ponedeljek, 22. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 12. september 2019, ob 14. uri, ogledov: 4950

Zasavska koča na Prehodavcih naj visokogorska in Dom na Kofcah naj planinska koča 2019

Koče | Društva | 
Gospodarska komisija | 
Planinsko društvo Radeče | Planinsko društvo Tržič | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Obiskovalci gora so v tradicionalnem poletnem izboru Planinske zveze Slovenije (PZS) in medija Siol.net Naj planinska koča 2019, v kateri je sodelovalo 157 slovenskih koč, za naj visokogorsko planinsko kočo okronali Zasavsko kočo na Prehodavcih, za naj planinsko kočo pa Dom na Kofcah, kjer bo skupno praznovanje v nedeljo, 22. septembra. Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah pa se ta konec tedna končuje v Planinskem domu na Mrzlici.
V Sloveniji se 157 oskrbovanih planinskih koč trudi za dobro počutje in toplo zavetje obiskovalcev gora, ki so s svojimi glasovi pokazali, da cenijo trud oskrbnikov in gostoljubje planinskih koč, v finale so pospremili deseterico, za zmagovalki pa izbrali koči, ki sta pozitiven zgled za preostale, saj želi PZS v vseh kočah tako odnos do obiskovalcev kot oskrbo dvigniti na višjo raven. "Izbor za najbolj priljubljeno planinsko kočo na Siol.net je druga plat izobraževanja in dodatna spodbuda za planinska društva in osebje v kočah k prizadevnemu in še bolj strokovnemu delu. Prvi del predstavlja vsakoletni seminar za oskrbnike in upravljavce planinskih koč v okviru Gospodarske komisije PZS, drugi del pa je praktični preizkus pridobljenih znanj, ki se odraža v ocenah obiskovalcev. Moramo pa se zavedati, da poslovno uspešnost, ki se meri v racionalnem delu in ustvarjenem dohodku, ocenjujejo upravni odbori oz. gospodarski odseki planinskih društev," je poudaril podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen in dodal: "Upam, da smo v sklepni fazi z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo glede objave razpisa za ekološko in energetsko sanacijo planinskih koč, saj bi ta sredstva omogočila, da bi koče posodobili in osebju omogočili še bolj kakovostne pogoje dela."

zasavska_koca_na_prehodavcih_foto_dan_briski
Zasavska koča na Prehodavcih, naj visokogorska planinska koča 2019 (foto Dan Briški)

Naj visokogorska planinska koča 2019 je postala Zasavska koča na Prehodavcih (PD Radeče), ki na višini 2071 metrov idilično kraljuje v osrčju Julijskih Alp. "Zasavsko kočo delata posebno njena majhnost in domačnost. Naziv naj planinske koče nas je zelo presenetil, niti približno ga nismo pričakovali, saj smo malo odmaknjeni in letos smo imeli večinoma tuje obiskovalce, slovenskih relativno malo. Res smo pozitivno presenečeni, da lahko majhna koča in majhno planinsko društvo s skromnostjo in domačnostjo postaneta tako znana in priljubljena med planinci," je prve vtise strnil oskrbnik Jure Brečko, ki že petnajst let diha z Zasavsko kočo, zadnja štiri leta pa se mu pri tej vlogi pridružuje tudi Tea Dernovšek

"Dobrega oskrbnika naredi predvsem dobra ekipa, tako oskrbniška na koči kot vsak, ki mu v dolini stoji ob strani - gospodar in vsi prostovoljci, ki pomagajo pri delovanju koče. Poleg podpore je pomembno tudi, da ima relativno proste roke pri upravljanju koče. Trudimo se, da smo, kar smo, preprosti, domači in pripravljeni pomagati," je še dejal prvi mož Zasavske koče, ki je bila v začetku devetdesetih prva v Julijskih Alpah s sončnimi celicami za pridobivanje električne energije in s prototipom suhega stranišča. "Delamo v najboljšem interesu za naše obiskovalce, kot vse koče. Zasavska koča je majhna, butična koča, ena najmanjših na območju Triglavskega pogorja, zato je bolj domačna, bolj prijetna, kar želimo tudi ohraniti. Zato je tudi počutje obiskovalcev takšno, tako želimo delati tudi naprej. Zmaga je za nas pohvala in potrditev, da delamo v pravi smeri, ponosni smo na to," je dejal predsednik PD Radeče Jože Šušteršič.

zasavska_koca_ekipa_foto_osebni_arhiv
Oskrbnika Jure Brečko in Tea Dernovšek (v sredini) ter Vesna Jug, gostoljubna ekipa Zasavske koče na Prehodavcih (foto osebni arhiv)

Naslov naj planinske koče 2019 si je prislužil Dom na Kofcah (PD Tržič), ki s štruklji privablja 1488 metrov visoko pod Košuto, že dvaindvajseto leto pa mu daje pečat družina Vogelnik. "Mislim, da so pretehtali kulinarika - najbolj markantni smo s štruklji -, prijaznost osebja in hitra postrežba. Da smo postali naj planinska koča, nam je v veliko zadovoljstvo, pokazatelj, da delamo dobro - je nagrada za nazaj in spodbuda za naprej, da lahko še kaj izboljšamo. Zahvaljujem se vsem glasovalcem in celotni ekipi, ki je res dober kolektiv," je bil navdušen najemnik Peter Vogelnik: "Vsa leta že vlagamo v kočo, dobro sodelujemo s planinskim društvom, vsako leto nekaj obnovimo in tako naredimo veliko dobrega za obiskovalce, najpomembnejši pa je kolektiv, da se dobro razumejo, so zadovoljni in dobro delajo." Družinam prijazna planinska koča privablja vse generacije, od najmlajših planincev, za katere imajo tudi otroško igrišče, do izkušenejših planincev, ki nadaljujejo pot na greben Košute, letos pa so se pod okriljem projekta Alpe Adria regija doživetij še bolj približali tudi turnim kolesarjem.

"Že večkrat smo bili v tem izboru drugi, letos pa nam je uspelo zmagati. Res smo veseli, saj je naš glavni cilj, da so obiskovalci zadovoljni, mi pa vemo, zakaj se trudimo. To moraš delati s srcem in velikim veseljem do vseh ljudi, tudi do same ekipe, saj ni tako kot v dolini, v planinski koči si pravzaprav doma. Sam se moraš dobro počutiti, da si zadovoljen in lahko to deliš z drugimi - to je tvoj dom, kamor pridejo planinci na obisk," je pritegnil Miha Mokorel, Vogelnikova desna roka, ponosen pa je tudi predsednik PD Tržič Uroš Ahačič: "Veseli smo, prava koča je dobila to nagrado, res si jo zasluži. Takšnih oskrbnikov, kot je Peter, res ni veliko! S svojo ekipa diha in živi ter razširja planinski duh do Ljubljane z zgodbo o štrukljih, skrbi za obnovo koče in urejenost. To nam veliko pomeni za nadaljnji razvoj planinstva na Tržiškem, in je potrditev, da delamo pravilno."

dom_na_kofcah_foto_miha_mokorel
Oskrbniška ekipa Doma na Kofcah, naj planinske koče 2019, s Petrom Vogelnikom in Miho Mokorelom na čelu (foto Miha Mokorel)

Finalisti v izboru za naj planinsko kočo so bili poleg Doma na Kofcah (PD Tržič) še Planinski dom na Mrzlici (PD Trbovlje), Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (PD Krka Novo mesto), Planinski dom na Kumu (PD Kum Trbovlje) in Planinski dom na Kalu (PD Hrastnik). V kategoriji naj visokogorska planinska koča so se ob Zasavski koči na Prehodavcih (PD Radeče) v finale uvrstili še Pogačnikov dom na Kriških podih (PD Radovljica), Krekova koča na Ratitovcu (PD Za Selško dolino Železniki), Triglavski dom na Kredarici in Dom na Komni (oba PD Ljubljana Matica).

Skupno praznovanje za naj planinsko kočo 2019 s krajšim programom in predajo plakete obojnim zmagovalcem letošnje akcije bo v nedeljo, 22. septembra 2019, ob 11. uri na Domu na Kofcah nad Tržičem.

gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_foto_manca_ogrin
Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah se ta konec tedna končuje v Planinskem domu na Mrzlici (foto Manca Ogrin)

Planinski dom na Mrzlici, drugouvrščen v izboru za naj planinsko kočo, pa ta konec tedna, 14. in 15. septembra (obakrat z uradnim odprtjem ob 11. uri), gosti zaključek vseslovenske planinske akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki je tudi letos doživela odličen odziv, tako med gluhimi, naglušnimi in osebami s polževim vsadkom kot med slišečimi. Začela se je že maja na Planini nad Vrhniko, junija so gluhi stregli na Zelenici, Boču, Uštah - Žerenku in pri Gospodični na Gorjancih, julija v Tamarju, na Okrešlju in Kriških podih, avgusta na Kredarici, pod Stolom in v Ruški koči, prejšnji konec tedna pa na Kamniškem sedlu, Čemšeniški planini in Slavniku.

"Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah je poteka od maja do septembra v 15 kočah, na vsaki je bilo sedem prostovoljcev, vodja, dva natakarja, dva animatorja in dva tolmača slovenskega znakovnega jezika. Prostovoljce so oskrbniki toplo sprejeli, kar jim je veliko pomenilo, oskrbniki pa so bili navdušeni nad hitrim uvajanjem v sistem dela na koči in spretnostjo prostovoljcev. Koče so bile dobro obiskane in obiskovalci presenečeni in navdušeni nad drugačno strežbo, prijaznostjo in urnostjo gluhih in naglušnih," sta pred sklepnim dejanjem na Mrzlici potegnila črto Marjeta Čič in Jurček Nowakk, predstavnika PZS v delovni skupini Gluhi strežejo v planinskih kočah, in pojasnila: "Akcija postavlja most med slišečim svetom in svetom tišine. S predstavitvijo izzivov in prednosti, ki jih imajo gluhi in naglušni, se stopnja vključevanja povečuje. Pomembno je, da je v ospredju posameznik kot oseba, ki prijazno pristopi, in ne njegova invalidnost. Gostje koč so navdušeni nad naročanjem brez besed, presenečeni nad iznajdljivostjo gluhih in naglušnih ter radovedni, kako se beseda pokaže s kretnjo."

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:

-------------------------

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih