petek, 5. junij 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 15. junij 2018, ob 14. uri, ogledov: 744

Pozivi društvom s planinskimi kočami - certifikati in svetovalna pisarna

Koče | 
Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska zveza Slovenije nadaljuje s podeljevanjem certifikatov Družinam prijazna planinska koča ter Okolju prijazna koča. Hkrati za oddajo vlog za pridobitev omenjenih certifikatov vabimo tudi h koriščenju strokovne pomoči pri obnovi in investicijah v planinske koče.
PODELJEVANJE CERTIFIKATA »DRUŽINAM PRIJAZNA PLANINSKA KOČA«

POZIV ZA ODDAJO VLOG

gk_pzs_dppk_logoPlaninska zveza Slovenije nadaljuje s podeljevanjem certifikata »Družinam prijazna planinska koča«. Ta certifikat bodo prejele koče, ki bodo s svojim celostnim delovanjem poskrbele, da bodo družine na kočah zaželeni gostje.

 

Od leta 2013 je bilo podeljenih 45 certifikatov »Družinam prijazna planinska koča«. Certifikat se podeljuje za tri različne starostne skupine otrok (do 3. leta starosti, od 3. do 7. leta starosti in od 7. do 14. leta starosti).
 
Planinska društva, ki imajo planinske koče in ki izpolnjujejo pogoje za vsaj eno starostno kategorijo otrok, vabimo, da se vključijo v program. Za podelitev certifikata lahko zaprosi planinsko društvo ali druga pravna oseba, ki upravlja s posamezno planinsko kočo in izpolnjuje sklepe Skupščine PZS in UO PZS, ter sodeluje z GK PZS.
 
Rok za oddajo vlog, v katerih je potrebno navesti, katero kočo vključujete v ocenjevanje, je 30. junij 2018, obravnavane pa bomo tudi kasneje prejete vloge. Vlogo je potrebno poslati po elektronski pošti na naslov: gospodarska.komisija@pzs.si.
 
Vključitev zainteresiranih planinskih društev in koč v program je izključno na prostovoljni osnovi. Vsako planinsko društvo se odloči ali želi sodelovati in s katerimi svojimi kočami. 
 
Certifikat »Družinam prijazna planinska koča« se podeljuje za obdobje 4 let. Kočam, ki jim certifikat poteče v letu 2018, bo GK PZS poslala obrazec o izpolnjevanju zahtev. Planinska koča, ki je prejela certifikat, mora ves čas izpolnjevati zahteve, ki so bile potrebne za njegovo pridobitev.

Stroške izdelave certifikata, ki vključuje znak, listino in stroške prvega ogleda planinske koče krije PZS, stroške vsakega naslednjega obiska, v kolikor bo potreben, pa PD.

PDF Vprašalnik za podeljevanje certifikata Družinam prijazna planinska koča


 
PODELJEVANJE CERTIFIKATA »OKOLJU PRIJAZNA PLANINSKA KOČA«

POZIV ZA ODDAJO VLOG


gk_pzs_oppk_logoPlaninska zveza Slovenije nadaljuje s podeljevanjem certifikata »Okolju prijazna planinska koča«. Ta certifikat bodo prejele koče, ki s svojim celostnim delovanjem čim manj vplivajo na okolje.

Doslej je certifikat prejelo 28 planinskih koč in PUS Bavšica.

Vprašalnik za pridobitev certifikata je sestavljen iz sedmih poglavij in je nekoliko spremenjen glede na prvo štiriletno obdobje. Vsako poglavje vsebuje dve vrsti kriterijev in sicer kriterije, ki jih koča mora izpolnjevati in kriterije, ki naj bi jih izpolnjevala. Slednji kriteriji se točkujejo, in od skupnega števila 100 točk, jih mora koča za pridobitev znaka doseči vsaj 50. Vprašalnik je priloga tega poziva.

Vsa planinska društva, ki imajo planinske koče, vabimo, da se vključijo v program. Za podelitev certifikata lahko zaprosi planinsko društvo ali druga pravna oseba, ki upravlja s posamezno planinsko kočo in izpolnjuje sklepe Skupščine PZS in UO PZS. Rok za oddajo vlog, v kateri je potrebno navesti, katero kočo vključujete v ocenjevanje, je 30. junij 2018, obravnavane pa bomo tudi kasneje prejete vloge. Vlogo je potrebno poslati po elektronski pošti na naslov gospodarska.komisija@pzs.si.


Vključitev zainteresiranih planinskih društev in koč v program poteka izključno na prostovoljni osnovi. Vsako planinsko društvo se odloči, ali želi sodelovati in s katerimi svojimi kočami. 

Certifikat »Okolju prijazna planinska koča« se podeljuje za obdobje 4 let. Po tem obdobju mora planinsko društvo ponovno prijaviti svojo kočo za pregled, v kolikor želi podaljšati veljavnost certifikata. Planinska koča, ki je prejela certifikat, mora ves čas izpolnjevati zahteve, ki so bile potrebne za njegovo pridobitev.

Stroške izdelave certifikata, ki vključuje znak in listino ter stroške prvega ogleda planinske koče krije PZS, stroške vsakega naslednjega obiska, v kolikor bo potreben, pa PD.

PDF Vprašalnik za podeljevanje certifikata Okolju prijazna planinska kočaSVETOVALNA PISARNA PZS ZA PLANINSKE KOČE

 
POZIV PLANINSKIM DRUŠTVOM

Planinska zveza Slovenije je v letu 2012 ustanovila svetovalno pisarno, ki je namenjena nudenju strokovne pomoči posameznim planinskim društvom pri obnovi in investicijah v planinske koče. Svetovalna pisarna deluje v okviru gospodarske komisije in nudi planinskim društvom svetovanje pri:

  • čiščenju odpadne vode iz planinskih koč,
  • oskrbi koče s pitno vodo in uvedba notranjega nadzora nad pitno vodo,
  • ravnanju z odpadki na koči,
  • ravnanju z živili,
  • obnovljivi viri energije za koče (solarna, vetrna),
  • energetska prenova koč.

 

Planinska društva, ki so lastniki planinskih koč in imajo interes pridobiti svetovanje pri omenjenih obnovah in investicijah v planinskih kočah, vabimo, da pošljejo informativno prijavo na elektronski naslov svetovalna.pisarna@pzs.siRok za prijavo ni omejen in velja celo leto oz. do konec oktobra 2017!

Za dodatne informacije in pojasnila posredujte sporočilo na zgoraj navedeni el. naslov ali pokličite na telefonsko številko (01) 43 45 683 (Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec GK PZS).

V prijavi navedite:

  • za katero planinsko kočo želite pridobiti svetovanje,
  • na katerem področju PD potrebuje svetovanje,
  • kratek opis že izvedenih aktivnosti in usmeritve PD na področju svetovanja,
  • podatke o kontaktni osebi PD, ki bo sodelovala pri nadaljnjih usklajevanjih s področja svetovanja.

Z informativno prijavo PD ne sprejema nobenih obveznosti. Svetovanje bo za planinska društva, ki izpolnjuje sklepe Skupščine PZS in UO PZS, ter sodelujejo z GK PZS, brezplačno.

Svetovalna pisarna bo prejete informativne prijave preučila v skladu s svojimi možnostmi in v roku 30 dni posredovala odgovor prijavitelju o možnostih vključitve v svetovanje in predlog nadaljnjih ukrepov.

Svetovalna pisarna bo sodelujočim planinskim društvom, ki imajo namen zgraditi ali obnavljati čistilne naprave, poleg svetovanja pri izbiri ustrezne tehnologije čiščenja in izbiri najboljšega ponudnika, pomagala tudi pri pridobivanju finančnih sredstev na različnih javnih razpisih.

PZS v letu 2018 izvaja projekt »Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin«, s katerim smo nadgradili Svetovalno pisarno PZS na področja obnovljivih virov energije in energetskih prenov. Projekt sofinancira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad. Izmed prijavljenih za enostavno energetsko svetovanje, bomo izbrali tri planinske koče za brezplačni Razširjeni energetski pregled.


Drago Dretnik,
predsednik strokovne komisije
Valentin Rezar,
načelnik GK PZS 
Jože Rovan,
predsednik PZS 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih