sreda, 17. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 1. avgust 2019, ob 14.30 uri, ogledov: 3070

Športni plezalci v boj za svetovna odličja in olimpijske vstopnice

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Avgust bo v znamenju svetovnega prvenstva v športnem plezanju, na katerem se bo med 11. in 21. avgustom v Hačiodžiju na Japonskem pomerilo več kot 250 najuspešnejših športnih plezalcev iz 39 držav, tudi slovenska reprezentanca v športnem plezanju, ki se podaja tako v boj za svetovna odličja kot tudi za prve vstopnice za olimpijske igre Tokio 2020.
Svetovno prvenstvo Hačiodži 2019 v težavnostnem, balvanskem in hitrostnem plezanju ter kombinaciji vseh treh disciplin je najpomembnejša preizkušnja tega leta za slovensko reprezentanco v športnem plezanju. "Cilji so seveda jasni, zanimajo nas finale, medalje in naslovi, a hkrati se zavedamo, da je konkurenca ogromna, zato bomo na tekmi šli korak za korakom, krog za krogom. Nikoli še ni bilo v igri toliko, kot je letos, saj se bodo poleg naslovov svetovnih prvakov v posameznih disciplinah tekmovalci borili tudi za prve vstopnice za nastop na olimpijskih igrah. Normalno, da so olimpijske igre velika želja, a smo v veliki meri osredotočeni na posamezne discipline. Vsi kombinatorci so seveda trenirali vse tri discipline, a še enkrat ponavljam - največji fokus je na posameznih disciplinah tekmovalcev. Zavedati se moramo tudi, da je sistem kombinacije takšen, da je dober rezultat v paradni disciplini najpomembnejši," poudarja selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

nk_sp_slovenska_reprezentanca_foto_manca_ogrin
Slovenijo bo na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju zastopalo 13 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju (foto Manca Ogrin)

Slovenijo bo v deželi vzhajajočega sonca zastopalo 13 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Kot je razkril Hren, bodo v vseh posameznih disciplinah in kombinaciji tekmovali Janja Garnbret, Mia Krampl, Lučka Rakovec in Vita Lukan v ženski ter Jernej Kruder, Anže Peharc in Domen Škofic v moški konkurenci. Kot specialisti za težavnost na SP odhajajo Mina Markovič, Tjaša Kalan, Martin Bergant in Luka Potočar, za balvane pa Urška Repušič in Gregor Vezonik. Tekmovalce bodo spremljali selektor in trener Gorazd Hren, trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin ter fizioterapevt Peter Hribar.

Urnik tekmovanj v Hačiodžiju bo zelo intenziven in naporen, saj je raztegnjen na enajst dni, predviden je le en dan počitka. Med 11. in 13. avgustom so na sporedu balvanske tekme, 14. in 15. avgusta se nadaljujejo tekmovanja v težavnosti, 17. avgusta bo preizkušnja v hitrosti. Po celotnem uvodnem delu prvenstva se 18. avgusta začne tekmovanje v kombinaciji, kamor se uvrsti 20 najboljših tekmovalcev (ki so tekmovali v vseh treh disciplinah) iz prvotnega dela prvenstva. Kvalifikacijski del kombinacije se konča 19. avgusta, najboljših osem pa se uvrsti v finale olimpijske kombinacije, ki bo 20. in 21. avgusta, je predstavil trener Luka Fonda in pojasnil, kako se bo zapolnilo 20 mest za olimpijske igre prihodnje leto: "Najboljših sedem tekmovalk in sedem tekmovalcev v kombinaciji na letošnjem svetovnem prvenstvu se uvrsti na olimpijske igre Tokio 2020. Naslednje, dodatne kvalifikacije za olimpijske igre nas čakajo konec novembra v Franciji, tam bo popotnico dobilo najboljših šest. Japonska kot država gostiteljica OI ima zagotovljeno po eno mesto, prav tako bo komisija dodelila posebno povabilo eni tekmovalki in tekmovalcu, preostalih pet mest bodo prihodnje leto zapolnili kontinentalni prvaki."

TV Slovenija bo na 2. programu v živo prenašala vse finalne tekme. Isti dan popoldne bodo ob 16.30 oz. 17.00 na sporedu tudi posnetki finala (razen 17. 8. - hitrostno plezanje). >>> URNIK SP Hačiodži 2019

nk_sp_cehovin_hren_fonda_foto_manca_ogrin
Vodstvo slovenske reprezentance: Urh Čehovin, Gorazd Hren in Luka Fonda (foto Manca Ogrin)

Tekmovalci in trenerji so tudi priprave prilagodili najpomembnejši tekmi v sezoni. "Za svetovno prvenstvo smo se pripravljali celotno sezono, daljših priprav pa ni bilo mogoče izvesti, ker smo že globoko v sezoni in to časovno niti logistično ni bilo mogoče, saj smo se ravno pred kratkim vrnili s francoske turneje. Smo pa prejšnji konec tedna naredili skupni trening balvanov in težavnosti v istem dnevu, podobno kot bo potekala kombinacija na svetovnem prvenstvu. Podoben skupni trening bomo opravili še ta konec tedna tik pred odhodom na Japonsko, kamor odpotujemo 5. avgusta," je razložil trener Urh Čehovin.

Janja Garnbret (Šaleški AO) je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Leta 2016 je v Parizu postala svetovna prvakinja v težavnosti, lani v Innsbrucku svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji in podprvakinja v težavnosti ter kot najmlajša tekmovalka v zgodovini tudi prva športna plezalka s trojčkom zlatih kolajn v težavnosti, balvanih in kombinaciji. "Želim si ponoviti lanski uspeh na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, ker pa to svetovno prvenstvo odpira vrata na olimpijske igre, se želim kvalificirati že prek prvenstva. Treningi so potekali tako kot vsi do zdaj, več pozornosti sem posvetila težavnosti in balvanom, uspelo pa mi je narediti tudi nekaj treningov hitrosti," z visokimi cilji na Japonsko odhaja 20-letna Korošica, ki je v balvanskem delu sezone svetovnega pokala 2019 postavila nov mejnik z nizom šestih zaporednih zmag, v hitrosti dosegla svoj najboljši rezultat (9,46 s), pa tudi v težavnosti letos že dvakrat stopila na stopničke. Na prvih tekmah svetovnega pokala v težavnostnem plezanju je presenetila izjemno močna rosno mlada azijska konkurenca, na zadnji v Brianconu je bila Garnbretova celo najstarejša finalistka: "Občutek je bil malček smešen, ampak tako to je, šport se mora razvijati. Tako kot sem jaz začela tekmovati pri 15 letih in bila med najboljšimi na svetu, je bilo logično, da se bo to ponovilo. Nisem bila prva in tudi ne zadnja." Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je objavila trenutni vrstni red v posebnem seštevku kombinacije, kjer štejeta dva najboljša nastopa v svetovnem pokalu v vsaki disciplini. Slovenska športnoplezalna junakinja je zanesljivo na prvem mestu, kar je pokazatelj, da je trenutno najbolj vsestranska plezalka, za Hačiodži pa bo "ključno, da naredim dober rezultat v težavnosti in balvanih ter se maksimalno potrudim v hitrosti. Karte se lahko hitro premešajo, zato je težko reči, kaj bo na koncu vplivalo na rezultat, vsekakor pa želim ohraniti mirno glavo in kar najbolj uživati."

nk_sp_garnbret_rakovec_markovic_krampl_foto_manca_ogrin
Janja Garnbret, Lučka Rakovec, Mina Markovič in Mia Krampl (foto Manca Ogrin)

Najizkušenejša članica reprezentance Mina Markovič (ŠPK Plus) je s petimi kolajnami - skupno tremi bronastimi v kombinaciji ter srebrno in bronasto v težavnosti - slovenska tekmovalka z največ odličji s svetovnih prvenstev, od njene prve je že deset let. "Od prvega svetovnega prvenstva je res že več kot deset let, a se ga prav dobro spominjam. Na svoje osmo svetovno prvenstvo odhajam s precej podobnimi občutki kot takrat, še vedno navdušeno in s tisto plezalno iskrico v očeh, pa tudi z mnogo več izkušnjami, priznam pa, da morda nekoliko manj obremenjeno kot na pretekla prvenstva," pravi 31-letnica iz Sežane, specialistka za težavnost. Zaradi poškodbe zapestja je izpustila začetek sezone, a na svoji uvodni tekmi v Brianconu uspešno nastopila v polfinalu: "Rehabilitacija se je nekoliko bolj zavlekla, saj se je poškodba zapestja izkazala za veliko resnejšo, kot je kazalo na začetku. Medtem sem seveda trenirala in delala tisto, kar sem lahko, tako da plezalna pripravljenost ni slaba, kar sem pokazala na tekmi v Brianconu. Zapestje me v določenih položajih še vedno omejuje in gibljivost ni popolna, tako da je veliko odvisno od postavitve in poteka smeri. Vendar imam do tekme še nekaj časa in upam na najboljše."

Na IFSC-jevi lestvici v seštevku kombinacije je visoko, na osmem mestu, tudi Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je na lanskem svetovnem prvenstvu osvojila sedmo mesto v težavnosti, letos pa z bronom v Münchnu prvič stopila na stopničke svetovnega pokala in se v težavnosti v Brianconu uvrstila na četrto mesto. "Vesela sem, da sta se moje delo in trud tudi letos poplačala z lepimi rezultati, ki so obenem pokazatelj, da sem dobro pripravljena, in upam, da mi bo uspelo tako formo obdržati vse do konca sezone, še posebej na najpomembnejšem preizkusu - svetovnem prvenstvu," poudarja 19-letna plezalka z Golnika, ki je zaradi mature izpustila del balvanske sezone svetovnega pokala, pa vendar letos dosegla svoje najboljše uvrstitve: "Kot mladi športnici mi vsaka tekma predstavlja možnost za pridobitev novih izkušenj. Negativna stran tega pa je, da je med tekmami manj časa za treninge in je težje ohranjati visoko raven vso sezono. Res sem med maturo izpustila nekaj tekem, sem se pa toliko bolj posvetila treningom, kar se je pokazalo pozneje na tekmah."

S svojo najuspešnejšo sezono do zdaj se lahko pohvali tudi Lučka Rakovec (PK FA), ki je prav tako med deseterico v seštevku kombinacije, odlične uvrstitve pa niza tako v balvanih kot v težavnosti. "Do letošnje sezone sem bila prepričana, da je moja primarna disciplina težavnost in še vedno se v tem počutim najbolj domače, ampak bom morda po svojih letošnjih rezultatih v balvanih to mnenje kmalu spremenila. Seveda je v vseh disciplinah možnosti za napredek še zelo veliko, a se mi zdi, da poleg hitrosti, ki je ne treniramo zelo veliko, lahko najbolj napredujem pri balvanih," razmišlja 18-letna Ljubljančanka, ki je v kombinaciji tekmovala že lani na mladinskih olimpijskih igrah in bila na letošnjem državnem prvenstvu v kombinaciji druga, ocenjuje pa, da je "izredno pomembno, da si kar se da najbolje pripravljen v vseh treh disciplinah. Kot smo videli po rezultatih na mladinskih OI in državnem prvenstvu, pa zadoščata zelo dobra rezultata (uvrstitev v finale) v dveh disciplinah in nekoliko slabši v zadnji. Seveda pa se pri takem tekmovalnem formatu lahko zgodi marsikaj."

nk_sp_haciodzi_2019_foto_manca_cujez
Novinarska konferenca slovenske reprezentance v športnem plezanju pred odhodom na svetovno prvenstvo na Japonsko (foto Manca Ogrin)

V moški konkurenci je najvišje od Slovencev v trenutnem seštevku kombinacije Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) na 16. mestu, ki je letos postal tudi prvi državni prvak v kombinaciji in s časom 6,94 s postavil nov slovenski rekord v hitrostnem plezanju. "Letos sem mogoče malo več časa kot lani posvetil hitrosti, a sem vseeno največ časa preživel na steni za balvane in težavnost. Na svetovnem prvenstvu seveda vse upe polagam na balvane. Formo težko ocenim, a upam, da spet najdem tisti pravi ritem in odplezam, kot znam," pravi 28-letnik iz Škofje vasi, ki je na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju v Münchnu leta 2014 osvojil drugo mesto, lani in letos pa nanizal več odličij svetovnega pokala, letos tudi balvansko zmago v Moskvi. Z Garnbretovo sta edina v reprezentanci, ki sta nastopila na vseh tekmah v letošnji sezoni, tako da sta imela intenziven tekmovalni tempo vse do svetovnega prvenstva: "Za zdaj še dohajam in na srečo me želja po tekmovanjih ni zapustila tik pred svetovnim prvenstvom. Čaka me še veliko tekem v jesenskem obdobju in moram priznati, da kar naprej iščem luknje v koledarju, kdaj lahko spet skočim na kakšen daljši skalni dopust."

Najboljši slovenski balvanist je bil letos Anže Peharc (AO PD Kranj), ki je z balvanskim bronom v Chonqingu prvič v karieri stopil na stopničke v svetovnem pokalu, sicer pa vso sezono kazal konstantno formo. "V Tokiu se bom seveda preizkusil v kombinaciji, vendar bom še vedno dal največji poudarek na balvansko plezanje, saj je to disciplina, s katero si lahko zagotovim tudi dober rezultat v kombinaciji," napoveduje 22-letni Tržičan, osmi v skupnem seštevku svetovnega pokala 2019 v balvanih: "Letos je zaradi olimpijskih iger že vse leto večja konkurenca na tekmah svetovnega pokala kot prejšnja leta, saj kar nekaj težavnostnih plezalcev nastopa tudi na balvanskih tekmah. Svojo dobro telesno pripravljenost sem letos že potrdil na tekmah svetovnega pokala in jo nameravam še enkrat na svetovnem prvenstvu. Menim, da bo za dobro uvrstitev na Japonskem najpomembnejša dobra psihična priprava, zato se v zadnjih dneh poleg treningov veliko posvečam tudi temu."

nk_sp_peharc_skofic_kruder_vezonik_foto_manca_ogrin
Anže Peharc, Domen Škofic, Jernej Kruder in Gregor Vezonik (foto Manca Ogrin)

Kot specialist za balvane na Japonsko odhaja Gregor Vezonik (AK Ravne), ki se je z lanskega svetovnega prvenstva vrnil z balvanskim bronom, v letošnji sezoni pa nekako (še) ni ujel tega ritma. "Priprave na svetovno prvenstvo sem začel enako kot priprave na začetek svetovnega pokala te sezone. Na srečo sem imel možnost več časa preživeti doma, zato sem večino treningov opravil na domači steni. Iz letošnjega svetovnega pokala sem se ogromno naučil, zato sem bil med pripravami na svetovno prvenstvo bolj pozoren na napake, ki sem jih opazil med letošnjo sezono," pravi 24-letni Korošec, ki se je kot eden redkih odločil, da ostane osredotočen na balvane in se ne usmeri v kombinacijo: "Preprosto sem imel občutek, da sem v preostalih dveh disciplinah preveč v zaostanku in za olimpijske igre nimam realnih možnosti, zato sem pozornost raje usmeril na stvari, ki jih želim še doseči v balvanih."

Najuspešnejši slovenski tekmovalec v težavnosti je Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), lani skupno tretji v svetovnem pokalu v težavnosti in stalni finalist na zadnjih treh svetovnih prvenstvih, ko je dosegel dve četrti in peto mesto. Po lanskem petem mestu v Innsbrucku je dejal, da mora svetovni prvak tvegati, sicer ne more postati svetovni prvak. Kje je tista meja med dobro pripravljenostjo in tveganjem? "Moje mnenje ostaja isto. Mislim, da se te meje ne da opisati, lahko jo le začutiš. Zagotovo morata biti psihična in telesna pripravljenost na zelo visoki ravni. Vsaka sezona je polna presenečenj, zato je treba biti pripravljen na vse," razmišlja 25-letni Radovljičan, ki že z veseljem pričakuje svetovno prvenstvo: "Dva finala od treh tekem svetovnega pokala v težavnosti mi dajeta potrditev, da je moja telesna pripravljenost dovolj dobra za super rezultat na Japonskem. Dodatno pozornost posvečam le samozavestnemu in sproščenemu nastopu."

Stiskamo pesti za kar najuspešnejše in sproščene nastope naših tekmovalcev na svetovnem prvenstvu na Japonskem!

Manca Ogrin

STAvživo - posnetek novinarske konference >>>


Medijske objave:

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih