sobota, 25. maj 2019
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 9. januar 2019, ob 8.33 uri, ogledov: 2797

Aktualne snežne razmere v Avstriji, Italiji in na Bavarskem

Preventiva | 
Komisija za alpinizem | Vodniška komisija | Komisija za gorske športe | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Letošnja zima slovenskim ljubiteljem snežnih radosti še ni postregla z zadostno pošiljko snega. Prav zato se nekateri na turno in alpsko smuko podajajo tudi v tujino, predvsem v Avstrijo.
Stanje na dan: sreda, 9. januar 2019

Povzemamo trenutno stanje snežne odeje avstrijskih in italijanskih dežel. Zaradi lažjega iskanja dodatnih informacij navajamo imena dežel v nacionalnem jeziku.

Niederösterreich
Nevarnost snežnih plazov v Ybbstalskih Alpa (Ybbstaler Alpen) je 5., najvišje stopnje po evropski petstopenjski lestvici! V drugih predelih Spodnje Avstrije je nevarnost snežnih plazov ocenjena na 4. ali 3. stopnjo. Nevarnost predstavlja nov in napihan sneg, delajo se klože. Prožijo se srednje veliki in veliki pršni plazovi. Sprožitev možna ob minimalni dodatni dodatni obremenitvi. Nevarnos tudi na nižjih nadmorskih višinah in v smučarskih in turističnih središčih.

Nieder_sterreichOberösterreich

Nevarnost snežnih plazov v Severnih Alpah (Nordalpen) je 5., najvišje stopnje po evropski petstopenjski lestvici! V drugih predelih Gornje Avstrije je nevarnost snežnih plazov ocenjena na 4. ali 3. stopnjo. Nevarnost predstavlja nov in napihan sneg, delajo se klože. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi, možno spontano plazenje s strmih pobočij.

Ober_sterreich
Steiermark
Nevarnost snežnih plazov v Severnih Alpah (Nordalpen) je 5., najvišje stopnje po evropski petstopenjski lestvici! V Nizkih Turah (Niedere Tauren) je nevarnost snežnih plazov ocenjena na 4. oz. 3. stopnje, v gorah južno od reke Mure pa 3. stopnje. Nevarnost predstavlja napihan sneg, delajo se klože, možni talni plazovi na strmih travnatih pobočjih.

Steiermark
Salzburg

Nevarnost snežnih plazov v Severnih Alpah (Nordalpen) je 5., najvišje stopnje po evropski petstopenjski lestvici! Na območju gorovja Nockberge je nevarnost snežnih plazov 3. stopnje, na območju Visokih Tur (Hohe Tauren) in Nizkih Tur (Niedere Tauren) pa 4. stopnje. Nevarnost predstavlja napihan sneg, delajo se klože. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi, možnost proženja velikih spontanih plazovi.

salzburg
Kärnten

Na koroški strani Visokih tur (Hohe Tauren) je nevarnost snežnih plazov 4. ali 3. stopnje, drugje 2. ali 1. stopnje. V Visokih Turah največjo nevarnost predstavljata nov napihan sneg in močan veter. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi.

karnten
Tirol

Na celotnem Tirolskem, z izjemo Dravske doline, je nevarnost snežnih plazov 4. stopnje, pod gozdno mejo pa 3. stopnje. Nevarnost predstavlja nov in napihan sneg, delajo se klože. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi, možno spontano plazenje s strmih pobočij.

Tirol
Vorarlberg
Nevarnost snežnih plazov je nad gozdno mejo 4. stopnje, pod gozdno mejo pa 3. stopnje. Nevarnost predstavlja nov in napihan sneg, delajo se klože. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi, možno spontano plazenje s strmih pobočij, možni talni plazovi s strmih travnatih površin.

predarlska
Südtirol/Alto Adige
V gorovjih severno od naselij Toblach, Bruneck, Niedervintl, Sterzing, Meran, Naturns in Schlanders je nad gozdno mejo nevarnost snežnih plazov 3. stopnje, pod njo pa 2. Južno od omenjenih naselij je nevarnost snežnih plazov 2. (nad 2300 m) oz. 1. stopnje.

sudtirolV ostalih italijanskih pokrajinah je nevarnost snežnih plazov ocenjena na 2. oz. 1. stopnjo.

ita_ostalol_1Bayerische Alpen
Na celotnem območju Bavarskih Alp je nevarnost snežnih plazov 4. stopnje. Nevarnost predstavlja nov in napihan sneg. Velika možnost srednje velikih in velikih pršnih in kložastih plazov. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi, možno spontano plazenje s strmih pobočij.
bavarska


Snežne razmere po Evropi
lahko spremljate na spletni strani Evropske lavinske službe EAWS. Poročila z območij držav članic so objavljena na http://www.avalanches.org/eaws/en/main.php.POMEMBNO: Ne glede na snežne razmere in stopnjo nevarnosti snežnih plazov svetujemo, da se na turo podajate v družbi izkušenih gornikov, oz. da se podajate na turo, primerno vaši izkušenosti ter psihofizičnim sposobnostim. Uporabljajte ustrezno opremo, s katero znate rokovati hitro in učinkovito. Različna poročila s tur na spletu in na socialnih omrežjih obravnavajte z dobršno mero skepticizma, upoštevajte tudi znanje in izkušnje avtorjev zapisa.


Koristno:

 

Pripravil Matej Ogorevc

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih