ponedeljek, 22. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 25. julij 2018, ob 8.45 uri, ogledov: 2762

Počastitev 70-letnega jubileja koče na planini Razor

Koče | Društva | 
Gospodarska komisija | 
Planinsko društvo Tolmin | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Svečanost ob 70-letnici koče na planini Razor se je, kot se spodobi, začela z uvodno intonacijo planinske himne. Med tistimi, ki so jih ti trenutki zbranosti popeljali med številne spomine, kakorkoli povezane z življenjem in delovanjem te planinske postojanke, so se na njen praznični dan znašli številni ljubitelji gora, tisti, ki so bili kdaj v njeni dolgi zgodovini deležni njenega gostoljubja in tisti, ki so v katerem izmed njenih dosedanjih obdobij s številnimi prostovoljnimi urami vdihnili razcvet.
Šlo je za pomembno obujanje kolektivnega spomina na prehojeno pot, ki jo je v zgodovinski okvir besedno umestil slavnostni govornik, podpredsednik PZS Miro Eržen. Omenil je tisto, kar je našim prvim graditeljem koče, ki so se naenkrat, po dolgih letih raznarodovanja znašli kot gospodarji na svoji zemlji, dajalo največ vetra v jadra. Poudaril je »razumljivo željo, zagnanost in tudi narodni ponos Primorcev, ki so osvobojeni tujega jarma po drugi svetovni vojni s polnimi pljuči zadihali tudi na planinskem področju in poskušali z vso voljo in energijo vzpostaviti pogoje za ponovni razvoj planinstva in gorništva. Zgodovina koče na planini Razor je živ primer teh prizadevanj ...« Ko se je dotaknil gospodarske dejavnosti PD Tolmin, ni pozabil na številne vidne predstavnike društva, predsednike, načelnike gospodarskih in gradbenih odborov, pa tudi na množico neopaznih članov društva, podpornike in donatorje, »ki so s svojim delom dosegli, da je koča sledila sodobnim potrebam, iz popotresne obnove izšla še bolj funkcionalna ter na ta način lahko služila povečanemu obsegu obiskovalcev.« Poudaril je tudi številna prizadevanja za ekološko skladnost koče z občutljivim okoljem planine Razor, ki dajejo vsem naporom številnih generacij njenih skrbnikov tudi nekaj duha današnjega časa. Društvo pri vsem tem »ni zanemarilo ostalih dejavnosti, zaradi česar danes spada med ene izmed najbolj aktivnih društev v okviru PZS, po razvejani dejavnosti pa je nedvomno v samem vrhu. Vse to kaže na izjemno odgovorno in uspešno vodstvo društva, ki premore tudi širok pogled na razvoj planinstva.« Včasih je bilo delo planinskih društev znotraj PZS podprto s številnimi viri družbenih sredstev, ki so jih »lahko koristila za obnovo in rekonstrukcijo planinskih koč, poleg tega pa so imela planinska društva tudi pomoč številnih podjetij in donatorjev. Žal so ugasnili tako družbeni viri, številnih podjetij, ki so podpirala planinske koče pa tudi ni več. V okviru PZS si prizadevamo, da bi ministrstvo za gospodarstvo prepoznalo planinske koče in planinske poti kot del turistične infrastrukture, ki je pomembna za slovenski turizem ravno tako kot ostali deli.« Generacije dolgoletnih planinskih zanesenjakov postajajo starejše, »možnosti planinskih društev za izpolnjevanje vedno večjih zahtev in pričakovanj obiskovalcev, pa so vedno bolj omejene. Žal do sedaj pri naših prizadevanjih nismo bili najbolj uspešni.«

pd_tolmin_70_let_koce_na_planini_razor_foto_zarko_rovscek__1_

Priložnostnemu kulturnemu programu so poleg številnih planincev prisostvovali tudi: župan Občine Tolmin, Uroš Brežan, predsednik MDO PD Posočje, Dušan Plesničar ter častna člana PD Tolmin, Vlado Šorli in Rudi Rauch. Toplo je bil sprejet nastop Moškega pevskega zbora Poljubinj pod vodstvom Metoda Bajta, sledili pa so še naslednji prispevki: Gašper Čopi je kot najmlajši nastopajoči predstavil svoj pogled na obletnico; Marija Šavli je prispevala svoje spomine na planino Razor in kočo - njen oče Rajko Šavli je bil eden prvih vodij gospodarskega odseka; Jolanda Zlodej je prebrala sestavek Žarka Rovščka o »Findrovem« mostu s podnaslovom (Planinskim društvenim delavcem v premislek); harmonikaša Damjan Sedej in Marko Leban sta poleg pevskega zbora poskrbela za glasbeno povezavo programa.

pd_tolmin_70_let_koce_na_planini_razor_foto_zarko_rovscek__3_

Tudi tokrat ni šlo brez značilnih »razorskih« kulinaričnih dobrot, ki so jim svoj pečat vdihnili osebje koče in številni prostovoljci. Čeprav je še tik pred začetkom prireditve priletelo nekaj deževnih kapljic, je vse potekalo po začrtanem programu. To je bila največja nagrada prirediteljem. Ko so se pevci okrepčali, in doneče poskrbeli še za dodaten program, sta se jim pridružila tudi harmonikaša.
Letošnje leto smo Tolminci priča tudi drugim jubilejnim dogodkom, saj so nam naši predniki daljnega leta 1948 položili na srce pomembna vezila. V jeseni sledi kar nekaj prireditev na čast 70-letnice Postaje GRS Tolmin, ki deluje v okviru PD Tolmin.

Miro Eržen je zaključil svoje misli z željo, da bi nam vsa prizadevanja in dosežki pomagali z optimizmom zreti v prihodnost, kljub časom, ki nam niso naklonjeni, obletnica pa naj bo navdih za delo tudi v bodoče. Muhasto vreme se je ob taki dobri volji vseh sodelujočih dokončno predalo, čez venec gora nad planino Razor je potegnil zdrav veter, na trenutke se je prikazalo tudi sonce.

Zapisal in fotografiral Žarko Rovšček


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih