petek, 12. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 30. januar 2020, ob 19.25 uri, ogledov: 4979

Najuspešnejši v 2019: Sazonov, Jaklič, Lindič, Garnbret, Kruder, Šuštar in Kovačič

Alpinizem | Gorniške vasi | Športno plezanje | 
Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 30. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2019. Za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Antonu Sazonovem - Tonaču, v športnem plezanju sta lovoriko znova osvojila Janja Garnbret in Jernej Kruder, najuspešnejša alpinistka je Sara Jaklič in alpinist Luka Lindič, naj ledna plezalka Maja Šuštar in naj turni smučar Luka Kovačič. PZS je ob tej priložnosti tudi sporočila, da slovenska tekma svetovnega pokala v športnem plezanju ni več pod vprašajem in da se 25. in 26. septembra 2020 v dvorani Stožice v Ljubljani obeta dogodek, kot ga še ni bilo.
Zbrane je uvodoma pozdravil Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, ki je poudaril, da so slovenski športniki najboljši ambasadorji naše domovine. Ponosno jim je čestitala tudi podpredsednica Planinske zveze Slovenije Irena Mrak: "Ponosna sem na vse, kar smo oz. ste dosegli v preteklem letu v vseh štirih panogah pod okriljem PZS. Osebno bolj poznam dosežke v alpinizmu, a po dosežkih v zadnjem letu je treba na prvo mesto postaviti športno plezanje, prav tako pa ste tudi v lednem plezanju in turnem smučanju dosegli res lepe rezultate." Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah.


sazonov_kruder_garnbret_kovacic_sustar_foto_oto_zan
PZS se je za življenjsko delo v alpinizmu poklonila Antonu Sazonovem - Tonaču, v športnem plezanju sta lovoriko znova osvojila Janja Garnbret in Jernej Kruder, najuspešnejša alpinistka je Sara Jaklič in alpinist Luka Lindič, naj ledna plezalka Maja Šuštar in naj turni smučar Luka Kovačič (foto Oto Žan)

Najuspešnejši alpinisti leta 2019
Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Sara Jaklič (AO PD Kranj), ki tvori vrh slovenskega ženskega alpinizma. Bera njenih vzponov v letu 2019 je izjemna, pozimi je bila aktivna predvsem v slovenskih in italijanskih stenah, po boleči in tragični izkušnji na odpravi v Pakistanu pa se je v drugem delu sezone posvetila težkim smerem v Dolomitih in Alpah. Najuspešnejši alpinist 2019 Luka Lindič (AO PD Celje-Matica), trenutno na odpravi v Patagoniji, se je v preteklih letih dokončno uveljavil kot eno največjih imen svetovnega alpinizma. Lansko leto je zanj minilo brez večjih odpravarskih ciljev, zato se je posvetil težkim smerem. Najbolj sta izstopali prvenstvena smer The sound of silence v vzhodni steni Mt. Fay v kanadskem Skalnem gorovju in smer End of silence v steni bavarskega Feuerhörndla, ki predstavlja del t. i. alpske trilogije težkih desetic iz devetdesetih let 20. stoletja.

naj_alpinist_2019_luka_lindic_foto_osebni_arhiv
Luka Lindič, najuspešnejši alpinist 2019, trenutno na odpravi v Patagoniji (foto osebni arhiv)

Najperspektivnejši alpinist Bor Levičnik (AO PD Ljubljana-Matica) kaže veliko nadarjenost, zagnanost in hkrati zrelost pri ukvarjanju z alpinizmom; v sezoni 2019 je bil na svoji prvi odpravi v Himalajo in tudi v domačih gorah opravil vrsto odličnih vzponov. Komisija za alpinizem PZS je priznanje za posebne dosežke v alpinizmu podelila Janezu Svoljšaku (posthumno) in Mihi Zupinu (oba AO PD Kranj), ki sta slovensko alpinistično javnost navdušila z uspehom njune odprave na Aljaski, žal pa se je Janezova življenjska pot nepričakovano in mnogo prezgodaj končala med odpravo v pakistansko Himalajo.
>>> ocena alpinistične sezone 2019 (pripravil: Nejc Pozvek)

naj_alpinistka_2019_sara_jaklic_foto_osebni_arhiv
Sara Jaklič, najuspešnejša alpinistka leta 2019 (foto osebni arhiv)

Letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu je gornik, alpinist, turni smučar, gorski reševalec inštruktor in gorski vodnik Anton Sazonov - Tonač (roj. leta 1937), že več kot šest desetletij zvezda stalnica slovenskega alpinizma, za starejše prekaljeni stari maček, za mlajše generacije legenda. Prečenje Chamoniških igel leta 1961 je bil pomemben dosežek in priprava na severno steno Matterhorna po smeri bratov Schmidt, ki jo je leta 1962 opravil v navezi z Branetom Pretnarjem. Uspehi v Alpah so mu leta 1964 prinesli mesto vodje prve odprave na Svalbard - Spitzberge, na kateri je dodal nov drobec v zakladnico slovenskih odpravarskih izkušenj. Bil je član druge jugoslovanske alpinistične himalajske odprave (JAHO) Kangbačen 1965, na kateri sta s Pavletom Dimitrovom dosegla najvišjo točko in bivakirala na 7800 metrih, le sto metrov pod vrhom. Leta 1968 je z Alešem Kunaverjem in Stanetom Belakom - Šraufom opravil prvi zimski vzpon v Čopovem stebru v Triglavski severni steni in na odpravi v Hindukuš s Šraufom splezal na neosvojeni šesttisočak Lunkho i Hevad. Naslednje leto, 1969., se je udeležil uspešne odprave JAHO III na Anapurno 2, leta 1976 pa je vodil uspešno odpravo, ki je po prvenstveni smeri v zahodni steni osvojila vrh Trisula 1. Tako je imel Tonač pomembno vlogo pri vseh treh ciljih učne dobe slovenskega himalajizma - Kangbačnu (7902 m), Anapurni 2 (7937 m) in Trisulu 1 (7120 m).Tudi v zrelih letih uporablja bogato znanje in izkušnje pri organizaciji reševalne službe, vodniške organizacije, vodništva, posveča se mentorstvu pri ustanavljanju novih alpinističnih odsekov in izobraževanju mladih alpinistov.
>>> obrazložitev priznanja za življenjsko delo v alpinizmu (pripravil: Kazimir Drašlar - Mikec)

anton_sazonov_tonac_priznanje_za_zivljenjsko_delo_v_alpinizmu_foto_oto_zan
Anton Sazonov - Tonač, prejemnik priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu (foto Oto Žan)

Najuspešnejši športni plezalci leta 2019
Najuspešnejša športna plezalka je že četrtič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), okronana tudi za športnico leta 2019. Lani je kot prva v zgodovini osvojila tri naslove svetovne prvakinje in še vozovnico za olimpijske igre Tokio 2020 ter postala prva športna plezalka, ki je zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala (SP) v balvanih, poleg tega pa skupno desetkrat stala na stopničkah SP ter osvojila skupni naslov v balvanih in kombinaciji. Najuspešnejši športni plezalec je znova Jernej Kruder (ŠPO PD Celje-Matica) z eno balvansko zmago v SP in uvrstitvijo v najboljšo deseterico tako v skupnem seštevku SP kot na svetovnem prvenstvu.

naj_sportna_plezalca_2019_jernej_kruder_janja_garnbret_foto_oto_zan
Naj športna plezalca 2019 Jernej Kruder in Janja Garnbret s predsednikom OKS-ZŠZ Bogdanom Gabrovcem in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem (foto Oto Žan)

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl (AO PD Kranj), druga slovenska potnica na olimpijske igre, Lučka Rakovec (PK FA), evropska prvakinja v težavnosti in četrta v skupnem seštevku SP v tej disciplini, Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), evropska prvakinja v balvanih in tretja na svetovnih igrah, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), evropska podprvakinja v balvanih in sedma na svetovnem prvenstvu v težavnosti, Mina Markovič (ŠPK Plus), četrta na EP v težavnosti, Katja Kadić (PK Scena) osma balvanistka sveta, Tjaša Kalan (AO PD Kranj), sedma na EP v težavnosti, Anže Peharc (AO PD Kranj) za bronasto medaljo SP v balvanih in skupno osmo mesto, Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), finalist tekem SP v težavnosti, ter Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), četrti oz. osmi na EP v težavnosti.

Planinska zveza Slovenije je tudi sporočila, da slovenska tekma svetovnega pokala v športnem plezanju ni več pod vprašajem. V dvorani Stožice v Ljubljani namreč 25. in 26. septembra 2020 skupaj z generalnim sponzorjem slovenske reprezentance v športnem plezanju Prvo osebno zavarovalnico in Valom 202 po vzoru nekaterih večjih plezalnih spektaklov po svetu pripravljajo svež in privlačen dogodek, kot ga v Sloveniji še ni bilo.

priznanja_vrhunski_dosezki_sportno_plezanje_foto_oto_zan
Prejemniki priznanj za vrhunske športnoplezalne dosežke na tekmovanjih: Luka Potočar, Martin Bergant, Domen Škofic, Anže Peharc, Tjaša Kalan, Katja Kadić, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Mia Krampl in Urška Repušič, manjka Mina Markovič (foto Oto Žan)

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu ter tekmah evropskega mladinskega pokala so prejeli Sara Čopar (ŠPO PD Celje-Matica), svetovna in evropska mladinska prvakinja v kombinaciji, Liza Novak (PK Laško), Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica), Žiga Zajc (PK Scena), Jaka Jaki (DRPK) in Luka Jerman (PK Kamnik). Priznanje v paraplezanju je prejel Gregor Selak (DRPK) za bronasto kolajno na paraplezalnem svetovnem prvenstvu.

Najuspešnejši v lednem plezanju in turnem smučanju 2019
Najuspešnejša ledna plezalka je znova Maja Šuštar (AO PD Domžale), že tretjič zapored skupna zmagovalka slovensko-hrvaško-srbskega pokala in skupno tretja v evropskem pokalu v lednem plezanju. Za najuspešnejšega turnega smučarja je bil že drugič imenovan Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), lani na svetovnem prvenstvu v kategoriji članov 14. v vzponu in 21. posamezno.

naj_turni_smucar_luka_kovacic_naj_ledna_plezalka_maja_sustar_foto_oto_zan
Naj turni smučar Luka Kovačič in naj ledna plezalka Maja Šuštar s predsednikom PZS Jožetom Rovanom in načelnikom Komisije za gorske športe PZS Robertom Pritržnikom (foto Oto Žan)

Prejemniki priznanj so povedali ...

ANTON SAZONOV - TONAČ, prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu: "Prav prijetno sem presenečen nad priznanjem za življenjsko delo, ob katerem se mi spomin vrača k alpinističnim začetkom. Pozneje, ko sem nehal z večjimi vzponi, pa sem se posvetil tudi posredovanju izkušenj mladim, da bi bili v hribih varnejši. Čeprav se v hribih dogaja marsikaj, je vedno treba upoštevati, da vrh ni cilj, cilj je, da prideš živ domov. Nek ameriški general je nekoč rekel: Ne potrebujem mrtvih herojev, potrebujem žive borce - in malo sem se tudi držal tega, da sem se znal pravočasno umakniti. Kar nekajkrat sem bil v položaju, ko sem imel srečo, da sem danes še tukaj. Alpinizem je moje življenje, rad imam naravo, rad imam hribe - in alpinizem mi je dal tudi veselje do življenja. Danes pa me presenečajo mladi, navdušen sem, kaj vse zmorejo. Včasih nas je bilo strah, danes pa lahko kar strmimo ob njihovih dosežkih, zato iskrene čestitke vsem mladenkam in mladeničem."

SARA JAKLIČ, najuspešnejša alpinistka 2019: "V plezalni sezoni 2019 sem se osredotočila predvsem na odpravo v Pakistan, ki je bila tudi glavni cilj sezone. Zato sem v začetku leta skušala čim več časa preživeti v slovenskih hribih, ki so odličen poligon tudi za visoke stene Himalaje. Za kratek čas sem se odpravila v Dolomite, potem pa ves prosti čas do odprave posvetila hoji v hrib s težkih nahrbtnikom in aklimatizaciji v sosednji Avstriji. Po odpravi sem preostanek poletja skušala čim bolje izkoristiti v slovenskih hribih in krajših izletih po italijanskih Dolomitih. Letos se z Marijo Jeglič odpravljava na Norveško, ki ponuja veliko možnosti za plezanje kombiniranih ledno-skalnih smeri. Za letošje poletje še nimam izoblikovanih načrtov, vsekakor pa si v daljšem časovnem intervalu obetam kakšno odpravo v visoka gorstva."

LUKA LINDIČ, najuspešnejši alpinist 2019: "Čeprav sem manj prisoten na slovenski sceni kot pred leti, mi je povratna informacija slovenske plezalne/alpinistične družbe še vedno najpomembnejša, zato sem tega naziva vedno vesel. V letu 2019 sem želel plezati na čim višji ravni v kombiniranih smereh v velikih stenah in težkih večraztežajnih smereh. Oboje mi je dobro uspelo s smerema The sound od Silence v Kanadi in The end of Silence na Bavarskem. Hmmm. Zanimivo naključje imen dveh smeri, ki sta najbolj zaznamovali moje preteklo leto. V zadnjih dveh, treh letih se je veliko spremenilo v moji glavi. Veliko bolj se znam poslušati in biti iskren do sebe tako pri treningu kot pri sprejemanju odločitev. Preveliko prijateljev ali znancev je umrlo v gorah v tem obdobju, da bi lahko treniral in šel plezat v hribe z isto miselnostjo kot pred leti. Vem, da nevarnosti nikoli ne bo mogoče popolnoma odstraniti iz našega početja. Manj je več je načelo, ki se ga vse bolj držim. Ko se mi zdi, da vse 'štima', sem sposoben opraviti zelo dober vzpon. Po drugi strani pa takoj, ko se mi zdi, da ena stvar ni v redu, velikokrat sploh ne grem. Trenutno sem v Patagoniji z Luko Krajncem, nadaljevanje leta pa je še v snovanju."

JANJA GARNBRET, najuspešnejša športna plezalka 2019: "Zame je bil zagotovo prvi vrhunec sezone zmaga na vseh tekmah za svetovni pokal v balvanskem plezanju, pozneje pa še tri zlate medalje na svetovnem prvenstvu, kar je bil vrhunec sezone ter še vstopnica za olimpijske igre kot češnja na vrhu torte. Napredovala sem v vseh mogočih pogledih - tako v fizični pripravljenosti, ki je bila na precej višji ravni kot leto prej, naredila pa sem tudi velik korak naprej v psihični pripravljenosti, da sem ostala osredotočena in zbrana skozi vse tekme. Letošnje sezone se lotevam še z večjo osredotočenostjo. S trenerjem Romanom Krajnikom trdo delava in se pripravljava na glavno tekmo sezone. Zagotovo mi naslovi stroke in novinarjev veliko pomenijo, ampak tega ne bi bilo, če ne bi uživala v tem, kar počnem. Tako da grem v novo sezono z veliko motivacije in dobre volje."

JERNEJ KRUDER, najuspešnejši športni plezalec 2019: "Glede na dolgo tekmovalno sezono sem ostal z malo dobrimi rezultati, poleg tega pa mi je ostalo premalo časa za plezanje v skali. Ampak kljub vsemu sem ponosen na dva rezultata sezone. Vesel sem, da sem sam sebi dokazal, da sezona 2018 ni bila zgolj naključje, in uspel ponovno zmagati težek svetovni pokal v Moskvi. Drugi rezultat pa je bolj 'naravne' narave, saj sem uspel preplezati še en balvanski problem 8c v skali. Po poškodbi konec leta zdaj težko čakam na popolno zaupanje v svojo roko in upam, da lahko do prve mednarodne tekme pridobim čim več moči in samozavesti. Sicer pa sem vesel, da ne glede na nazadovanje v skupnem seštevku še vedno dokazujem, da zmorem poseči v svetovni vrh, in da javnost to še vedno opazi."

MAJA ŠUŠTAR, najuspešnejša ledna plezalka 2019: "Realno gledano je slovensko ledno oz. orodno plezanje še vedno svetlobna leta za uspehi slovenskih športnih plezalcev. Pri nas je to še vedno plezalna zvrst v razvoju, zato je vsak korak naprej pomemben. Največ mi pomeni, da mi je lani uspelo v smeri z oceno D13, s katero sem za nekaj stopenj premaknila mejo dosedanje najtežje ženske preplezane smeri v orodnem plezanju. S tem smo stopile korak bližje boljšim lednim plezalkam v svetu, zato me je tudi priznanje naše krovne organizacije zelo razveselilo."

LUKA KOVAČIČ, najuspešnejši turni smučar 2019: "Turno smučanje je vsako leto dopolnitev moje poletne gorskotekaške sezone. Čeprav v Sloveniji zadnja leta ni najlažje najtiterenov za trening na smučeh, se vsako leto znova potrudim, da poskusimdržati stik s konkurenco. Tako mi je lani verjetno največ pomenil uspeh na evropskem prvenstvu.Upam, da se v Sloveniji kmalu najde spet kakšen mladi up, ki bopomagal gnati ta stroj naprej. Priznanje mi pomeni, da vseeno delam dobro in v pravi smeri. Letos se bolj posvečam letni sezoni, ker glede nato, da zunaj rastejo zvončki, kakovosten trening ni mogoč in realnone bi mogel biti konkurenčen na najvišji ravni, kamor želim poseči, tako da se največjihtekem letos ne bom udeležil. V naslednjih letih upam na kakšen meter snega, da bomo lahko veselo in s polnoparo trenirali na snegu in posegali po najvišjih mestih."

priznanja_alpinizem_2019_foto_oto_zan
Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu: Miha Zupin, Janez Svoljšak (priznanje je prevzel Franci Svoljšak), Sara Jaklič (priznanje je prevzel Blaž Jaklič) in najperspektivnejši alpinist 2019 Bor Levičnik s predsednikom PZS Jožetom Rovanom in načelnikom Komisije za alpinizem PZS Petrom Bajcem (foto Oto Žan)

OBRAZLOŽITVE

Priznanje za življenjsko delo v alpinizmu: gornik, alpinist, turni smučar, gorski reševalec in gorski vodnik inštruktor ANTON SAZONOV - TONAČ (roj. leta 1937), že več kot šest desetletij zvezda stalnica slovenskega alpinizma, za starejše prekaljeni stari maček, za mlajše generacije legenda.
>>> obrazložitev na spletni strani PZS

NAJUSPEŠNEJŠI V ALPINIZMU V LETU 2019
Strokovno komisijo, ki je naredila izbor najuspešnejših alpinistov, so sestavljali izkušeni alpinisti različnih generacij: Tone Škarja, Andrej Štremfelj, Andrej Grmovšek, Tina Di Batista, Tadej Debevec, Tomaž Jakofčič, Urban Ažman, Nastja Davidova, Matej Kladnik, Luka Stražar, Miha Habjan in Nejc Pozvek.

Najuspešnejša alpinistka: SARA JAKLIČ (AO PD Kranj)
Sara Jaklič že več let pleza na zelo visoki ravni, tvori vrh slovenskega ženskega alpinizma in je članica SMAR. Bera njenih vzponov v letu 2019 je izjemna in sega na vsa področja alpinističnega udejstvovanja. Pozimi je bila aktivna predvsem v slovenskih stenah - izstopata Poševna zajeda (IV/M5, 500 m) v Velikem Draškem vrhu in Kaminska smer v Mali Mojstrovki (IV/M5, 300 m), v italijanski Vallungi pa kratka in težka kombinirana smer Last minute (M8- WI5+, 115 m). Vse je plezala v navezi z Janezom Svoljšakom. Po boleči in tragični izkušnji na odpravi v Pakistanu se je v drugem delu sezone posvetila težkim smerem in v Tofani zmogla Campagni di merenda (7b, 350 m), v Cinah pa Das phantom der Zinne (7c+, 550 m), obe v dobrem slogu - na pogled oz. na flash. Sezono je sklenila z Nebeško streho (VIII+, 300 m) v Velikem Draškem vrhu in Čingul makijem (VIII+/IX-, 250 m) v Rušici.

Najuspešnejši alpinist: LUKA LINDIČ (AO PD Celje-Matica)
Luka Lindič se je v preteklih letih dokončno uveljavil kot eno največjih imen svetovnega alpinizma, kar mu je uspelo z nizanjem dobrih sezon in neprestanim dvigovanjem kakovosti. Lansko leto je zanj minilo brez večjih odpravarskih ciljev, zato se je lahko bolj posvetil težkim smerem. Najbolj sta izstopali prvenstvena smer The sound of silence (M8 WI5, 1100 m) v vzhodni steni Mt. Fay (Skalno gorovje, Kanada), kjer sta mu družbo delali Ines Papert in Brette Harrington, in pa smer End of silence v steni bavarskega Feuerhörndla, delo slovitega Thomasa Huberja, ki predstavlja del t. i. alpske trilogije težkih desetic iz devetdesetih let 20. stoletja. Ocenjena je z X+ in v 350 metrih ponuja konstantno težavno plezanje; Lindič je za uspeh potreboval deset obiskov. Med skalnimi smermi velja izpostaviti še smer Schwarze Madonna v Untersbergu, ocenjeno s spodnjo X. stopnjo, ostale vrhunske dosežke (drzne kombinirane smeri) pa je nanizal pozimi ob obisku gorovja Brenta ter nad dolinama Langental in Brandnertal.

Najperspektivnejši alpinist: BOR LEVIČNIK (AO PD Ljubljana-Matica)
Bor Levičnik je bil za najperspektivnejšega alpinista nominiran že v letu 2018, za vzpone v letu 2019 pa, še vedno kot najstnik, prejema to priznanje. Je z naskokom najmlajši član Slovenske mladinske alpinistične reprezentance in vrv večinoma deli s starejšimi soplezalci. Kaže veliko nadarjenost, zagnanost in hkrati zrelost pri ukvarjanju z alpinizmom. V sezoni 2019 je na svoji prvi odpravi v Himalajo v navezi z Luko Stražarjem in Matevžem Štularjem po prvenstveni smeri dosegel rob severne stene Hagshuja, žal pa so v slabih razmerah ostali brez vrha. Med letnimi vzponi doma izstopajo tris Skalaških smeri v enem dnevu ter smeri Sladka kot med (VII+/VIII-, 450 m) v Debeli peči, Nebeška streha (VIII+, 300 m) v Velikem Draškem vrhu in Čingul maki (VIII+/IX-, 250 m) v Rušici, pozimi pa Bela grapa v Planjavi.

Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu: JANEZ SVOLJŠAK (posthumno) in MIHA ZUPIN (oba AO PD Kranj)
Janez Svoljšak in Miha Zupin sta slovensko alpinistično javnost navdušila z uspehom njune odprave na Aljaski. V skoraj treh tednih bivanja na odmaknjenem ledeniku Revelation sta izkusila vse čare nekoristnega sveta. Od surove in neprizanesljive narave do veselja ob dobrih razmerah in kar petih prvenstvenih smereh, ki sta jih drugo za drugo nizala v odličnem slogu. Na treh vrhovih sta stala kot prvopristopnika. Legendarni alpinist Tone Škarja je bil v komentarju na alpinistične novice z omembo odprave kratek in jedrnat: "Že dolgo ne tako dobre slovenske zgodbe - v vseh pogledih." Žal se je Janezova življenjska pot nepričakovano in mnogo prezgodaj končala med odpravo v pakistansko Himalajo. Slovenski alpinizem je tako izgubil enega ključnih mladih protagonistov, ki je v svoji kratki karieri in pri starosti komaj 26 let za seboj že imel več odprav, odlične solo vzpone v velikih alpskih stenah, številne najzahtevnejše smeri pri nas, tako pozimi kot poleti, hkrati pa tudi odlične dosežke s tekmovanj v lednem in športnem plezanju. Za svoje udejstvovanje je leta 2017 prejel Bloudkovo plaketo.

priznanja_perspektivnim_sportnim_plezalcem_2019_foto_oto_zan
Prejemniki priznanj perspektivnim športnim plezalcem - Sara Čopar, Liza Novak, Lucija Tarkuš, Žiga Zajc, Jaka Jaki in Luka Jerman - z načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem in predsednikom OKS-ZŠZ Bogdanom Gabrovcem (foto Oto Žan)

NAJUSPEŠNEJŠI V ŠPORTNEM PLEZANJU V LETU 2019

Najuspešnejša športna plezalka: JANJA GARNBRET (Šaleški AO)
Po vseh preteklih naslovih ji je na svetovnem prvenstvu uspelo nekaj, kar pred tem ni še nikomur v športnem plezanju - osvojiti tri naslove svetovne prvakinje, obenem pa še vozovnico za olimpijske igre. Prav tako je postala prva plezalka, ki je zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanih.
Na tekmah svetovnega pokala je v obeh disciplinah tako pobrala sedem zmag in tri druga mesta, na koncu pa še skupni naslov v balvanih in kombinaciji. Ob koncu leta jo je zato Društvo slovenskih športnih novinarjev že drugič zapored izbralo za športnico leta 2019.

Najuspešnejši športni plezalec: JERNEJ KRUDER (ŠPO PD Celje-Matica)
Specialistu za balvansko plezanje ni šlo povsem tako kot v pretekli sezoni, a je kljub temu zmagal na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Moskvi in na koncu v skupnem seštevku zasedel deveto mesto. Tudi na svetovnem prvenstvu ni šlo po njegovih željah, vendar je kljub temu ob koncu pristal med najboljšo deseterico.

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih
Mia Krampl (AO PD Kranj) se je s svetovnega prvenstva se je vrnila s srebrno kolajno v težavnosti. Poleg tega se je trikrat uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti in bila tudi na stopničkah svetovnega pokala v balvanih. Povsem ob koncu sezone si je v dramatičnem boju z reprezentančno kolegico na kvalifikacijski tekmi priborila vstopnico za nastop na olimpijskih igrah.
Lučka Rakovec (PK FA) se je štirikrat uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti in na koncu osvojila skupno četrto mesto. V balvanih je bila enkrat finalistka, uspeh kariere pa je dosegla z zlato kolajno na evropskem prvenstvu v težavnosti.
Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) je postala evropska prvakinja v balvanih in na svetovnih igrah v isti disciplini osvojila tretje mesto.
Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) si je na evropskem prvenstvu v balvanih priplezala srebrno kolajno, na svetovnem prvenstvu v težavnosti pa je po odličnem nastopu v polfinalu na koncu osvojila sedmo mesto. Poleg tega je bila še finalistka tekme svetovnega pokala v težavnosti v Brianconu.
Mina Markovič (ŠPK Plus) je na evropskem prvenstvu v težavnosti nastopila v finalu in osvojila četrto mesto.
Katja Kadić (PK Scena) se je dvakrat uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v balvanih in na koncu osvojila skupno osmo mesto.
Tjaša Kalan (AO PD Kranj) je na evropskem prvenstvu v težavnosti nastopila v finalu in osvojila sedmo mesto.
Anže Peharc (AO PD Kranj) je dosegel bronasto medaljo svetovnega pokala v balvanih in se poleg tega še dvakrat uvrstil v finale balvanskih tekem svetovnega pokala ter na koncu osvojil skupno osmo mesto.
Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) se je dvakrat uvrstil v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti.
Martin Bergant (PK Škofja Loka) je na evropskem prvenstvu v težavnosti nastopil v finalu in osvojil četrto mesto.
Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) je na evropskem prvenstvu v težavnosti nastopil v finalu in osvojil osmo mesto. Postal je tudi evropski mladinski prvak v težavnosti med mladinci.

Priznanja perspektivnim za rezultate na tekmah svetovnega in evropskega mladinskega prvenstva in evropskega mladinskega pokala
Sara Čopar (ŠPO PD Celje-Matica) za naslov svetovne in evropske mladinske prvakinje v kombinaciji in za srebrno kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnosti med starejšimi deklicami.
Liza Novak (PK Laško) za bronasto kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnosti med starejšimi deklicami.
Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica) za bronasto kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnosti med kadetinjami.
Žiga Zajc (PK Scena) za srebrno kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v kombinaciji med mladinci.
Jaka Jaki (DRPK) za drugo mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala v težavnosti med starejšimi dečki.
Luka Jerman (PK Kamnik) za tretje mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala v težavnosti med starejšimi dečki.

Priznanje v paraplezanju
Gregor Selak (DRPK) za bronasto kolajno na paraplezalnem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku v kategoriji RP3.

priznanje_paraplezalcu_gregor_selak_foto_oto_zan
Paraplezalec Gregor Selak z Bogdanom Gabrovcem in Alešem Pircem (foto Oto Žan)

NAJUSPEŠNEJŠA V GORSKIH ŠPORTIH V LETU 2019

Najuspešnejša ledna plezalka: MAJA ŠUŠTAR (AO PD Domžale)
Maja Šuštar, nekdanja tekmovalka v športnem plezanju, je v pretekli sezoni pozornost namenila predvsem tekmovalnemu lednemu plezanju. V slovensko-hrvaško-srbskem pokalu je zmagala na vseh treh tekmah in osvojila tretjo zaporedno zmago v skupnem seštevku. Nastopila je na treh od štirih tekem evropskega pokala v sezoni 2018/19. V Domžalah je končala tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu, v Žilini pa je premagala vso konkurenco in osvojila zlato kolajno. V finskem Ouluju je bila deveta, na koncu pa dosegla tretje mesto v skupnem seštevku evropskega pokala. Dodala je še zmago na odprtem avstrijskem državnem prvenstvu. Poleg tega je v letu 2019 v Dolomitih preplezala najtežjo slovensko žensko smer (Edge of tomorrow) z oceno D13.

Najuspešnejši turni smučar: LUKA KOVAČIČ (Društvo za razvoj turnega smučanja)
Luka Kovačič je v letu 2019 dokazal, da je konkurenčen najboljšim turnim smučarjem na svetu. Na svetovnem prvenstvu v Villarsu v Švici je v kategoriji članov v disciplini vzpon dosegel 14. mesto, v disciplini posamezno pa 21. mesto. Udeleževal se je tudi drugih tekem in na izredno priljubljeni tekmi Mountain Attack v Avstriji dosegel osmo mesto.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj z željo, da bodo tudi v letu 2020 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti neomajnost, predanost in strast, ki jih usmerjajo pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.

Manca Ogrin

-------------------------
Medijske objave:
Priznanja tudi Gorenjcem (Gorenjski glas)
Najuspešnejši (Gore-ljudje)

Fotogalerija

 Oto Žan

 Oto Žan1 / 57

 Oto Žan2 / 57

 Oto Žan3 / 57

 Oto Žan4 / 57

 Oto Žan5 / 57

 Oto Žan6 / 57

 Oto Žan7 / 57

 Oto Žan8 / 57

 Oto Žan9 / 57

 Oto Žan10 / 57

 Oto Žan11 / 57

 Oto Žan12 / 57

 Oto Žan13 / 57

 Oto Žan14 / 57

 Oto Žan15 / 57

 Oto Žan16 / 57

 Oto Žan17 / 57

 Oto Žan18 / 57

 Oto Žan19 / 57

 Oto Žan20 / 57

 Oto Žan21 / 57

 Oto Žan22 / 57

 Oto Žan23 / 57

 Oto Žan24 / 57

 Oto Žan25 / 57

 Oto Žan26 / 57

 Oto Žan27 / 57

 Oto Žan28 / 57

 Oto Žan29 / 57

 Oto Žan30 / 57

 Oto Žan31 / 57

 Oto Žan32 / 57

 Oto Žan33 / 57

 Oto Žan34 / 57

 Oto Žan35 / 57

 Oto Žan36 / 57

 Oto Žan37 / 57

 Oto Žan38 / 57

 Oto Žan39 / 57

 Oto Žan40 / 57

 Oto Žan41 / 57

 Oto Žan42 / 57

 Oto Žan43 / 57

 Oto Žan44 / 57

 Oto Žan45 / 57

 Oto Žan46 / 57

 Oto Žan47 / 57

 Oto Žan48 / 57

 Oto Žan49 / 57

 Oto Žan50 / 57

 Oto Žan51 / 57

 Oto Žan52 / 57

 Oto Žan53 / 57

 Oto Žan54 / 57

 Oto Žan55 / 57

 Oto Žan56 / 57

 Oto Žan57 / 57

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih