četrtek, 22. april 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

nedelja, 8. december 2019, ob 13.15 uri, ogledov: 1077

Prispevek turističnih organizacij in informacijskih točk k varnejšemu obiskovanju gora

Preventiva | 
Planinsko društvo Kamnik | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik je v želji, da bi tudi turistični delavci pripomoremo k večji varnosti ljudi v gorskem svetu, organiziral strokovno predavanje, na katerega so bili vabljeni turistični delavci, informatorji in vodniki. Vsi turistom prvi podajajo direktne informacije o obisku slovenskih gora.
Predavanje je, na pobudo Matjaža Šerkezija in Marka Petka, bilo prvo tovrstno povezovanje strokovno usposobljenih predstavnikov PZS in PD Kamnik, ki kot primer dobre prakse ozavešča ključne delavce v turizmu o pomembnih informacijah za turiste, ki se želijo naužiti lepot gora. Na tak način se lahko prepreči marsikatera nesreča. Predvsem take, katerim botrujejo pomanjkljive informacije, neprimerna oprema, vključno z obutvijo in oblačili, ter neustrezna psihofizična pripravljenost gornikov.

predavanje_kamnik_6

Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec je najprej predstavil statistiko gorskega reševanja zadnjih petih let in najpogostejše napake obiskovalcev gora. Vezano na to je predstavil tudi opremo, ki gorniku omogoča varen obisk gora. Poudaril je, da je za varnejši obisk gora potrebno načrtovanje vzpona in sestopa ter poznavanje ustrezne, letnemu času primerne opreme. Slednjo je seveda potrebno znati pravilno uporabljati.

Vsi deležniki v turizmu, in tudi obiskovalci gora, se moramo zavedati da #ProstovoljniProfiji, kot sebe imenujejo gorski reševalci, delujejo v sistemu civilne zaščite prostovoljno. Svoj prosti čas in lastno varnost tako pogosto žrtvujejo zaradi nespametnih odločitev in dejanj obiskovalcev gora, ki bodisi precenijo svoje fizične sposobnosti ali pa se zaradi slabe informiranosti in opreme znajdejo v težavah.

predavanje_kamnik_5

Največ nesreč v gorah je posledica zdrsa (nanj sicer vpliva dejavnikov in okoliščin) in nepoznavanja terena. Turistični informatorji lahko svojim gostom že v prvi vrsti priporočijo spremstvo gorskega vodnika.
Glede na statistične podatke, vlada vedno večje zanimanje za obisk slovenskih gora. Žal ji sledi tudi rast število gorskih nesreč in posredovanj gorskih reševalcev. Kar 38,21 % vseh ponesrečencev v gorah je turistov in še vedno pride do največ nesreč ravno pri planinarjenju po planinskih poteh (ne pri alpinizmu), zato je povezovanje strokovnjakov iz vrst Planinske zveze Slovenije, lokalnih plezalnih društev, gorskih vodnikov in drugega strokovnega kadra z delavci v turizmu (turističnimi vodniki, informatorji v TIC,...) toliko pomembnejša.

predavanje_kamnik_4

V nadaljevanju je Marko Petek, predsednik PD Kamnik, poudaril, da je pomembna vloga pri varnosti v gorah ravno v prispevku turističnih organizacij. Govorimo predvsem o turističnih informatorjev, ki imajo prvi stik s turisti. Delavci na informacijskih točk morajo biti usposobljeni do te mere, da v lokalnem okolju poznajo mrežo planinskih poti, njihovo zahtevnost, predvsem pa, da znajo poiskati in prepoznati verodostojne informacije o okoliških poteh in gorah. Dragocena je tudi zmožnost presoje kdaj gost potrebuje vodnika in kdaj ne.

V zadnjem obdobju je zaznati vedno večje zanimanje za obisk bivakov. Novodobni bivaki so, zaradi zanimive arhitekture na prvi pogled zelo všečni in atraktivni, v resnici pa v večini primerov nepraktični. Tako ne služijo svojemu prvotnemu namenu - kot zavetišče planincem v stiski. Petek je tako opozoril, da bi morali turistični informatorji turiste usmerjati v obiskovanje planinskih koč. Oskrbniki bodo poskrbeli za topel obrok in prenočišče ter podali dragocene informacije za nadaljevanje ture. Gledano iz ekološkega vidika imajo urejene sanitarije in odvoz smeti (čeprav naj bi v gorah svoje odpadke vsak sam odnesel v dolino).
Koče praviloma vzdržujejo lokalna planinska društva, ki plačujejo davke in turistično takso občini in državi, s čimer prispevajo k razvoju turizma. Za vse to na bivaku ni poskrbljeno saj nikoli ni imelo te funkcije.

predavanje_kamnik_3

Na zadnje je bilo predstavljeno tudi preventivno gradivo PZS. S projektom Varno v gore, v sodelovanju s planinskimi društvi in GRZS skrbijo za varnejši obisk gora. Turistični delavci in obiskovalci gora pa lahko pomembne informacije za načrtovanje ture dobijo tudi na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije, Gorske reševalne zveze Slovenije in Združenja gorskih vodnikov Slovenije. Opozoril je tudi na gručo spletnih portalov, ki podajajo informacije, za katerimi pa vedno ne stojijo strokovno usposobljeni posamezniki.


Po sporočilu za javnost povzel Matej Ogorevc,
fotografija in grafi iz arhiva GRZS


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih