ponedeljek, 15. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 23. julij 2018, ob 15. uri, ogledov: 22603

Zemljevid PZS v vsak planinski nahrbtnik

Splošno | 
Komisija za planinske poti | Komisija za turno kolesarstvo | Komisija za varstvo gorske narave | Odbor Gore in varnost | Odbor za založništvo in informiranje | Vodniška komisija | Mladinska komisija | Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Za varnejši obisk gora v vsak nahrbtnik sodita planinski zemljevid in kompas, pri načrtovanju izleta pa je dobrodošel tiskani vodnik, medtem ko naj informacije s spleta in družbenih omrežij služijo le za osvežitev aktualnih razmer na poti. Zemljevidi PZS so najuporabnejši pripomoček za obiskovalce gora na terenu, med njimi prednjačijo novi zemljevidi v merilu 1 : 25 000, ki pokrivajo območje Triglava, Bohinja, Jalovca in Mangarta, Krnskega pogorja, Grintovcev in Stola. Cena pozameznega zemljevida je 8,10 EUR, člani PZS imajo pri nakupu 20 % popusta, strokovni kadri pa 25 %.
Planinska zveza Slovenije že desetletja izdaja planinske zemljevide slovenskih gora, ki so nazoren in verodostojen prikaz gora na papirju. Pokrivajo vsa slovenska hribovita območja, odlikuje jih tudi stalno preverjanje podatkov na terenu in ažuriranje. Zemljevidi PZS so najuporabnejši pripomoček za obiskovalce gora, saj so v katastru planinskih poti, na osnovi katerega nastajajo, zbrani geografski podatki o več kot deset tisoč kilometrih markiranih poti, ki jih vzdržujejo slovenska planinska društva in njihovi markacisti, zabeležena sta tudi zahtevnost poti in podatek o varovalih na poti.

zemljevidi_pzs_foto_manca_cujez
Zemljevidi PZS so najuporabnejši pripomoček za obiskovalce gora na terenu (foto Manca Čujež)

Zemljevidi merila 1 : 25 000 so odličen pripomoček za vsakogar, ki se podaja v slovenski gorski svet. Ljubiteljem brezpotij bo všeč predvsem natančen, pregleden in lično prikazan teren, ostali pa bodo lahko brezskrbno uživali na planinskih poteh, saj njihov vris temelji na najnovejših, na terenu preverjenih podatkih, snovalci pa niso pozabili niti na dodatne koristne vsebine.

Poleg planinskih poti (posebej so označene obhodnice Slovenska planinska pot, Via Alpina, Slovenska turnokolesarska pot) boste na teh zemljevidih našli še številne naravne in kulturne znamenitosti, plezališča, lokacije urejenih parkirnih prostorov, postajališča javnih prevoznih sredstev, gostišča, smeri priljubljenih turnih smukov in še kaj. Dodani so kratki opisi planinskih koč s kontaktnimi podatki in QR kodo, ki vas poveže s spletno stranjo posamezne koče. Tako lahko preprosto dostopate do obširnejših podatkov o planinski koči (dostopi, možnost vzponov ...).

zemljevidi_pzs_1_25000_foto_manca_cujez

Najnovejši planinski zemljevidi Planinske zveze Slovenije v merilu 1 : 25 000

Zemljevid Triglav 1 : 25 000 pokriva območje osrednjih Julijskih Alp s Triglavom na čelu. Robovi so omejeni s slovensko-avstrijsko državno mejo na severu ter s Kočo pri Triglavskih jezerih, Vojami, Uskovnico in Zajamniki na jugu. Na vzhodni strani seže do Goreljka, Srednje Radovne in Dovške babe, na zahodu se končuje z Dolino Triglavskih jezer, Kriškimi podi in Veliko Pišnico.

Zemljevid Bohinj 1 : 25 000 obsega območje med Goreljkom, Ogradi in Velikim Špičjem na severu ter Petrovim Brdom, Pečmi (Bohinjsko-Tolminsko gorovje) in Čadrgom na jugu. Vzhodni rob je med Sorico in Gorjušami na Pokljuki, zahodni del se konča s Čadrgom, Bogatinom in Plaskim Voglom.

Zemljevid Jalovec in Mangart 1 : 25 000 zajema vrhove, doline in stene med Javorščkom, Lepeno in Kočo pri Triglavskih jezerih na jugu ter grebenom Karavank na severu (od Korenskega sedla do Trbiža). Vzhodni rob se začne s Triglavskimi jezeri, Kriškimi podi in Veliko Pišnico, zahodni rob je omejen s Kalom-Koritnico, Rabeljskim jezerom in Trbižem.

Zemljevid Stol 1 : 25 000 zajema vsa izhodišča in poti, ki vodijo na vrh Stola, tudi z avstrijske strani. Pokrije območje med Dovško babo in Pokljuško sotesko na zahodu ter Planino Korošico in Dobrčo na vzhodu. Na jugu se konča z Blejskim jezerom in okoliškimi planinskimi in turističnimi potmi, na severu pa z Golico in Slovenjim Plajberkom.
 
Zemljevid Krnsko pogorje 1 : 25 000 bo prišel prav za raziskovanje vrhov, dolin in sten med Javorščkom, Lepeno in Kočo pri Triglavskih jezerih na severu ter Matajurjem, Kolovratom in Tolminom na jugu. Vzhodni rob se začne s Triglavskimi jezeri, Komno in Kočo na planini Razor, zahodni rob je omejen z Žago, Borjano in Matajurjem.

Zemljevid Grintovci 1 : 25 000 obsega območje med Jezerskim, Logarsko dolino in Raduho na severu, na vzhodu se konča pri Lučah, Velikem Rogatcu in Šmiklavžu. Na južnem delu so vidni še Kranjska reber, Stahovica in Adergas, na zahodu pa Javorjev vrh in Spodnje Jezersko.

PZS_plakat_zemljevidi

Cena posameznega predstavljenega zemljevida je 8,10 EUR. Člani PZS s plačano članarino za leto 2018 imajo pri nakupu 20 % popusta (6,48 EUR/zemljevid), strokovni kadri PZS pa 25 % popusta (6,08 EUR/zemljevid). Popust velja za izdelke z redno ceno.

Več o možnostih nakupa, naročila in dostavi na telefonski številki (01) 43 45 684 (v času uradnih ur), elektronskem naslovu trgovina@pzs.si, spletni strani pzs.si/trgovina, še raje pa z obiskom Planinske trgovine PZS na naslovu Ob železnici 30 a v Ljubljani. Zemljevide lahko po enaki ceni kupite tudi v Slovenskem planinskem muzeju.

droben_prispevek_markanten_vtis
-------------------------

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih