ponedeljek, 18. januar 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sobota, 22. februar 2020, ob 10. uri, ogledov: 715

Na zimskih posvetih za planinska društva o aktualnih planinskih tematikah

Društva | Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Že dodobra uveljavljeni jesenski posveti so se letos prestavili na zimo. Ne glede na to, so bili udeleženci, predstavniki planinskih društev in klubov, članov PZS, ponovno seznanjeni z različnimi najaktualnejšimi zadevami kot so predstavitev sprememb Statuta PZS, napoved razpisa za energetsko sanacijo planinskih koč ter informacije o vpisu strokovnih kadrov PZS v Razvid strokovno izobraženih in usposobljenih delavcev v športu.
Posveti so potekali med 4. in 18. februarjem na kar šestih lokacijah in sicer v Kranju, Mariboru, na Vrhniki, v Novem mestu, Ajdovščini in Velenju. Zbrani predstavniki planinskih društev in klubov, članov PZS ter predsedniki MDO PD so prisluhnili različnim predstavitvam, hkrati pa tudi sodelovali v razpravah s predstavniki strokovne službe PZS in predsedstva.

PDF Predstavitev: Aktualne informacije in razvid strokovnih kadrov

Na začetku vsakega posveta, so bile zbranim najprej predstavljene kratke aktualne informacije s področja delovanja zveze in društev. Sledila je predstavitev Odbora za založništvo in informiranje (OZI). Društvom so bile predstavljene različne oblike sodelovanja na različnih področjih. Člani OZI so jih povabili k prodaji literature in izdelkov Planinske založbe v društvenih pisarnah in planinskih kočah ter k aktualnemu pristopu k skupnemu razvoju in tisku planinskih zemljevidov manjših območij. Predstavljeno je bilo tudi delovanje Planinskega vestnika.

PDF Predstavitev Odbora za založništvo in informiranje

Prisoten član predsedstva je predstavil načrtovane spremembe Statuta PZS. Le-te niso obsežnejše, naslavljajo pa pomembne teme, med katerimi izstopata včlanjevanje novih društev v PZS in planinsko gospodarstvo.

zimski_posvet_2020_foto_damjan_omerzu

Sledili sta točki, katerima so zbrani pričakovano najbolj prisluhnili. Planinsko gospodarstvo naj bi pomembno in dobrodošlo pomoč dobilo v obliki izdatnih finančnih sredstev s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. V treh letih je na razpolago predvidenih kar slabih 8 milijonov evrov, ki bodo namenjeni sofinanciranju (do 80 %) energetske in ekološke sanacije planinskih koč. Predstavljena je bila tudi namera o razvoju in uvedbi spletnega rezervacijskega sistema za planinske koče. Sistem bo temeljil na sistemu, ki ga že uporabljajo članice Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA), seveda pa bo nekoliko prilagojen slovenskemu okolju.

PDF Predstavitev: Razpis MGRT
PDF Predstavitev: Spletni rezervacijski sistem za planinske koče

Kar nekaj nejasnosti je še vedno prisotnih o potrebnem vpisovanju strokovnih kadrov v Razvid strokovno izobraženih in usposobljenih delavcev v športu. Zbrani so bili seznanjeni s trenutnim stanjem posredovanih seznamov kadrov v informacijskem sistemu Naveza. Prav tako so bili podrobno predstavljeni tudi naslednji koraki na poti do dokončnega vpisa kadrov v omenjeni razvid.

Ob vsaki točki je bilo nekaj časa namenjenega tudi razpravi. Vprašanja in diskusija so bili zanimivi za obe strani, tako lahko še enkrat več zaključimo, da so tovrstna letna srečanja koristna tako za društva, kot tudi za vodstvo in strokovno službo PZS. Ob še boljši udeležbi bi lahko na marsikatero vprašanje odgovorili že na začetku in tako preprečili številno pisanje elektronskih sporočil in/ali dolgih telefonskih klicev.

Zapisal Matej Ogorevc


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih