sobota, 26. september 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 25. november 2019, ob 11.40 uri, ogledov: 1332

Zbor mladinskih odsekov 2019

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Objavil(a): Ana Suhadolnik
Drugo soboto v mesecu novembru – 16. 11. 2019 – je v Centru za zaščito in reševanje na Igu potekal Zbor mladinskih odsekov. Zbrali so se načelniki mladinskih odsekov iz vse Slovenije in predstavljali najvišji organ Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije.
Zbor se je začel ob 14h, pred tem je potekala okrogla miza, ki je tokrat nosila naslov Akcije Mladinske komisije. Glavni namen je bil predstavitev vseh akcij, ki so ali pa naj bi se zvrstile v letih od 2007 do 2019 in iskanje rešitev za večjo udeležbo na njih. Pri tem smo želeli dobiti mnenja mladinskih odsekov ter njihove želje, potrebe in morebitne ideje za nove programe, ki bodo v pomoč mladim planincem in njihovim mentorjem. Okrogla miza se je iz frontalne predstavitve oblikovala v konstruktiven pogovor, ki je uspel sestaviti nekaj dobrih zaključkov in konkretnih idej. Med drugim se je pokazala potreba po akcijah za srednje šole. Najbolj poznana je akcija Mladinski voditelj, želja pa je organizirati tudi nekaj bolj sproščenega - tabor za dijake.

Glavni odmor je bil namenjen kosilu. Med tem časom so začeli prihajati predstavniki mladinskih odsekov, ki se okrogle mize niso udeležili. Še preden bi me lahko začelo skrbeti, smo bili sklepčni in Zbor se je lahko začel brez večjih zakasnitev. Sledil je dnevnemu redu, ki je bil po objavi še nekoliko dopolnjen. Posodobljen je štel 11 točk in kljub temu, da se to sliši veliko, je celoten dogodek potekal zelo prijetno in gladko.

Uvodni govor predsednika PZS; foto: Matjaž Dremelj

Že takoj na začetku nas je pozdravil predsednik PZS g. Jože Rovan, ki je v svojem govoru krasno povzel delo MK in izpostavil želje, za katere bi si želeli, da se uresničijo. Prva polovica točk je bila sicer namenjena predvsem poročanju odborov MK PZS o delu v preteklem letu. Odbor za delo z mladimi je zamenjal vodjo odbora: pokojnega Janka Miheva je zamenjala Urška Krek iz PD Piran. Na tem mestu bi se še enkrat rada zahvalila Janku za njegovo vloženo delo in čas, ki ga je namenil Mladinski komisiji in programu za mentorje. Odbor sicer skrbi za nemoten potek tekmovanja Mladina in gore, izpopolnjevanja za mentorje in v letošnjem letu pilotno izveden tečaj za mentorje s prenovljenim predmetnikom. Odbor za orientacijo je uspešno zaključil prenovo obeh pravilnikov, speljal SPOT in se z najboljšimi tekmovalci udeležil BMUMOC - v Bosni ter tudi tam dosegel vrhunske rezultate. Pod okriljem Mladinske komisije so se uspešno zvrstile akcije: zimska šola, delovna akcija, nagradni tabor, mladinski voditelj, 4 izleti za študente in študentski tabor. Tečaj gibanja po zahtevnih poteh in seminar družabnosti nista bila izpeljana. Programski svet PUS Bavšica je uspešno podaljšal certifikat za družinam prijazno planinsko kočo, skrbel za redne investicije in vzdrževanje ter poleg že omenjene delovne akcije namenil čas obnovitvi planinskih poti v okolici Bavšice. Nazadnje sem predstavila še delo izvršnega odbora, delno finančno poročilo ter načrte za naslednje leto in leto za tem.

Poročanje odborov; foto: Matjaž Dremelj

Drugi del zbora je bil namenjen podelitvi priznanj Mladina in gore. V letošnje letu smo podelili dve. Prvo je prejel mladinski odsek PD Idrija, ki si je s svojim dolgoletnim delom to vsekakor zaslužil ter Tomaž Stržinar iz PD Vrhnika, ki je za svoja mlada leta dobil za kar dve strani utemeljenih razlogov, zakaj bi bilo primerno, da to priznanje prejme in odnese domov. Oba prejemnika sta bila presenečena in vesela, da je njuno delo opazno na tako visoki ravni. Zbor se je zaključil s prigrizkom in sproščenim pogovorom vseh udeležencev.
Še enkrat bi se rada zahvalila za zaupanje in vse, ki vlagate svoj prostovoljni čas za delo z mladimi v planinstvu. Hvala za vsa mnenja in ideje, ki so bile izrečene na Zboru, pa tudi tiste pred in po njem. Želim, vam in nam, uspešno delo v tem letu, ki je pred nami.

Fotografije, ki prikazujejo dogajanje, najdete na strani Mladinske komisije na Facebook -u.

Ana Suhadolnik,
načelnica MK PZS

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih