sreda, 8. julij 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

27.06.2020 19:16
Miha Mrak
Karte LOCUS
05.06.2020 13:38
Bojan Mavri
Karte LOCUS
Forum
Zadnji komentarji
25.06.2020 08:31
Janja Miklošič
Triglav
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 24. september 2018, ob 13.20 uri, ogledov: 5389

Za Aljažev stolp moramo skrbeti vsi!

Splošno | Planinska kultura | Planinska organizacija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V podjetju KOV d.o.o. na Jesenicah so strokovnjaki iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Narodnega muzeja Slovenije danes predstavili ključne konservatorsko-restavratorske posege ob celoviti prenovi Aljaževega stolpa, ki se v teh dneh bliža zaključni fazi. Skrbno načrtovana dela potekajo po časovnici, stolp se na Triglav najverjetneje vrača že oktobra, skrb zanj pa s tem še zdaleč ni končana.
Generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin se je zahvalil sodelujočim za njihov prispevek pri operativni izvedbi vzdrževalnih in restavratorskih posegov na Aljaževem stolpu in medijem za sodelovanje pri širjenju zavesti o njem. Potrdil je, da obnova stolpa poteka po programu in da bodo dela končana do konca meseca. Poudaril je: “Vrnitev in montaža stolpa naj bi bila izvedena, seveda odvisno od vremenskih pogojev, v prvi polovici oktobra letos. Vendar pa naše delo s tem še ni končano, saj bo stolp tudi po prenovi izpostavljen intenzivnim vplivom – tako vremenskim, kot tudi pritisku velikega števila planincev na vrhu Triglava. Zato še posebej pozivamo k spoštljivemu odnosu obiskovalcev do stolpa.” Dodal je, da vsi vplivi zahtevajo redno vzdrževanje Aljaževega stolpa, ki bo po zaključku prenove potekalo na vrhu Triglava in ne več v dolini.

Kako kompleksna in obsežna sta bili priprava in izvedba posegov pri prenovi Aljaževega stolpa, je predstavil vodja projekta dr. Martin Kavčič, ZVKDS: “Konservatorsko izhodišče je bilo soočeno in sinergično obravnavano z vidiki drugih strok: z izsledki naravoslovnih in kemijskih preiskav, z gradbeno- tehničnimi izračuni trdnosti same konstrukcije, z elektrotehniškimi predlogi za zmanjšane poškodb ob udaru strele, z ekspertnimi mnenji glede protikorozijske zaščite, z metalurškimi zahtevami, ki jih narekuje material in nenazadnje tudi s strojniškimi postopki za odpravo mehanskih poškodb. Končni cilj prenove je strniti vse te vidike v optimalno skupno rešitev, ki bo kar najbolje zagotovila obstoj Aljaževega stolpa na vrhu Triglava še mnogim rodovom.”

aljazev_stolp_napis_foto_tine
Ohranjen odtis prvotnega napisa Aljažev stolp (foto Tine)

Med izvajanjem posegov je strokovnjake razveselilo tudi marsikatero novo odkritje. Mag. Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije: “Pred ponovnim barvanjem stolpa je bilo treba najprej odstraniti dosedanje barvne nanose. Predvidevali smo, da bi se pod spominsko ploščo in napisom ‘Aljažev stolp’ lahko nahajale tudi starejše barvne plasti, zato smo po njuni odstranitvi ti dve mesti pred peskanjem še posebej zavarovali. Imeli smo prav: pod sedanjim napisom ‘Aljažev stolp’ smo našli celo odtis starejšega napisa! Po vsej verjetnosti se je ohranil tudi zato, ker je bil stolp večkrat prebarvan in je barva zatesnila režo med ploščo z napisom in plaščem stolpa, s tem pa preprečila dostop kisiku in vlagi.”

Močno podporo projektu prenove Aljaževega stolpa in tesno sodelovanje ves čas zagotavlja tudi Planinska zveza Slovenije. Podpredsednik PZS Miro Eržen je na novinarskem srečanju še posebej izpostavil strokovnost in predanost sodelujočih v projektu: “Zadovoljni smo, da smo v tesnem sodelovanju z upravljavcem Aljaževega stolpa uspeli prepeljati stolp v dolino in s tem omogočili izvedbo nujnih del. Želimo poudariti tudi pristop k izvedbi del, namreč, da se poskuša stolp restavrirati tako, da v kar največji meri ohrani elemente prvobitnosti. Zavedamo se, da bi lahko bile, zgolj tehnično gledano, mogoče tudi drugačne rešitve, toda potem bi stolp verjetno izgubil del tiste simbolike, ki mu daje status narodne svetinje. Prepričani smo, da so izvajalci del pod strokovnim vodstvom ZVKDS odlično opravili zahtevno delo in s tem stolpu omogočili še kar nekajletno poslanstvo na vrhu Triglava.” Poudaril je, kako pomemben je odnos širše javnosti do stolpa. “V smislu Aljaževega duha bi bilo veliko bolje, če bi lahko njegovo odločnost, narodno zavest, srčnost in pogum prenesli v delovanje vseh delov slovenske družbe. S tem bo stolp še v večji meri poudaril svoje poslanstvo, pa v kakršni koli obliki ali izdaji bo stal na vrhu."

>>> Posnetek novinarske konference si lahko ogledate v spodnjem videu.


Povezani novici:

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (4)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih