ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 20. januar 2020, ob 15.30 uri, ogledov: 3150

Brezplačni javni prevoz za registrirane in kategorizirane športnike s statusom dijaka ali študenta | podrobnosti

Alpinizem | Gorski športi | Športno plezanje | Mladi | 
Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za športno plezanje | Mladinska komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Registrirani športniki imajo v skladu z Zakonom o prevozih v cestnem prometu od 1. februarja 2020 pravico do brezplačnega prevoza od doma do krajev vadbe, tekmovanj in drugih aktivnosti, če imajo pravico do subvencionirane vozovnice za dijake in študente.
Kdo vse bo imel brezplačen javni prevoz?

Tako kot doslej bodo morali tudi registrirani športniki plačati bodisi mesečno, polletno ali letno vozovnico subvencionirano vozovnico za relacijo od doma do kraja izobraževanja. Registrirani športniki, ki doslej niso imeli subvencionirane vozovnice, morajo za vozovnico Slovenija prispevati plačilo upravičenca za prvi razred oddaljenosti od 2 do 60 km v višini 25,00 evrov.

 • Primer: zamenjava relacijske vozovnice z vozovnico Slovenija
  Dijak ima trenutno vozovnico za relacijo Domžale - Ljubljana. Za to vozovnico plača mesečno 25,00 evrov kolikor je cena za subvencionirano vozovnico. Vozovnica velja samo za relacijo Domžale - Ljubljana. Če je ta dijak registrirani športnik, še vedno plača 25 evro za relacijo Domžale - Ljubljana, zaradi statusa športnika pa pridobi pravico do vozovnice Slovenija in se lahko brezplačno vozi na vseh drugih registriranih linijah javnega linijskega avtobusnega in železniškega prevoza v notranjem cestnem in železniškem prometu.

  Tako kot doslej bo moral registrirani športnik doplačati tudi vozovnico za mestni promet. V Ljubljani je to 10,0 evra na mesec, v Mariboru 5,0 evra, na Jesenicah 15,00 evra, v drugih mestih pa ni doplačila.

 • Primer: zamenjava vozovnice za mestni promet z vozovnico Slovenija
  Registrirani športnik, ki je imel doslej samo mestno vozovnico (npr. v Ljubljani, Mariboru, Kopru, oziroma drugih krajih v Sloveniji) mora zaprositi za relacijsko vozovnico. Za dijaka iz Ljubljane, ki je registrirani športnik, bo to pomenilo, da bo namesto dosedanjih 20,0 evrov na mesec za mestno vozovnico, plačal 25,0 evra na mesec za relacijsko vozovnico s katero pridobi vozovnico Slovenija in doplačilo 10,0 evrov za mestno vozovnico v Ljubljani. V Mariboru bo namesto plačila 16,0 evrov za mestni promet v Maribor plačal 25 evrov za relacijsko vozovnico in doplačilo 5,0 evrov za mestni promet v Mariboru.

  V kolikor registrirani športnik že ima in želi ohraniti tudi pravico do kombinirane vozovnice za mestni promet bo še naprej moral doplačati vozovnico mestnega prometa. V Ljubljani je to dodatnih 10 €, v Mariboru 5 € in na Jesenicah 15 € za vozovnico mestnega prometa. V drugih mestih je kombinirana vozovnica brezplačna.

 

Koliko je v Sloveniji uporabnikov subvencioniranih vozovnic in koliko je registriranih športnikov (dijakov in študentov)?

V šolskem letu 2019/2020 (podatki so za mesec november 2019) imajo v Sloveniji dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, ki so upravičeni do subvencionirane vozovnice skupaj 59.276 relacijskih vozovnic. Od tega je 16.929 mesečnih vozovnic (28,56%), 2109 polletnih vozovnic (3,56%) in 25.779 letnih vozovnic (43,49%). Upravičenci, ki imajo relacijsko vozovnico imajo zelo pogosto tudi kombinirano vozovnico za mestni prevoz. Kombinirano vozovnico ima tako 44.387 upravičencev.

Upravičenci do subvencioniranih vozovnic imajo 21.688 samostojnih mestnih vozovnic, ker živijo in se šolajo v kraju, kjer je mestni promet in ne rabijo relacijske vozovnice.

V evidenci Olimpijskega komiteja Slovenije Združenja športnih zvez je 51.468 registriranih športnikov (podatek je za mesece februar 2019). V evidenci se ne vodijo podatki ali izpolnjujejo pogoje za status dijaka ali študenta, zato ni podatkov koliko registriranih športnikov bo lahko uveljavilo pravico do vozovnice Slovenija.


Kakšen bo postopek uveljavljanja pravice do brezplačne vozovnice za registrirane športnike?

Ministrstvo za infrastrukturo bo skupaj z Ministrstvom za javno upravo in Olimpijskim komitejem Slovenije za vse registrirane športnike, ki imajo letno subvencionirano vozovnico uredilo vse potrebno, da se bo dodatna pravica uredila avtomatizirano in bodo imeli od 1. februarja poleg svoje relacije, pravico do prevoza na vseh relacijah v Sloveniji. Vozovnica Slovenija bo za te upravičence v noči z 31. januarja na 1. februar avtomatizirano posodobljena in jo bodo lahko uporabljali od 1. februarja 2020 naprej.


Pogoji za avtomatizirano ureditev so trije:

 • status upravičenca do subvencionirane vozovnice
 • vpis upravičenca v evidenco registriranih športnikov, ki jo vodi Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez
 • letna relacijska vozovnica za šolsko leto 2019-2020.

MZI bo za vse druge upravičence do subvencionirane vozovnice, ki so vpisani v evidenco registriranih športnikov pripravilo vse potrebno, da bodo pri nakupu mesečne ali polletne relacijske vozovnice dobili dodatno pravico. Nakup mesečnih in polletnih vozovnic, ki bodo za vse registrirane športnike zagotavljale tudi vozovnico Slovenija, bo zagotovljen od 30. januarja 2020 dalje. V evidenci subvencioniranih vozovnic bodo tako že pripravljene tudi vozovnice Slovenija, ki se bodo avtomatsko naložile ob nakupu relacijske vozovnice z enako veljavnostjo kot je veljavnost vozovnice za prevoz v šolo. Upravičenec, ki ima mesečno subvencionirano vozovnico, bo za tekoči mesec, dobil tudi vozovnico Slovenija. Veljavnost vozovnice Slovenija se bo podaljševala skupaj z veljavnostjo mesečne vozovnice, v kolikor bo imel upravičenec ob mesečnih nakupih vozovnic urejena oba statusa (status dijaka ali študenta in registracijo športnika).

Registrirani športnik, ki ima status dijaka ali študenta in doslej ni imel subvencionirane vozovnice, mora oddati vlogo za subvencionirano vozovnico. Vlogo lahko odda na portalu E Uprava in celoten postopek izpelje na spletu. Vlogo pa lahko odda tudi na prodajnem mestu enega od izvajalcev javnega linijskega prevoza potnikov.

Vozovnica Slovenija se mu bo zagotovila za obdobje veljavnosti vozovnice. Z nakupom polletne relacijske vozovnice za obdobje od februarja 2020 do junija 2020 bo dobil za to obdobje tudi vozovnico Slovenija. Pri nakupu mesečne vozovnice se mu bo vozovnica Slovenija zagotovila za mesece, ko bo kupil relacijsko vozovnico.


Kako se identificirajo registrirani športniki, ki še niso vpisani v evidenco Olimpijskega komiteja?

Pogoj za uveljavitev pravice je vpis v evidenco registriranih športnikov.

Zakon o prevozih v cestnem prometu omogoča, da se bo izvedlo avtomatizirano preverjanje podatkov (status dijaka in študenta v evidenci subvencioniranih vozovnic in vpis registriranega športnika v evidenci Olimpijskega komiteja Slovenije), da za uveljavitev pravice ne bo treba izvajati nobenih administrativnih postopkov.

Registrirani športnik lahko na spletni strani Olimpijskega komiteja Slovenije preveri ali je pravilno vpisan v evidenci registriranih športnikov in bo lahko uveljavil pravico do vozovnice Slovenija. V kolikor v evidenci ni njegovega imena ali so podatki napačni (na primer napačno zapisano ime, priimek in drugi podatki), ki lahko povzročijo, da avtomatizirano preverjanje podatkov ne bo uspelo, mora popravke zagotoviti nacionalna panožna športna zveza. Preverjanje podatkov v evidenci bo periodično.

Podatke o registriranih športnikih so objavljeni na spletni strani www.olympic.si.

Informacije o postopkih vpisa registriranih športnikov za posamezno nacionalno panožno športno zvezo dobi upravičenec primarno pri svoji matični nacionalni panožni športni zvezi oz. pri Olimpijskem komiteju Slovenije preko e-pošte info-vs@olympic.si ali po telefonu 01 230 60 28.


-----------------------------------------------------
Povezana novica:


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih