četrtek, 13. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 22. maj 2019, ob 11.25 uri, ogledov: 5353

Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu

Turno kolesarstvo | 
Komisija za turno kolesarstvo | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Tri leta po tem, ko je Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije (KTK PZS) junija 2016 uradno odprla krožno Slovensko turnokolesarsko pot (STKP), vabi na poseben Migimigi izziv - 1. junija prekolesarimo STKP v 1 dnevu! Skupno vrtenje pedalov na 41 trasah 1850-kilometrske krožne poti pod vodstvom turnokolesarskih vodnikov PZS bo simbolno povezalo planince na kolesu, predstavilo edinstveno pot širšemu krogu rekreativcev in izrazilo močno željo po prijaznejši zakonodaji.
Slovenska turnokolesarska pot v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in številne pomembne planinske in turistične znamenitosti. Na celotni trasi zbere več kot 50 tisoč višinskih metrov, najvišja točka STKP je Poštarski dom na Vršiču (1688 m), najnižji pa sta Piran in Sečoveljske soline (1 m). Vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah, a tehnično ni posebej zahtevna, saj nagovarja širok krog kolesarjev, je pa mestoma naporna, ponekod je treba kolo tudi potiskati, vendar nikjer nositi. O priljubljenosti STKP priča tudi podatek, da je bilo prodanih že več kot 2250 Dnevnikov Slovenske turnokolesarske poti, 16 kolesarjev pa jo je že prevozilo v celoti.

stkp_markacija_foto_manca_cujez
Prvega junija Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu (foto Manca Čujež)

Migimigi izziv Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu bo v soboto, 1. junija 2019 STKP približal širši javnosti, ki bo lahko pod vodstvom izkušenih turnokolesarskih vodnikov STKP prvič zavrtela pedale po njej, ter dodatno spodbudil ljubitelje narave k drugačnemu raziskovanju Slovenije. "Tako obsežnega projekta, kot je Slovenska turnokolesarska pot, ne bi mogli uresničiti brez učinkovitega dela velike množice predanih ljudi v daljšem obdobju. Ravno prek vključevanja turnih kolesarjev iz celotne Slovenije STKP deluje povezovalno. Sam dogodek STKP v enem dnevu je pokazatelj izjemne pripadnosti turnih kolesarjev našemu načinu planinstva, hkrati pa priložnost za predstavitev STKP širšemu krogu rekreativcev," poudarja načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Atila Armentano in dodaja: "Glede na trend rasti priljubljenosti turnega kolesarstva moramo kot krovna organizacija, ki združuje turnokolesarske odseke v planinskih društvih celotne Slovenije, poskrbeti, da se bo turno kolesarstvo razvijalo v pravi smeri, in sicer kot zdrava rekreativna planinska dejavnost, ki se izvaja pravilno in je zato tudi vzgojna in naravovarstvena. S tem sledimo osnovnim načelom slovenskega in mednarodnega planinstva."

stkp_v_1_dnevu

Kako bomo 1. junija prekolesarili STKP?

Izbrane etape STKP so za dogodek 1. junija razdeljene na dve zahtevnostni stopnji: devet logistično lažjih in 32 zahtevnejših etap; za udeležbo na kateri koli je potrebno gorsko ali treking kolo s profiliranimi gumami. Nekatere trase so deloma prilagojene železniški povezavi, da bi STKP približali širšemu krogu turnih kolesarjev in spodbudili k trajnostni mobilnosti.

Število udeležencev je omejeno zaradi števila turnokolesarskih vodnikov in vlakovnih zmožnosti, zato so potrebne prijave na spletni strani www.migimigi.si.

Udeležba je brezplačna, udeleženci pa lahko za opremljanje in vzdrževanje STKP prispevajo s prostovoljnim prispevkom na TRR SI56 6100 0001 6522 551 pri Delavski hranilnici, model 00, sklic 3-10-10, namen: STKP.

oddaj_prijavo

STKP1dan_zemljevid
Trasa Slovenske turnokolesarske poti (STKP), z oranžno so označene etape, ki bodo izvedene v povezavi z železniškim prevozom. Potek vseh 41 etap si lahko ogledate v spletnem vodniku STKP.

"V Sloveniji imamo zelo gosto mrežo markiranih planinskih poti, namenjenih pohodnikom, po drugi strani pa zelo malo označenih poti, namenjenih turnim kolesarjem. Za orientacijo zato mnogo turnih kolesarjev poleg zemljevidov uporablja tudi GPS-naprave. Ko smo se na PZS odločili, da pripravimo Slovensko turnokolesarsko pot kot osnovno hrbtenico prihodnje mreže turnokolesarskih poti, smo za orientacijo predvideli GPS-naprave in poti nismo nameravali markirati. V spletnem vodniku smo pripravili opise etap, slikovni material, zemljevide in GPS-sledi, misleč, da smo s tem ponudili vse potrebne informacije," opisuje predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, tudi idejni oče Slovenske turnokolesarske poti: "Kmalu se je pokazalo, da večina kolesarjev - podobno kot pohodnikov - želi, da so poti markirane, saj nekateri niso vešči uporabe GPS-naprav, za vse pa velja, da se lažje znajdemo na markiranih poteh. Zato že tri leta STKP postopoma markiramo in opremljamo z usmerjevalnimi tablami. Poleg obilice prostovoljnega dela so za ureditev poti potrebna tudi znatna finančna sredstva, zato smo se povezali z zainteresiranimi partnerji, predvsem s področja turizma. S skupno akcijo Zavarovalnice Adriatic Slovenica in Komisije za turno kolesarstvo PZS pa poskušamo tokrat STKP predstaviti čim širši javnosti pod vodstvom naših turnokolesarskih vodnikov."

joze_rovan_foto_manca_cujez
Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije in idejni oče STKP (foto Manca Čujež)

Dogodek STKP v enem dnevu v sodelovanju pripravljajo planinska društva oz. turnokolesarski odseki in njihovi turnokolesarski vodniki ter Komisija za turno kolesarstvo PZS ob podpori partnerjev - zavarovalnice Adriatic Slovenica, Olimpijskega komiteja Slovenije, Fundacije za šport, Slovenskih železnic in Intersporta Slovenija. "Življenje je polno izzivov, a najboljši so tisti, s katerimi lahko postane naše življenje še lepše. Migimigi je skupnost, ki združuje vse, ki se zavedajo pomena zdravega življenja, obožujejo zanimive izzive in si obenem ne zatiskajo oči pred tveganji vsakdana. Namenjen je vsem, ki so pripravljeni narediti nekaj pomembnih sprememb v svojem življenju, vstati s kavča in obrniti življenje na bolje. Poleg Migimigi izzivov AS varen planinc (ambasador Matjaž Šerkezi), AS varen kolesar (ambasador Dušan Hauptman), Razstresi se (ambasador dr. Matej Tušak) in Zmigi se (ambasador Trkaj) vas vabimo, da postanete košček edinstvenega športnega mozaika in skupaj z nami prekolesarite Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu. Zaživi zdrav življenjski slog z Migimigi!" vabi Boštjan Jenko iz zavarovalnice Adriatic Slovenica.

Vse glasnejše so tudi želje turnih kolesarjev po prijaznejši zakonodaji, osvetli Atila Armentano: "Turno kolesarstvo sicer postaja vedno bolj uveljavljen in priljubljen način rekreacije v naravi, vendar je za zdaj celoten razvoj dejavnosti na plečih ljubiteljskih turnih kolesarjev, ki se organizirajo predvsem na lastno pobudo. Država nam sicer prisluhne, nekaj začetnih manjših korakov je že bilo storjenih v pravo smer, konkretne rešitve za formalno ureditev turnega kolesarstva pa še pričakujemo. Tudi glede pravne ureditve turnega kolesarstva smo turni kolesarji, vključeni v PZS, zelo aktivni pri oblikovanju predlogov za rešitev trenutno izjemno omejujoče in bolj represivne kot spodbudne zakonodaje."

atila_armentano_foto_dani_benedicic
Atila Armentano, načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS (foto Dani Benedičič)

Oblikovanje, vzpostavitev in vzdrževanje najdaljše slovenske planinske obhodnice je velik zalogaj. Turni kolesarji vse aktivnosti na njej izvajajo prostovoljno, saj se zavedajo potrebe, da sodelujejo pri vzdrževanju in uveljavljanju STKP, pojasni načelnik KTK PZS Armentano: "Več, kot bomo imeli označenih in urejenih poti za turne kolesarje, manj bo pritiska na ostalo planinsko in gozdno infrastrukturo, lažje bomo predstavljali Slovenijo kot zeleno in trajnostnemu razvoju zapisano turistično destinacijo, planinci bodo lahko odkrivali lepote Slovenije s kolesom varno in z veseljem, ravno tako, kot jih zdaj kot pohodniki. Na primeren način bomo omogočili ljudem obisk planin tudi s kolesom."

Več o Slovenski turnokolesarski poti in predstavitev posameznih etap >>> www.stkp.pzs.si.
Več o dogodku Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu in prijave >>> www.migimigi.si/stkp1dan.

Manca Čujež

------------------------
Medijske objave:
1850 kilometrov v enem dnevu (Primorske novice)
Turnokolesarska pot v 1 dnevu (Radio Ognjišče, od 15:35)

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih