ponedeljek, 17. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 31. maj 2018, ob 13.15 uri, ogledov: 5057

Luka Lindič o predčasno končani odpravi na Šiša Pangmo

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Planinsko društvo Celje - Matica | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Zadnje pol leta sva z Ines Papert posvetila več ali manj izključno pripravam na odpravo v Tibet z namenom preplezati južno steno Šiša Pangme. Malo pred načrtovanim odhodom je v gorah umrl Marc Andre, eden izmed mojih najtesnejših prijateljev in plezalnih partnerjev v zadnjem času. Najprej nisem bil prepričan, ali si kljub temu še želim na odpravo, po premisleku pa sem se odločil, da želim prijateljevo smrt prebaviti tam, kjer sem se z njim najraje družil. V gorah.
V sredini aprila sva bolj kot ne brez večjih zapletov dosegla bazni tabor in takoj začela z aklimatizacijo. Po ogledni turi sva se odločila, da se poizkusiva z aklimatizacijskim vzponom na Nyanang Ri (7071 m). Prvič sva se povzpela do višine 6300 m, kjer sva prespala ter si ogledala možnosti za prvenstveno smer, po kateri sva nameravala priplezati na vrh po kratkem počitku v bazi. Zaradi vsakodnevnih snežnih ploh, povprečno je dnevno padlo okoli 10 cm snega, je bil počitek daljši od načrtovanega.

ka_pzs_odprave_sisa_pangma_2018_foto_arhiv_luka_lindic__9_

30. aprila je vremenska napoved obetala 2-3 dni dolgo okno z manj padavinami. Prvi dan vremenskega okna sva se nato povzpela do mesta že omenjenega bivaka, naslednji dan pa sva priplezala 200 višinskih metrov višje do ugodnejšega mesta za naskok na vrh. Bivak sva si uredila pri veliki ledeniški razpoki v strmem pobočju, kjer sva se počutila dovolj zaščiteno pred morebitnim padajočim kamenjem in ledom.

Ponoči je začelo močno snežiti in ob približno petih zjutraj naju je prebudil grozljiv zvok in tresenje. Kmalu sva na šotoru začutila pritisk snega. Sam sem hitro skočil iz spalne vreče in šotora. Ines je nekako pretrgala šotorsko platno, a jo je sneg že preveč zasul, da bi lahko prišla iz šotora. Preden je sneg popolnoma pokopal šotor sem jo, s spalno vrečo vred, uspel potegnit na plano. Iz predprostora mi je še uspelo rešiti čevlje, za kaj več pa je bil pritisk snega prevelik in bi naju pokopal, če se ne bi umaknila. Zavetje sva našla v bližnji ledeni luknji in si za trenutek oddahnila. Pod snegom v šotoru je ostal večji del opreme - tudi vrvi, cepini in satelitski telefon. Jasno nama je bilo, da brez tega ne moreva sestopiti ali poklicati na pomoč.

Še vedno v temi in ob plazenju levo in desno, sem pričel dve urni maraton kopanja - v neprestanem strahu pred novo pošiljko snega. Poskušal sem se spomniti, kje v šotoru sva imela katero opremo in se tako najprej prikopal do vrvi, cepinov in ostale tehnične opreme, ki je bila zakopana 2 do 3 metre globoko. Kakšno olajšanje, ko sem dojel, da imava kar potrebujeva za sestop v dolino. Ker je še vedno močno snežilo ni bilo časa za daljše premišljevanje. Zvečer istega dne sva sestopila v bazni tabor.

ka_pzs_odprave_sisa_pangma_2018_foto_arhiv_luka_lindic__10_

Nadaljevanje odprave je bilo močno zaznamovano z opisano izkušnjo, enak vremenski vzorec s pogostim sneženjem pa tudi ni pripomogel k bolj sproščenem plezanju. Po dvodnevnem počitku v Nyalamu sva se kljub vsemu vrnila v bazni tabor, tokrat z namenom poizkusa v steni Pungpa Ri, saj se za Šiša Pangmo nisva počutila dovolj aklimatizirana. V kratkem oknu med 11. in 13. majem sva hotela izvesti celotno turo iz baze in nazaj. Prvi dan sva dostopila do ABC, tam pobrala nekaj opreme in šotor ter nadaljevana z dolgim delovnim dnem do višine 6500 m. Na udobnem mestu sva uredila bivak in se začela pripravljati za poizkus proti vrhu naslednji dan. S prvo svetlobo sva pričela plezati v močnem vetru in zelo nizkih temperaturah. Kmalu se nama je ustavilo. Prejšnji dan Ines skoraj ni jedla, mraz, višina in časovni pritisk pa so tudi dodali svoje, posledično je bila popolnoma brez moči. Zavedala sva se, da morava biti naslednji dan sredi dneva najkasneje v dolini - še pred napovedanim sneženjem in z njem pred plazovi. Brez premisleka sva se odločila za sestop.

ka_pzs_odprave_sisa_pangma_2018_foto_arhiv_luka_lindic__12_

Preostanek odprave je potekal v že znanem vremenu, zato sva se odločila za odhod proti domu kar teden pred načrtovanim.

V celotnem času priprav na odpravo in med odpravo samo, sva bila deležna velike podpore sponzorjev in prijateljev. Odpravo je omogočila tudi Planinska zveza Slovenije. Hvala vsem!

ka_pzs_odprave_sisa_pangma_2018_foto_arhiv_luka_lindic__14_

V celoten projekt sva vložila veliko dela in energije, domov pa sva se vrnila, realno gledano, praznih rok. Kaj veliko ni za dodati. Po počitku bova zagotovo spet zavihala rokave.


Luka Lindič


Fotogalerija

 Arhiv Luke Lindiča

 Arhiv Luke Lindiča1 / 15

 Arhiv Luke Lindiča2 / 15

 Arhiv Luke Lindiča3 / 15

 Arhiv Luke Lindiča4 / 15

 Arhiv Luke Lindiča5 / 15

 Arhiv Luke Lindiča6 / 15

 Arhiv Luke Lindiča7 / 15

 Arhiv Luke Lindiča8 / 15

 Arhiv Luke Lindiča9 / 15

 Arhiv Luke Lindiča10 / 15

 Arhiv Luke Lindiča11 / 15

 Arhiv Luke Lindiča12 / 15

 Arhiv Luke Lindiča13 / 15

 Arhiv Luke Lindiča14 / 15

 Arhiv Luke Lindiča15 / 15

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih