petek, 19. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 1. avgust 2019, ob 17.15 uri, ogledov: 3745

Česen in Stražar prejemnika zlatega cepina za vzpon na Latok I

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Alpski klub Alpski gorniški klub | Akademsko planinsko društvo Ljubljana | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Med letošnjimi prejemniki zlatega cepina, najvišjega priznanja za alpinistične dosežke na svetu, sta tudi slovenska alpinista Aleš Česen in Luka Stražar, ki sta se skupaj z Britancem Tomom Livingstonom avgusta lani kot prva povzpela na karakorumski sedemtisočak Latok I s severne strani. To je že osmi zlati cepin za Slovenijo v 27-letni zgodovini podeljevanja nagrade za najvidnejši alpinistični vzpon, medtem ko je lani zlati cepin za življenjsko delo prejel tudi Andrej Štremfelj. Mednarodna komisija bo septembra na Poljskem nagradila še vzpona v Himalaji in Karakorumu.
Karakorumski sedemtisočak je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj okoli 30 alpinističnih odprav z vsega sveta, slovenskima alpinistoma Alešu Česnu (Alpski gorniški klub) in Luki Stražarju (Akademski AO) ter Britancu Tomu Livingstonu pa je uspelo avgusta lani preplezati prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka I in se 9. avgusta 2018 povzpeti na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisati z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani.

"Letos bodo nagrajeni trije vzponi, poleg našega še dva, na žalost sicer posthumno. To sta solo vzpona Davida Lame in Hansjörga Auerja, ki sta žalostno končala letošnjo pomlad v Kanadi. Težko in nehvaležno je primerjati in vrednotiti različne vzpone. Našemu je neko dodatno žlahtnost prav gotovo dodala tudi vsa res pestra zgodovina neuspešnih poskusov v ostenju Latoka, seveda ob vseh drugih odlikah nekega vrhunskega vzpona v najvišjih gorah, ki jih ta vzpon nedvomno ima," poudarja Česen, ki bo s Stražarjem in Livingstonom prejel zlati cepin za alpinistične dosežke v letu 2018 za vzpon na Latok I (7145 m), rešitev "zadnjega tehničnega problema Karakoruma", poleg njih bosta z zlatim cepinom posthumno nagrajena še avstrijska alpinista - David Lama za solo vzpon na Lunag Ri (6907 m) v Himalaji in Hansjörg Auer za solo vzpon na Lupghar Sar West (7200 m) v Karakorumu. Letošnji prejemnik zlatega cepina za življenjske dosežke je poljski alpinist Krzystof Wielicki, znan po svojih zimskih, prvenstvenih in solo vzponih na osemtisočake.

latok_1_zlati_cepin_foto_tom_livingstone
Zlati cepin za vzpon na karakorumski sedemtisočak Latok I (foto Tom Livingstone)

Že drugič zapored bodo zlate cepine podelili na gorniškem festivalu v Ladeku na Poljskem, in sicer med 19. in 22. septembrom 2019. Mednarodno žirijo, ki je izmed 58 izstopajočih vzponov v letu 2018 izbrala tri in jih nagradila z zlatim cepinom za alpinistične dosežke, sestavljajo ugledna imena iz sveta alpinizma: Sandy Allan, Kazu Amano, Valeri Babanov, Jordi Corominas, Fred Degoulet, Ines Papert in Andrej Štremfelj, ki je lani kot prvi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo in tako postal edini Zemljan s tem prestižnim priznanjem tako za življenjske dosežke kot za vrhunski vzpon.

Oba alpinista bosta zlati cepin za alpinistične dosežke prejela že drugič. Luka Stražar ga je z Nejcem Marčičem prejel že leta 2012 za smer Sanjači zlatih jam v K7 West (6858 m) v Pakistanu, Aleš Česen pa z Markom Prezljem in Luko Lindičem (letos je bil z Ines Papert v naboru iztopajočih vzponov za prvo zimsko prečenje Watzmanna v Alpah v enem dnevu) leta 2015 za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (6657 m) v indijski Himalaji.

latok_1_vrh_foto_luka_strazar
Prvi na vrhu Latoka I s severne strani (foto Luka Stražar)

"Dva vrhunska vzpona sicer lahko nekako primerjaš, če sta oba tvoja, a ta primerjava bo zelo težko objektivna. Primerjaš zgolj občutke, ki pa seveda niso odvisni zgolj od objektivnih danosti in zahtevnosti nekega vzpona. Primerjati dva vzpona različnih plezalcev pa je lahko že znanstvena fantastika. Lahko to seveda narediš, ju celo rangiraš, ampak nekega večjega smisla pa mnogokrat to ne bo imelo," razmišlja Česen in dodaja: "Če primerjam svoja nagrajena vzpona, torej vzpon v steni Hagshuja in lanski vzpon v Latoku, lahko mirno rečem, da je bil vzpon v Latoku 'vreden' za kak razred več. Šlo je za podobne tehnične težave, vendar v bistveno večji steni na bistveno višji nadmorski višini. Po drugi strani pa je bil vzpon na Hagshu še bolj avanturističen, ker tam ni še nihče nikoli plezal, v Latoku pa je pred nami poskušalo že okoli 30 odprav."

Stražar je trenutno na alpinistični odpravi Zanskar 2019 v indijski Himalaji, zato njegovih prvih vtisov ob novici o zlatem cepinu nismo uspeli pridobiti, Česen pa leto dni po uspešni odpravi na Latok pravi: "Moram priznati, da odprave ne podoživljam z neko nostalgijo ali velikim čustvenim nabojem, bolj po 'sili razmer', saj sem imel na to temo pozimi precej predavanj. Ko so se stvari končno umirile, je zdaj prišla še ta nagrada. Nekako me ta odprava noče pustiti pri miru, pa s tem ne mislim kaj slabega ali da bi se pretirano pritoževal. Pač ko prideš domov, te prej ali slej tok življenja odnese naprej. V alpinističnem smislu se mi zdaj spet neti ogenj, ki je motivacija za naprej. Ampak pri tem vzpon na Latok nima večje teže kot pač moja celotna alpinistična in življenjska pot."

latok_1_strazar_livingstone_cesen_foto_tom_livingstone
Luka Stražar, Tom Livingstone in Aleš Česen, prejemniki zlatega cepina za vzpon na Latok I (foto Tom Livingstone)

Zgodovino zlatega cepina so vidno zaznamovali slovenski alpinisti, ki so bili v 27 letih podeljevanja najvišjega alpinističnega priznanja nagrajeni kar devetkrat. Prvi podeljeni zlati cepin sta leta 1992 za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m) prejela Marko Prezelj in Andrej Štremfelj, ki je leta 2018 tudi prvi slovenski prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo v alpinizmu. Leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v severozahodni steni Ama Dablama (6812 m) v Nepalu. Leta 2007 je nagrado zlati cepin že drugič prejel Marko Prezelj, skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m); istega leta je zlati cepin po mnenju občinstva prejel še Pavle Kozjek za prvenstveni solo vzpon na Čo Oju (8201 m) in objavo fotografije poboja tibetanskih beguncev na prelazu Nangpa La. Leta 2012 sta zlati cepin za smer Sanjači zlatih jam v K7 West (6858 m) v Pakistanu prejela Luka Stražar in Nejc Marčič, leta 2015 za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (6657 m) v indijski Himalaji Aleš Česen, Luka Lindič in Marko Prezelj ter leta 2016 za prvenstveno smer na Cerro Kishtwar (6173 m) v Indiji Urban Novak in Marko Prezelj, skupaj z Američanom Haydenom Kennedyjem in Francozom Manujem Pellissierjem. Septembra 2019 bosta za prvi vzpon na Latok I (7145 m) s severne strani zlati cepin prejela še Aleš Česen in Luka Stražar, ki sta se na sedemtisočak v Karakorumu povzpela z Britancem Tomom Livingstonom.

Iskrene čestitke in poklon alpinistom!

Manca Ogrin

--------------------------

------------------------
Medijske objave:

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih