četrtek, 20. junij 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 18. april 2018, ob 12. uri, ogledov: 523

Viri financiranja društvene dejavnosti - delavnica pred Skupščino PZS

Objavil(a): Matej Ogorevc
V soboto, 21. aprila 2018, bo za predstavnike društev ob 9. uri v Kulturnem domu v Šoštanju potekala delavnica z nazivom »Viri financiranja društvene dejavnosti«. Na delavnici bodo po uvodnih predstavitvah dela posebne delovne skupine PZS ter zunanje študije o ekonomskih učinkih planinstva podani konkretni primeri oz. predlogi za pridobitev novih virov financiranja posameznih sklopov društvene dejavnosti. V okviru delavnice bo del časa namenjen tudi vprašanjem in predlogom udeležencev. Delavnica bo predvidoma trajala 90 min, zatem sledi še krajši odmor pred redno letno skupščino PZS.
Program delavnice:

Predstavitev dosedanjega dela posebne delovne skupine PZS (vodja skupine Igor Oprešnik)
V marcu 2017 je Upravni odbor PZS obravnaval predlog več gorenjskih društev glede nekaterih konkretnih primerov pridobivanja novih virov financiranja društvene dejavnosti. Sprejeta je bila podpora nadaljnji interni razpravi o celotnem obsegu tematike pridobivanja oz. zagotavljanju novih virov sredstev za izvajanje programa dela planinske organizacije skupaj s pozivom predsednikom MDO PD, da opravijo prve razprave o tej tematike z društvi. Po opravljenih razpravah na ravni MDO PD je bila novembra 2017 ustanovljena delovno skupino za analiziranje predlogov alternativnih virov financiranja društvene dejavnosti in na delavnici bo vodja te skupine podal kratko predstavitev dosedanjih rezultatov njihovega dela. 
Predstavitev vmesnega poročila Študije ekonomskih in družbenih učinkov planinskih poti in planinskih koč ter planinstva (IER - Inštitut za ekonomska raziskovanja)
PZS je pri Inštitutu za ekonomska raziskovanja naročila študijo z namenom pridobitve ustreznih in primerno argumentiranih podatkov o ekonomskih in družbenih učinkov planinstva s katero predvidevamo, da bo PZS v prihodnje lažje uveljavljala nekatere interese planinstva pri državnih organih, hkrati pa bodo ugotovitve študije uporabne tako za interno planiranje dela kot podatki za različne prispevke v medijih. 

pzs_slovenija_planinari

Akcija Slovenija planinari (generalni sekretar Matej Planko)
PZS že drugo leto zapored objavlja razpis za društva, člane PZS, na podlagi katerega je možno pridobiti finančna sredstva in dodatno pomoč za izvedbo in promocijo planinskih pohodov, planinskih orientacijskih tekmovanj, turnokolesarskih tur in športnoplezalnih aktivnosti, katerih namen je širjenje zavesti o pozitivnem pomenu rednega gibanja v naravi, varovanju narave in promocija različnih oblik planinstva ter so namenjene posameznikom različnih starostnih skupin. Ker je odziv društev skromnejši od pričakovanega, bo generalni sekretar podal kratko predstavitev razpisa in zahtev, ki jih morajo kandidati za ta sredstva izpolnjevati.

las

Sredstva lokalnih akcijskih skupin - LAS (generalni sekretar Matej Planko)
Slovenija ob podpori Evropske komisije omogoča črpanje sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Ker je planinska infrastruktura in večina planinskih aktivnosti na podeželju, bodo na delavnici podani primeri iz vsebine dela planinskih društev, ki imajo veliko možnost za sofinanciranje iz teh sredstev. S strani generalnega sekretarja bodo podane tudi informacije o priporočenih nadaljnjih korakih za pridobitev teh sredstev za zainteresirana društva. 
koca_ideja Zbiranje sredstev za gradnjo planinske koče (PD Vrhnika)
PD Vrhnika je februarja 2017 podrlo staro Zavetišče na Planini in v manj kot letu dni že postavilo novo Kočo na Planini, ki bo slavnostno odprta v maju 2018. Predstavnik društva bo na delavnici predstavili, kako jim je v zadnjih letih uspelo zbrali več kot 500.000€ sredstev za gradnjo nove koče, kar je v teh časih izjemen uspeh.

Občinska sredstva za sofinanciranje turističnih programov in organizacij
(PD Šoštanj)
V sklopu letnega poročanja planinskih društev je bil pridobljen podatek, da 19% društev za izvajanje programa dela na lokalnem nivoju prejema tudi občinska sredstva za turizem. Med njimi je tudi PD Šoštanj, zato bo predstavnik društva predstavil društvene aktivnosti, ki se lahko sofinancirajo iz teh sredstev in katere prilagoditve je moralo društvo izvesti, da se je uvrstilo med prejemnike občinskih sredstev za turizem.

dohodnina Donacije iz dohodnine (PD Tolmin in Igor Oprešnik)
Od leta 2007 lahko dohodninski zavezanci do 0,5% svoje dohodnine namesto v državni proračun namenijo izbranim nevladnim organizacijam, med katerimi je tudi PZS ter večina planinskih društev. Delež zavezancev, ki se odločijo za tovrstno donacijo, je še vedno pod 50%, kar pomeni, da je tudi med ljubitelji gora še veliko tistih, ki bi lahko ta sredstva namenili izbrani planinski organizaciji. Iz sredstev dohodnine za leto 2016 so PZS in planinska društva prejela skupaj več kot 57.000€, od tega PZS 10.131,89€ in PD Tolmin 3.393,49€. Predstavnik društva bo na delavnici predstavil, na kakšen način se zbiranja teh sredstev lotevajo v njihovem društvu. 

Vprašanja, predlogi in komentarji udeležencev delavnice

Odmor pred skupščino


Delavnica je ena izmed aktivnosti v sklopu lani začete razprave v organih PZS na temo alternativnih in novih virov financiranja društvene dejavnosti. Na delavnici bodo prisotni tudi člani te delovne skupine, ki bodo na podlagi podanih predstavitev in razprav med udeleženci delavnice za sejo Upravnega odbora PZS pripravili predlog gradiva o tej tematiki. To gradivo se bo nato podrobneje obravnavalo na sestankih MDO PD, končna predstavitev s konkretnimi predlogi in priporočili, podkrepljenimi tudi s primeri dobre prakse tujih planinskih organizacij, pa bo predstavljena na jesenskih posvetih za vodstva društev.


Lepo vabljeni!


Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih