sreda, 24. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 21. maj 2018, ob 15.05 uri, ogledov: 6417

Savinjsko-podravski državni prvaki v planinski orientaciji na Krasu

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Planinsko društvo Sežana | Planinsko društvo Poljčane | Planinsko društvo Polzela | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT) smo 20. maja v Komnu dobili nove državne prvake. Na orientacijski preizkušnji, ki so jo pod okriljem Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva MDO PD Primorske in Posočja, se je pomerilo 51 najboljših ekip iz vse Slovenije. Po posameznih kategorijah so zmagali tekmovalci iz planinskih društev Žalec (A), Dobrovlje Braslovče (B), Poljčane (C in D), Polzela (Č in F), Ptuj (E), Borovnica (G1 in I), Gornja Radgona (G2) in Zabukovica (H). Najuspešnejši dijaki, študentje in odrasli člani so se uvrstili na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji, ki bo v Makedoniji.
Na območju Štanjela in Komna je 19. in 20. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje pokazalo več kot 200 tekmovalcev iz petih področnih orientacijskih lig: Gorenjsko-dolenjske, Podravske, Rogaške, Savinjske lige in lige Smrekovec. Sobotni dnevna in nočna tekma sta bili izziv le za tekmovalce v najzahtevnejših kategorijah C, Č, D, H in I, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so se v Komnu zbrali tudi tekmovalci v preostalih kategorijah. Planinci so morali poleg izbrušenega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o Krasu, na progi pa so jih čakale praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov, prve pomoči, varstva narave in poznavanja gorstev, prilagojene zahtevnosti posamezne kategorije, ter merjenje pretoka potoka.

spot_2018_foto_jasmina_pistan
Vseslovenski planinskoorientacijski vrvež na Krasu (foto Jasmina Pištan)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2018 je v nedeljo okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji: v kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je zmagala ekipa PD Žalec (POŠ Ponikva), v kategoriji B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) je naslov ubranila ekipa PD Dobrovlje Braslovče, v kategorijah C (srednješolci od 1. letnika do 18. leta) in D (člani nad 27 let) so se zmage znova veselili člani PD Poljčane, v kategorijah Č (mladi od 19. do 26. leta) in F (družine) je naslov državnih prvakov osvojila ekipa PD Polzela, v kategoriji E (člani nad 40 let) pa je zmagala ekipa PD Ptuj. V manj zahtevnih odprtih kategorijah G1 (osnovnošolci) in G2 (ostali) so slavili v PD Borovnica in PD Gornja Radgona, v zahtevnih odprtih kategorijah H (primerljiva s Č in D) in I (primerljiva s C) pa v PD Zabukovica in PD Borovnica. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah C, E in Č/D (absolutno) so se uvrstile na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji Balkan Mountaineering Orienteering Competition, ki bo konec septembra v Makedoniji.

spot_2018_foto_matej_trobec
Planinska orientacijska tekmovanja - ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije (foto Matej Trobec)

REZULTATI SPOT 2018 – prve tri uvrščene ekipe v posameznih kategorijah. Ekipe v kategorijah C, Č, D in E, označene z modro, so uvrščene na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji.

Kategorija A: 1. PD Žalec (POŠ Ponikva), 2. PD Galicija, 3. PD Gornja Radgona.
Kategorija B: 1. PD Dobrovlje Braslovče, 2. PD Poljčane, 3. PD Vuzenica.
Kategorija C: 1. PD Poljčane, 2. PD Vransko, 3. PD Šoštanj.
Kategorija Č: 1. PD Polzela, 2. PD Poljčane, 3. PD Vransko.
Kategorija D: 1. PD Poljčane, 2. PD Dobrovlje Braslovče, 3. PD Fram.
Kategorija E: 1. PD Ptuj, 2. PD Borovnica, 3. PD Šoštanj.
Kategorija F: 1. PD Polzela, 2. PD Pošte in Telekoma Ljubljana, 3. PD Ruše.
Kategorija G1: 1. PD Borovnica, 2. PD Ptuj, 3. PD Borovnica.
Kategorija G2: 1. PD Gornja Radgona, 2. PD Polzela, 3. PD Zabukovica.
Kategorija H: 1. PD Zabukovica.
Kategorija I: 1. PD Borovnica.


spot_2018_pd_polzela_foto_martin_rafael_gulin
Ekipa iz PD Polzela, državni prvaki v kategoriji Č in absolutni zmagovalci SPOT 2018 (foto Martin Rafael Gulin)

V kategoriji Č so državni prvaki postali Martin Rafael Gulin, Andrej Kronovšek in Žan Luka Šumečki iz PD Polzela, ki so bili z najvišjim številom točk tudi absolutni zmagovalci SPOT 2018. "Tekmujem že od osnovne šole, sotekmovalca pa sta letos novinca v planinski orientaciji, a sta oba dobro telesno pripravljena in eden je tudi že izkušen orientacist. Verjetno bi vsak rekel, da sta za uspeh najpomembnejša fizična pripravljenost in znanje orientacije, a je zelo pomembno tudi teoretično planinsko znanje, brez katerega hitro izgubiš točke in nisi več med favoriti. Največji izziv planinske orientacije je vedno najti prave točke, na SPOT-u pa smo želeli zmagati, najprej v kategoriji, ko nam je dobro kazalo, pa tudi absolutno. Ker je ekipa D iz Poljčan močna konkurenca, so nas pripravili, da smo dali vse od sebe. Uspelo nam je, kar je res dober občutek, zmaga pa je za nas potrditev in spodbuda, da še tekmujemo, kar je tudi zelo zabaven način rekreacije," se je veselil vodja ekipe Martin Rafael Gulin, ki je bil pred dvema leta v ekipi državnih prvakov v kategoriji C, zdaj pa je z mislimi že pri mednarodnem tekmovanju v Makedoniji, kjer bodo prav tako stavili na zmago.

spot_2018_pd_poljcane_foto_gvido_spanring
Izjemen ekipni uspeh PD Poljčane z dvema prvima in dvema drugima mestoma na SPOT 2018 (foto Gvido Španring)

Najuspešnejše planinsko društvo na letošnjem SPOT-u je bilo PD Poljčane, kjer ima orientacija več kot 40-letno tradicijo. "Tekmovalci PD Poljčane smo se na državno tekmovanje uvrstili v štirih kategorijah in dosegli izjemen ekipni uspeh z dvema prvima in dvema drugima mestoma. Orientacija je dejavnost planinskega društva, ki pritegne vse generacije planincev, predvsem pa je pomembno, da pritegne mlade v najstniških letih, ki bi sicer izgubili stik s planinstvom. Na OŠ Poljčane se izvaja planinska šola, v okviru katere tudi orientacija s praktičnim delom, vsako drugo leto tudi organiziramo področno orientacijsko tekmovanje, ki se ga udeleži od 100 do 120 tekmovalcev," je povedal izkušeni Gvido Španring, ki delo orientacistov v PD vodi že od leta 1984. Vodja zmagovalne ekipe v kategoriji D, ki je zadnja leta nepremagljiva, je še dodal: "Državno tekmovanje v planinski orientaciji je po več letih potekalo po kraškem svetu, ki ima svoje značilnosti in zahtevnosti pri orientiranju v naravi. Na SPOT-u 2018 se je znova pokazalo, kako velik zalogaj je izvedba tako obsežnega tekmovanja z dvema štartnima mestoma in obilico različnih kategorij. Organizatorji si za požrtvovalno delo in odgovornost, ki jo prevzemajo, zaslužijo vso priznanje za svoje prostovoljno delo." 

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Pod okriljem Odbora za orientacijo MK PZS so letošnji SPOT organizirali prostovoljci iz planinskih društev MDO PD Primorske in Posočja. "Zelo sem vesel, da se je tekmovanje uspešno končalo. V organizacijskem odboru SPOT-a 2018 bi se zahvalili vsem ekipam za udeležbo in tudi potrpežljivost ter jim hkrati čestitali za uspešen boj z orientacijsko zahtevnim terenom. Glede na to, da ekipe večinoma prihajajo s Štajerske in iz osrednje Slovenije, smo jim želeli kar v največji meri prikazati vse značilnosti Krasa, tako s postavitvijo kontrolnih točk kot tudi v dodatnem gradivu. Upam, da so se tekmovalke in tekmovalci pri nas zabavali in se imeli fajn. Še enkrat čestitke vsem tekmovalcem, zahvala vsem pomočnikom in se vidimo na SPOT-u 2019," je črto potegnil vodja tekmovanja Matej Trobec iz PD Sežana.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

-----------------------

------------------------
Medijske objave:

Fotogalerija

 Jasmina Pištan

 Jasmina Pištan1 / 17

 Jasmina Pištan2 / 17

 Jasmina Pištan3 / 17

 Jasmina Pištan4 / 17

 Jasmina Pištan5 / 17

 Jasmina Pištan6 / 17

 Jasmina Pištan7 / 17

 Jasmina Pištan8 / 17

 Jasmina Pištan9 / 17

 Jasmina Pištan10 / 17

 Jasmina Pištan11 / 17

 Jasmina Pištan12 / 17

 Jasmina Pištan13 / 17

 Jasmina Pištan14 / 17

 Jasmina Pištan15 / 17

 Jasmina Pištan16 / 17

 Jasmina Pištan17 / 17

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih