sreda, 24. april 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

četrtek, 15. november 2018, ob 15. uri, ogledov: 3387

Vpis v Razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu

Društva | Planinska organizacija | 
Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za planinske poti | Komisija za športno plezanje | Komisija za turno kolesarstvo | Komisija za varstvo gorske narave | Mladinska komisija | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Zakon o športu, ki je začel veljati 24. junija 2017, ter Pravilnik o vodenju razvidov na področju športa prinašata novosti tudi na področju strokovnega dela v športu. Strokovni delavci v športu morajo biti za nadaljevanje dela vpisani v Razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu.
Zakon o športu oz. Pravilnik o vodenju razvidov na področju športa določa, da morajo imeti za izvajanje strokovnega dela v športu strokovni delovci v športu ustrezno izobrazbo ali usposobljenost, vpisani pa morajo biti tudi v razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu.


Strokovno izobraženi in strokovno usposobljeni delavci v športu v okviru PZS so:
 • vodniki PZS (kategorije A-H),
 • inštruktorji planinske vzgoje,
 • turno kolesarski vodniki (I in II),
 • markacisti in inštruktorji markacisti PZS
 • mentorji planinskih skupin,
 • vaditelji orientacije,
 • varuhi gorske narave,
 • alpinistični inštruktorji,
 • inštruktorji športnega plezanja,
 • trenerji športnega plezanja,
 • vaditelji športnega plezanja.


Vsi zgoraj našteti kadri morajo za vpis v razvid predložiti:


Naziv usposobljenosti
 na področju športa in stopnja usposobljenosti na področju športa sta razvidna iz diplome, ki jo izda PZS (npr. Vodnik za zahtevne kopne ture B, 3. stopnja).


Izpolnjen obrazec Predlog za vpis v Razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu skupaj s prilogami pošljete na naslov: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova cesta 16, 1000 Ljubljana oz. na elektronski naslov gp.mizs@gov.si.

Strokovno izobražen in strokovno usposobljen delavec v športu, ki si je pridobil usposobljenost prve stopnje v skladu s starim Zakonom o športu, bo lahko še naprej opravljal strokovno delo v športu, če bo do 24. junija 2020 opravil 1. ali 2. stopnjo usposobljenosti po novih javno veljavnih programih usposabljanj, ki jih bo sprejel minister, pristojen za področje športa, na predlog pristojnega predlagatelja in po pridobljenem mnenju akreditacijske komisije.


Po vpisu v razvid je strokovni delavec dolžan sporočiti ministrstvu vsako spremembo podatkov, ki se vpisujejo v razvid strokovno izobraženih ali strokovno usposobljenih delavcev v športu v skladu s 76. členom ZŠpo-1, v roku 30 dni.

Več informacij o vpisu v Razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu dobite pri strokovnih sodelavcih komisij PZS.


Priloga: 
PDF Obrazec Predlog za vpis v Razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu


Vpis v Razvid izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu ni enak vpisu v Razvid zasebnih športnih delavcev in poklicnih športnikov. V Razvid izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu se morajo vpisati vsi usposobljeni delavci v športu, v Razvid zasebnih športnih delavcev in poklicnih športnikov se pa vpišejo samo tisti usposobljeni delavci v šport, ki bodo dejavnost opravljali pridobitno.

Členi Zakona o športu, ki vplivajo na področje športnih strokovnih kadrov:

 • 46. člen (strokovno delo v športu):
  • (1) Strokovno delo v športu po tem zakonu predstavlja delo na področju športnih programov iz prvega odstavka 6. člena tega zakona in obsega načrtovanje, organiziranje, izvajanje, spremljanje in vrednotenje procesa športne vadbe. Strokovno delo v športu je tudi individualno poučevanje in poučevanje na tečajih v športnih panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem.
  • (2) Strokovno delo v športu opravlja strokovni delavec, ki:
    - 1. ima ustrezno izobrazbo ali usposobljenost v skladu s tem zakonom in
    - 2. je vpisan v razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu.
  • (3) Pogoji iz prejšnjega odstavka ne veljajo za izvajalce dopolnilnega strokovnega dela, ki  sodelujejo v procesu športne vadbe.

 • 58. člen (vpis in izbris iz razvida strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev  v športu)
  • (1) Strokovni delavec v športu vloži predlog za vpis v Razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu pri ministrstvu. Predlogu za vpis je treba priložiti dokazila o izpolnjevanju pogojev.
  • (2) Strokovni delavec v športu se vpiše v razvid, če izpolnjuje pogoje, določene za opravljanje strokovnega dela v športu.
  • (3) Strokovno izobražen ali strokovno usposobljen delavec se po uradni dolžnosti izbriše iz Razvida strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu, če ministrstvo ugotovi, da: 1. je posamezniku s pravnomočno odločbo izrečena prepoved opravljanja poklica v športu; 2. je podan predlog organa, pristojnega za nadzor, za izbris iz razvida; 3. ne izpolnjuje več predpisanih pogojev za opravljanje strokovnega dela v športu.
  • (4) Strokovno izobraženega ali strokovno usposobljenega delavca ministrstvo iz Razvida izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu izbriše tudi v primeru, če to sam zahteva.
  • (5) Podrobnejši postopek vpisa in izbrisa iz Razvida strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu določi minister.


Strokovni delavec, ki si je pridobil usposobljenost prve stopnje v skladu s starim Zakonom o športu, izpolnjuje pogoje za vpis v Razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu le za določen čas - to je do 24. 6. 2020.
 Zakon o športu namreč v 92. členu (strokovna usposobljenost) določa:

 • Usposobljenost druge stopnje v skladu s starim Zakonom o športu ustreza usposobljenosti prve stopnje po novem Zakonu o športu (ZŠpo-1).
 • Usposobljenost tretje stopnje v skladu s starim Zakonom o športu ustreza usposobljenosti druge stopnje po novem Zakonu o športu (ZŠpo-1).
 • Ne glede na določbe novega Zakona o športu lahko strokovni delavec, ki si je pridobil usposobljenost prve stopnje v skladu s starim zakonom, najdlje tri leta od uveljavitve ZŠpo-1 opravlja strokovno delo v športu pod enakimi pogoji, kot jih določa star zakon.

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Skrij vse komentarje (2)
Administrator PZS, četrtek, 29. november 2018, ob 11.04 uri

Matej, hvala za vprašanje oz. pobudo.

Stopnja usposobljenosti je napisana na diplomi, ki je vezana na posamezen program. V kolikor gre za usposobljenost iz preteklosti, ko programi še niso bili potrjeni in je bil program vezan na kasnejši program usposabljanja (primer: Mladinski vodnik na VPZS A kategorije) je takšen posameznik bil vpisan v informacijski sistem Špak in kot takšen dobil diplomo (v tvojem primeru si v sistemu zaveden kot VPZS A kategorije, 2. stopnja po starem zakonu o športu; po novem bo to 1. stopnja). V obrazec pišete stopnjo usposobljenosti z diplome. V primeru, da usposobljenost ni vezana na noben obstoječi program, izpis uradne diplome ni možen in gre za usposobljenost, ki je potrjena zgolj s strani PZS in kot takšna se ne vpisuje v razvid (primer: Gorski stražar).

V kolikor diplome nimate oz. je ne najdete, v strokovni službi pripravljamo seznam vseh strokovnih kadrov, ki bo posredovan planinskim društvom z namenom uskladitve podatkov iz preteklosti, odpravo morebitnih odstopanj ... Na osnovi tega boste vsi posamezniki lahko prejeli dvojnik diplome o usposobljenosti. Strokovni kadri boste tudi uvoženi v Navezo, preverjamo pa možnosti, da bomo v Navezo vsakemu dodali tudi diplomo o usposobljenosti in bo preko društvenega administratorja imel vsak možnost pridobiti dvojnik kadarkoli.

In da še zaključimo ... »Problem« se rešuje in bo urejen tako, da bo za vsakega čim manj stresen. Vsekakor imate strokovni kadri na tem mestu polno podporo strokovne službe PZS.

Odgovor je pripravil Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS za področje usposabljanj

Matej Kortnik, sreda, 28. november 2018, ob 22.07 uri
Tale informacija je zelo dobrodošla. Hvala. Bi pa bilo dobro če bi lahko društvom in posameznikom pomagali še tako, da bi objavili tabele glede teh treh postavk v obrazcu

DOSEŽENA STOPNJA IZOBRAZBE

NAZIV USPOSOBLJENOSTI NA PODROČJU ŠPORTA

STOPNJA USPOSOBLJENOSTI NA PODROČJU ŠPORTA

za posamezna izobraževanja. Prav tako pa tudi navodila kako v primeru ko nekdo nima več doma diplome o pridobljenem nazivu ali pa je bil naziv včasih drugačen. Npr. sam imam diplomo za osnovno A kategorijo vodnika PZS iz leta 1993 na kateri mi piše da sem uspešno opravil seminar za mladinskega vodnika za letne razmere. Ali bodo to na MIZŠ prepoznali kot ustrezno diplomo ali ne. Dobro bi bilo če se vsaj za večino strokovnega kadra pripravijo navodila in primeri kako to izpolniti, drugače se vam bo zmešalo na zvezi, če vsak zase kliče in sprašuje kako in kaj. Za pomoč in vso opravljeno delo že v naprej hvala.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih