sobota, 13. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 4. september 2018, ob 13.15 uri, ogledov: 3782

Močna slovenska zasedba v pričakovanju svetovnega prvenstva v športnem plezanju

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Odštevamo dneve do začetka največjega športnoplezalnega dogodka letošnjega leta, na katerem se bo med 6. in 16. septembrom v Innsbrucku pomerilo 700 najuspešnejših športnih plezalcev iz 65 držav, tudi slovenska reprezentanca v športnem plezanju in paraplezalna reprezentanca, ki letos znova nizata izjemne uspehe, zato v boj za svetovna odličja odhaja tako močna zasedba kot še nikoli do zdaj.
Svetovno prvenstvo Innsbruck 2018 v težavnostnem, balvanskem in hitrostnem plezanju ter kombinaciji vseh treh disciplin je najpomembnejša preizkušnja tega leta za slovensko reprezentanco v športnem plezanju, ki v Avstrijo odhaja močna kot še nikoli do zdaj. "Na svetovno prvenstvo v Innsbruck bo odpotovala zelo velika ekipa, kar 17 tekmovalcev - 9 deklet in 8 fantov -, spremljali pa jih bomo trije trenerji in fizioterapevt. Prizorišče tekme je blizu, kar bomo seveda izkoristili, saj imamo malokdaj priložnost nastopiti v tako močni postavi," je poudaril selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, ki po vrhunski sezoni ne skriva visokih pričakovanj: "O ciljih je seveda vedno težko govoriti, saj nočem nikogar postavljati pod dodaten pritisk, a mislim, da tokrat res vsi vemo, da smo dobro pripravljeni, kar potrjujejo rezultati letošnje sezone. S prvenstva bomo prinesli medaljo, in to ne samo eno!"

sp_innsbruck_2018_nk_foto_manca_cujez_007
V Innsbrucku gre v boj za odličja 17 tekmovalcev slovenske reprezentance v športnem plezanju, na novinarski konferenci pred odhodom se je predstavila sedmerica najuspešnejših (foto Manca Čujež)

Slovenijo bo v Innsbrucku zastopalo 17 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Kot je razkril Hren, bodo v vseh posameznih disciplinah in kombinaciji tekmovali Janja Garnbret, Katja Kadić, Vita Lukan, Mia Krampl in Urška Repušič v ženski ter Jernej Kruder, Domen Škofic in Luka Potočar v moški konkurenci. Kot specialisti za težavnost na SP odhajajo Mina Markovič, Tjaša Kalan in Lučka Rakovec ter Martin Bergant in Milan Preskar, za balvane pa poleg Markovičeve še Tjaša Slemenšek, Gregor Vezonik, Anže Peharc in Zan Sudar. Tekmovalce bodo spremljali selektor in trener Gorazd Hren, trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin ter fizioterapevt Peter Hribar.

Svetovno prvenstvo v Innsbrucku se začne 6. septembra, tekmovanja so postopoma razdeljena vse do 16. septembra 2018. "Prvi dan tekmovanje začnejo ženske kvalifikacije v težavnosti, celoten sklop težavnosti se odvije do nedelje. Po dnevu premora se prvenstvo nadaljuje 11. septembra s kvalifikacijami v balvanih in paradisciplinah, 13. septembra se začne še tekmovanje v hitrosti. Zaključek prvenstva je 16. septembra z novostjo v tekmovalnem športnem plezanju, in sicer kombinacijo vseh treh disciplin - težavnosti, balvanov in hitrosti - za najboljših šest iz predhodnih tekmovanj, tako kot bo na olimpijadi v Tokiu 2020," je razložil trener Luka Fonda. >>> URNIK SP Innsbruck

sp_innsbruck_2018_nk_foto_manca_cujez_012
Vodstvo slovenske reprezentance v športnem plezanju - trener Luka Fonda, selektor Gorazd Hren in trener Urh Čehovin (foto Manca Čujež)

Tekmovalci in trenerji tempirajo vrhunec forme na najpomembnejšo tekmo v sezoni. "Na priprave smo odšli prav v mesto svetovnega prvenstva, saj so v Innsbrucku verjetno najboljši pogoji za trening na svetu. Del kvalifikacij bo prav na stenah, na katerih smo trenirali. Menim, da smo tam opravili vrhunske treninge disciplin balvani in težavnost, večino hitrosti smo trenirali doma v Celju, kjer se prav tako vidi napredek, in še specifiko balvanov v Kopru. Neke vrste priprava na svetovno prvenstvo je že celotna sezona, iz katere je razvidno, da s tako močno ekipo še nismo odšli na največje tekmovanje," je v luči priprav na SP sezono osvetlil trener Urh Čehovin.

Janja Garnbret (Šaleški AO) je pred dvema letoma v težavnosti postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, lani evropska podprvakinja v balvanih, zadnji dve sezoni tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Letos v Innsbruck odhaja z najvišjimi cilji: "Želim ubraniti naslov svetovne prvakinje v težavnosti, ker pa bom prvič na svetovnem prvenstvu tekmovala v balvanih, si tudi tam zelo želim doseči stopničke. Kombinacija sicer ni moj glavni cilj, si pa želim videti, kje sem trenutno v kombinaciji vseh treh disciplin in tudi, na čem bo še treba delati za olimpijske igre." Po zadnji zmagi v Münchnu, ko tekmicam ni pustila blizu in je v skupno manj kot štirih minutah v prvem poskusu preplezala vse štiri finalne balvane, se je v zadnjem obdobju priprav še mojstrila. "Malo več časa sem še posvetila balvanom, malo manj sem trenirala težavnost, tudi hitrost sem še malo izpilila. Večinoma sem svojo formo ohranjala, najpomembnejšo vlogo pa mislim, da bo odigrala glava," je prepričana 19-letnica iz Šmartna pri Slovenj Gradcu, ki je letos zaradi mature izpustila del balvanske sezone svetovnega pokala, ki jo je kljub temu končala na skupno četrtem mestu, vodilna je tudi v skupnem seštevku SP v težavnosti: "Premor je bil zame večinoma prednost. Ko sem opravila maturo, sem imela v mislih eno stvar manj in sem bila bolj sproščena. Zaradi manj tekem sem imela več časa za pripravo na težavnostne tekme. Čeprav letos skupni seštevek v balvanih ni bil tako dober kot lani, mi ni žal, saj je matura enkrat v življenju, in ko jo opraviš, si svoboden. Slabost je bila le, da sem malo padla iz tekmovalnega ritma, ki sem ga bila vajena iz prejšnjih let, in nisem vedela, kaj naj pričakujem na težavnostnih tekmah."

sp_innsbruck_2018_nk_foto_manca_cujez
Katja Kadić, Janja Garnbret, Mina Markovič in Vita Lukan v pričakovanju svetovnega prvenstva Innsbruck 2018 (foto Manca Čujež)

Mina Markovič (ŠPK Plus) je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Parizu s tretjim mestom osvojila svojo peto medaljo (skupno tri bronaste v kombinaciji ter srebrno in bronasto v težavnosti) na svetovnih prvenstvih od skupno desetih slovenskih. Od njene prve medalje na SP, bronaste v Xiningu leta 2009, je že devet let. Kot opaža, se je v vseh teh letih in tudi v luči premiere športnega plezanja na olimpijskih igrah močno izostrila konkurenca na svetovni ravni: "Predvsem v zadnjih letih, odkar je plezanje sprejeto med olimpijske športe, se konkurenca ekstremno pospešeno pripravlja na tekmovanja, prav tako se neverjetno širi krog tekmovalcev. Ne rečem, da je bila prej konkurenca manjša ali slabše pripravljena, sam svetovni vrh je bil res vrhunski, a je bil krog tekmovalcev, sposobnih za stopničke, precej ožji - recimo prvih pet ali finalisti -, kot recimo zdaj, ko je v nekaterih kategorijah kandidatov za najvišja mesta lahko tudi več kot 40." Lani je bila evropska podprvakinja v težavnosti, prej trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v tej disciplini, letos pa se sezona ni začela povsem po njenih pričakovanjih. "Upam, da sem se iz začetka sezone kaj naučila in mi je to uspelo popraviti. Precej več časa kot prejšnja leta sem posvetila plezanju balvanov, dinamičnih, krajših in zame zahtevnejših smeri, s kakršnimi sem lani imela največ težav. To je bilo nujno in pametno, tako zaradi trenda smeri, ki se je kazal lani, kot tudi za napredek na tem področju, mi je pa morda manjkal kanček vzdržljivosti, ki je je bilo navadno dovolj. Ampak se zavedam, da je svetovno prvenstvo vedno posebna tekma in je mogoče prav vse," gre verjeti izkušeni 30-letni športni plezalki iz Sežane.

Preizkušnja v Innsbrucku bo prvo člansko svetovno prvenstvo za Vito Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je avgusta postala mladinska svetovna prvakinja v težavnosti in osvojila bron v balvanih, kar je odlična popotnica za največje tekmovanje. "Medtem ko sem se avgusta posvetila mladinskih tekmam, se zares veselim spet tekmovati med članicami. Dosežki v mladinski konkurenci mi dajejo dodatno motivacijo in zagon, da se izkažem še na svetovnem prvenstvu. Seveda bodo smeri težje in konkurenca veliko večja, ampak sem letos že tekmovala na tekmah svetovnega pokala, zato upam, da preskok med člane ne bo težak," se prihajajoče izkušnje veseli 17-letna Radovljičanka, ki se je z nedavnega mladinskega evropskega prvenstva v balvanih vrnila z dvema odličjema, tako da jo intenziven tekmovalni ritem spremlja vse do vrhunca sezone: "Tempo tekem je kar intenziven, zato sem tudi letos izpustila nekaj članskih in mladinskih tekem, tako da sem bila na tekmah, ki sem se jih udeležila, čim bolje psihično in fizično pripravljena. Na tekmo v Bruselj sem odšla brez pritiskov, saj nisem želela, da bi rezultat vplival na zadnje priprave pred Innsbruckom, a stopničke so le potrditev, da sem pred svetovnim prvenstvom dobro pripravljena."

Z najuspešnejšo sezono do zdaj se lahko pohvali Katja Kadić (PK Škofja Loka), uvrščena med pet najboljših balvanistk v svetovnem pokalu. "Prijateljica mi je po tekmi rekla: 'Uau, Katja, kako dobro, na prste ene roke lahko preštejem najboljše plezalke sveta in ti si med njimi!' Zelo sem vesela, da sem ohranjala formo skozi celotno sezono in nanizala nekaj res dobrih rezultatov. Boljšega zaključka kot plezati v finalu zadnje tekme svetovnega pokala, in to v Münchnu, si skoraj ne bi mogla želeti," se je kar smejalo 23-letni Ljubljančanki, ki že nestrpno pričakuje svoje prvo člansko svetovno prvenstvo: "V Innsbrucku bom zabeležila svoj prvi nastop na trenutno najprestižnejši tekmi v športnem plezanju - svetovnem prvenstvu. Letos sem že izpolnila cilj, da izboljšam uvrstitev v skupnem seštevku balvanskega dela svetovnega pokala iz lanske sezone, zato za tekmo nimam večjih pričakovanj. Želim se pomeriti tudi v kombinaciji, kar bo super priprava za naslednje leto, ko bo glavni cilj uvrstitev na olimpijske igre."

sp_innsbruck_2018_nk_foto_manca_cujez_002
Gregor Vezonik, Domen Škofic in Jernej Kruder pred športnoplezalno preizkušnjo leta (foto Manca Čujež)

Stari znanec svetovnih prvenstev je Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), čigar forma je letos prav eksplodirala, tako da se je v tej sezoni veselil tako svoje krstne zmage svetovnega pokala kot tudi skupne zmage SP v balvanskem plezanju, sploh prve za Slovenijo. "Še vedno težko razumem, kaj se je dejansko zgodilo to sezono. Ne razmišljam več, kaj je bil glavni razlog, ampak samo grem dalje in uživam v tem, kar počnem," sanjsko sezono podoživlja 27-letnik iz Škofje vasi, eden od letošnjih sedmih zmagovalcev na tekmah balvanskega SP, ki se je trikrat uvrstil na stopničke in vedno med najboljših osem. Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju v Münchnu leta 2014 je osvojil drugo mesto, kar je bila prva - in je še vedno edina - slovenska kolajna na SP-jih v balvanih. Balvanski vrh je izjemno močan, kaj pa bo ključno za uvrstitev med najboljše tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu? "Ni ključa. Tudi Tomoa Narasaki, ki je bil fizično veliko bolje pripravljen od mene, je na zadnji tekmi zatajil. To se zna zdaj zgoditi tudi meni ali kateremu koli drugemu tekmovalcu oz. zmagovalcu svetovnega pokala. Vsekakor pa sproščenost ne bo odveč. Vse je mogoče. Če je meni to uspelo že leta 2014, ne vidim razloga, zakaj ne bi tokrat še komu drugemu."

Svojo prvo zmago svetovnega pokala je v balvanih letos doživel tudi Gregor Vezonik (AK Ravne), ki je dvakrat stopil tudi na tretjo stopničko, in to v sezoni, ko se je prvič v karieri uvrstil v finale, končal pa jo je na skupno petem mestu SP. "Dobri rezultati v svetovnem pokalu zahtevajo svoj čas. Verjetno sem bil že prejšnja leta pripravljen za kaj takšnega, pa se ni izšlo, saj na celoto vpliva več dejavnikov. Letos tudi več treniram in imam drugačen, bolj sproščen pristop do plezanja. Tudi fakulteto sem že skoraj končal, zato imam manj skrbi. Dejstvo, da prijatelji iz reprezentance dosegajo tako dobre rezultate, dvigne tudi posameznika in se začneš zavedati, da lahko uspe tudi tebi," poudarja 23-letni Ravenčan, ki se veseli novega tekmovalnega izziva: "Če bi rekel, da grem v Innsbruck brez pričakovanj, bi lagal, ker je to po zmagi v Münchnu pač nemogoče. Svetovnega prvenstva se bom lotil kot vsake tekme do zdaj - korak za korakom, balvan za balvanom. In upam, da bo to dovolj za čim boljši rezultat."

Težavnost je paradna disciplina Domna Škofica (ŠPO PD Radovljica), skupnega zmagovalca SP 2016 v težavnosti in trenutno četrtega v skupnem seštevku SP, ki se je na odlično, a nehvaležno četrto mesto uvrstil tudi na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. V letošnji sezoni prav tako stopnjuje pripravljenost in je po enoletni odsotnosti z odra za zmagovalce na zadnjih dveh tekmah SP osvojil bronasto medaljo. "Po lanski sezoni sem se veliko naučil ... Letos iz tekme v tekmo bolj uživam. Zelo sem vesel, da mi je uspelo na prvih štirih tekmah kar dvakrat stopiti na oder za zmagovalce, kjub temu da mi še ni uspelo pokazati svojega maksimuma," je pred Innsbruckom dejal 24-letni Radovljičan, ki je dobro iskoristil mesec dni tekmovalnega premora pred svetovno preizkušnjo: "Takoj po zadnji tekmi v Arcu sva z Janjo naredila dva dni premora in nato dva dni plezala v avstrijskem Zillertalu, preostali del tekmovalnega premora pa sem porabil za trening. Počutim se odlično in komaj čakam tekmo v Innsbrucku."

sp_innsbruck_2018_nk_foto_manca_cujez_005
Močna slovenska plezalna in paraplezalna zasedba v pričakovanju svetovnega prvenstva v športnem plezanju Innsbruck 2018 (foto Manca Čujež)

V Innsbruck odhaja tudi slovenska paraplezalna reprezentanca, ki deluje pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika in se je z obeh preteklih svetovnih prvenstev v paraplezanju vrnila s kolajno. Ekipo letos sestavljajo trije člani, veterana tekmovanj Gregor Selak v kategoriji omejitve gibanja RP3 in Tanja Glušič v kategoriji omejitve vida B2, ter novinec Matej Arh v kategoriji RP1, ki pa še čaka na zeleno luč po poškodbi zapestja.

"Glede na letošnje rezultate smo pred svetovnim prvenstvom kar optimistični. Menim, da sta Tanja in Grega v najboljši formi do zdaj in tudi zadnje mesece zelo intenzivno treniramo. Glede ciljev bi bil previden, tako da bom zadovoljen z uvrstitvijo v finale, kamor gredo le najboljši štirje po kvalifikacijah, od tam pa je vse odprto. Letos je namreč na SP največ neznank - udeležba je največja do zdaj in tekmovalcev iz ZDA in Japonske ne poznamo, pa tudi mnogi drugi se niso udeležili poletnih tekem. Druga novost je, da je po težavah v Parizu 2016, ko je tik pred zdajci odpadlo več kategorij, letos prišlo do menjavanja in združevanja kategorij, ki so postale zelo neenakovredne. Ampak to je treba sprejeti in na tem delati v prihodnje. Prepričan sem, da je za Tanjo in Grega ob optimalnem nastopu in kančku sreče dosegljivo tudi zlato. Če bo Matej dobil bitko s časom, pa bo tudi zanj dosegljiv najmanj finale," je razložil selektor Jurij Ravnik.

Ravnik je tudi trener gluhoslepe plezalke Tanje Glušič (AK Ravne), ki je leta 2014 v Gijónu osvojila srebrno medaljo, prvo slovensko paraplezalno za Slovenijo, v Parizu pa ni nastopila. O pripravljenosti in pričakovanjih svoje 22-letne varovanke s Prevalj je povedal: "Tanja je letos odlično pripravljena in glede na raven plezanja kar nekaj stopnic višje kot v preteklosti. Izboljšala sva vse elemente plezanja, se je pa v njeni kategoriji zelo dvignila težavnost in zmagati ni več tako lahko. Tanja je bila zaradi Pariza zelo razočarana, tako da se letošnjega nastopa nestrpno veseli. Upamo, da bodo postavljavci naredili dobre smeri. Tanja je namreč med najmanjšimi tekmovalkami in zaradi slabovidnosti ne more plezati dinamično, zato so ji predolgi gibi lahko nerešljiv problem. Želimo si predvsem pravične tekme, kjer bi lahko pokazala svojo pripravljenost."

sp_innsbruck_2018_nk_foto_manca_cujez_004
Selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik in paraplezalec Gregor Selak (foto Manca Čujež)

Tako kot Glušičeva se je zmage in drugega mesta letos veselil tudi Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture), ki se je s svetovnega prvenstva Pariz 2016 vrnil z bronasto kolajno, tretji je bil tudi lani v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Glede na prejšnje svetovno prvenstvo v Parizu lahko rečem, da je konkurenca iz leta v leto večja. Paraplezanje pridobiva na razpoznavnosti, tako da je vsako leto več tekmovalcev. Letos so na prvih dveh tekmah sezone manjkali Angleži, tudi aktualnega svetovnega prvaka iz Pariza ni bilo, tako da je težko govoriti, kakšna konkurenca se obeta. Ne obremenjujem se s konkurenco, ampak se posvečam svojemu delu," je izpostavil 29-letni Škofjeločan, optimističen pred vrhuncem sezone: "Imam multiplo sklerozo. To pomeni, da moram imeti pred tekmo telo zelo spočito. Na roko mi gre tudi urnik tekmovanja, ker imamo kvalifikacije v torek, finale pa v četrtek. V letošnji sezoni sem spet začel sodelovati z Romanom Krajnikom, tako da sva odlično tempirala formo pred svetovnim prvenstvom."

Slovenskim tekmovalcem želimo kar najuspešnejše in sproščene nastope na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, 29. in 30. septembra pa se že veselimo, da bomo za naše junakinje in junake lahko navijali tudi na domači tekmi v Kranju.

Manca Čujež

-----------------------

Fotogalerija

 Manca Čujež

Novinarska konferenca pred svetovnim prvenstvom v športnem plezanju Innsbruck 2018

  Manca Čujež1 / 14

 Manca Čujež2 / 14

Janja Garnbret

  Manca Čujež3 / 14

Mina Markovič

  Manca Čujež4 / 14

Vita Lukan

  Manca Čujež5 / 14

Katja Kadić

  Manca Čujež6 / 14

Jernej Kruder

  Manca Čujež7 / 14

Gregor Vezonik

  Manca Čujež8 / 14

Domen Škofic

  Manca Čujež9 / 14

Gorazd Hren

  Manca Čujež10 / 14

Luka Fonda

  Manca Čujež11 / 14

Urh Čehovin

  Manca Čujež12 / 14

Gregor Selak

  Manca Čujež13 / 14

Jurij Ravnik

  Manca Čujež14 / 14

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih