petek, 12. avgust 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

petek, 25. oktober 2019, ob 0. uri, ogledov: 2751

Čezmejni pohod Rakitovec – Golič – Žbevnica – Brest

Slovenija planinari | 
Obalno planinsko društvo Koper | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V nedeljo, 20. oktobra 2019, je potekal že 17. Dan istrskih planincev. Dogodek vsako leto organizira Zveza istrskih planinskih društev (Istarski planinarski savez) iz Pulja, člani Obalnega planinskega društva Koper pa se jih že vsa leta udeležujejo. Tokrat je bilo malo drugače, saj je pri prireditvi sodelovalo tudi Obalno planinsko društvo, ker je bil osrednji dogodek čezmejni pohod Slovenija – Hrvaška. Pohod je bil uvrščen v projekt »Slovenija planinari«.
Zakaj tako? Seči moramo nekoliko v zgodovino planinske dejavnosti v Istri. Planinci slovenske Istre so tradicionalno povezani s hrvaškimi planinci. Tako je bilo že vseskozi po 2. svetovni vojni in tudi danes je tako. Sodelujejo in ustvarjajo skupni planinski prostor in prav Čičarija je tista, ki jih še posebej povezuje.

Letošnji pohod v spomin na Josipa Sakomana je potekal po skupnem delu poti slovenskih in hrvaških planincev, od Goliča do Žbevnice, po tako imenovani Sakomanovi poti, ki so jo odprli pred petimi leti. Josip Sakoman je bil planinec iz Zagreba, ki je s svojo ekipo že leta 1971 uredil in povezal poti od Ankarana oz. Slavnika do Učke - to je bila prva t. i. Istrska planinska pot, zanjo je skrbel več kot 20 let. Oral je ledino planinstva po Istri, ki ima zdaj izjemno razvejano mrežo dobro obiskanih poti na obeh straneh meje.

Številni udeleženci - našteli so jih preko 200 iz vseh planinskih društev Istre, Kvarnerja in Slovenije, med njimi je bilo veliko mladih - so se zbrali v Rakitovcu, vasici pod Kraškim robom, tik pred slovensko-hrvaško mejo. Na začetku so prisluhnili pozdravom Alda Zubina - predsednika Obalnega društva Koper, Valterja Miklavčiča iz Društva za slovensko-hrvaško čezmejno sodelovanje in druženje na območju Eko parka Kras ter Gorana Šepića, predsednika Istrske planinske zveze (IPS).

Dolga vrsta planincev pod vodstvom slovenskih in hrvaških vodnikov se je nato usmerila skozi vas in ob lepo ohranjenih kalih proti Goliču in naprej po Sakomanovi poti. Žal je megla postajala vse gostejša in prekrivala sicer slikovite razglede. Povzpeli so se tudi na Špičasti vrh in nato dosegli Žbevnico - visoko 1214 m, ter se mimo lepo obnovljene planinske koče pod Žbevnico spustili do Bresta, kjer jih je čakalo kosilo in druženje. Pri tem so prestopili državno mejo. Te poti za zdaj še ni mogoče prehoditi brez posebnega dovoljenja slovenske in hrvaške mejne policije in njihovega varovanja.
Hrvaški planinci so namerili, da so prav vsi pohodniki uspešno prehodili 11,6 kilometrov s 600 metri višinske razlike, za kar so potrebovali okoli pet ur. Pohod se je odvijal pod budnim očesom Hrvaške gorske reševalne službe iz Pulja.
Na koncu je udeležence pozdravila predsednica Meddruštvenega odbora PD Primorske Marija Kuhar, predsednik IPS-a pa podelil različna priznanja, ki so si jih planinci zaslužili v letu 2018 za delo v planinstvu.

Dobro razpoloženi planinke in planinci so se prijateljsko razšli z »na svidenje« na prihodnjem dogodku, kjerkoli že bo. Povezovanje in medsebojno sodelovanje pomeni ustvarjanje mostov prijateljstva in strpnosti ter priznavanje različnosti med ljudmi! In kje je lepša priložnost za vse to, če ne prav v objemu narave in hribov - skupni pohodi po Čičariji so namenjeni prav temu.

Maruška Lenarčič


Fotogalerija

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič1 / 11

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič2 / 11

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič3 / 11

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič4 / 11

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič5 / 11

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič6 / 11

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič7 / 11

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič8 / 11

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič9 / 11

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič10 / 11

 Gorazd Lorenčič in Maruška Lenarčič11 / 11

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih