torek, 3. oktober 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 6. julij 2019, ob 8.30 uri, ogledov: 2298

Več kot 400 prijateljev Menine na 10. dnevu in 8. noči Menine

Društva | Varstvo gorske narave | Koče | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Planinsko društvo Gornji Grad | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V torek, 25. junija 2019, na dan državnosti, se je zgodil 10. Dan Menine, ki se ga je udeležilo okrog 400 prijateljev Menine in ljubiteljev narave. Dan prej, v ponedeljek 24. junija je potekala 8. Noč Menine. Prireditvi je organiziral odsek za varstvo gorske narave Planinskega društva Gornji Grad v sodelovanju z društvi Občine Gornji Grad in ostalimi zavodi, organizacijami in društvi. Obe prireditvi sta letos po več letih potekali ob izredno lepem, sončnem vremenu kar je botrovalo uspešni izvedbi in dobremu obisku.
Namen prireditve je bil preživeti prijeten dan na Menini planini, v naravi ter opozoriti na večstranski pomen Menine in doseči čim bolj usklajeno trajnostno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki in obiskovalci Menine. Hkrati smo s prireditvijo obeležili 28. obletnico slovenske državnosti, 23. obletnico protesta proti radarjem na Menini ter 13. obletnico prvega Dneva Menine.
8. Noči Menine se je udeležilo okrog 20 obiskovalcev. Program je bil še posebej namenjen družinam in otrokom, saj je planinski dom na Menini l. 2013 pridobil certifikat družinam prijazne planinske koče. Pod vodstvom gozdarja Lojzeta Gluka je v okolici planinskega doma potekalo vodenje v naravi po načelih gozdne pedagogike, podali smo se do najvišjega vrha Menine - Vivodnika in na razgledni stolp, spoznavali smo živali, rastline, doživljali naravo z vsemi čutili ipd. Nato se je dogajanje prestavilo v planinski dom, kjer smo si ob predavanju Bernarda Štiglica, predsednika Jamarskega kluba Tirski zmaj, z naslovom Podzemno bogastvo Menine - nova odkritja ogledali projekcijo fotografij.
dan_menine_2019_foto_lojze_gluk
Več kot 400 prijateljev Menine na 10. dnevu in 8. noči Menine (foto Lojze Gluk)

10. Dan Menine se je začel z organiziranim pohodom iz Vologa v Zadrečki dolini (v okviru 5. Festivala pohodništva v Kamniško-Savinjskih Alpah, v sodelovanju s PD Nazarje), nadaljeval pa s sveto mašo po namenu pašne skupnosti (ki jo je daroval domači župnik Ivan Šumljak) ter predstavitvami sodelujočih društev in organizacij. Za osrednji del prireditve in kulturni program so letos poskrbeli člani Jamarskega kluba Tirski zmaj, saj je bila osrednja tema letošnjega Dneva Menine podzemno bogastvo Menine. V programu so nastopili Moški pevski zbor Kulturnega društva Bočna, Cerkveni pevski zbor Gornji Grad, Kvartet Štiglic in Jože Remšak - Zotler. Prisotne je v uvodu pozdravil in predstavil namen, pobudnik in vodja prireditve, načelnik odseka za varstvo gorske narave, Lojze Gluk. Sledil je pozdrav in nagovor župana Občine Gornji Grad, Antona Špeha. Osrednji govor je imel Bernard Štiglic, ki je predstavil aktivnosti odkrivanja in čiščenja jam na Menini v zadnjem obdobju. V imenu Planinskega društva Gornji Grad je prisotne nagovorila predsednica Slavica Suhoveršnik ter se vsem zahvalila za obisk in uspešno sodelovanje pri organizaciji ter izvedbi obeh prireditev.
Udeleženci prireditve so si lahko ogledali nekaj zanimivih razstav, predstavitev in gradiv (gobarsko, lovsko in jamarsko razstavo, razstavo starodobnih smučarjev, čebelarstvo, risbice in izdelke otrok planinskega krožka, razstavo plakatov o 25. obletnici delovanja javne gozdarske službe, plakate o Menini, zgibanke, itd.).
menina_2019_foto_bernard_stiglic
Uspešno izpeljana in dobro obiskana 10. Dan Menine in 8. Noč Menine (foto Bernard Štiglic)
Zaradi izredno lepega vremena je v družabnem delu prireditve največjo pozornost ponovno pritegnil met gojzarja, ki se ga je udeležilo veliko število udeležencev prireditve. Najboljši so prejeli praktične nagrade sponzorjev. Obiskovalci so ob sončnem vremenu in prijetnem druženju ter pesmi vztrajali v pozno popoldne.
S prireditvama smo želeli doseči naslednje cilje: opozarjati na pomen gorskega sveta, varstvo narave ob usklajeni sonaravni rabi na področju Menine, spodbujanje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, medgeneracijsko povezovanje, promocija turizma in naravnih znamenitosti, lokalna samooskrba, izobraževanje, osveščanje in sodelovanje.
Se spet vidimo na Menini naslednje leto, 24. in 25. junija 2020 na 9. Noči Menine in 11. Dnevu Menine.
Lojze Gluk
Fotogalerijo si lahko ogledate na tej povezavi.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih