četrtek, 4. marec 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 26. februar 2019, ob 8.30 uri, ogledov: 1199

8. konferenca o planinskem gospodarstvu | predstavitve

Koče | 
Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Že osmo leto zapored so se na konferenci planinskega gospodarstva zbrali tako gospodarji kot ostali predstavniki planinskih društev, ki imajo v lasti in upravljanju planinske koče. Tudi letos je potekala v okviru sejma Alpe-Adria v Ljubljani, in sicer v soboto, 2. februarja 2019. Na konferenci je bilo predstavljenih pet vsebinskih tem upravljanja s planinskimi kočami. Za vsako tematiko objavljamo tudi predstavitev v PDF-obliki.
Zavarovanje planinskih objektov je ponudilo nasvete za primerno zavarovanje planinskih koč. V praksi se namreč dogaja, da planinske koče niso primerno zavarovane (za primere požara, vremenskih ujm in drugih vzrokov poškodb stavb in opreme). Predavala sta Sandi Štepin in Tine Breznik, predstavnika podjetja Marsh Europe S.A.

Novosti v zvezi z odvajanjem in čiščenjem komunalnih odpadnih voda. Področje čiščenja odpadnih voda s planinskih koč je bilo predstavljeno s strani zakonodajalca, v imenu Ministrstva za okolje in prostor, Direktorata za vode in investicije je predavala mag. Nataša Vodopivec.

Izboljšanje energetske učinkovitosti planinskih koč je bil naslov projekta, ki ga je PZS izvajala v letu 2018 s sofinanciranjem Ekosklada, Slovenskega javnega okoljskega sklada. Področje energetske učinkovitosti planinskih koč je bilo v preteklosti precej zapostavljeno, zato so izobraževanja na tem področju pomembna. Določene rezultate projekta in smernice za prihodnost je predstavil Patricjo Božič, energetski svetovalec mreže ENSVET in tudi zunanji strokovnjak v okviru Svetovalne pisarne PZS.

Priročnik za planinske koče je predstavil avtor mag. Drago Dretnik, vodja Svetovalne pisarne PZS. Priročnik bo služil kot pripomoček za uspešno vodenje in delo na planinskih kočah v Sloveniji. V glavnih poglavjih so navedene zahteve iz predpisov, ki jih morajo koče izpolnjevati, da zadostijo ne samo zakonodaji, temveč da bo upravljanje koč varno tako za goste kot tudi za zaposlene. Vsebuje tudi priloge z vzorci dokumentacije, ki bodo olajšali vodstvu planinskih društev in najemnikom vzpostaviti celovit nadzor pri pripravi živil in oskrbi s pitno vodo. Končna oblika priročnika bo zagledala luč sveta predvidoma v marcu 2019.

8_konferenca_o_planinskem_gospodarstvu_certifikati_foto_dusan_prasnikar
Podelitev podaljšanja veljavnosti certifikatov okolju in družinam prijazna planinska koča (foto Dušan Prašnikar)

Sklepno dejanju konference je bilo posvečeno podelitvi certifikatov za planinske koče, ki sta jih podelila Miro Eržen, podpredsednik PZS, in Drago Dretnik, vodja Svetovalne pisarne PZS. Novih prejemnikov certifikatov v tem letu ni bilo, le podaljšanja veljavnosti. Podaljšanje veljavnosti certifikata okolju prijazna planinska koča so prejeli: Koča pri Jelenovem studencu (PD Kočevje), Dom na Uršlji gori (PD Prevalje), Dom pri izviru Završnice (PD Žirovnica). Podaljšanje veljavnosti certifikata družinam prijazna planinska koča so prejeli: Dom pri izviru Završnice (PD Žirovnica), Planinski dom na Kumu (PD Kum Trbovlje), Planinska koča Velikonočnica (PD Boč – Kostrivnica), Planinski dom na Jančah (PD Litija).

Po konferenci je sledil Zbor gospodarjev, ki je obravnaval običajne dokumente gospodarske komisije PZS (poročila o delu, finančno poročilo in program dela ter finančni načrt). Posebnih tem zbor ni obravnaval.

Dušan Prašnikar,

Fotogalerija

 Dušan Prašnikar

 Dušan Prašnikar1 / 9

 Dušan Prašnikar2 / 9

 Dušan Prašnikar3 / 9

 Dušan Prašnikar4 / 9

 Dušan Prašnikar5 / 9

 Dušan Prašnikar6 / 9

 Dušan Prašnikar7 / 9

 Dušan Prašnikar8 / 9

 Dušan Prašnikar9 / 9

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih