torek, 23. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 11. februar 2020, ob 15. uri, ogledov: 4383

Gluhi strežejo v planinskih kočah - GSPK 2020

Splošno | 
Planinstvo za invalide | 
Objavil(a): Jurček NOWAKK
Akcijo GSPK 2020 organizirata odbor Planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP) v okviru Planinske zveze Slovenije (PZS) in Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP (MOOSVID). Današnji dan, 12. februar 2020, smo izbrali za objavo tudi zaradi obletnice rojstva Valentina STANIČA, ki je bil začetnik pobude izobraževalnega razvoja gluhih na slovenskem in rojstnega dneva Miloša GANIĆA, ki je idejni oče akcije GSPK.

Akcija je postala tradicionalna in bo letos potekala v 10 planinskih kočah, med marcem in oktobrom 2020, že tretje leto zapored. Naš moto je Biti inkluziven. Stregli bodo tudi v akcijah slepih in slabovidnih ter gibalno oviranih in s tem dokazovali v praksi inkluzijo in sodelovanje. 


Na sliki jedilni list s kretnjami slovenskega znakovnega jezika in Braillovi pisavi, foto arhiv GSPK

Na sliki gluha natakarica kaže kretnjo za pijačo. Nasmeh? Ja, pijača Früc se tako pokaže v kretnji. Foto arhiv GSPK


Tretje leto zapored pišemo zgodovino s primeri dobre prakse o vključenosti. Z geslom akcije Biti inkluziven širimo pomen inkluzije v hribih in gorah, ki se širi tudi v dolino. Z nami sodelujejo gluhi, naglušni in slušeči prostovoljci. V letu 2019 smo skupaj opravili 9206 prostovoljnih ur, leta 2018 pa 6473 prostovoljnih ur. Zagotovo jih je bilo še več. Zagon za nadaljevanje nam dajejo obiskovalci planinskih koč, pa tudi oskrbniki in njihovi zaposleni. Akcija jim je odprla oči. Žarele so tudi oči prostovoljcev, ki so med prostovoljnim delom strežbe, animacije in vodenjem spoznali obiskovalce in pohodnike, predvsem pa svoje sposobnosti ter pomen timskega dela. Četudi se je na prvi pogled zdelo, da prostovoljci samo strežejo, tolmačijo in se pogovarjajo, je bilo dela precej veliko več. Dokazujemo, da smo kot družba zmožni delovati vključujoče - inkluzivno. 

 

Na sliki animatorka kaže enoročno abecedo mladi družini, ki sedi za mizo. Predenj se naročeno dostavi za mizo, je učenje kretenj tudi preko animatorjev zabavno. Foto arhiv GSPK


Obiskovalici sedijo za mizo in animator jim kaže enoročno abecedo. Mnogim obiskovalcem je všeč učenje enoročnih abeced. Foto arhiv GSPK

Na sliki prostor pred kočo ob otvoritvi akcije v Tamarju 2019. Aplavz gluhim je dvignjena roka in sočasno obračanje rok. Foto arhiv GSPK


V akcijo GSPK 2020 s spremembami in posodobitvami

Nekoliko spremenjena delovna skupina akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah 2020 se je odločila za spremembe v letu 2020. Preko anket, ki smo jih razdelili v času akcije GSPK leta 2018 in 2019, smo dobili veliko dobrih predlogov glede izborov in števila koč, preoblikovanja komunikacijskih valjčkov, jedilnih menijev, ipd. Odločili smo se, da te želje upoštevamo. 


 

Na sliki z leve Miloš Ganić (oče akcije in član DS), Žiga Bedenik (vodja DS), in Daša Peperko (članica in predsednica MOOSVID), Aleš Peperko (član), Marjeta Čič (članica), Jurček Nowakk (namestnik vodje DS in vodja odbora Pin/OPP); manjka pa na sliki Maja Kuzma Ganić (članica), foto arhiv GSPK

 

Odločili smo se za 10 planinskih koč z geslom Čez celo leto 2020 brez omejitev. 

 Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_2020_zlozenka


Na sliki termini akcije na posameznih kočah. Sivo obarvana je akcija slepih in slabovidnih, modro pa akcija gibalno oviranih. Akcija GSPK bo potekala na vseh planinskih kočah, zgibanka GSPK


Lansko leto smo stregli slepim/slabovidnim ter uvedli prilagodili komunikacijski valjček. Modro-zelene smo spremenili v modro-rumene ter jedilnim menijem v slovenskem znakovnem jeziku, dodali še Braillovo pisavo. Letos bomo stregli tudi gibalno ovirane in nadgradili lansko leto začeto sodelovanje s slepimi/slabovidnimi. Videli smo možnost povezovanja z ostalimi kategorijami invalidov/OPP in tako se je ponudila priložnost, da sodelujemo še v drugih akcijah odbora Pin/OPP.


Slepe/slabovidne bomo postregli 14. junija na dveh planinskih kočah, gibalno ovirane pa 5., 6. in 10. septembra.


Celo leto 2020 brez omejitev, v sebi nosi več pomenov.  V akciji GSPK želimo predstaviti in dokazati, da gluhe/naglušne komunikacija ne omejuje pri izvedbi te akcije. Vsi, ki smo prisotni v tej akciji, invalidi in neinvalidi, lahko komuniciramo na vse možne načine - od pantomime, pisanja na papir, znakovnega jezika do govora. S prikazom inkluzije, ki se udejanja preko prakse (strežba, animacija, tolmačenje, pohodništvo), je to izziv za vse. Biti neomejen in sočasno povezan z različnimi skupnostmi in ljudmi v hribih in gorah in s skupnim premagovanjem predsodkov in stereotipov o omejeni komunikaciji gluhih.

Brez omejitev daje v ospredje zmožnosti, da zmorejo vse in da zmorejo tudi pohodniki, osebje na kočah.

 

Na sliki planinka poskuša naročiti v slovenskem znakovnem jeziku. Foto arhiv GSPK

 

Za mizo vas bo postregel vas bo gluh/naglušen natakar, kjer bo komunikacijski valjček

Vsak obiskovalec, ki se bo usedel za mizo, kjer bo pripravljen komunikacijski valjček in jedilni list s slikami kretenj slovenskega znakovnega jezika in z Braillovo pisavo, bo postrežen s strani gluhega/naglušnega natakarja. Vse informacije o pomenu komunikacijskega valjčka bodo priložene jedilnemu listu.

Komunikacijski valjček je letos dobil svojo drugo preobrazbo. Slepi in slabovidni pohodniki so izrazili željo, da bi v eno od dveh barv zaoblili tipno oznako. Predlogov je bilo kar nekaj - odločitev je padla, da izvrtamo krog na sredini ene stojne ploskve. Tako je celostna podoba ostala enaka. S to posodobitvijo je valjček postal dostopen in pristno ter komunikacijsko vsestransko uporaben. Tako se bo res točno vedelo, kdaj se naroča in kdaj se plača. Odločili smo se, da bo izgledal tako:


 

Predstavitev komunikacijskega valčka. Na eni strani je pobarvan modro (želim naročiti) in rumeno (želim plačati). Ležeči valjček pomeni, da uživam v pijači/hrani. Foto arhiv GSPK


Pri naročanju pijače/hrane izkoristite priložnost in želeno naročilo pokažite s kretnjami slovenskega znakovnega jezika. V kolikor želenega ni na jedilnem listu, pa uporabite svojo domišljijo in pokažite s pantomimo, kaj si želite naročiti ali pa zaprosite za papir in svinčnik. Vprašajte tudi gluhega/naglušnega natakarja, kako se kaj pokaže. 

 

 

Dostopnost do planinskih koč

Datumi akcije

Planinske koče

Dostopnost

7. - 8. marec

Tumova koča na Slavniku

peš, kolo 

18. oktober

Vojkova koča na Nanosu

peš, kolo, avto

4. – 5. julij

Tončkov dom na Lisci

peš, kolo, avto 

18. – 19. julij

Pogačnikov dom na Kriških podih

peš

1. – 2. avgust

Triglavski dom na Kredarici

peš

5. – 6. september

Planinski dom Tamar

peš, kolo 

5. september

Planinski dom na Boču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

6. september

Koča Antona Bavčerja na Čavnu

peš, kolo, avto, invalidski voziček

6. september

Lavričeva koča na Gradišču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

10. september

Lavričeva koča na Gradišču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

3. – 4. oktober

Planinski dom na Mrzlici (ZAKLJUČEK AKCIJE)

peš, kolo, avto


 

 

Valentin Stanič in Miloš Ganić

Na današnji dan, 12. februar 2020, se prepletata rojstvo prvega učitelja gluhih otrok v Sloveniji in ustanovitelja prve gluhonemnice v Gorici, Valentina Staniča (rojen l. 1774) z rojstvom očeta akcije GSPK Miloša Ganića, ki je strasten planinec in velikodušen prostovoljec. Valentin je bil tudi raziskovalec novih poti, vrhov, planinec, gornik, alpinist, dobrotnik, vodil je otroke po okoliških hribih. Miloš prostovoljno vodi sekcijo MOOSHribi v mladinskem društvu za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP skupaj s svojo ženo Majo. Njuna skupna imenovalca sta vzgajanje zdravega duha s pomočjo narave ter vodenje gluhih, naglušnih in slišečih v hribe in gore. Stanič in Ganić, tako se podobno slišita/prebereta. :) 

O samem pomenu akcije in njenem začetku vas vabimo k branju člankov:

 Sledite nam na:


  • instagram.com/gluhi_strezejo  
  • facebook: Gluhi strežejo v planinskih kočah @gluhistrezejo  
  • facebook:  In Planinec @inplaninec  
  • facebook: Planinska zveza Slovenije @PlaninskaZvezaSlovenije  
  • facebook: MOOSVID @mgnslovenija
     

Pišite nam na: gluhistrezejo@gmail.com


 

Vabljeni v našo družbo in se nam tudi pridružite na naših inkluzijskih pohodih!

 
Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih