sobota, 15. december 2018
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 30. november 2018, ob 8.30 uri, ogledov: 443

14. posvet Gore in varnost - O strelah, oživljanju in nesrečah

Preventiva | 
Komisija za alpinizem | Komisija za turno kolesarstvo | Mladinska komisija | Odbor za usposabljanje in preventivo | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V soboto, 24. novembra 2018, je v izobraževalnem centru Uprave za zaščito in reševaje RS na Igu pri Ljubljani potekal 14. posvet Gore in varnost, kjer vsako leto potekajo predavanja in razprave o varnosti in nevarnostih v gorah.
Dogodek je organiziral skupni odbor PZS in GRZS Gore in varnost. Pozdravne besede je udeležencem, ki so napolnili avditorij, namenil Jani Bele, vodja odbora in predsednik Komisije za informiranje in analize GRZS (KINFO), predavanja pa je povezoval Martin Šolar, član odbora in podpredsednik Planinske zveze Slovenije.

Na začetku posveta je Irena Mušič Habjan, članica KINFO, poročala o posebnostih nesreč v letošnjem letu. Gorski reševalci so posredovali v 548 intervencijah, od tega je bilo 314 gorskih nesreč (hoja po poti, hoja po brezpotju, plezanje, turnosmučanje) večina od njih se je zgodila v poletnih mesecih. V dolino so prenesli trinajst oseb, ki so izgubile življenje. Na prvem mestu vzrokov za nesreče je padec sledijo zdrs, izgubljenost, nepoznavanje terena, bolezen, izčrpanost in telesna nepripravljenost, …

20181124_Gore_in_varnost_2018_Miha_Pavsek___1
Irena Mušič Habjan, članica Komisije za informiranje in analize GRZS, je predstavila posebnostih nesreč v letu 2019. Foto: Miha Pavšek

Mag. Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU je v svojem predavanju opozoril, da podnebne spremembe in njihove posledice že in bodo v prihodnje vplivale na gorniške dejavnosti. Zato bodo potrebne prilagoditve (dostop do vode, koč, planinske poti, izbira in potek ture), ki jih bo treba vključiti v izobraževanje planinskih kadrov. Zaradi posledic podnebnih sprememb v gorah ni več nevarnosti po številu, so le drugačne po vrsti, silovitosti, obsegu in posledicah ... V prihodnosti bo preventiva v gorah med najpomembnejšimi dejavniki za povečanje varnosti oz. zmanjšanje števila gorskih nesreč. Pavšek je tudi avtor razstave Zeleni plaz o Triglavskem ledeniku, ki so si jo udeleženci posveta lahko ogledali v preddverju avditorija tekom posveta.
Udeležence je seznanil tudi s projektom CROSSRISK »Javna opozorila - zmanjšanje tveganj zaradi padavin in snežne odeje« (Interreg SI-AT). Glavni učinki projekta (iz Slovenije sodelujejo ARSO, Geografski inštitut Antona Melika in mariborska Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in elektroniko) so izboljšanje napovedi in opozoril glede dežja, poplav in snega, njihova čezmejna usklajenost in izboljšanje razumljivosti, dostopnosti in razširjenosti.

PDF Posledice podnebnih sprememb v gorah in prilagoditve gorniških dejavnosti za povečanje varnosti

Letošnja (po)letna sezona je bila vremensko zelo razgibana, pri čemer so najbolj izstopale strele. Mijo Kovačevič, inštruktor planinske vzgoje, je predstavil kako strele nastanejo, kako udarijo in kakšne so lahko njihove posledice. Za vse prisotne je bilo najbolj poučno to, kako ravnati kadar nas v gorah zajame vremenski preobrat s strelami. Že pred turo moramo spremljati vremensko napoved in dovolj zgodaj oditi v gore. Ko strele že delujejo se moramo izogibati vrhov, grebenov, jeklenic, dreves, vodnih poti, majhnih votlin, ... ter se na melišču s stisnjenimi nogami usesti na suh nahrbtnik.

Teoretično predavanje z nekaj osebnimi izkušnjami predavatelja je s svojo pripovedjo nadgradila Eva Pogačar, dr. med., gorska reševalka, SB Jesenice, HNMP Brnik. Pogačarjeva je predstavila potek dogodkov ob udaru strele na Veliki planini poleti 2018, kjer je bilo poškodovanih in ogroženih več oseb, čemur je sledila prva pomoč naključno prisotnih in intervencija več reševalnih služb, diagnostika v bolnišnici in okrevanje … Analiza dogodka in odziv vseh prisotnih in vpletenih je pokazala, da bo treba še več delati na preventivi in izobraževanju ljudi o temeljnjih postopkih oživljanja.

Ravno naslednje predavanje Gorazda Breganta, gorskega reševalca, diplomiranega zdravstvenika, PHE Kranj, HNMP Brnik, je govorilo o pomenu temeljnih postopkov oživljanja (TPO), pravilnega ukrepanja ter o uporabi avtomatskega elektronskega defibrilatorja (AED).

20181124_Gore_in_varnost_2018_Jakob_Lekse_16
Uporabi avtomatskega elektronskega defibrilatorja (AED) je ključna za uspešno reanimacijo ponesrečenca. Foto: Jakob Lekše

Zadnji predavatelj, Primož Štamcar, inštruktor GRZS, inštruktor planinske vzgoje je predstavil nekaj nesreč v letu 2018: primere plazov in zasutje ratraka na Zelenici na dovozni cesti, zasutje turnega smučarja pod Travnikom in samoreševanje ter plaz blizu Velikega vrha v Košuti. Vsi opisani dogodki so se končali srečno za udeležene. Poleti so imeli gorski reševalci veliko dela, še posebej 25. julija, ko je GRS posredovala kar devetkrat. Navedena dejstva, ukrepi udeleženih v nesrečah in potek vseh predstavljenih nesreč so bila dober poduk vsem prisotnim na posvetu.

PDF Primeri nesreč v gorah 2018

Irena Mušič HabjanFotogalerija

 Irena M Habjan1 / 19

 Irena M Habjan2 / 19

 Irena M Habjan3 / 19

 Irena M Habjan4 / 19

 Irena M Habjan5 / 19

 Irena M Habjan6 / 19

 Irena M Habjan7 / 19

 Irena M Habjan8 / 19

 Jakob Lekše9 / 19

 Jakob Lekše10 / 19

 Jakob Lekše11 / 19

 Jakob Lekše12 / 19

 Jakob Lekše13 / 19

 Jakob Lekše14 / 19

 Miha Pavšek15 / 19

 Miha Pavšek16 / 19

 Mijo Kovačevič17 / 19

 Mijo Kovačevič18 / 19

 Mijo Kovačevič19 / 19

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih