petek, 19. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 27. julij 2019, ob 10. uri, ogledov: 3322

Za vsako bolezen rož'ca raste: črni bezeg

Splošno | Varstvo gorske narave | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Dišeč in blagodejen črni bezeg najdemo pravzaprav povsod – ob gozdnih robovih in preskah, ob zapuščenih hišah, ob drogovih električnih in telefonskih napeljav ... Iz črnega bezga lahko pripravimo številne dobrote. Nabiramo bele dišeče cvetove, kasneje tudi zrele črne jagode.
V poletnih dneh se lahko hladimo z zdravim, sproščujočim in osvežilnim sokom (šabeso), jeseni se sladkamo s slastno domačo marmelado iz bezgovih jagod, celo leto pa posušene cvetove uporabljamo tudi za čaj.

Zdravilne vsebnosti črnega bezga (Sambucus nigra) presenečajo. Črni bezeg predstavlja pravo vitaminsko bombo, saj vsebuje vitamine A, B, B1, B2 in C, poleg njih pa tudi jabolčno in baldrijanovo kislino, grenčice in eterična olja. Vsebuje tudi na novo odkrit vitamin J, ki naj bi služil kot odličen preprečevalec pljučnice. Črni bezeg nasploh pomaga proti prehladu, vročini, gripi, pljučnici in astmi.


Bezgov sirup ali šabesa

bezgov_sirup_vir_okusno_je Potrebujemo:
  • 4,5 l vode,
  • 30 ml jabolčnega kisa,
  • 700 g sladkorja,
  • tanko narezan olupek limone,
  • sok ene limone,
  • 12 bezgovih cvetov










Vodo zavremo in prelijemo v posodo. Dodano sladkor in mešamo dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Vodo nato ohladimo, dodamo kis, sok limone in tanko narezan limonin olupek ter seveda bezgove cvetove. Vse skupaj pokrijemo s krpo in pustimo stati 24 ur. Po 24 urah tekočino precedimo skozi gazo, nalijemo v steklenice in postavimo v temo. Po dveh tednih je sirup pripravljen.


Marmelada iz bezgovih jagod

bezgova_marmelada Potrebujemo:
  • 1,5 kg osmukanih bezgovih jagod,
  • 2 kg želirnega sladkorja,
  • 2 žlici limoninega soka
  • vodo










Osmukane bezgove jagode operemo in obrišemo. Suhe stresemo v lonec in jih na grobo zmečkamo ter dolijemo četrt litra vode. Lonec pristavimo na štedilnik in kuhamo na majhnem ognju do kaše. Vmešamo želirni sladkor in prevremo, pri čemer zmes obvezno mešamo. Po minuti odstavimo, dodamo sok limone in premešamo. Pripravljeno nalijemo vložimo v kozarce in takoj zapremo. Kozarce lahko obrnemo na glavo, pokrijemo z odejo in postavimo v temen prostor. Ko se vse skupaj ohladi, je marmelada pripravljena za uživanje.


Bezgov čaj

bezgov_caj
Potrebujemo:
  • 1 l vode
  • 6 žlic posušenih cvetov









Vodo zavremo in prelijemo čez cvetove. Po 15 minutah poparek odcedimo in po želji dodate limono, sladkor ali med.

Nabiramo sveže bezgove cvetove. Nabiramo okoli poldneva, ko je sonce najmočnejše, in so cvetovi popolnoma odprti. Nabrano posušimo v senci na svežem zraku. Ko so popolnoma posušijo, jih pospravimo v papirnate vrečke ali steklene kozarce. Oboje hranimo v temi, saj svetloba uničuje zdravilne sestavine.

 

Rastline nabirajte odgovorno in v količinah primernih za lastno uporabo! Naj za vami ne ostane izropan grm.



Več o zdravilnih rastlinah si lahko preberete v knjigi Katera zdravilna rastlina je to?.

Pripravila Špela Gjerek


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih