petek, 24. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 8. julij 2019, ob 9. uri, ogledov: 4221

SMAR-ova odprava Zanskar 2019 odhaja v indijsko Himalajo

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Planinsko društvo Jesenice | Planinsko društvo Ljubljana-Matica | Akademsko planinsko društvo Ljubljana | Planinsko društvo Kamnik | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Desetega julija v indijsko Himalajo odhaja alpinistična odprava Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR), ki jo sestavljajo Matija Volontar, Bor Levičnik, Luka Stražar, Matevž Štular in Žiga Oražem. Njihov cilj je preplezati severno steno v centralnem delu šesttisočaka Barnaj I. Pred odhodom smo se pogovarjali z vodjo odprave Volontarjem.
Alpinistična odprava SMAR ZANSKAR 2019

Trajanje odprave:
10. 7.-15. 8. 2019
Obočje: Zanskar, indijska Himalaja
Cilj: severna stena v centralnem delu gore Barnaj I (cca. 6370 m) 

Vodja odprave: Matija Volontar (AO PD Jesenice)
Člani: Bor Levičnik (AO PD Ljubljana-Matica)
          Luka Stražar (Akademski AO)
          Matevž Štular (AO PD Ljubljana-Matica)
          Žiga Oražem (AO PD Kamnik)

Zakaj ste se odločili za odpravo v indijsko Himalajo in s čim so vas pritegnile gore v pokrajini Zanskar?
Ideja za odpravo v indijsko Himalajo se je porodila na vikend akciji pod Loško steno lansko zimo. Vsi takratni udeleženci akcije smo se strinjali, da je območje Zanskar zelo primerno za našo prvo resno odpravo iz več razlogov. Najpoglavitnejši razlog je, da se v tem letnem času načeloma da plezati tako v skali kot ledno-snežne smeri, veliko je tudi neosvojenih vrhov in sten. Drugi večji razlog je, da so bili Slovenci na tem območju precej aktivni. Poslednično imamo dobre informacije in točno vemo, kaj pričakovati. Pred nekaj leti so se točno v isto bazo podali Marko Prezelj, Luka Lindič in Aleš Česen.

Prezelj, Lindič in Česen so leta 2014 splezali novo smer v severni steni Haghshuja, kakšni pa so vaši cilji?
Ciljev, v plezalnem smislu, je tam ogromno. Mogoče lahko rečem, da smo se vsi člani odprave najbolj zagledali v steno hriba Barnaj I, visokega okrog 6370 metrov. Natančneje, želimo splezati severno steno v centralnem delu.

Kako so potekale vaše priprave in kaj načrtujete za aklimatizacijo v Indiji?
Priprave so potekale z že uveljavljenim sistemom nošenja nahrbtnika 1000 višincev, s težo okoli 20 kilogramov. Osredotočali smo se predvsem na lažje in daljše ture, s katerimi naj bi se čim bolj približali normalnemu aktivnemu dnevu na odpravi. Aklimatizacija se bo začela v mestu Leh na 3800 metrih, kamor priletimo iz New Delhija. Nato se bomo postopoma dvigovali do baze, ki leži nekaj pod 5000 metri nadmorske višine. V bližini baze je mnogo vrhov, ki so primerni za aklimatizacijo. Izmed teh mogoče najbolj izstopa špičasti skalni hrib vzhodno od baze, ki še tudi ni bil osvojen.

Kaj daje pečat alpinističnim akcijam Slovenske mladinske alpinistične reprezentance?
V okviru SMAR-a vedno iščemo nove destinacije oz. okolja, kjer izzovemo sami sebe do te mere, da napredujemo. Odprava v Indijo ni izjema.

Koliko odpravarskih izkušenj že imate?
Nihče v ekipi nima resnih odpravarskih izkušenj z izjemo našega gosta Luka Stražarja. S SMAR-om smo precej plezali v Centralnih Alpah, lansko leto pa smo obiskali Kavkaz, ki se lahko do neke mere primerja s Himalajo.

barnaj_I_foto_ales_cesen
Severna stena šesttisočaka Barnaj I v indijski Himalaji (foto Aleš Česen)

Matija Volontar (AO PD Jesenice), roj. 1995, najperspektivnejši alpinist 2016, je v preteklih letih aktivno sodeloval v SMAR-u. Sodeloval je na akcijah v gruzijskem delu Kavkaza (hiter vzpon prek zahodne stene Ushbe - 4 h), Maroku, slovaških Tatrah, na Škotskem v zimskem času, Norveškem, v Dolomitih, Centralnih Alpah, Koloradu in Utahu v ZDA. Preplezal je več prvenstvenih smeri v domačih hribih, kjer je veliko plezal tudi pozimi in med drugim opravil prvo zimsko ponovitev smeri Garfield v zahodni steni Brane, opravil pa je tudi solo vzpon v Mali Goličici po kombinaciji Načelniške smeri in izstopom po Direktni smeri (VI-).

Bor Levičnik (AO PD Ljubljana-Matica), roj. 2000, je kot član SMAR plezal v Švici, Franciji, na Norveškem, v Gruziji in Dolomitih. V Sloveniji je ponavljal redko plezane smeri poleti in pozimi, lansko leto je preplezal tudi športnoplezalno smer, ocenjeno z 8a. Bera njegovih vzponov je za komaj polnoletnega plezalca zares odlična: od zimskih ponovitev, pristopov na visoke vrhove, do težkih prostih ponovitev v nekaterih nižjih slovenskih stenah.

Luka Stražar (Akademski AO), roj. 1988, vrhunski alpinist, alpinistični inštruktor in gorski vodnik, se z alpinizmom ukvarja od srednješolskih let, bil je član SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance. Veliko pleza v stenah Alp, tako domačih kot zunaj slovenskih meja, kljub mladosti se je udeležil že več odprav v visoka gorstva: Charakusa 2011 (nova smer na K7 west, 6800 m), Janak 2012 (nova smer na Janak Chuli, 7050 m), Phola Gangchen 2013 (poskus nove smeri na Phola Gangchen, 7660 m, nova smer na Ice Tooth, 6200 m), Rolwaling 2015 (nova smer na Chukyma Go, 6200 m), Kanada 2017 (ledno in kombinirano plezanje v Skalnem gorovju), Aljaska 2017 (vzpon po Cassinovem razu na Denali, 6190 m) in Anapurna 2017 (vzpon po normalni smeri do 7200 m). Lani je skupaj z Alešem Česnom in britancem Tomom Livingstonom splezal prvenstveno smer na Latok 1. Za smer Sanjači zlatih jam z Nejcem Marčičem na K7 West sta leta 2012 prejela zlati cepin, Stražar je tudi prejemnik Bloudkove plakete, priznanja PZS za najperspektivnejšega (2011) in najuspešnejšega (2012, 2018) alpinista ter večkratni športnik mesta Ljubljane na področju alpinizma. Ima izkušnje z odpravami v visoka gorstva Azije, to pa bo njegova prva odprava v indijski del Himalaje.

Matevž Štular (AO PD Ljubljana - Matica), roj. 1996, najperspektivnejši alpinist 2018, v hribe zahaja že od malega, z alpinizmom pa se aktivneje ukvarja štiri leta. Izpit za alpinista je opravil lani in se pridružil SMAR-u ter se udeležil akcij na Norveškem, kjer so plezali dolge granitne smeri, ter v Gruziji - na Kavkazu, kjer se je prvič povzpel nad 5000 metrov. Lani se je v ZDA še bolje spoznal z dolgimi granitnimi počmi in yosemitsko skalo. Veliko smeri je preplezal tudi v Dolomitih, Val di Mellu, nekaj tudi v francoskih Ecrinsih in nad Chamonixom. Plezalne vzpone je opravil tudi na najvišji avstrijski vrh Grossglockner, kjer je bil že trikrat, vsakič po drugi smeri. Zelo rad pleza v domačih slovenskih gorah, kjer je zbral večino svojih alpinističnih vzponov.

Žiga Oražem (AO PD Kamnik), roj. 1993, najperspektivnejši alpinist 2017, se je v alpinizem preselil iz športnoplezalnih voda. Zelo aktiven je bil na akcijah Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (na Češkem, v Španiji, Maroku, Gruziji), leta 2017 je plezal tudi na odpravi v Patagoniji. Največ zanimanja je na njegovem seznamu vzponov požela zimska ponovitev Walkerjevega stebra v Grandes Jorasses z Matijo Volontarjem, s katerim sta opravila tudi zimsko ponovitev smeri Garfield v zahodni steni Brane. Letos je uspel preplezati tudi smer z oceno 8b.

Odpravo, ki jo sofinancira Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani.

Alpinistom želimo dobre razmere in - srečno!

Manca Čujež

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih