torek, 23. april 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

četrtek, 18. oktober 2018, ob 8.30 uri, ogledov: 278

Skupščina Mednarodnega združenja planinskih organizacij UIAA 2018

Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Redna letna skupščina Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) je letos potekala v Ulan Batorju, glavnem mestu Mongolije. Poleg potrditve poročil za preteklo leto in programov za prihodnje leto, so bile opravljene volitve nekaterih funkcionarjev UIAA, sprejete so bile nove članice te mednarodne organizacije, glavnina razprave pa je bila namenjena strategiji prihodnjega delovanja UIAA. V neformalnem programu pa je bila podeljena nagrada UIAA s področja varovanja gora in nagrada za najboljši festival alpinizma.
Skupščina UIAA 2018, katero je soorganizirala Mongolska plezalna organizacija (MNMF), je potekala 6. oktobra 2018, udeležilo pa se jo je preko 100 udeležencev in 34 različnih držav. V uvodnem delu je bil skupaj s pripombo Planinske zveze Slovenije potrjen zapisnik lanske skupščine v Iranu ter poročilo predsednika o delovanju UIAA v letu 2017 in finančni plan za leto 2019. V članstvo so bile kot opazovalci sprejete naslednje organizacije: Federacion Costarricense de Deportes de Montaña (FECODEM) iz Kostarike, Union of International Mountain Leader Associations (UIMLA) in International Slackline Association (ISA). V UIAA imajo funkcionarji enako trajanje mandatov, a volitve vseh ne potekajo hkrati. Zaradi poteka mandatov, ki je v UIAA omejen na dva zaporedna mandata, so potekale volitve enega člana izvršnega odbora ter treh članov upravnega odbora. Kot nov član izvršnega odbora je bil izvoljen bivši predsednik Planinske zveze Kanade Peter Muir, v upravni odbor pa predsednik Nizozemske planinske zveze (NKBV) Joachim Driessen, predsednik Planinske zveze Nemčije (DAV) Josef Klenner ter članica vodstva Južno Korejske planinske zveze (KAF) Christian Pae. V zaključku formalnega dela skupščine je bil potrjen datum skupščine 2019, ki bo 2. novembra na Cipru, izbran pa je bil tudi soorganizator skupščine v letu 2020, ki bo potekala v Turčiji.

2018_10_UIAA_GA_Mongolija_foto_arhiv_uiaa__3_

V popoldanskem programu so bile izvedene delavnice na temo strategije UIAA, na katerih smo vsi prisotni lahko podajali mnenja in predloge glede najpomembnejših področij prihodnjega delovanja UIAA, posamezne delavnice pa so vodili člani vodstva te organizacije. V zadnjem delu pa so se na t.i. »tržnici komisij« s svojim delom predstavile komisije UIAA ter vsem zainteresiranim podajala odgovore na njihova vprašanja in podrobneje predstavljala svoje delo.

V večernem programu je bila v okviru slavnostne večerje izvedena podelitev dveh nagrad. Prva in najodmevnejša je zagotovo nagrada UIAA s področja varovanja gora. Nominiranih je bilo 18 različnih projektov, med katerimi je UIAA kot najboljšega prepoznala in nagradila humanitarni in nevladni projekt Community Action Nepal (CAN), ki ga je pred 20 leti ustanovil legendarni britanski alpinist Doug Scott (prvi Britanec na Mount Everestu). Od leta 2015 naprej se je projekt usmeril v obnovo območij v Nepalu, ki jih je uničil potres. Nagrado za najboljši festival alpinizma je bila podeljena argentinskemu festivalu »de Boulder de Mar del Plata«.

2018_10_UIAA_GA_Mongolija_foto_arhiv_bojana_rotovnika

V zadnjih letih je bilo veliko razprav na skupščinah glede tega, kaj članstvo v UIAA prinaša včlanjenim organizacijam. Zato so bila na letošnji skupščini posebej predstavljana naslednja področja delovanja:
 • varnostni standardi za plezalno opremo (plezalna oprema, ki ima znak UIAA, je morala prestati posebne teste, ki so najvišji svetovni standardi varnosti za tovrstno opremo),
 • standardi usposabljanj (v Planinski zvezi Slovenije smo že v devetdesetih letih preteklega stoletja osnovna vodniška usposabljanja uskladili s standardi UIAA),
 • zdravstveni nasveti in priporočila s področja gorske medicine (skupina strokovnjakov iz vsega sveta je pripravila nasvete in priporočila iz različnih področij gorske medicine),
 • nagrada s področja varovanja gora (prejemniki nagrade poleg večje prepoznavnosti na svetovnem nivoju prejmejo tudi denarno nagrado v znesku 5000 USD),
 • učbenik poletnih planinskih veščin oz. UIAA Alpine Summer Skills handbook (učbenik je namenjen predvsem članicam UIAA, ki same nimajo tovrstne literature in vsebina jim je brezplačno na voljo za prevajanje in izdajo v njihovih državah. Učbenik je že preveden v šest različnih jezikov, trenutno pa je v prevajanju v še 8 drugih jezikov).

2018_10_UIAA_GA_Mongolija_foto_arhiv_uiaa__2_

predstavnika PZS na skupščini UIAA 2018:
Jože Rovan in Bojan RotovnikPredstavitev UIAA

uiaa_logoMednarodno združenje planinskih organizacij UIAA (International Climbing and Mountaineering Federation oz. Union internationale des associations d'alpinisme) je bilo ustanovljeno leta 1932. Med ustanovnimi članicami UIAA je bila tudi Planinska zveza Kraljevine Jugoslavije, katere zelo pomemben del smo bili tudi slovenski planinci. Po osamosvojitvi Slovenije je Planinska zveza Slovenije leta 1991 postala članica UIAA in je bila tako ena izmed prvih slovenskih panožnih športnih zvez, priznana s strani mednarodne športne federacije.

UIAA trenutno združuje preko 90 planinskih organizacij iz 69 držav. UIAA je za področje planinstva, alpinizma in lednega plezanja s strani Mednarodne športne federacije Sport Accord priznana kot panožna svetovna organizacija. Od leta 2012 je predsednik UIAA Frits Vrijlandt iz Nizozemske. Poleg predsednika sta glavna organa upravljanja UIAA izvršni in upravni odbor, vsebinske aktivnosti pa potekajo pod okriljem osmih različnih komisij. Enkrat letno poteka skupščina UIAA, vsakokrat na drugi lokaciji. Skupščino sestavljajo delegati vseh članic, kjer ima vsaka članica 1 glas na skupščini, izjema je glasovanje o finančnih zadevah, kjer ima vsaka članica število glasov glede na višino članarine, ki jo plačuje (članarina je odvisna od števila članov v posamezni organizaciji).

Predstavniki PZS v komisijah UIAA - stanje v letu 2018:
 • Gorniška komisija (Mountaineering): Matjaž Šerkezi 2012 - 2020 (polnopravni član - 2. mandat)
 • Komisija za ledno plezanje (Ice Climbing): Andrej Pečjak 2007 - 2019 (polnopravni član - 3. mandat)
 • Mladinska komisija (Youth Commission): Barbara Bajcer 2016 - 2020 (polnopravna članica - 1. mandat) 
 • Pravna komisija (Legal Experts Working Group - LEWG): Damjan Omerzu 2016 - 2020 (polnopravni član - 1. mandat, pred tem en mandat dopisni član)
 • Komisija za varstvo narave (Mountain Protection): Irena Mrak 2016-2020 (dopisna članica - 1. mandat) 
 • Zdravniška komisija (Medical Commission): Tomaž Goslar 2016 - 2020 (dopisni član - 1. mandat)
 • Komisija za varnost (Safety Commission): Aljaž Anderle 2012 - 2016 (dopisni član - 1. mandat)

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih