torek, 19. marec 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 29. maj 2018, ob 11.45 uri, ogledov: 882

Odgovori poslanskih skupin na vprašanja Skupine NVO za trajnostni razvoj

Planinska organizacija | Splošno | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Pri svojem delovanju že vrsto let družno in koordinirano delujemo na področju varovanja naravnih biotopov, okoljskega ozaveščanja prebivalstva in trajnostne rabe naravnega bogastva naše države. Pri svojem delovanju opažamo veliko perečih vprašanj, zato smo, pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami, poslanskim skupinam zastavili nekaj vprašanj:
Skupina nevladnih organizacij za trajnostni razvoj zajema krovne nevladne organizacije (Čebelarska zveza Slovenije, Lovska zveza Slovenije, Kinološka zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Ribiška zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije in Zveza tabornikov Slovenije) in združuje preko 200.000 članov.

Poslanskim skupinam smo zastavili naslednja vprašanja:
  1. Na podlagi Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS je bilo od začetka veljavnosti 11. 3. 1993 zahtevano neodplačno vračanje kmetijskih zemljišč in gozdov, ki niso postali last Republike Slovenije oziroma občin po zakonu o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, 5t. 55/92) oziroma po zakonu o zadrugah (Uradni list RS, 5t. 13192), ter kmetijska zemljišča in gozdovi, ki so jih temeljne organizacije kooperantov dobile v upravljanje in razpolaganje na neodplačen način.

    1. Kakšno je stališče vaše poslanske skupine glede vračanja kmetijskih zemljišč, ki so jih lovska, planinska in ribiška društva legalno pridobila z nakupom ali darilno pogodbo, državnemu Skladu kmetijskih zemljišč?

    2. Ali podpirate spremembo zakonodaje glede prenosa lastništva kmetijskih zemljišč, ki bi omogočala ohranitev lastninske pravice lovskim, planinskim in ribiškim društvom pridobljena na zgoraj opisani način?

    3. Ali podredno podpirate idejo o izplačilu primerne odškodnine za zemljišče, preneseno na Sklad kmetijskih zemljišč, ki je bilo v lasti društev?

  2. Članice Skupine nevladnih organizacij za trajnostni razvoj so zaradi negativnih praks reševanja okoljskih problemov pred letom dni na Vlado RS naslovile pobudo za ustanovitev institucije Varuha narave in njenih pravic po vzoru nekaterih drugih zahodnoevropskih držav. Ugotavljamo namreč, da imamo veliko institucij, ki so zadolžene za varovanje človekovih pravic in njegovih pravic v povezavi z okoljem in naravo, nimamo pa organa oziroma institucije, ki bi varovala naravo in okolje iz vidika varovanja živali in biotopa. Zanima nas ali bi v vaši poslanski skupini tako pobudo podprli ali ne?

  3. Zakon o ohranjanju narave je nesorazmerno določil globe za vožnjo z motornimi vozili in kolesi v naravnem okolju tako, da je voznik kolesa, ki krši zakon veliko strožje kaznovan kot voznik motornega vozila. Ali bi podprli predlog članic, da je potrebno Zakon o ohranjanju narave na področju kazenskih sankcij spremeniti in globe prilagoditi stopnji ogrožanja narave s posameznim prevoznim sredstvom?

  4. Na podlagi Energetskega koncepta Slovenije in spremljajočih aktov je želela dosedanja Vlada izgraditi devet novih hidroenergetskih objektov na srednji Savi in tri na reki Muri. Nekatere od teh naj bi bile izgrajene celo na območju Nature 2000. Kakšno je stališče vaše poslanske skupine do gradnje novih hidroenergetskih objektov in kakšno je vaše stališče do drugih možnosti izkoriščanja obnovljivih virov energije?

PDF Vprašanja poslanskim skupinam glede perečih problemov in ekoloških problematik članic Skupine NVO za trajnostni razvoj

Povezani dokumenti oziroma dopisi Skupine nevladnih organizacij za trajnostni razvoj:
PDF Pobuda za spremembo Zakona o ohranjanju narave
PDF Predlog za vključitev varuha narave v Zakon o ohranjanju narave
PDF Problematika lastninjenja zemljišč v skladu s 14. členom Zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov


Odgovore poslanskih skupin objavljamo spodaj, in sicer po vrstnem redu, v kakršnem smo jih prejeli. Zaradi preglednosti so odgovori objavljeni v samostojnih dokumentih, ki jih odprete s klikom na njihovo ime.


sds_logo

PDF Odgovor Slovenske demokratske stranke (SDS)

IuzJiFcS_400x400

 PDF Odgovor Socialnih demokratov (SD)
desus PDF Odgovor Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS)
NSi PDF Odgovor Nove Slovenije (N.Si)
levica_2 PDF Odgovor Levice


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih