbanc/Sportida)

Sezono je že uspešno začela slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju - s srebrno medaljo Lučke Rakovec med kadetinjami in bronasto medaljo Lucije Tarkuš med starejšimi deklicami na uvodni tekmi evropskega pokala v Franciji pretekli konec tedna. Letošnja vrhunca bosta svetovno mladinsko prvenstvo v Moskvi in mladinske olimpijske igre v Buenos Airesu, zelo pomembni sta tudi obe evropski mladinski prvenstvi: balvansko v Belgiji ter težavnostno in hitrostno v Avstriji. "Cilj svetovnega mladinskega prvenstva, ki je na sporedu avgusta, je uvrstitev čim več naših predstavnikov v finale v različnih disciplinah. Imamo posameznike, ki so se sposobni vmešati tudi v boj za najvišja mesta. Naši predstavnici na mladinskih olimpijskih igrah sta Vita Lukan in Lučka Rakovec. Tudi tukaj merimo na uvrstitev v finale, kjer pa se lahko zgodi marsikaj. Zavedati se je treba, da je format tekmovanja tako za organizatorje kot tudi za tekmovalce nekaj novega," je napovedal selektor mladinske reprezentance Anže Štremfelj in dodal, da so pri načrtovanju letošnje sezone v načrt dela vključili več treninga hitrosti, zato z nestrpnostjo pričakujejo odprtje prve stene za hitrost v Sloveniji.

"Moram priznati, da me malo bremenijo rezultati preteklih dveh sezon, ampak si kot vedno ne želim postavljati ciljev in imeti velikih pričakovanj. Predvsem si želim uživati in dati vse od sebe. Trenirali smo, zdaj moramo na tekmi to samo še pokazati," je poudarila Janja Garnbret (Šaleški AO), aktualna svetovna prvakinja v težavnosti, evropska podprvakinja v balvanih in dvakratna dvojna skupna zmagovalka svetovnega pokala, ki je lani kot prva tekmovalka v zgodovini dosegla devet zmag svetovnega pokala v isti sezoni, hkrati pa v skupnem seštevku SP v kombinaciji zmagala z daleč najvišjim številom točk (1135). Tako kot reprezentanca se tudi 19-letna šampionka s Koroške osredotoča na svetovno prvenstvo, čaka pa jo še posebna preizkušnja - matura. "Res je tudi moja pozornost usmerjena na svetovno prvenstvo. Želim si ubraniti naslov svetovne prvakinje, ampak bom malo več fokusa posvetila balvanom, ker še na svetovnem prvenstvu v balvanih nisem nastopila in si želim narediti dober rezultat. Matura bo letos vplivala predvsem na balvansko sezono, izpustila bom kar nekaj tekem svetovnega pokala. Na treninge upam, da ne bo vplivala, res pa je, da bo pobrala ogromno osredotočenosti. Upam, da mi bo uspelo oboje, tako kot si želim," gre zaupati Janjinim besedam, saj dijakinja velenjske gimnazije že vsa leta uspešno združuje šolo in tekmovanja, pred dvema tednoma pa je na balvanskem mastersu Studio Bloc v Nemčiji že stopila na drugo stopničko.

SlovenijaPleza2018_3_UU
Katja Kadić, Mina Markovič in Janja Garnbret (foto Urban Urbanc/Sportida)

Začetek svoje že petnajste sezone svetovnega pokala z veseljem pričakuje Mina Markovič (ŠPK Plus), ki je vsem izjemnim dosežkom preteklih let lani dodala naslov evropske podprvakinje v težavnosti, leta 2016 pa je na svetovnem prvenstvu v težavnosti osvojila bronasto medaljo: "Veselim se, da se bom tokrat pred svojim glavnim delom sezone v težavnosti po precej časa udeležila tudi dveh balvanskih tekem za svetovni pokal. Seveda glavni fokus ostajajo tekme v težavnosti z začetkom svetovnega pokala in zelo pestrim tempom julija ter svetovno prvenstvo v septembru. Rezultatsko se ne bi obremenjevala. V balvanih želim prevsem izkoristiti ponujeno priložnost nastopa na mednarodni ravni, v težavnosti pa se dobro pripraviti in slediti vrhu, kot že nekaj let do zdaj." Članica reprezentance z najdaljšim stažem najbolj opazi, kako se tekmovalno plezanje v zadnjih letih razvija in spreminja: "Nenehno je treba slediti trendom in prilagajati svoj način dela, velikokrat tudi predvideti, kam se bodo stvari obrnile. V zadnjih letih gre plezanje sploh izrazito bolj v dinamično, koordinacijsko in fizično smer, tako da je treba delati veliko bolj celostno in na veliko več področjih hkrati kot morda prej."

Stabilno vrhunsko formo je lani s stalnim uvrščanjem v finale svetovnega pokala v balvanih pokazala tudi Katja Kadić (PK Škofja Loka), ki že navdušeno pričakuje letošnjo uvodno tekmo svetovnega pokala: "Večina tekmovalcev vrhunec forme tempira na prvo tekmo v Meiringenu, četudi masters Studio Bloc postaja tradicionalna predotvoritev balvanske sezone. Svoj nastop na tem tekmovanju ocenjujem kot dober, pokazale so se določene malenkosti, kjer je še prostor za izboljšavo. Prav na vseh teh malenkostih sem v zadnjih dveh tednih aktivno delala, rahlo me je pri tem ovirala manjša poškodba prsta, ki se od časa do časa pojavlja v blažji obliki. Ob intenzivni fizioterapevtski pomoči in spodbudnih rezultatih treningov z veseljem in navdušenjem pričakujem prvo tekmo, ki bo že resni pokazatalj razmerij moči v letošnji sezoni." Balvanistka si želi letos poleg kranjske nastopiti še na kakšni tekmi v težavnosti, zaveda pa se, da se bo treba posvetiti tudi hitrosti.

Studio Bloc Masters je bil odličen uvod v sezono za Jerneja Kruderja (ŠPO PD Celje Matica), saj je konec marca na balvanskem tekmovanju dosegel bronasto medaljo, lani pa tudi prvič stal na stopničkah svetovnega pokala, ravno na začetku sezone na Kitajskem. "Za letos nimam nikakršnih pričakovanj, le to, da upam na lepo vreme in čim več plezanja v skali, in da komaj čakam, da lahko nastopim na tekmovanjih. Komaj čakam tudi masters The Rock Ljubljana, saj smo letos vložili v priprave veliko več dela. Že lani je bilo super, le še pesti držimo za lepo vreme na letošnji izvedbi, kajti tekmovalcev bo še več kot lani," je povedal Celjan, tudi letos ambasador balvanskega tekmovanja, ki bo 19. maja na Kongresnem trgu v Ljubljani.

SlovenijaPleza2018_2_UU
Svetovni pokal 2018 se začenja konec tedna, septembra pa je na sporedu svetovno prvenstvo v športnem plezanju. (foto Urban Urbanc/Sportida)

Za največje presenečenje preteklega leta je poskrbel Anže Peharc (AO PD Kranj), ki je osvojil bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju, in to na svojem prvem evropskem prvenstvu, letos pa ga čaka tudi prvo člansko svetovno prvenstvo. "Glavni cilj letošnje sezone je uspešen nastop na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku. Seveda je bil dosežek v lanski sezoni zame veliko presenečenje, zato bom tudi letos vse tekme svetovnega pokala jemal sproščeno, brez večjega pritiska, in bomo na koncu videli, kakšen bo rezultat. Pustimo se presenetiti. Enako kot lani se v tej sezoni posvečam balvanskemu plezanju z izjemo, da bom letos poskušal nastopiti tudi na kakšni težavnostni tekmi," napoveduje v preteklosti svetovni in evropski mladinski prvak, ki mu ne manjka zagona ob želji, da tudi v članski konkurenci stopi na najvišjo stopničko na tekmi svetovnega pokala.

To je že večkrat uspelo Domnu Škoficu (ŠPO PD Radovljica), zmagovalcu
svetovnega pokala 2016 v težavnosti, ki pa mu lani ni uspelo v celoti ponoviti te fantastične sezone. Po srebru na tekmi SP v Villarsu se je skoraj vso sezono uvrščal na odlično, a nehvaležno četrto oz. peto mesto. "Za zmagovalni oder je recept, da zaupaš sebi in pravim ljudem, ki ti pomagajo na poti do tja. Zagotovo pa je zelo pomembna vizija, potrpežljivost in užitek pri celotnem procesu," se zaveda Radovljičan, ki ga je lanska sezona veliko naučila: "Lani sem si zastavil zelo visoke cilje, načrti pa so mi začeli padati v vodo že v samem začetku balvanske sezone. Evropsko prvenstvo je bilo le kaplja čez rob, kjer sem imel občutek, da se je vse obrnilo proti meni. Novo časovno pravilo mi ni najbolj všeč, a je enako za vse in se z njim ne obremenjujem več. Veliko sem se naučil, zato grem v to sezono sproščen in nimam pričakovanj. Zagotovo pa bom užival in pokazal svoj maksimum!"

V težavnostnem plezanju se je lani izkazala tudi Domnova klubska kolegica Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je postala mladinska evropska prvakinja, v svojem prvem članskem finalu pa dosegla sedmo mesto. Letos bo več tekmovala med članicami,
se seveda potegovala tudi za mesto v ekipi za nastop na evropskem oziroma svetovnem mladinskem prvenstvu, vrhunec sezone pa bodo zanjo zagotovo mladinske olimpijske igre, saj bosta z Lučko Rakovec oktobra v Buenos Airesu nastopili na prvih mladinskih olimpijskih igrah: "Mladinske olimpijske igre so na vrsti takoj za članskim svetovnim prvenstvom v Innsbrucku, tako da računam, da bo v tistem času forma na kar se da visoki ravni. Iger se zares veselim, saj bo to zagotovo nepozabna izkušnja, ki se mi bo ponudila le enkrat v življenju. Ampak do takrat je še dolga sezona in čaka me še dosti trdih treningov in drugih tekem."

SlovenijaPleza2018_skupna_UU
Sodelujoči na medijskem dogodku #SlovenijaPleza 2018 v Plezalnem centru Ljubljana (foto Urban Urbanc/Sportida)

Prav tako je v svetovnem vrhu slovenska paraplezalna reprezentanca pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika. Lani sta redno osvajala odličja gluhoslepa plezalka Tanja Glušič (AK Ravne), skupna zmagovalka svetovnega pokala v združeni kategoriji B1-3 (omejitev vida), in Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture), ki s plezanjem kljubuje multipli sklerozi, lani pa je bil tretji v svetovnem pokalu v kategoriji RP3 (z omejenim gibanjem, močjo ali ravnotežjem). Tudi v središču pozornosti paraplezalne reprezentance, ki se ji letos pridružuje Matej Arh (AO PD Kranj), je svetovno prvenstvo v Innsbrucku, drugo za Selaka, ki je leta 2016 v Parizu osvojil bronasto medaljo: "Letošnjo sezono sem štartal z novim starim trenerjem Romanom Krajnikom. Glavni clij sezone je svetovno prvenstvo v Innsbrucku, temu je podrejen celoten program treniranja. Zdaj treniram po novem programu od začetka marca in sem zelo zadovoljen z dosedanjim napredkom. V moji kategoriji nas je trenutno pet tekmovalcev, ki odstopamo od ostalih, dva Francoza, dva Angleža in jaz. Mogoče se bo v letošnji sezoni našel še kakšen novi kandidat za odličja na svetovnem prvenstvu."

#SlovenijaPleza - navijamo za najboljše!

Manca Čujež


Fotogalerija

 Urban Urbanc/Sportida

Podpis pogodbe med Prvo osebno zavarovalnico in PZS o generalnem sponzorstvu slovenske športnoplezalne reprezentance

  Urban Urbanc/Sportida1 / 21

Boštjan Škufca Zaveršek, Janez Kranjc, Bojan Rotovnik in Aleš Pirc

  Urban Urbanc/Sportida2 / 21

Bojan Rotovnik, predsednik PZS

  Urban Urbanc/Sportida3 / 21

Janez Kranjc, izvršni direktor Prve osebne zavarovalnice

  Urban Urbanc/Sportida4 / 21

Novinarska konferenca in predstavitev reprezentanc pred začetkom tekmovalne sezone

  Urban Urbanc/Sportida5 / 21

Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju

  Urban Urbanc/Sportida6 / 21

Luka Fonda, trener slovenske reprezentance v športnem plezanju

  Urban Urbanc/Sportida7 / 21

Urh Čehovin, trener slovenske reprezentance v športnem plezanju

  Urban Urbanc/Sportida8 / 21

Slovenska izbrana vrsta

  Urban Urbanc/Sportida9 / 21

Tomo Česen, vodja tekme SP v Kranju

  Urban Urbanc/Sportida10 / 21

Anže Štremfelj, selektor slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju

  Urban Urbanc/Sportida11 / 21

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju v pričakovanju nove sezone

  Urban Urbanc/Sportida12 / 21

Janja Garnbret

  Urban Urbanc/Sportida13 / 21

Mina Markovič

  Urban Urbanc/Sportida14 / 21

Katja Kadić

  Urban Urbanc/Sportida15 / 21

Jernej Kruder

  Urban Urbanc/Sportida16 / 21

Anže Peharc

  Urban Urbanc/Sportida17 / 21

Domen Škofic

  Urban Urbanc/Sportida18 / 21

Vita Lukan

  Urban Urbanc/Sportida19 / 21

Gregor Selak

  Urban Urbanc/Sportida20 / 21

Slovenski športni plezalci prvi med najboljšimi

  Urban Urbanc/Sportida21 / 21

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih