četrtek, 20. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 20. maj 2019, ob 15.10 uri, ogledov: 6795

Podravci in Savinjčani državni prvaki 2019 v planinski orientaciji

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Planinsko društvo Šoštanj | Planinsko društvo Žalec | Planinsko društvo Poljčane | Planinsko društvo Polzela | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT), ki so ga pod okriljem Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva lige Smrekovec, se je pomerilo 53 najboljših ekip iz vse Slovenije. Po posameznih kategorijah so državni prvaki postali tekmovalci iz OŠ Petrovče (A) in planinskih društev Poljčane (B, C in E) in Polzela (Č in F). Najuspešnejši dijaki, študentje in odrasli člani so se uvrstili na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji, ki bo jeseni v Bosni in Hercegovini.
Na območju občin Nazarje, Mozirje, Šoštanj in Velenje je 18. in 19. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje pokazalo 230 tekmovalcev iz štirih področnih orientacijskih lig: Gorenjsko-dolenjske, Podravske, Savinjske lige in lige Smrekovec. Sobotni dnevna in nočna tekma sta bili izziv le za tekmovalce v najzahtevnejših kategorijah C, Č in I, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so zbrali tudi tekmovalci v preostalih kategorijah. Planinci so morali poleg odličnega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole in dodatnega gradiva o Smrekovškem pogorju, na progi pa so jih čakale praktične naloge iz orientacije, prve pomoči, planinskih vozlov, varstva narave ter poznavanja gorstev in planinskih koč. Organizatorji so dali velik poudarek uporabnemu znanju in splošni razgledanosti, tekmovalcem v zahtevnejših kategorijah so tekmovanje popestrili še z uporabo defibrilatorja, iskanjem plazovne žolne, vrisovanjem kontrolnih točk, poznavanjem topografskih znakov, merjenjem azimuta in poznavanjem merila zemljevida.

spot_2019_prva_pomoc_foto_jure_grudnik
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019 v znamenju razumevanja in uporabe planinskega znanja, tudi prve pomoči (foto Jure Grudnik)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019 je 19. maja v Šoštanju okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji: v kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je zmagala ekipa OŠ Petrovče (PD Žalec), v kategorijah B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ), C (srednješolci od 1. letnika do 18. leta) in E (člani nad 40 let) so bili nepremagljivi člani PD Poljčane, v kategorijah Č (mladi od 19. do 26. leta) in F (družine) pa sta naslov državnih prvakov ubranili ekipi PD Polzela. V manj zahtevnih odprtih kategorijah G1 (osnovnošolci) in G2 (ostali) so slavili v PD Tržič in PD Zabukovica, v zahtevnejši odprti kategoriji I (primerljiva s C) pa v PD Borovnica. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah C, Č in E so se uvrstile na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji, ki bo oktobra v Bosni in Hercegovini.

REZULTATI SPOT 2019 - prve tri uvrščene ekipe v posameznih kategorijah, državni prvaki so v kategorijah od A do F. Ekipe v kategorijah C, Č in E so uvrščene na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji.

Kategorija A: OŠ Petrovče (PD Žalec), PD Dobrovlje Braslovče, PD Šoštanj
Kategorija B: PD Poljčane, PD Šoštanj, PD Žalec
Kategorija C: PD Poljčane, PD Borovnica, PD Zabukovica
Kategorija Č: PD Polzela, PD Poljčane, PD Borovnica
Kategorija E: PD Poljčane, PD Zabukovica, PD Dobrovlje Braslovče
Kategorija F: PD Polzela, PD Pošte in Telekoma, PD Ruše
Kategorija G1: PD Tržič, PD Polzela, PD Šoštanj
Kategorija G2: PD Zabukovica, PD Vuzenica
Kategorija I: PD Borovnica

spot_2019_pd_poljcane_foto_gvido_spanring
Izjemen ekipni uspeh PD Poljčane s tremi naslovi državnih prvakov in enim drugim mestom na SPOT 2019 (foto Gvido Španring)

Tako kot lani je bilo najuspešnejše planinsko društvo na SPOT-u PD Poljčane, kjer ima orientacija več kot 40-letno tradicijo, letos pa so v kar treh kategorijah postali državni prvaki in se veselili še enega drugega mesta. "Letošnje tekmovanje je izstopalo po inovativnih nalogah na kontrolnih točkah, na katerih smo se tudi veliko naučili od zelo informativnih kontrolorjev. Izpostavili bi dobro izvedeno preverjanje znanja prve pomoči s strani članov GRS, zelo zanimivo je bilo tudi iskanje zakopane lavinske žolne, s čimer smo se nekateri srečali prvič. Pohvalili bi dobro narejene in popravljene zemljevide, ki so bili natančnejši kot običajno, razdalje med kontrolnimi točkami pa so bile včasih prevelike. Imeli smo srečo z vremenom, saj smo se uspeli skoraj popolnoma izogniti dežju. Naš cilj je bila uvrstitev na balkansko prvenstvo v planinski orientaciji," so povedali tekmovalci iz Poljčan, ki bodo slovenske barve jeseni zastopali v Bosni in Hercegovini. Državni prvaki v dijaški kategoriji C so znova postali Klemen in Tajda Španring, Špela Belec in Žan Skerbiš, v članski kategoriji E so slavili Gvido Španring, Danijel in Robert Belec, Primož Koražija in Sašo Skerbiš, sicer dolgoletni državni prvaki v kategoriji D, svoje prve zmage so se veselili starejši osnovnošolci v kategoriji B: Jernej in Tine Rupnik in Jakob Čobec.

V študentski kategoriji Č so naziv državnih prvakov ubranili Martin Rafael Gulin, Andrej Kronovšek, Žan Luka Šumečki in Simon Hudales iz PD Polzela, ki so bili z najvišjim številom točk tudi absolutni zmagovalci SPOT 2019: "Pohvalili bi organizatorje, ki so se potrudili tudi pri majhnih podrobnostih: omogočili so ogled usnjarskega muzeja med čakanjem na razglasitev, pripravili dobro sobotno večerjo in izvirne naloge na kontrolnih točkah. Všeč nam je bila naloga Uroša Kuzmana in poudarek na razumevanju in uporabi planinskega znanja, namesto zgolj spraševanja golih dejstev. Proge so bile lepe, čeprav smo si želeli, da bi bile tehnično zahtevnejše in v večji izziv. So nas pa številni vzponi vsaj fizično precej utrudili in smo zadovoljni s pokazanim."

spot_2019_pd_polzela_foto_matjaz_zohar
Dvojni državni prvaki iz PD Polzela (foto Matjaž Žohar)

V PD Polzela so se veselili tudi v družinski kategoriji F, kjer je zmagala družina Jazbec, ki je imela letos v ekipi tudi najmlajšo tekmovalko, štirimesečno Lucijo, Tanja in Matija ter drugošolka Manca in četrtošolec Nace pa so že prekaljeni orientacijski mački: "Planinska orientacija je za nas najljubši način preživljanja časa v naravi, saj ne pomeni le gibanja, ampak tudi uporabno znanje. Na kontrolnih točkah imata najprej otroka priložnost odgovarjati na praktična vprašanja - tako o prvi pomoči, ki sta se jo učila na zimovanju, in zavarovanih rastlinah kot tudi pri teoretičnih vprašanjih, prav tako imata kompas in skupaj orientiramo zemljevid in poiščemo smer. Nam ni pomemben rezultat, ampak da napredujemo v znanju in veščinah, saj je velika spretnost, da se učiš ob zemljevidu."

Planinski podmladek se v orientaciji kali tudi drugod na Savinjskem, saj zmagovalci v najmlajši kategoriji A prihajajo iz OŠ Petrovče, ki znanje pridobivajo tudi na planinskih izletih in taborih MO PD Žalec. "Letošnji SPOT mi bo za vedno ostal v spomin, najbolj seveda zaradi zmage naše ekipe, a tudi sicer je bilo zelo pestro. Všeč mi je bila proga, ki sicer ni bila lahka, a tudi ne preveč zapleteno postavljena. Razgibanost terena je bila pravšnja, narava, ki smo jo videli ob poti, pa zelo lepa. Zdi se mi dobro, da sta start in cilj na različnih točkah. Posebej bi pohvalil še hrano na koncu in možnost športanja na igrišču, ko smo čakali na razglasitev," je povedal vodja Blaž Krulec, ekipo pa so sestavljali še Eva Rehar, Maks Jelen, Naja Držan in Izabela Ilijaš.

spot_2019_os_petrovce_foto_matjaz_zohar
Fantovski del ekipe OŠ Petrovče, državnih prvakov v najmlajši kategoriji, dekleta pa so odhitela na naslednje športno tekmovanje; z njimi vodja tekmovanja Jure Grudnik in vodja Odbora za orientacijo MK PZS Tina Arh (foto Matjaž Žohar)

Zadovoljen je bil tudi vodja tekmovanja Jure Grudnik, predsednik PD Šoštanj: "SPOT 2019 je za nami. Veseli nas, da je večina tekmovalcev zelo pohvalila organizacijo in lokacijo izvedbe in tako poplačala ves trud organizatorjev. Navdušeni so bili nad izjemno naravo Smrekovškega pogorja in verjamem, da se bo še marsikdo vrnil v naše konce na obisk gora ali katere izmed mnogih naravnih znamenitosti. Iskreno bi se rad zahvalil vsem prostovoljcem planinskih društev lige Smrekovec: PD Šoštanj, PD Velenje, PD Vinska Gora, PD Nazarje, PD Škale-Hrastovec, PD Ljubno ob Savinji in PD Rečica ob Savinji za pomoč pri izvedbi tekmovanja, sodelovalo jih je preko 50. Hvala tudi vsem podpornikom in sponzorjem tekmovanja. Čestitke vsem najboljšim ekipam v posameznih kategorijah in vsem ostalim za udeležbo."

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS, vodja njenega Odbora za orientacijo Tina Arh pa je pristavila piko na i: "Pohvala organizatorjem za odlično izpeljano tekmovanje, ki je navdušilo tekmovalce z inovativnimi nalogami in jim dobro predstavilo Šaleško dolino. Zadovoljna sem tudi z udeležbo, ki je bila v primerjavi s prejšnjimi leti precej visoka glede na število uvrščenih ekip, in upam, da se bo ta pozitiven trend nadaljeval. Letošnji SPOT je bil še zadnji, na katerem smo tekmovali po starih pravilih, v naslednji sezoni pa nas čaka kar nekaj težko pričakovanih novosti."

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

------------------------
Povezani novici:

------------------------

Fotogalerija

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Borut Zajc1 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Borut Zajc2 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Jure Grudnik3 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Jure Grudnik4 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Jure Grudnik5 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Jure Grudnik6 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Jure Grudnik7 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Matjaž Žohar8 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Matjaž Žohar9 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Matjaž Žohar10 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Borut Zajc11 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Borut Zajc12 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Borut Zajc13 / 28

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019

  Borut Zajc14 / 28

PD Polzela, 1. mesto v kategoriji F

  Matjaž Žohar15 / 28

PD PTT, 2. mesto v kategoriji F

  Matjaž Žohar16 / 28

PD Poljčane, 1. mesto v kategoriji E

  Matjaž Žohar17 / 28

PD Zabukovica, 2. mesto v kategoriji E

  Matjaž Žohar18 / 28

PD Polzela, 1. mesto v kategoriji Č

  Matjaž Žohar19 / 28

PD Poljčane, 2. mesto v kategoriji Č

  Matjaž Žohar20 / 28

PD Borovnica, 3. mesto v kategoriji Č

  Matjaž Žohar21 / 28

PD Poljčane, 1. mesto v kategoriji C

  Matjaž Žohar22 / 28

PD Zabukovica, 3. mesto v kategoriji C

  Matjaž Žohar23 / 28

PD Poljčane, 1. mesto v kategoriji B

  Matjaž Žohar24 / 28

PD Šoštanj, 2. mesto v kategoriji B

  Matjaž Žohar25 / 28

PD Žalec, 3. mesto v kategoriji B

  Matjaž Žohar26 / 28

OŠ Petrovče, 1. mesto v kategoriji A

  Matjaž Žohar27 / 28

PD Dobrovlje Braslovče, 2. mesto v kategoriji A

  Matjaž Žohar28 / 28

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih