sobota, 30. maj 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

NOVICE  

nedelja, 7. julij 2019, ob 10. uri, ogledov: 512

Poročilo letnega sestanka komisije CAA za planinske športe, usposabljanje in varnost

Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Komisija CAA za planinske športe, usposabljanje in varnost se je v letu 2019 sestala 6. in 7. junija 2019 v Traminu na Južnem Tirolskem, Italija. Dvodnevnega sestanka sem se udeležil Miha Habjan, kot predstavnik PZS v omenjeni komisiji CAA.
Namen delovanja komisije je priprava poenotenih priporočil ter vodil različnim ciljnim skupinam za varno izvajanje gorskih športov (športno plezanje, alpinizem, turno smučanje, pohodništvo, in drugi) na področju Alp in drugje. Glavna načela delovanja so varnost, poenotenje, razumljivost, sodelovanje, izmenjava dobrih praks/znanja/izkušenj, osebna ter kolektivna odgovornost ter dolgoročna okolju prijazna aktivnost.

 

 • Komisija je v dveh intenzivnih dneh obdelala obsežen dnevni red.
 • Uvodoma nas je pozdravil Georg Simeoni, predsednik AVS (Alpenverein Südtirol).
 • Pregledali smo zapisnik ter sklepe zadnjega zasedanja z 2018.
 • Dosedanji predsednik komisije, Michael Larcher z OeAV, je predal svojo funkcijo nasledniku Stefanu Winterju z DAV. Zbrani smo se zahvalili dosedanjemu predsedniku in izrazili dobro delovanje novemu.
 • Predstavljena je bila relacija Euma (European Mountaineering Associations) in CAA.
 • Izmenjali in dopolnili smo interne podatke (CAA - Emergency Hotline).
 • Nekaj malega sprememb je bilo narejenih pri plakatu »10 priporočil CAA za varno športno plezanje v dvoranah.« Slednji je na voljo za uporabo tudi v slovenskem prostoru, s prevodom in dopolnilom ustreznih logotipov PZS ter CAA.
 • Obravnavala se je problematika vse večje uporabe električnih koles v gorskem prostoru. Pojavlja se »ideološko nazorna« kot tudi praktična dilema. Prvo so do sedaj najbolje predstavili Južni Tirolci, s sloganom »Mauntainbiken - Sicher und fair«. Slednji nasprotujejo širši uporabi E-koles v gorskem prostoru, saj zaradi tehnične komponente E-kolesa ta ne ustreza načelu »by fair means«. Pojavlja se vse več neizkušenih kolesarjev z E-kolesi, kar prinaša masovni turizem s posledicami ter preobremenitvami gorskega prostora. Izpostavili so še naravovarstveni vidik.
 • Sprožila se je debata o soodvisnosti alpskih športov/aktivnosti in rizika, ki se pri izvajanju slednjih pojavlja. Tema, ki bo v bodoče še konkretneje na sporedu.
 • Pripravljajo se priporočila za varno bolderiranje v dvoranah in na prostem po vzoru desetih pravil športnega plezanja, ki jih je CAA že pripravila.
 • Predstavniki zvez smo predstavili pomembnejše novosti z minulega obdobja.
 • Zanimiv je nov spletni portal SAC, ki ponuja številne novosti. Med drugim uporaba »on line« švicarskih planinskih kart ter njihova interaktivna uporaba. Nekatere so plačljive, nekatere ne. Zanimiv je tudi nov spletni portal https://www.whiterisk.ch/en/, ki uporabnikom ponuja številne uporabne informacije ter interaktivno uporabo. Predstavljen je bil tudi projekt Spaceloop. Navigacijski satelitski sistem, ki bi nemoteno in brezhibno deloval za vse uporabnike na področju Alp. Projekt je še v začetnih fazah.
 • Južni Tirolci so predstavili preopremljanje alpinističnih klasik in opremljanje novih smeri. Npr. za plezanje novih smeri in za preopremljanje starejših smeri (klasik) krovna organizacija na željo plezalcev slednje opremi s klini za simobolično ceno 1€.
 • Predstavnik Nemčije je predstavil problematiko sidrišč v plezalnih vrtcih. Dogaja se, da se veriga na sidriščih prehitro in nepravilno obrablja, kar predstavlja potencialno nevarnost. Zgodila se je tudi že nesreča. Pripravlja se odpoklic številnih sidrišč širom države. Predstavil je tudi akcijo krovne organizacije, kjer izvajajo integracijo migrantov s tretjih držav sveta v lokalno skupnost z aktivnostmi v gorah pod mentorstvom referenčnih vodnikov ter ostalega osebja.
 • Podobno novost so začeli Italijani (CAI - Club Alpino Italiano), ki poskušajo z reintegracijo oseb z duševnimi težavami (boleznimi) preko aktivnosti v gorah. Predstavnik CAI je tudi predstavil najdaljšo planinsko pot dolgo več tisoč (!) kilometrov, ki so jo nedavno naredili širom Italije.
 • Predstavljeno je bilo še nekaj drugih dogodkov, projektov ali novosti; številne obletnice, spremembe v digitalizaciji delovanja panožnih zvez, njihovih posameznih komisij in odborov, izid številnih publikacij, promocija mnogih akcij na temo varnosti v gorah in drugo.
caa_pzs_komisija_za_sporte_usposabljanje_varnost_sestanek_2019_2_foto_miha_habjan

Na koncu nam je zmanjkalo časa za prav vse predstavitve. Na hitro se je še naredil plan za naslednje leto. Stari in novi predsednik sta se nam zahvalila za udeležbo (prišli smo vsi delegati članic CAA razen predstavnika CAF (Club Alpin Francais). Izražena je bila želja po naslednjem srečanju, predvidoma 4-5.6.2020. Prisotni so namignili, da bi se želeli sestati v Sloveniji.

 

Sestanek je sicer v 80% potekal v nemškem jeziku, tudi večina dokumentov ali publikacij, ki jih izda CAA se najprej pripravi v nemškem jeziku, nato se jih prevede v angleščino. Organizacije po državah lahko kasneje po lastni želji naredijo prevod v domači jezik.

Sam vidim sodelovanje PZS v CAA kot zelo pomembno, zlasti na področju delovanja komisije, ki pokriva delovanja gorskih športov, varnosti ter usposabljanja. Trend priljubljenosti gorskih športov narašča, posledično je vse več obiskovalcev gorskega okolja. Varnost teh je ključna, zato je pravilno usposabljanje še toliko bolj pomembno. Delovanje omenjene komisije CAA je odlična priložnost, kjer se predajajo znanja, izkušnje, dobre in slabe prakse, drugo. Dobršen del aktivnosti se lahko lokalnim zvezam prikrajša, če se s sodelovanjem skupno obravnava določena problematika, ki pa je tako ali tako aktualna po vsem alpskem prostoru in širše. Sodelovanje je ključ do kakovostnega dolgotrajnega sobivanja, tako na mednarodni kot na državni, pa tudi lokalni ravni.

Miha Habjan,
predstavnik PZS v komisiji CAA za planinske športe, usposabljanje in varnost


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih