četrtek, 25. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 26. januar 2019, ob 20.30 uri, ogledov: 6529

Idrijski vihar znanja na 30. tekmovanju Mladina in gore v Podnanosu

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Planinsko društvo Podnanos | Planinsko društvo Idrija | Planinsko društvo Tržič | Planinsko društvo Litija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Če je 26. januarja burja na Nanosu oslabela, pa je na jubilejnem 30. državnem tekmovanju Mladina in gore v Podnanosu zavel idrijski veter, pravzaprav kar vihar znanja, saj so ekipe Planinskega društva Idrija pometle s konkurenco. Osnovnošolski državni prvaki so postali Prfarski štruklevci iz Spodnje Idrije pred drugouvrščenimi Košutarskimi gaunarji iz Tržiča in Litijskimi orli na tretjem mestu, srednješolska odličja so si razdelili Idrijci: Dva strašna majstra, Beli ženi in Gorske zjale.
Podnanos je bil zadnjo januarsko soboto pravo mravljišče mladih planincev in njihovih mentorjev na 30. državnem tekmovanju Mladina in gore, najbolj uveljavljeni planinski preizkušnji za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja, ki že tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora, letos pa so četrtič svoje poznavanje planinstva pokazali tudi srednješolci. Mladina in gore ni zgolj tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje, ki so ga mladi planinci iz vse Slovenije veliko pokazali že na regijskih tekmovanjih novembra 2018 v Račah, Spodnji Idriji in Semiču. V kraju lanskih zmagovalk, kjer sta sobotni utrip narekovala občudovanja vredno planinsko znanje in dobra volja več kot 120 tekmovalcev, so jubilejno 30. državno tekmovanje MIG Podnanos organizirali Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Podnanos in Osnovna šola Draga Bajca Vipava, podružnica Podnanos.

mladina_in_gore_30_podnanos_foto_manca_cujez
Finale 30. državnega tekmovanja Mladina in gore v Podnanosu (foto Manca Čujež)

Za prisrčen kulturni uvod v tekmovanje so poskrbeli otroški pevski zbor POŠ Podnanos in mlada kitarista pod vodstvom Vide Trošt Vidic, z organizacijo tekmovanja pa je dihal ves kraj. Tekmovalce so pozdravili podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek, župan občine Vipava Goran Kodelja, ravnateljica OŠ Draga Bajca Vipava Mojca Pev, predsednik Planinskega društva Podnanos Sandi Nabergoj, načelnica Mladinske komisije PZS Ana Suhadolnik in dolgoletna koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh, ki je ob jubileju izpostavila: "Slovenci smo gorniški narod in s tekmovanjem Mladina in gore že otrokom približujemo planinstvo kot način življenja. Že družine obiskujejo gore, osnovnošolci se vključijo v planinske krožke, veliko jih potem postane mladinskih voditeljev in tako ostaja povezava med šolo in planinskim društvom, to so prihodnji vodniki PZS. Tako se kali planinski kader, saj se zavedamo, da je varnost v gorah na prvem mestu." Planinsko mladež je navdušila tudi skrita gostja - športna plezalka Vita Lukan, ki je poudarila, da za njenimi uspehi stojijo talent, vztrajnost in trdo delo.

mig_podnanos_vita_lukan_foto_manca_cujez
Planinsko mladež je navdušila skrita gostja - športna plezalka Vita Lukan (foto Manca Čujež)

Štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o športnem plezanju, mednarodni organiziranosti planinstva in Nanoški planoti, znajti so se morale tudi v praktičnih nalogah iz prve pomoči in branja planinskega zemljevida.

Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 24 ekip, šesterica najboljših v finalu v živo, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane. Zmage so se veselili Prfarski štruklevci (PD Idrija, OŠ Spodnja Idrija), ki so ugnali Košutarske gaunarje (PD Tržič, OŠ Tržič) na drugem in Litijske orle (PD Litija, OŠ Litija) na tretjem mestu. Četrto mesto si je priborila ekipa Moč iz Hoč (PD Fram, OŠ Dušana Flisa Fram), na peto so se uvrstile Preluknjane čutare (PD Postojna, OŠ Miroslava Vilharja Postojna) in na šesto Zobl, zobl pa lük (PD Ljutomer, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer).

mig_podnanos_os_1_idrija_foto_manca_cujez
Osnovnošolski zmagovalci 30. državnega tekmovanja Mladina in gore, ekipa Prfarski štruklevci iz PD Idrija, z mentorjem Nacetom Breitenbergerjem, koordinatorico tekmovanja Brigito Čeh, podpredsednikom PZS Romanom Ponebškom in načelnico Mladinske komisije PZS Ano Suhadolnik (foto Manca Čujež)

Ponosni osnovnošolski državni prvaki Ajda Štucin, Zala Lapajne, Matic Rupnik in Aljaž Brus, ki so si nadeli ime Prfarski štruklevci, na tekmovanju MIG sodelujejo šele drugo leto, pa so že posegli po najvišji lovoriki. "Talenti pač!" so se pošalili in resneje razložili: "Skupaj z učiteljico Lali in mentorjem Nacetom smo vložili veliko truda v pripravo na tekmovanje. Največji izziv nam je bila prva pomoč - a če imaš voljo, se vsega naučiš! Hodimo tudi na planinske izlete, tabore in zimovanja, tisto znanje nam pride prav tudi na tekmovanju, po zmagi pa imamo zdaj še več veselja do planinstva."

mig_podnanos_os_2_trzic_3_litija_foto_manca_cujez
Drugouvrščeni osnovnošolci Košutarski gaunarji iz Tržiča in Litijski orli na tretjem mestu (foto Manca Čujež)

Na četrtem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je v Podnanosu pomerilo 16 srednješolskih ekip. Sedmerica najboljših je v ločenem finalu skozi težje praktične naloge pokazala znanje iz prve pomoči, orientacije in planinstva od A do Ž. Tudi letos so bili nepremagljivi tekmovalci iz PD Idrija, ki so se znova veselili prvih treh mest: zmagala sta Dva strašna majstra, drugi sta bili Beli ženi in tretji dvojica Gorske zjale. Četrto mesto si je prislužila ekipa Planinec Barbapapa (PD Bled), peto Diagonalista (PD Idrija), šesto domačinki Nanoške zmagovalke (PD Podnanos), sedmi pa je bil Glupi duo Lama (PD Litija).

Dva strašna majstra, srednješolska zmagovalca Andrej Erjavec in Jošt Rovtar, sta stara znanca MIG-a, letos pa prvič povsem na vrhu; Andrej je bil pred leti že v ekipi osnovnošolskih državnih prvakov. "Škoda bi bilo, da ne bi izkoristila vsega z leti pridobljenega znanja, zato na tekmovanje prihajava tudi kot srednješolca. Vesela sva zmage! Idrijske ekipe sicer tekmujemo med sabo, a to ni neko resno tekmovanje, pomembneje nam je, da smo prijatelji in kot skupina dosežemo dober rezultat. Udeležujeva se tako tekmovanja kot taborov in zimovanj, kjer lahko uporabiva praktično znanje. Izkušnje so največ vredne in stvari si lažje zapomniš, če jih vidiš in doživiš," sta bila enotna idrijska mladeniča.

mig_podnanos_prva_pomoc_foto_manca_cujez
Preverjanje praktičnega znanja iz prve pomoči - položaj za nezavestnega - v finalnem delu tekmovanja (foto Manca Čujež)

Idrijske ekipe se pod vodstvom neumornega mentorja Naceta Breitenbergerja, tudi predsednika PD Idrija, tekmovanja Mladina in gore udeležujejo že petnajst let, z velikimi ekipnimi uspehi pa iz leta v leto dokazujejo, kako pomembni so sodelovanje, znanje in izkušnje: "Zelo sem vesel, da smo zmagali z osnovnošolci iz Spodnje Idrije, kjer smo na novo oblikovali ekipo, uspešno in zagnano delali in mislim, da je to velika nagrada za te planinčke. Srednješolci, ki so bili na prvih treh mestih, so že tretji oz. drugi letnik srednje šole, že zdaj so med njimi štirje mladinski voditelji in upam, da bodo tudi naši planinski vodniki. Čeprav so naša glavna dejavnost pohodi, izleti, tabori, zimovanja in skoznje spoznavanje narave in gora, je tekmovanje Mladina in gore kot malce popra v planinstvu, da preverimo, kje bi še morali kaj pridobiti. Če samo pomislimo na vsebine iz prve pomoči, opreme in drugega, nam lahko pridejo še kako prav, ne le v gorah, ampak vsak dan, saj skozi tekmovanje pridobivamo znanje za vse življenje."

mig-podnanos-ss-1-2-3-idrija-foto-manca-cujez_1
V srednješolski konkurenci znova nepremagljivi Idrijci z mentorjem Nacetom Breitenbergerjem na čelu (foto Manca Čujež)

Teoretična vprašanja in praktične naloge pripravljajo poznavalci s pestro paleto planinskih znanj in izkušenj z željo, da bi tekmovalci znali pridobljeno znanje izkoristiti za samostojno in čim varnejše gibanje v gorah. Letos so nad njimi bdeli Nina Rman, Damjan Omerzu, Janja Stopar, Uroš Kuzman, Monika Korenč in Bojan Rotovnik. Najboljše ekipe so bile nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica, pokali in medaljami, vsi sodelujoči pa s praktičnimi nagradami. Na literarnem natečaju z naslovom Planinam v pozdrav sta se izkazala Asja Hozjan iz Ljutomera in Jure Čibej iz Idrije.

Iskrene čestitke mladim tekmovalcem in njihovim mentorjem!

Manca Čujež

-----------------------

------------------------
Medijske objave:
Doživetja narave: Mladina in gore (Radio Ognjišče, od 29:27)
Idrijski vihar (Gore-ljudje)

MIG_2019

Fotogalerija

 Manca Čujež

 Manca Čujež1 / 39

 Manca Čujež2 / 39

 Manca Čujež3 / 39

 Manca Čujež4 / 39

 Manca Čujež5 / 39

 Manca Čujež6 / 39

 Manca Čujež7 / 39

 Manca Čujež8 / 39

 Manca Čujež9 / 39

 Manca Čujež10 / 39

 Manca Čujež11 / 39

 Manca Čujež12 / 39

 Manca Čujež13 / 39

 Manca Čujež14 / 39

 Manca Čujež15 / 39

 Manca Čujež16 / 39

 Manca Čujež17 / 39

 Manca Čujež18 / 39

 Manca Čujež19 / 39

 Manca Čujež20 / 39

 Manca Čujež21 / 39

 Manca Čujež22 / 39

 Manca Čujež23 / 39

 Manca Čujež24 / 39

 Manca Čujež25 / 39

 Manca Čujež26 / 39

 Manca Čujež27 / 39

 Manca Čujež28 / 39

 Manca Čujež29 / 39

 Manca Čujež30 / 39

 Manca Čujež31 / 39

 Manca Čujež32 / 39

 Manca Čujež33 / 39

 Manca Čujež34 / 39

 Manca Čujež35 / 39

 Manca Čujež36 / 39

 Manca Čujež37 / 39

 Manca Čujež38 / 39

 Manca Čujež39 / 39

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih