sobota, 13. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 9. oktober 2019, ob 14.40 uri, ogledov: 3468

Že 23 slovenskih medalj z evropskih prvenstev v športnem plezanju

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Bera evropskih medalj slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki se je že z devetega zaporednega prvenstva stare celine vrnila z odličjem, se je po zaslugi evropske prvakinje v težavnosti Lučke Rakovec ter balvanskih prvakinje Urške Repušič in podprvakinje Vite Lukan letos povzpela na 23, reprezentanca pa ima prvič v zgodovini v isti sezoni evropsko prvakinjo tako v težavnosti kot v balvanih.
Lučka Rakovec (PK FA) si je v svoji prvi polni sezoni med članicami 6. oktobra na EP v težavnostnem plezanju v Edinburgu priplezala zlato medaljo in le teden dni po svojih premiernih stopničkah v svetovnem pokalu v Kranju poskrbela za nov vrhunski dosežek. Tik pod odrom za zmagovalce sta bila Mina Markovič (ŠPK Plus), slovenska rekorderka s sedmimi medaljami z EP, in Martin Bergant (PK Škofja Loka), ki je s četrtim mestom dosegel največji uspeh v karieri. V finale sta se prebila tudi Tjaša Kalan (AO PD Kranj) na sedmem in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) na osmem mestu. Mesec prej, 7. septembra, sta na EP v balvanskem plezanju v Zakopanah zlata Urška Repušič (APD Kozjak Maribor) in srebrna Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) poskrbeli za dvojno slovensko zmagoslavje na prvenstvu stare celine.

ep_2019_lucka_rakovec_urska_repusic_foto_manca_ogrin
Aktualna evropska prvakinja v težavnosti Lučka Rakovec in evropska prvakinja v balvanskem plezanju Urška Repušič (foto Manca Ogrin)

Dekleta tako nadaljujejo izjemno sezono slovenske reprezentance, ki je pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina osupnila na svetovnem prvenstvu avgusta na Japonskem, ko se je Janja Garnbret (Šaleški AO) vpisala v zgodovino kot edina, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila naslov svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah in si priplezala tudi vozovnico za olimpijske igre Tokio 2020, njen uspeh pa je s srebrom v težavnosti dopolnila Mia Krampl (AO PD Kranj). Kramplova, 11. v Edinburgu, je finale EP zgrešila le za en gib, Garnbretova pa je zaradi napornega urnika v letošnji sezoni EP izpustila.

Slovenija je na evropskem prvenstvu (EP) 2019 v športnem plezanju osvojila kar tri medalje in dva naslova evropske prvakinje ter tako skupno število slovenskih odličij z EP dvignila na 23. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju še nikoli do zdaj ni imela evropskih prvakinj v težavnosti in balvanih v isti sezoni, tako da je letos postavila še en mejnik, sicer pa se je že z devetega zaporednega EP vrnila z vsaj eno kolajno. "Kot sem že večkrat poudaril, je naša veličina v naši majhnosti, je odraz timskega duha v reprezentanci, skupnih treningov in res trdega dela vseh trenerjev, tako znotraj reprezentance, sploh pa osebnih trenerjev, zato bi pohvalil in izpostavil vsakega, ki se trudi za naš vrhunski šport. Dekleta so res vrhunsko pripravljena, med seboj imajo izziv, druga drugo vlečejo naprej, to je odraz vsega dela, znanja in naše tradicije. Ti dosežki seveda prinašajo ogromno veselja, tako nam kot tekmovalcem, in mislim, da izjemno zastopamo slovenske barve, a bi rad poudaril, da so vse prej kot samoumevni," je na novinarski konferenci na sedežu Planinske zveze Slovenije izpostavil trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Luka Fonda.

ep2019_rakovec_fonda_repusic_foto_manca_ogrin
Evropski prvakinji 2019 v športnem plezanju Lučka Rakovec in Urška Repušič z reprezentančnim trenerjem Lukom Fondo (foto Manca Ogrin)

"V bistvu še nisem povsem dojela, kaj se je zgodilo v zadnjem tednu. Že stopničk v Kranju nisem premlela, kaj šele zmage na evropskem prvenstvu. Glede na to, da že čez en teden odhajamo na naslednjo tekmo, se mi zdi, da časa za spanje na lovorikah ni prav dosti," ostaja skromna evropska prvakinja v težavnosti Lučka Rakovec, ki po več odličjih v mladinskih vrstah letos prvo leto v celoti tekmuje med članicami: "Preskok iz mladinske v člansko vrsto morda rezultatsko ni bil tako velik, ampak seveda se je občutila razlika, že z vidika težavnosti smeri in balvanov ter veliko večje konkurence. Sicer pa sem vseeno v lanski sezoni tekmovala na nekaterih članskih tekmah in se počasi privadila na takšno raven."

Osemnajstletna Ljubljančanka je v trenutnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti uvrščena na četrto mesto, v kombinaciji pa na peto, kot druga najuspešnejša Slovenka za Janjo Garnbret. "To je res odlično izhodišče za zadnji dve tekmi svetovnega pokala in kvalifikacijsko tekmo za olimpijske igre. Še posebej, ker sem sama sebi dokazala, da sem se sposobna kosati z najboljšimi v svetovnem vrhu, in mi je to dalo veliko motivacije za tekme, ki me še čakajo v tej sezoni. Tudi za dober rezultat na kvalifikacijski tekmi je želja velika, ampak za vozovnico za olimpijske igre glavno in v bistvu edino vlogo igra zadnja tekma letošnje sezone, ki bo novembra v Toulousu, kjer pa se, kot smo že velikokrat povedali, lahko zgodi kar koli," razmišlja Rakovčeva, ki bo letos usklajevala maturantske in športne obveznosti: "Moram priznati, da me čaka zanimivo leto. Sicer se je šola šele dobro začela in lahko rečem, da za zdaj še vse poteka po načrtih in resnično upam, da me do konca gimnazije ne doleti preveč nenačrtovanih ovir."

"Kot sem že dejala, časa, da bi dojela, kaj točno se je zares zgodilo, še ni bilo. Seveda pa sem nad svojimi rezultati navdušena in se mi zdi neverjetno, da lahko rečem, da je eden izmed mojih dolgoročnih ciljev obkljukan že pri 18 letih," je bila navdušena Rakovčeva, ki se je pridružila Martini Čufar, Urški Repušič, Viti Lukan in Anžetu Peharcu z eno medaljo z EP, Maji Vidmar in Klemnu Bečanu z dvema, Janji Garnbret s tremi, Nataliji Gros s štirimi in Mini Markovič s kar sedmimi.

ep_2019_nov_konferenca_rakovec_fonda_repusic_foto_manca_ogrin
Lučka Rakovec, Luka Fonda in Urška Repušič na novinarski konferenci, manjka poškodovana Vita Lukan (foto Manca Ogrin)

"Zmaga na članskem evropskem prvenstvu je velika čast, naslov evropske prvakinje je nekaj izjemnega, s tem sem si dokazala, da lahko s trdim delom, voljo in vztrajnostjo posežem tudi po najvišjih stopničkah na mednarodnih članskih tekmah. Dokazala sem si, da zmorem, zato je to motivacija za doseganje še višjih ciljev," jo je dopolnila Urška Repušič, evropska prvakinja v balvanskem plezanju, ki je z Lukanovo na Poljskem poskrbela za dvojno slovensko veselje: "Zakopane bodo pri meni vedno imele posebno mesto, stati na stopničkah z izjemno tekmovalko in dobro prijateljico Vito je bilo nekaj najlepšega, saj svojim prijateljem želim srečo in le najboljše. Zmagoslavje je bilo še slajše zaradi dvojnega slovenskega uspeha."

Vita Lukan, ne le evropska podprvakinja v balvanskem plezanju, ampak tudi sedma na svetovnem prvenstvu v težavnosti, okreva po operaciji križne vezi in meniskusa. "Obe prvenstvi mi bosta ostali v spominu kot najuspešnejši tekmi te sezone. Škoda le, da se nisem mogla v težavnosti dokazati še v Edinburgu, a so tam slovenske punce opravile fantastično delo, tudi brez mene. Operacija naj bi po besedah zdravnikov potekala brez zapletov. Obeta se mi kar dolga rehabilitacija, ki naj bi trajala približno šest mesecev. Zavedam se, da zna biti predvsem psihično naporno, ampak to bo zdaj moja 'tekma'," je iz bolnišnice sporočila 18-letna Radovljičanka, ki je 9. oktobra lani v Buenos Airesu postala tudi mladinska olimpijska podprvakinja v športnem plezanju.

Repušičevi se na svetovnem prvenstvu avgusta, kjer je dosegla 15. mesto na balvanih, ni izšlo po načrtih, a 19-letna Račanka je bila odločena, da se še bolj posveti treningu - in že v začetku septembra se je obrestovalo na evropskem prvenstvu. "Konkurenca na svetovnem prvenstvu ni dopuščala napak. Tekmovalke so bile v vrhunski formi, zato 15. mesto ni slab razultat, vendar sem vseeno upala na prikaz vrhunskega nastopa. Vsak neuspeh jemljem kot motivacijo za izboljšanje slabosti in napak, nezadovoljstvo usmerim v pozitivno motivacijo za treniranje in spodbudo, da na naslednji tekmi pokažem, česa sem sposobna," je poudarila Repušičeva, ki ji je oktober prinesel nov izziv, ko je postala brucka ekonomske fakultete v Mariboru, saj je zagovornica vzporedne akademske in športne poti.

Repušičeva se 10. oktobra skupaj s Hrenom, Kruderjem in Vezonikom odpravlja na balvansko preizkušnjo World Beach Games v Doho, ohranja pa tudi olimpijske sanje: "Katar bo nedvomno nepozabna izkušnja, olimpijske sanje pa ostajajo velik cilj, predvsem Pariz 2024, saj mi tamkajšnji format veliko bolj ustreza, ker ne vključuje hitrostnega plezanja. Teoretične možnosti za kvalifikacije v Tokio 2020 bodo tudi naslednje leto na evropskem prvenstvu v kombinaciji, a vozovnico za OI bo dobil le zmagovalec te tekme."

ep_2019_nk_lucka_rakovec_urska_repusic_foto_manca_ogrin
Evropski prvakinji 2019 Lučka Rakovec (težavnost) in Urška Repušič (balvani), ki sta skupaj z balvansko podprvakinjo Vito Lukan (okreva po operaciji) slovensko bero medalj z EP dvignili na 23 (foto Manca Ogrin)

Slovensko reprezentanco do konca sezone čakajo še balvanska preizkušnja v Katarju, zadnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti na Kitajskem in Japonskem ter kvalifikacijska tekma za olimpijske igre v francoskem Toulousu. Vstopnico za olimpijsko premiero športnega plezanja prihodnje leto v Tokiu si je že zagotovila Garnbretova, v igri pa letos poleg Rakovčeve in Kramplove ostajata še Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) in Anže Peharc (AO PD Kranj).

Dosežki slovenskih športnih plezalcev na evropskih prvenstvih
Chamonix 2002 Martina Čufar - 2. mesto, težavnost.
Lecce 2004 Natalija Gros - 2. mesto, težavnost.
Ekaterinburg 2006 Maja Vidmar - 3. mesto, težavnost.
Pariz 2008 Natalija Gros - 1. mesto, balvani; Natalija Gros - 1. mesto, kombinacija; Maja Vidmar - 2. mesto, težavnost; Mina Markovič - 3. mesto, težavnost; Klemen Bečan - 3. mesto, kombinacija.
Imst 2010 Mina Markovič - 1. mesto, kombinacija; Natalija Gros - 2. mesto, kombinacija; Klemen Bečan - 2. mesto, kombinacija.
Chamonix 2013 Mina Markovič - 2. mesto, težavnost. Eindhoven 2013 Mina Markovič - 2. mesto, balvani; Mina Markovič - 2. mesto, kombinacija
Chamonix 2015 Mina Markovič - 1. mesto, težavnost; Janja Garnbret - 2. mesto, težavnost.
Val di Fassa 2017 Mina Markovič - 2. mesto, težavnost. München 2017 Janja Garnbret - 1. mesto, kombinacija; Janja Garnbret - 2. mesto, balvani; Anže Peharc - 3. mesto, balvani.
Zakopane 2019 Urška Repušič - 1. mesto, balvani; Vita Lukan - 2. mesto, balvani. Edinburg 2019 Lučka Rakovec - 1. mesto, težavnost.

Manca Ogrin------------------------
Medijske objave:

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih