sobota, 25. maj 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 24. september 2018, ob 13.20 uri, ogledov: 4676

Za Aljažev stolp moramo skrbeti vsi!

Splošno | Planinska kultura | Planinska organizacija | 
Objavil(a): Manca Čujež
V podjetju KOV d.o.o. na Jesenicah so strokovnjaki iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Narodnega muzeja Slovenije danes predstavili ključne konservatorsko-restavratorske posege ob celoviti prenovi Aljaževega stolpa, ki se v teh dneh bliža zaključni fazi. Skrbno načrtovana dela potekajo po časovnici, stolp se na Triglav najverjetneje vrača že oktobra, skrb zanj pa s tem še zdaleč ni končana.
Generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin se je zahvalil sodelujočim za njihov prispevek pri operativni izvedbi vzdrževalnih in restavratorskih posegov na Aljaževem stolpu in medijem za sodelovanje pri širjenju zavesti o njem. Potrdil je, da obnova stolpa poteka po programu in da bodo dela končana do konca meseca. Poudaril je: “Vrnitev in montaža stolpa naj bi bila izvedena, seveda odvisno od vremenskih pogojev, v prvi polovici oktobra letos. Vendar pa naše delo s tem še ni končano, saj bo stolp tudi po prenovi izpostavljen intenzivnim vplivom – tako vremenskim, kot tudi pritisku velikega števila planincev na vrhu Triglava. Zato še posebej pozivamo k spoštljivemu odnosu obiskovalcev do stolpa.” Dodal je, da vsi vplivi zahtevajo redno vzdrževanje Aljaževega stolpa, ki bo po zaključku prenove potekalo na vrhu Triglava in ne več v dolini.

Kako kompleksna in obsežna sta bili priprava in izvedba posegov pri prenovi Aljaževega stolpa, je predstavil vodja projekta dr. Martin Kavčič, ZVKDS: “Konservatorsko izhodišče je bilo soočeno in sinergično obravnavano z vidiki drugih strok: z izsledki naravoslovnih in kemijskih preiskav, z gradbeno- tehničnimi izračuni trdnosti same konstrukcije, z elektrotehniškimi predlogi za zmanjšane poškodb ob udaru strele, z ekspertnimi mnenji glede protikorozijske zaščite, z metalurškimi zahtevami, ki jih narekuje material in nenazadnje tudi s strojniškimi postopki za odpravo mehanskih poškodb. Končni cilj prenove je strniti vse te vidike v optimalno skupno rešitev, ki bo kar najbolje zagotovila obstoj Aljaževega stolpa na vrhu Triglava še mnogim rodovom.”

aljazev_stolp_napis_foto_tine
Ohranjen odtis prvotnega napisa Aljažev stolp (foto Tine)

Med izvajanjem posegov je strokovnjake razveselilo tudi marsikatero novo odkritje. Mag. Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije: “Pred ponovnim barvanjem stolpa je bilo treba najprej odstraniti dosedanje barvne nanose. Predvidevali smo, da bi se pod spominsko ploščo in napisom ‘Aljažev stolp’ lahko nahajale tudi starejše barvne plasti, zato smo po njuni odstranitvi ti dve mesti pred peskanjem še posebej zavarovali. Imeli smo prav: pod sedanjim napisom ‘Aljažev stolp’ smo našli celo odtis starejšega napisa! Po vsej verjetnosti se je ohranil tudi zato, ker je bil stolp večkrat prebarvan in je barva zatesnila režo med ploščo z napisom in plaščem stolpa, s tem pa preprečila dostop kisiku in vlagi.”

Močno podporo projektu prenove Aljaževega stolpa in tesno sodelovanje ves čas zagotavlja tudi Planinska zveza Slovenije. Podpredsednik PZS Miro Eržen je na novinarskem srečanju še posebej izpostavil strokovnost in predanost sodelujočih v projektu: “Zadovoljni smo, da smo v tesnem sodelovanju z upravljavcem Aljaževega stolpa uspeli prepeljati stolp v dolino in s tem omogočili izvedbo nujnih del. Želimo poudariti tudi pristop k izvedbi del, namreč, da se poskuša stolp restavrirati tako, da v kar največji meri ohrani elemente prvobitnosti. Zavedamo se, da bi lahko bile, zgolj tehnično gledano, mogoče tudi drugačne rešitve, toda potem bi stolp verjetno izgubil del tiste simbolike, ki mu daje status narodne svetinje. Prepričani smo, da so izvajalci del pod strokovnim vodstvom ZVKDS odlično opravili zahtevno delo in s tem stolpu omogočili še kar nekajletno poslanstvo na vrhu Triglava.” Poudaril je, kako pomemben je odnos širše javnosti do stolpa. “V smislu Aljaževega duha bi bilo veliko bolje, če bi lahko njegovo odločnost, narodno zavest, srčnost in pogum prenesli v delovanje vseh delov slovenske družbe. S tem bo stolp še v večji meri poudaril svoje poslanstvo, pa v kakršni koli obliki ali izdaji bo stal na vrhu."

>>> Posnetek novinarske konference si lahko ogledate v spodnjem videu.


Povezani novici:

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Skrij vse komentarje (4)
Meta Štrukelj, ponedeljek, 1. oktober 2018, ob 13.39 uri

Oba sva zadovoljna in hvaležna, da je Aljažev stolp obnovljen, še bolj bom zadovoljna, ko bo ponovno stal na svojem mestu.

Bog lonej, k¨ ne teživa več drugim s svojimi pogledi na svet. Očitno vam Kmeclova očala ne ustrezajo, meni so pa še kar prav, hvala bogu.

Franc Zabukošek, ponedeljek, 1. oktober 2018, ob 11.15 uri
Spoštovana  Meta Štrukelj!
 
Vaš komentar ne izhaja iz mojega komentarja, ampak izhaja iz vaše podmene, ki je diskreditacija mojega komentarja.
Slovenščina je stvaren in poveden jezik, zato ga je treba brati in poslušati.
Predlagam, da še enkrat preberete in premislite kaj ste napisali !!! 
Brez zamere in mir z vami !   Po Čopu: "Pa Bohlonej, k smo prjatli"  ! 
Meta Štrukelj, nedelja, 30. september 2018, ob 0.28 uri

Naj bo vpisna knjiga v škatli ali v stolpiču, ni pomembno. Pomembno je, da tisti, ki je postavil eno ali drugo,  skrbi za vzdrževanje škatle/stolpiča in VPISNE KNJIGE. Namen vpisovanja je jasen in znan.  Dvakrat se menda ne bomo vpisovali, zato je oboje na istem vrhu nedopustno. In če je trenutno na Triglavu vpisna knjiga tam kot običajno, ni nobene potrebe po malem »aljažku«.  Če pa so "aljažki" namenjeni čemu drugemu kot vpisni knjigi, naj z vseh vrhov zginejo pri priči, ker so enako moteči kot odvržena  pločevinka hmeljnega napitka.
To velja tudi za prazne in zanemarjene škatle, se razume.

Res ne vem, g. Zabukošek, kaj ste hoteli povedati z zamolčano resnico in kaj ima to opraviti s hvalevredno prenovo. Še manj razumem, v čem je postavitev nadomestne miniature znamenje gorniške državljanske suverenosti.

Upam, da nam bo prenovljeni stolp še dolgo v ponos, spomin in opomin na suvereno držo Jakoba Aljaža.

Franc Zabukošek, petek, 28. september 2018, ob 10.41 uri
Spoštovani vsi deležniki obnove in konzervacije Aljaževega stlpa.! Vsem najprej planinsko-gorniška čestitka in zahvala za to kulturno in državniško suvereno ureditev stolpa v spomin Aljaža in čast vsem suverenim Slovencem.Ob tem pa želim opozoriti na zamolčano resnico ob dejstvu miniaturnih Aljaževih stolpičev- skrinjic za vpisno knjigo, ki krasijo nekatere vrhove po slovenskih gorah.
Sodobni gorniki-skalaši so to uvedli iz spoštovanja do tega simbola in seveda do Jakoba Aljaža.
To niso po dr. Matjažu Kmeclu "plehnati simboli, ki obremenjujejo ali kar prisvajajo vrhove z vsemogočimi znamenji, kar je dodatni barbarizem, ki s prvotno planinsko/hribovsko, celo gorniško, vsekakor pa naravovarstveno mislijo nima nič skupnega"!!! To je čista demagogija, kajti resnica je drugačna bolj spoštljiva do narodnega simbola, ki lahko razveseli vsakega pristopnika na vrh, kjer najde vpisno knjigo.
Ob tem bi rad pohvalil osebo, ki je postavila miniaturni stolp na Triglav za čas popravila stolpa. To je znamenje gorniško državljanske suverenosti. Čestitam vsem, ki boste stolp lepo obnovljen vrnili na Triglav, da bo preroško oznanjal " vse je vihar razdjal, narod pa zmeraj stal, gledal nad Triglavom neba obok " !!! 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih