ponedeljek, 25. september 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 17. junij 2019, ob 12. uri, ogledov: 10106

Lisca planinskih doživetij za 2500 ljubiteljev gora

Društva | Mladi | Varstvo gorske narave | Planinska organizacija | Slovenija planinari | 
Komisija za planinske poti | Komisija za varstvo gorske narave | Mladinska komisija | Odbor Gore in varnost | 
Planinsko društvo Lisca Sevnica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Že tretjič so vse poti vodile na Lisco, kamor so 15. junija planinska, turnokolesarska, plezalna, markacijska, orientacijska, gorskoreševalna, naravovarstvena in kulturna doživetja pripeljala dva tisoč petsto odraslih, mladih in najmlajših planincev, turnih kolesarjev, plezalcev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije in še onkraj njenih meja. Razveseljiva množica je tako že tradicionalno vstopila v poletno planinsko sezono.
Planinarjenje je ena od najbolj množičnih prostočasnih dejavnosti Slovencev, ki na sončno stran Alp pripelje tudi vse več turistov. Slovenske gore obišče 1,7 milijona obiskovalcev letno, več kot dva tisoč se jih je zbralo tudi na Lisci ob tradicionalnem začetku poletne planinske sezone. Planinska zveza Slovenije (PZS) že 37 let praznuje dan slovenskih planincev, osmo leto pa je pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila s celodnevnim dogajanjem za obiskovalce vseh generacij, pri organizaciji katerega so moči združili PZS, PD Lisca Sevnica in MDO PD Zasavja, ob podpori Občine Sevnica in KŠTM Sevnica.

lisca_dspd_foto_ljubo_motore
Raznovrstna planinska doživetja so na Lisco pripeljala planince od blizu in daleč (foto Ljubo Motore)

Planinsko društvo Lisca Sevnica z dolgo tradicijo delovanja od leta 1905 je eno najstarejših v Sloveniji, na Lisci pa je dan slovenskih planincev gostilo že v letih 1981 in 2002. Planinci in turni kolesarji, ki so za izhodišče izbrali Sevnico, Breg, Loko pri Zidanem Mostu, Krakovo, Cirje, Podgorje, Planino pri Sevnici ali Zidani Most, so se tretjo junijsko soboto na Lisco večinoma povzpeli v družbi vodnikov PZS, nekateri so se doživetjem naproti podali sami. V okolici Tončkovega doma na Lisci, ki slovi po odlični kulinariki, so raznovrstna doživetja navduševala staro in mlado. Vrvež na plezalni steni kar ni usahnil, živahno je bilo na otročji orientaciji po Gamsovi poti, Vesela planinska šola je vsem generacijam zabavno predstavila varstvo gorske narave, udeleženci so spoznali delo markacistov, ki prostovoljno skrbijo za mrežo več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti v Sloveniji, in gorskih reševalcev iz društva GRS Celje, ki požrtvovalno rešujejo življenja v gorah. S pestrim kulturnim dogajanjem, likom Blaža Jurka in folklorno skupino se je predstavil Razbor, najlepša hribovska vasica leta 2008, pozornost so pritegnile nagrajene fotografije natečaja Zasavska planinska pot in razstava Narava gorskega sveta - včeraj, danes, jutri. Prav tako so planinci z zanimanjem ustavili korak ob stojnicah, na katerih so se predstavljali planinska zveza, policija, lokalna skupnost in podjetja. V Tednu vseživljenjskega učenja se je z akcijama Gluhi strežejo v planinskih kočah in Stopiva skupaj, osvojimo vrh predstavil odbor Planinstvo za invalide/OPP PZS.

lisca_dspd_planinci_foto_ljubo_motore
Večgeneracijski planinski vrvež pri Tončkovem domu na Lisci (foto Ljubo Motore)

Na Lisci, naravnem in turističnem biseru Sevnice in Posavja, je za uvod v osrednjo prireditev zazvenela planinska himna Oj, Triglav, moj dom v izvedbi Planinske pevske skupine Encijan, ki je obogatila tudi nadaljevanje kulturnega programa. Vseslovenski praznik na točki Zasavske planinske poti, druge najstarejše obhodnice v Sloveniji, so s slovesnim sprevodom počastili praporščaki 49 planinskih društev. Zbrane je nagovoril predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ponosen, da se je na slovenskem planinskem prazniku zbralo toliko planincev, ki jih druži ljubezen do narave in gora, veliko pa jim pomeni tudi druženje. Izpostavil je tudi, da vzdrževanje planinskih poti in koč sloni pretežno na plečih prizadevnih društvenih delavcev in skromnih sredstvih planinskih društev, medtem ko je pomoč države nezadostna in neprimerljiva z razmerami v tujini, zato sta zaživela tudi planinski sklad in Planinska srečka. Dobrodošlico so razveseljivi množici planincev od blizu in daleč zaželeli še predsednik MDO PD Zasavja Jože Prah, predsednik PD Lisca Sevnica Rok Petančič in župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. Folklorna skupina Spomin DU Sevnica je navdušila z venčkom plesov, zbrani so spoznali lik Blaža Jurka, pionirja posavskega planinstva, za pravo planinsko zabavo je poskrbel ansambel Fantje izpod Lisce. Med planince se je tudi letos pomešal Val 202, da so utrip z Lisce lahko podoživeli poslušalci po vsej Sloveniji.

lisca_dspd_prireditev_foto_ljubo_motore
Zbrane planince so nagovorili Jože Prah, Srečko Ocvirk, Rok Petančič in Jože Rovan (foto Ljubo Motore)

Da je sreča v srečanju, vsakič znova dokazujejo zadovoljni obrazi udeležencev dneva slovenskih planincev, ki že tradicionalno predstavlja tudi začetek glavne planinske sezone. Ta do sredine septembra v gore privabi največ obiskovalcev, tudi po zaslugi gostoljubnih planinskih koč, večina katerih je že odprtih, preostale visokogorske pa bodo do konca junija. Utrip poletnih mesecev bo sooblikoval izbor za naj planinsko kočo 2019 na spletnem portalu Siol.net. Srečno in varno na planinskih poteh je zbranim planincem za slovo zaželel predsednik planinske zveze Rovan.

Manca Čujež

------------------------
Medijske objave:

Fotogalerija

 Ljubo Motore

 Ljubo Motore1 / 50

 Ljubo Motore2 / 50

 Ljubo Motore3 / 50

 Ljubo Motore4 / 50

 Ljubo Motore5 / 50

 Ljubo Motore6 / 50

 Ljubo Motore7 / 50

 Ljubo Motore8 / 50

 Ljubo Motore9 / 50

 Ljubo Motore10 / 50

 Ljubo Motore11 / 50

 Ljubo Motore12 / 50

 Ljubo Motore13 / 50

 Ljubo Motore14 / 50

 Ljubo Motore15 / 50

 Ljubo Motore16 / 50

 Ljubo Motore17 / 50

 Ljubo Motore18 / 50

 Ljubo Motore19 / 50

 Ljubo Motore20 / 50

 Ljubo Motore21 / 50

 Ljubo Motore22 / 50

 Ljubo Motore23 / 50

 Ljubo Motore24 / 50

 Ljubo Motore25 / 50

 Ljubo Motore26 / 50

 Ljubo Motore27 / 50

 Ljubo Motore28 / 50

 Ljubo Motore29 / 50

 Ljubo Motore30 / 50

 Ljubo Motore31 / 50

 Ljubo Motore32 / 50

 Ljubo Motore33 / 50

 Ljubo Motore34 / 50

 Ljubo Motore35 / 50

 Ljubo Motore36 / 50

 Ljubo Motore37 / 50

 Ljubo Motore38 / 50

 Ljubo Motore39 / 50

 Ljubo Motore40 / 50

 Ljubo Motore41 / 50

 Ljubo Motore42 / 50

 Ljubo Motore43 / 50

 Ljubo Motore44 / 50

 Ljubo Motore45 / 50

 Ljubo Motore46 / 50

 Ljubo Motore47 / 50

 Ljubo Motore48 / 50

 Ljubo Motore49 / 50

 Ljubo Motore50 / 50

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih