torek, 2. marec 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 6. avgust 2019, ob 8.30 uri, ogledov: 1587

Avgustovski gneči v gorskih občinah se izognite z uporabo brezplačnih prevozov

Splošno | Varstvo gorske narave | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Avgusta v gorskih občinah pričakujejo tradicionalno velik naval ljubiteljev gora, samo za primer so lani 18. avgusta v dolini Vrat našteli več kot 2.000 vozil. Javni zavod Triglavski narodni park, občina Kranjska Gora, Planinska zveza Slovenije, kranjska Policija in Gorska reševalna služba Mojstrana opozarjajo, da se na pot že od doma odpravimo dovolj zgodaj, z ustrezno opremo in veliko mero potrpežljivosti, hkrati pa izkoristimo možnosti brezplačnih prevozov - prav v Mojstrani bo ob avgustovskih vikendih in ob prazniku organiziran poseben brezplačen avtobusni prevoz skozi ves dan v dolino Vrat.
V avgustu se tradicionalno poveča obisk slovenskih gora, zato Javni zavod Triglavski narodni park, občina Kranjska Gora in partnerji priporočajo vsem obiskovalce, da pot načrtujejo z uporabo čim večjega števila javnih prevozov in se tako izognejo gneči na najbolj obiskanih gorskih poteh.

Mag. Janez Rakar, direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park, pravi: “Želimo si ohraniti dostopnost do naravnih lepot čim širšemu krogu ljubiteljev narave, pri tem pa se moramo vsi zavedati, da z večjim obiskom moramo vsi sodelujoči sprejemati ukrepe, s katerimi v največji meri zmanjšamo naš vpliv na naravo v narodnem parku. Vzpostavitev brezplačnih in subvencioniranih javnih prevozov, spodbujanje t.i. mehke mobilnosti z uporabo različnih okolju prijaznih oblik transporta so načini, s katerimi lahko institucije največ naredimo za ohranjanje narave. Ključno pa je, da tudi kot obiskovalci prevzamemo svoj del odgovornosti in skladno z vrednotami, ki jih gojimo do narave, svoj obisk gora načrtujemo tako, da puščamo za sabo čim manj sledi.”

Občina Kranjska Gora velja za eno najbolj obiskanih slovenskih gorskih občin, tako poleti kot tudi pozimi. Z vidika upravljanja prometa so v Kranjski Gori na voljo brezplačni ali subvencionirani javni prevozi tako na območju občine kot tudi do drugih občin v Julijskih Alpah. Bogdan Janša, podžupan občine Kranjska Gora, pojasnuje: “Po lanskoletni uspešni akciji umirjanja prometa v dolini Vrat s partnerji nadaljujemo aktivnosti za zmanjšanje pritiska motornega prometa v najbolj obiskanem mesecu v slovenskih gorah. Lani je akcija potekala en dan, v letošnjem avgustu pa z njo nadaljujemo tri vikende in ob prazniku 15. avgusta. Z lansko akcijo smo simulirali režim, ki bi lahko deloval za stalno, naša prizadevanja ves čas potekajo v tej smeri in lahko rečem, da kljub zahtevnim procesom na ravni zakonodaje premikamo stvari v pravo smer. Tako že potekajo postopki za prekategorizacijo ceste, izdano je bilo naravovarstveno soglasje za alsfaltiranje ceste do koče pri slapu Peričnik in upam, da se bo glede na razpoložljivost sredstev zgodilo že v letošnjem letu.”

vrata_pericnik_2019.jpgPlaninska zveza Slovenije ugotavlja, da je obisk gora v Sloveniji vsako leto večji, zato podpirajo akcijo Javnega zavoda Triglavski narodni park in občine Kranjska Gora pri vzpostavitvi novih brezplačnih javnih prevozov in upajo, da se bodo obiskovalci gora le-teh posluževali v čim večji meri. Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije: “V Planinski zvezi Slovenije upravljamo 10 tisoč kilometrov planinskih poti in te so v avgustu tradicionalno najbolj obremenjene. Kljub nekoliko slabšemu vremenu v maju, ki so ga najbolj občutile nižje ležeče koče, visokogorske koče beležijo enak obisk kot v letu 2018, tako da pričakujemo, da bo planinska sezona ustvarila številke kot v letu 2018. Med njimi so najbolj obiskane koče okrog Triglava, v Kamniško-Savinjskih Alpah in koče, ki so primerne za družinske izlete. Javni prevoz je eden ključnih dejavnikov, da planinci doživijo naravo v vsej njeni lepoti, zato tudi pozitivno pozdravljam pobude brezplačnih javnih prevozov v gorskih občinah in še posebej v dolini Vrat.”

Obisk gora se ne začne pod njenim vznožjem, temveč doma, ko načrtujemo pot in ko se z vozilom odpravimo od domačih vrat. Cestni promet je v poletnih mesecih ena najbolj vročih tematik, pri čemer lahko z ustreznim načrtovanjem poti in potrpežljivostjo največ prispevamo, da bo pot varna in čim manj stresna. Simon Sušanj s Policijske uprave Kranj obiskovalcem pravi: “Policijski postaji Kranjska Gora in Bled upravljata zelo veliko območje z razpršenimi naselji in predvsem v času visoke turistične sezone beležimo večje zastoje v prometu. Samo za primer povem, da smo pretekli teden na deževen dan zabeležili 700 vozil v eni uri na cesti na Bled. Seveda ljudje, ki jih mi zabeležimo v cestnem prometu, potem nekje parkirajo in zato pozdravljam takšno akcijo, s katero razbremenjujemo motorni promet na najbolj obremenjenih točkah na tem območju. Poleg tega je delo Policije v tem času obremenjeno s problematiko kraj iz vozil na neurejenih parkiriščih, manj nevarnosti za tovrstna dejanja predstavljajo organizirana parkirišča.”

Akcije umirjanja prometa v Triglavskem narodnem parku
Javni zavod Triglavski narodni park je 18. 8. 2018 prvič organiziral akcijo umirjanja prometa, in sicer ravno v dolini Vrat. Letos so na dveh novih lokacijah - Mangartsko sedlo in Ukanc v Bohinju, izpeljali že dve novi pobudi z zaprtjem cest za promet in ponudbo alternativnih prevozov z brezplačnimi avtobusi.

Na vseh treh lokacijah so bili odzivi nad pričakovanji pozitivni, tako s strani lokalnih skupnosti kot tudi s strani obiskovalcev.

Akcija umirjanja prometa na Mangartskem sedlu 2019
Z organiziranim brezplačnim javnim prevozom iz Loga pod Mangrtom (650 m n.m.v.) do koče na Mangrtskem sedlu (1900 m n.m.v.) in nazaj se je na ta dan med 6.00 in 19.00 uro pripeljalo več kot 600 obiskovalcev. Spremenjen prometni režim so pozdravili kolesarski navdušenci, ta dan se je na Mangrtsko cesto povzpelo nekaj manj kot 200 kolesarjev.

Akcija umirjanja prometa v Ukancu v Bohinju 2019
V Bohinju se je z brezplačnimi organiziranimi prevozi pripeljalo okoli 2500 potnikov, ob tem je bilo še 1049 obiskovalcev, ki so koristili brezplačen prevoz z ladjo. Obiskovalci so se z osebnimi vozili lahko pripeljali do osrednjega parkirišča na križišču v Ukancu, od koder je bilo nadaljevanje poti možno le z organiziranim brezplačnim prevozom, brezplačnim taksijem, peš, s kolesom ali s kočijo. Veliko obiskovalcev je pustilo svoje avtomobile na parkiriščih v Bohinjski Bistrici in za obisk Ukanca uporabilo organizirane prevoze.

Akcija umirjanja prometa v dolini Vrat 2018
V letu 2018 sta Javni zavod Triglavski narodni park in občina Kranjska Gora izpeljala premierni dan umirjanja prometa v Triglavskem narodnem parku. Organiziranega brezplačnega prevoza iz Mojstrane v Vrata in nazaj se je ta dan poslužilo 1200 obiskovalcev. V dolino Vrat so se obiskovalci lahko pripeljali z osebnimi vozili le do zasedenosti prostih mest pri slapu Peričnik (38) in na parkirišču pred Aljaževim domom (150), od 6.00 do 17.00 pa je bil organiziran brezplačni javni prevoz.

Dodatni brezplačni in subvencionirani javni prevozi v visoki turistični sezoni
Na širšem območju Julijskih Alp občine Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Tolmin, Bovec, Kobarid, Jesenice, Žirovnica, Radovljica in Gorje ter JZ Triglavski narodni park v času visoke poletne turistične sezone organizirajo posebne javne prevoze, ki so namenjeni umirjanju prometa na najbolj obiskanih točkah na širšem območju Julijskih Alp.

  Povezava do voznih redov

  Publikacija Vrata / Peričnik 2019 – brezplačno parkiraj in uporabi avtobus


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih