sreda, 17. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 20. januar 2019, ob 9. uri, ogledov: 4787

Mladina in gore že 30 let - planinsko tekmovanje kot učenje za življenje

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Planinsko društvo Idrija | Planinsko društvo Podnanos | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Mladina in gore (MIG), ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, že tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora, letos bodo četrtič svoje planinsko znanje in izkušnje pokazali tudi srednješolci. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje in spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije. Na jubilejnem 30. tekmovanju MIG se bo 26. januarja v Podnanosu pomerilo 24 osnovnošolskih in 16 srednješolskih ekip.
Mladinska komisija PZS je že leta 1957 v čast dneva mladosti vpeljala tekmovanje Gore in mladina, da bi za planinstvo navdušili čim več mladih. Zametki današnjega tekmovanja Mladina in gore pa segajo v osemdeseta, ko je mladinski odsek Planinskega društva (PD) Domžale z namenom spoznavanja in utrjevanja planinskih in prijateljskih vezi organiziral srečanja planinskih skupin, začinjena s planinskim kvizom. Mladinska komisija (MK) PZS je leta 1989 tekmovanje razširila na vso državo.

mig_roman_ponebsek_brigita_ceh_foto_manca_cujez
Podpredsednik PZS Roman Ponebšek in koordinatorica tekmovanja Mladina in gore Brigita Čeh (foto Manca Čujež)

"Mladina in gore nikoli ni bilo zgolj tekmovanje, ampak sta v ospredju druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje. Izkazovanje znanja in zdrava mera tekmovalnosti mlade dodatno motivirata, da se poglobijo tudi v teme, pomembne za širše razumevanje planinstva. Je tudi pokazatelj dela mladinskih odsekov, saj zmagovalne ekipe prihajajo iz društev, ki načrtno in kakovostno delajo z mladimi. Pisci testov so izkušeni gorniki, ki se potrudijo, da vprašanja zahtevajo tudi praktične izkušnje. Neprecenljivo vlogo pri delu z mladimi imajo mentorji in planinski vodniki. Številni tekmovalci so v teh treh desetletjih postali mladinski voditelji, mentorji planinske skupine in vodniki PZS, ki znanje in izkušnje prenašajo na novi mladi rod. Prenos izkušenj ter razumevanje in uporaba pridobljenega znanja so porok za nadaljnji razvoj planinstva,” poudarja podpredsednik PZS Roman Ponebšek, nekdaj tudi načelnik MK PZS, mentor tekmovalcev in pisec vprašanj za MIG.

Slovenci smo gorniški narod, kar potrjujejo podatki o vedno večjem obisku gora. "Družine se že z majhnimi otroki odpravljajo raziskovat planinski svet in jim tako privzgajajo čut za naravo. Mladi tekmovalci se v osnovni šoli priključijo planinskim krožkom, sodelujejo na taborih, pohodih in tako plemenitijo svoje znanje. Srednješolci, ki se bodo letos četrtič pomerili v širini svojega planinskega znanja, nam dokazujejo, kako pomembna je vez med šolo in planinskimi organizacijami. Zavedajo se, da je varnost vedno na prvem mestu in da se učimo vse življenje. Zato se tekmovanja Mladina in gore vsako leto udeleži več ekip. Mladi tekmovalci na MIG-u pokažejo ogromno planinskega znanja, ki ga bodo lahko s pridom uporabili za varnejše potepanje po gorah ter jim bo tako planinstvo pozneje postalo način življenja," razlaga mentorica planinske skupine Brigita Čeh, že od leta 2003 koordinatorica tekmovanja.

mig_prakticno_znanje_foto_manca_cujez
Tekmovanje Mladina in gore daje velik poudarek praktičnemu znanju za varnejši in samostojen obisk gora (foto Manca Čujež)

Tekmovanje Mladina in gore je že od začetka namenjeno osnovnošolcem (od 6. do 9. razreda), letos bo četrtič izvedeno tudi za srednješolce. Na regijskem in prvem delu državnega tekmovanja tekmovalci rešujejo pisne teste, v finalni del, ki v obliki kviza poteka pred občinstvom, pa se uvrsti od štiri do osem ekip. Hkrati potekajo različni natečaji (likovni, glasbeni, fotografski, literarni) in posvet mentorjev planinskih skupin. Tekmovanja so obiskali znani gostje iz planinskega sveta (Viki Grošelj, Davo Karničar, Tomaž Humar, Tone Škarja, Maja Vidmar, Nastja Davidova ...) in druge znane osebnosti, športniki in glasbene skupine, udeleženci so imeli priložnost plezati na umetni steni, pri delu opazovati gorske reševalce, se igrati družabne igre, sodelovati v zabavnih kvizih, gledati filme ali iti na planinske oz. orientacijske pohode. Najboljše ekipe so nagrajene s planinskim taborom v PUS Bavšica ter pokali in medaljami.

Teste in praktične naloge pripravljajo poznavalci s pestro paleto planinskih znanj in izkušenj. "Skozi vprašanja se trudimo zajeti celotno planinsko šolo, torej tako praktične kot tudi bolj teoretične in družbene plati planinstva. Vseeno pa posebno pozornost posvečamo temu, da imajo prednost ekipe z več gorniškimi izkušnjami in ne zgolj knjižni molji ... Na koncu dneva si namreč vendarle želimo, da priznanja ne bi ostala zgolj "na papirju”, ampak da bi tekmovalci znali pridobljeno znanje izkoristiti za samostojno in čim varnejše gibanje v gorah," izpostavi vodnik PZS in nekdanji načelnik MK PZS Uroš Kuzman, ki zadnja leta bdi nad vprašanji tekmovanja MIG.

mig_uros_kuzman_foto_manca_cujez
Uroš Kuzman že vrsto let bdi nad vprašanji in nalogami tekmovanja Mladina in gore (foto Manca Čujež)

Osnovno gradivo za tekmovalce je učbenik Planinska šola, na državni ravni tudi dodatno gradivo iz planinske tematike, objavljeno v Planinskem vestniku, letos o mednarodni organiziranosti planinstva in športnem plezanju na olimpijskih igrah ter lokalno obarvan zgodovinsko-domišljijski potep po obronkih Nanoške planote. V Podnanosu, kraju lanskih osnovnošolskih zmagovalcev - ekipe Fosili (PD Podnanos, OŠ Draga Bajca Vipava), bo namreč jubilejno 30. tekmovanje Mladina in gore. Na POŠ Podnanos so gostili že 20. tekmovanje MIG, letos pa se bo za naslov državnih prvakov 26. januarja 2019 pomerilo 24 štiričlanskih osnovnošolskih in 16 dvočlanskih srednješolskih ekip. V sklopu tekmovanja je organiziran literarni natečaj Planinam v pozdrav, udeležence bo obiskala tudi skrita gostja iz sveta športnega plezanja.

mig_podnanos_foto_manca_cujez
Podnanoška ekipa Fosili, lanske osnovnošolske državne prvakinje Mladina in gore (foto Manca Čujež)

Rod mladih planincev, ki zna celostno zajeti in pokazati planinsko znanje, se med drugim kali na Idrijskem, za kar gredo zasluge predanemu mentorju in predsedniku PD Idrija Nacetu Breitenbergerju. “Planinstvo je skupinski, kolegialen šport, pri katerem mladino usmerjamo, da smo skupaj, si pomagamo, uživamo v igrah, petju, doživljanju narave. Tekmovanje Mladina in gore pa je nadgradnja, sestavni del planinske šole. Pripravljamo se po metodi sodelovalnega učenja, vsak predela del gradiva, vsi pa smo odgovorni, saj je znanje pomembno za vse, poleg tega pa vsak prinaša svoje izkušnje iz gora. Mentor mora biti zgled, kar je najboljše vzgojno in učno sredstvo," poudarja izkušeni gornik in alpinist, že skoraj pol stoletja mentor mladih planincev pa tudi najzaslužnejši slovenski prostovoljec leta 2018, in dodaja: "Ključno je stalno in dolgoletno delo z mladimi planinci, saj so vsi v planinskih vrstah že več let, tako v planinskem krožku kot s svojimi družinami. Zame je najpomembnejši ekipni duh, ki ga tekmovanje Mladina in gore spodbuja, saj po dobri stari planinski navadi otroci sodelujejo - se v dvojici ali četverici trudijo za isti cilj, kar je naložba za vse življenje.”

mig_pd_idrija_foto_manca_cujez
Mentor in predsednik PD Idrija Nace Breitenberger (na sredini) s planinskim podmladkom, ki že vrsto let posega po lovorikah (foto Manca Čujež)

Idrijske ekipe s svojim osupljivim planinskim znanjem že vrsto let posegajo po lovorikah tako v osnovnošolski kot srednješolski kategoriji. "Tekmovanje obsega res veliko snovi, od zgodovine planinstva, prehrane, družabnosti, nevarnosti v gorah, opreme, geološke sestave in geografije, orientacije, prve pomoči in še bi lahko naštevali. S tem je pokrita večina znanja, ki ga v gorah sploh lahko potrebujemo, poleg stalnih tem pa se obrača tudi na aktualne dogodke s področja planinstva. Mladina in gore je resnično tekmovanje, ki širi obzorja in pripravlja tudi na življenje," razložita gimnazijki Klara Kavčič in Barbara Čibej, tako osnovno- kot srednješolski državni prvakinji, ki se tudi prek tekmovanja kalita za samostojno varnejše obiskovanje gora: "Teorijo in prakso vedno povezujeva. Znanje, pridobljeno na tekmovanju, s pridom uporabljava na planinskih poteh, vse znanje, ki ga pridobiva na izletih, taborih, zimovanjih in drugih oblikah organiziranega planinstva, pa nama na tekmovanju pomaga do boljšega uspeha. Ljudje se nikoli ne nehamo učiti in prav teoretično znanje z MIG-a je tisto, ki nama tudi v življenju prinaša občutek, da se sami nase lahko zaneseva tako s pripravo in načrtovanjem ture kot tudi, če bi šlo kaj narobe."

Manca Čujež

-----------------------
Povezani novici:

------------------------
Medijske objave:
Mladina in gore (Gore-ljudje)

MIG_2019

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih