torek, 18. junij 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 25. september 2018, ob 17.20 uri, ogledov: 1693

Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah z odličnim odzivom

Splošno | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Srečala sta se dva svetova, svet gluhih in svet slišečih, ki sta pa pravzaprav en sam svet - ki sta v tej akciji postala en sam svet in upamo, da bo tako ostalo. Gluhi strežejo v planinskih kočah je vseslovenska prostovoljska akcija, ki povezuje, razblinja strah in podira stereotipe.
Želja gluhih je, da bi bili gluhi sprejeti. Veliko jim pomeni, da so lahko pokazali, da lahko delajo, da znajo, da zmorejo. Pričakovanje in vznemirjenje gluhih prostovoljcev pred akcijo je bilo veliko - vendar tudi njih je včasih strah govoriti.

Od ideje je minilo celo leto. Na pilotnem usposabljanju Planinstvo za invalide/OPP je Miloš Ganić med odmorom rekel, da bi gluhi lahko stregli v planinskih kočah. Zvečer so bili že zbirani predlogi lokacij, kjer bi lahko stregli.

Po prvem srečanju delovne skupine za pripravo je akcija začela dobivati podobo. Zbirali smo predloge, načrtovali, preverjali, kreirali potek novih kretenj Slovenskega znakovnega jezika za področje planinstva ... Skupina je bila sestavljena iz slišečih in gluhih, tolmačka pa je skrbela, da je komunikacija potekala brez preprek.

pin_opp_pzs_gluhi_strezejo_2018_foto_arhiv_pzs__17_

Prva najava dogodka je bila opravljena na dan projekcije filma o Valentinu Staniču konec aprila. V začetku septembra so prostovoljci cel dan namenili tudi skrbno pripravljenemu usposabljanju za delo, ki je potekalo v sproščenem in igrivem vzdušju. Enako se je usposabljalo tudi osebje na kočah - poznavanje znakovnega jezika so vzeli resno in kmalu so znali jedilnik tudi v znakovnem jeziku.

V soboto, 22. septembra 2018, so ob 10:30 na kočah potekale otvoritve akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah, z govorci in govorkami, ki so dodali svojo noto k akciji. Otvoritve so bile slavnostne, s kančkom domačnosti in vznemirjenja. Čutilo se je, da je na vrsti pomemben dogodek, da bosta naslednja dva dneva res posebna. Pa še kako pravi je bil ta občutek!

Naslov akcije ne zaobjame vsega, kar akcija obsega. Poleg strežbe je bila vključena tudi animacijo, spoznavanje načina življenja gluhih ter učenje znakovnega jezika. Gluho osebje se je dela lotilo zagnano, vestno in odgovorno. Iznajdljivo so se prilagodili spremembam, delo so si porazdelili in si med seboj pomagali. Sodelovanje je bilo v ospredju. Trije so delali v strežbi, dva sta skrbela za animacijo in učenje znakovnega jezika, tolmača pa sta bdela nad dogajanjem, da je teklo vse gladko.

Obiskovalce je zanimalo, kako naročiti v znakovnem jeziku. Povprašali so tudi o življenju gluhih. Otroke je zanimalo, zakaj nič ne slišijo, kako postaneš gluh in ali se da to pozdraviti. Manjši so prste urili z znakovnim jezikom, večji tudi z enoročno abecedo. Hitro so ujeli kretnje in starše spraševali, če vedo, kaj pomenijo. Pri mizi so kasneje sami poskušali enoročno abecedo - jih je res pritegnila.


10 prednosti uporabe znakovnega jezika
1. STEKLO: skozi steklo v avtobusu, avtu, pisarni, ...
2. POD VODO: potapljači imajo svojih 10 znakov, namenjenim za komuniciranje pod vodo, uporabniki ZJ pa lahko več.
3. DISKO: premočna glasba, moteči dejavniki. ZJ to premaga.
4. DALJAVA: od daleč lahko komuniciramo.
5. KULTURNE PRIREDITVE: prireditve, kjer je potrebna tišina - kino, gledališče, opera, balet - šepetanje je bolj glasno od ZJ.
6. MED JEDJO: komuniciramo lahko z zaprtimi usti.
7. 3D: vizualna komunikacija, uporaba telesa v vseh dimenzijah.
8. SKRIVNOST: razkrijemo lahko povsod razen če opazimo, da je nekdo od uporabnikov ZJ v bližini, npr. v avtobusu.
9. GLASBA: z ZJ in izražanjem telesnega gibanja se še lepše sliši/začuti.
10. ZGODBE KOT V FILMU: z ZJ se pripovedujejo kot, da bi gledali film - več izrazite mimike. Da bi to prevedli v govorni jezik, je zelo težko.

Prišlo je veliko gluhih obiskovalcev, ki so bili navdušeni, da so lahko naročali v znakovnem jeziku. Počutili so se domače in sprejete. Bili so sproščeni, vsakogar so povabili medse. Nekateri so prvič in samo z namenom obiska akcije obiskali planinsko kočo in se tako podali v planinski svet. Bili so radovedni, zanimalo jih je, kako se sporazumevati v znakovnem jeziku. Veliko zanimanja za akcijo je prišlo tudi iz tujine, veseli smo bili tudi obiska tujih gluhih planincev.

V pomoč vsem je bil tudi komunikacijski valjček, ki je z navodili čakal obiskovalce na mizah. Če so ga postavili z modro navzgor je pomenilo, da želijo naročiti. Po naročilu pa so ga položili na mizo vodoravno, v tem položaju valjček sporoča - uživam. Če so postavili valjček z modro navzdol je pomenilo, da želijo plačati. Gost je pripomnil, da bi takšen valček potrebovali tudi drugod.

Skrbno so bili pripravljeni tudi plakati z vsebino kretenj, prednostmi znakovnega jezika, obvestili o fotonatečaju Vključujoči v gorah ter o Mednarodnemu dnevu znakovnega jezika.

Prostovoljci so delali v planinskih kočah, kjer je dišalo po čaju, domačnosti in planinski sproščenosti. Največ pa jim je pomenil pogovor med slišečimi in gluhimi. Po prvih nesigurnih poizkusih so se opogumili in pristopili do gostov z nasmehom in prijazno gesto dobrodošlice.
Dobro je bilo, da so gluhi pokazali, da obstajajo in da so slišeči videli kulturo gluhih. Na začetku so bili sicer nekoliko boječi, a so se kasneje sprostili in z veseljem opravljali delo natakarjev in natakaric. Ob koncu akcije so se težko poslovili - bi še kar ostali, vsekakor pa akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah tudi ponovili.

Moto akcije »Biti inkluziven« se je odseval na vsakem koraku. Prostovoljci so tako našli svoje sanje - delali so za točilnim pultom, kar so si od nekdaj želeli! In prav vsak posameznik je dodal delček k uspehu sobotnega in nedeljskega dogajanja!

pin_opp_pzs_gluhi_strezejo_2018_foto_arhiv_pzs__5_

Nekaj vtisov prostovoljcev:

  • »Veliko se je dogajalo, dotaknilo se me je. Gluhi so bili na kočah čisto drugačni, bolj sproščeni in bolj so se povezali med sabo.«
  • »Planinci so doživeli v koči tišino, kar mi je zelo manjkalo.«
  • »Živahno je bilo med planinci.«
  • »Zelo ponosen sem na ekipo, na sodelovanje, hvala. Veliko smo se naučili. Odkrito in odprto ste pokazali kako se dela, ter nam zaupali tako odgovorno delo. Koče so nam na stežaj odprle vrata. Potrebno je, da smo samozavestni, da pokažemo slišečim, da smo pogumni, da sprejmemo odgovornost - za prihodnost. Ta akcija nas je naučila, da se nam ni treba skrivati, ampak da lahko pogumno pokažemo, da smo sposobni.«

Akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah smo ustvarjali skupaj z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki nas je podprla na področju medijev.


Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas podprli in vam želimo varen korak!

 !! PODARI NAM OBJEM !!

 


Fotogalerija

 Arhiv PZS

 Arhiv PZS1 / 17

 Arhiv PZS2 / 17

 Arhiv PZS3 / 17

 Arhiv PZS4 / 17

 Arhiv PZS5 / 17

 Arhiv PZS6 / 17

 Arhiv PZS7 / 17

 Arhiv PZS8 / 17

 Arhiv PZS9 / 17

 Arhiv PZS10 / 17

 Arhiv PZS11 / 17

 Arhiv PZS12 / 17

 Arhiv PZS13 / 17

 Arhiv PZS14 / 17

 Arhiv PZS15 / 17

 Arhiv PZS16 / 17

 Arhiv PZS17 / 17

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih