sreda, 24. april 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 26. september 2018, ob 15. uri, ogledov: 605

Srečanje planincev Meddruštvenega odbora planinskih društev Posočja

Društva | Slovenija planinari | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V letu ko slovenski planinci obeležujemo 125 let od ustanovitve Slovenskega planinskega društva in 240 let od prvega pristopa na Triglav, smo se planinci Posočja zbrali na rednem letnem srečanju pri Pirnatovi koči na Javorniku. Za srečanje je bilo letos zadolženo Planinsko društvo Javornik iz Črnega Vrha. Kraj srečanja ni bil naključno izbran, saj sta Javornik in Pirnatova koča dobro znana planincem v Sloveniji kot tudi zamejcem.
Javornik je točka Slovenske planinske poti, Idrijsko cerkljanske planinske poti, Notranjske planinske poti ter mednarodne Alpske poti (Via Alpina).

Tudi sama tradicija planinstva je v teh krajih dolga in bogata. Prvi raziskovalci tega nekoristnega sveta so bili poleg domačinov znani zdravniki, lekarnarji in botaniki, ki so delovali v Idriji med leti 1750 in 1850. To so bili Scopolli, Haquet, Freyer, Fleishman in Hladnik. Idrija je bila namreč v tem času že zelo znano in razvito rudarsko mesto na Kranjskem. V te hribe so zahajali predvsem zaradi zdravilnih zelišč in tudi lepega razgleda. Lahko si predstavljamo kakšno je bilo navdušenje teh prvih turistov ko so prišli s teh temačnih dolin gor na Javornik in ostale hribe in se jim je odprl razgled na sončno Vipavsko dolino in še naprej vse do Jadranskega morja. In na severno stran na Juliske Alpe in Dolomite.
Leta 1876 sta Franc Globočnik in Franc Kadilnik, soustanovitelj SPD, prinesle k Medvedu (kmetija pod Javornikom) prvo vpisno knjigo pri nas. Pri Medvedu je bila takrat gostilna. To je bilo ker 17 let preden je bilo ustanovljeno SPD.

mdo_pd_posocja_srecanje_mdo_2018_pirnatova_koca_javornik_foto_arhiv_mdo_pd_posocja_4
Dogodek je gostilo Planinsko društvo Javornik - Črni vrh nad Idrijo, kateremu predseduje Marko Rupnik.

Planinski vestnik je že leta 1896, v drugem letu izhajanja, pisal, da so na Javornik markirane poti iz Črnega Vrha, Logatca in Predjame. V letu 1898 SPD organizira izlet na Javornik ob elektrifikaciji Ljubljane, da so lahko opazovali osvetljeno Ljubljano. Leta 1904 je bila v Idriji ustanovljeno Idrijska podružnica SPD. Takoj so že začeli razmišljati o gradnji zavetišča po Javornikom ali Medvedovim turnom, kakor so mu pravili domačini. Nova koča je bila potem zgrajena in svečano odprta 4. avgusta 1907 in poimenovana po prvem predsedniku podružnice prof. Maksu Pirnatu, učitelju na idrijski realki. Koča je stala malo nad kmetijo pri Medvedu, kjer je danes lesena brunarica.

A kaj kmalu pride prva svetovna vojna in težki časi po njej. Ta del slovenskega ozemlja pripade Italiji. Aktivnosti v slovenskih društvih zamrejo. Pred drugo svetovno vojno prihajajo na Javornik v glavnem italijanski turisti, pretežno iz Gorice. Potem pridejo še težji časi druge svetovne vojne. Po vojni začnejo razmišljati o gradnji nove koče, stara namreč povsem propade. S pomočjo rudnika živega srebra in prostovoljnega dela planincev iz idrijskega društva in domačinov je bila zgrajena nova koča in odprta 20. julija 1952.

Od leta 2001 s koča upravlja Planinsko društvo Javornik iz Črnega Vrha, ki je bilo ustanovljeno leto prej. Planinsko društvo Javornik je med mlajšimi društvi v MDO PD Posočja. V lanskem letu je imelo 89 članov, od tega 22 otrok. V društvu so zelo aktivni najmlajši planinci. Nekoliko starejši redno tekmujejo na tekmovanjih Mladina in gore in se uvrščajo na državna tekmovanja. Društvo ureja 34 km planinskih poti po črnovrški planoti ter na Špičasti vrh, Čelkov vrh in na Javornik z južne strani. Vsako leto društvo organizira vsaj tri pohode na Javornik, nočni pohod ob februarski polni luni, pohod iz Vipave na Javornik skupaj s sosednjim društvom Križna Gora ter decembrski spominski pohod, ko bo letos že 40-ti po vrsti. V 18-tih letih delovanja je društvo temeljito obnovilo Pirnatovo kočo in ima še velike načrte za v bodoče, če bodo le finančna sredstva. Volje in zagnanosti na manjka.
Letošnje srečanje planincev MDO PD Posočja je sodilo tudi v okvir akcije Slovenija planinari 2018.

MDO PD Posočja sestavlja 17 društev in klubov, dve tudi iz zamejstva. Pokriva obsežno področje od Trente, celotnega Posočja do Brd in Nove Gorice, Vipavsko dolino, Idrijsko cerkljansko hribovje ter Trnovski gozd do Hrušice.

mdo_pd_posocja_srecanje_mdo_2018_pirnatova_koca_javornik_foto_arhiv_mdo_pd_posocja_1
Od nedavnega je predsednik MDO PD Posočja Dušan Plesničar.

Letošnje srečanje planincev Meddruštvenega odbora planinskih društev Posočja je bilo otvorjeno s sv. mašo za vse pokojne planince. Mašo so vodili črnovrški župnik Iztok Mozetič, kobariški in prejšnji črnovrški župnik Srečno Vončina ter domačin Zorko Bajc. Za petje je poskrbel MePZ dr. Frančišek Lampe iz Črnega Vrha. To je bila prva maša po 77 letih na Javorniku, kot je povedala 97-letna domačinka Medvedova Milka, še edina stalna prebivalka Javornika.
Po maši se je srečanje nadaljevalo s kulturnim programom ter nagovori in pozdravi gostiteljev in gostov. Najprej je vse navzoče pozdravil Marko Rupnik, predsednik PD Javornik in na kratko predstavil zgodovino krajev in domačega društva.

Letos je leto volitev tudi v planinski organizaciji. Tako je tudi MDO PD Posočja dobil novega predsednika, Dušana Plesničarja iz Podkraja (PD Križna Gora). Dušan je prav tako pozdravil navzoče in spregovoril o pomembnih obletnicah planinske organizacije v tem letu.

mdo_pd_posocja_srecanje_mdo_2018_pirnatova_koca_javornik_foto_arhiv_mdo_pd_posocja_3
Gregorju Rupniku, dolgoletnemu predsedniku MDO PD Posočja, so se zbrani zahvalili za 18-letno vodenje.

Planinci Posočja so se zahvalili tudi dosedanjemu predsedniku MDO PD Posočja, Gregorju Rupniku iz Bovca, ki je kar 18 let deloval na čelu MDO PD Posočja. S Planinske zveze Slovenije je navzoče pozdravil podpredsednik Martin Šolar.

V programu so sodelovali MePZ dr. Frančišek Lampe iz Črnega Vrha, harmonikar Maks, planinka in pisateljica Tinka Gantar iz Idrije. Program sta povezovali Manca in Valentina iz KUD Sloga Črni Vrh.

Ta dan je dobila Pirnatova koča na Javorniku nov defibrilator. Ideja je zorela že dalj časa, letos pa je prišlo do konkretnih dogovorov z Zavarovalnico Triglav, ki je prispevala dve tretjini sredstev, preostalo pa PD Javornik. Med tem so kar nekaj sredstev prispevala lokalna podjetja in posamezniki.

Na koncu so prišli na vrsto tudi gostje, da vsak na svoj način pozdravijo zbrane na srečanju. Kot se je program začel s planinsko himno Oj, Triglav, moj dom, se je končal s primorsko himno Vstala Primorska - prazničnemu dnevu primerno. Sledilo je družabno srečanje ob živi glasbi domačega ansambla tako, da se je dogajanje zavleklo vse do noči. Za hrano in pijačo so poskrbeli marljivi oskrbniki Pirnatove koče, Anica in Ivan Sajevic s svojo družino.

mdo_pd_posocja_srecanje_mdo_2018_pirnatova_koca_javornik_foto_arhiv_mdo_pd_posocja_18
Avtomatski defibrilator po novem tudi v Pirnatovi koči na Javorniku.

Srečanja se je preko celega dne udeležilo okrog 200 planincev . Malce je ponagajalo le vreme, čez del dan se je vrhov držala megla, tako da z razgledom ni bilo nič, kar pa ni motilo vzdušja.

Marko Rupnik

Fotografije: Branko Podgornik in Marko Rupnik

Fotogalerija

 Arhiv MDO PD Posočja

Martin Šolar, podpredsednik PZS

  Arhiv MDO PD Posočja1 / 13

Čestitke Gregorju Rupniku za 18 let predsedovanja MDO

  Arhiv MDO PD Posočja2 / 13

Manca in Valentina, povezovalki programa

  Arhiv MDO PD Posočja3 / 13

Harmonikar Maks

  Arhiv MDO PD Posočja4 / 13

Tinka Gantar (PD Idrija)

  Arhiv MDO PD Posočja5 / 13

Zbrani gostje na prireditvi

  Arhiv MDO PD Posočja6 / 13

Domači ansambel

  Arhiv MDO PD Posočja7 / 13

Sv. mašo so vodili Iztok Mozetič, Srečko Vončina in Zorko Bajc

  Arhiv MDO PD Posočja8 / 13

Slavko Gregorčič (PD Kobarid) predaja darilo domačemu predsedniku PD

  Arhiv MDO PD Posočja9 / 13

Slavko Gregorčič, predsednik PD Kobarid

  Arhiv MDO PD Posočja10 / 13

Cvetko Ušaj (PD Ajdovščina)

  Arhiv MDO PD Posočja11 / 13

Damjana Čadež (PD Cerkno)

  Arhiv MDO PD Posočja12 / 13

Notranjost Pirnatove koče v novi podobi

  Arhiv MDO PD Posočja13 / 13

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih