ponedeljek, 17. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 18. december 2019, ob 11. uri, ogledov: 2383

Mirjam Frankovič Franetič plaketa Državnega sveta najzaslužnejšim prostovoljcem

Društva | Planinska organizacija | 
Planinsko društvo Sežana | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je 5. decembra 2019 v prostorih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije svečano podelil plakete Državnega sveta Republike Slovenije 14 najzaslužnejšim slovenskim prostovoljkam in prostovoljcem, med njimi tudi dolgoletni članici PD Sežana Mirjam Frankovič Franetič.
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je ob dnevu prostovoljstva svečano podelil plakete Državnega sveta RS 14 najzaslužnejšim slovenskim prostovoljkam in prostovoljcem. V svojem nagovoru je izpostavil, da je "prostovoljstvo dar, ne le poslanstvo, ki nas mojstri v dobroti. Udejstvovanje v prostovoljnih organizacijah je tako izjemna spodbuda, da svet aktivno spremenimo na bolje, da skozi participacijo v prostovoljstvu razvijemo vse svoje skrite in manj skrite potenciale. Dobro znamenje je, da nas je iz leta v leto več na tej poti. Da v svoji človečnosti rastemo skupaj, si pomagamo ter se krepimo kot odgovorna in sočutna družba."

mirjam_frankovic_franetic_foto_plekete_ds_milan_skledar
Letošnji prejemniki plaket Državnega sveta RS najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem s predsednikom DS Alojzem Kovšco (foto: Milan Skledar)

Med letošnjimi prejemniki plaket je tudi Mirjam Frankovič Franetič, članica Planinskega društva Sežana od leta 1981. Že leta 1982 je opravila tečaj za mentorje mladih planincev. Ustanovila je planinsko skupino v vrtcu Sežana, kjer je bila zaposlena, jo tudi vodila in uvedla akcijo Ciciban planinec. Pozneje je tudi na OŠ Divača do upokojitve vodila planinski krožek, Planinsko šolo in akcijo Mladi planinec ter pripravljala učence na tekmovanja Mladina in gore, kjer so dosegali vidne uvrstitve, sodelovala je pri glasilu Navzgor, vodila je tradicionalna srečanja mladih planincev na Vremščici. Generacijam mladih je privzgojila planinstvo in šport, kot način zdravega življenja. Kmalu je opravila tudi tečaj za vodnike A in B kategorije. V PD vsa leta vodi planinske izlete, vrsto let je vodila planinske tabore za mlade, vodila je mladinski odsek, je vodja mentorjev, dolga leta je članica UO PD, nekaj mandatov je bila tudi podpredsednica društva. Aktivna je bila pri izgradnji koče na Kokoši. Vedno sodeluje pri pripravi raznih srečanj, tekmovanj in kulturnih prireditev in jih največkrat tudi vodi. Sodeluje pri čistilnih akcijah, vodi tradicionalne pohode, obiskuje starejše člane PD. Redno piše in objavlja o delu PD v Primorskih novicah, občinskih glasilih, na spletu in v drugih medijih. Bila je soavtorica in članica uredniškega odbora zbornika ob 50-letnici PD, planinskega vodnika Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras (Planinska založba PZS, 1997), raznih zgibank in drugih edicij. Še in še bi lahko naštevali, saj Mirjam nikoli ne reče ne bom, ne zmorem. S svojim predanim, strokovnim in vestnim delom prispeva k uspešnemu delovanju društva in nam daje neprecenljiv zgled, ki nas spodbuja tudi, ko ne gre v društvu vse, kot bi si želeli.

Po odhodu v pokoj si prizadeva za vsestranski razvoj domačega kraja in zna prisluhniti potrebam sokrajanov. Je ustanoviteljica in predsednica TKŠD Urbanščica, športnega društva Ruj Divača, je aktivna članica Rdečega križa, Mavrice dobrote, Zveze borcev za ohranjanje vrednot NOB, KS Vreme, je ustanoviteljica gledališke skupine, občinska svetnica. V sodelovanju s PD je uredila več tematskih poti: Magajnovo pot na Vremščico, Pot vodnih zakladov, pohod Vremska dolina Brkini. Običajno tudi vodi pohodnike po teh poteh.

Iskrene čestitke!

-----------------------
Povezani novici:

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih