petek, 4. december 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sobota, 25. april 2020, ob 9. uri, ogledov: 1726

Zgodbe iz gora (5) Obiskovalce gora bo treba vzgojiti v duhu spoštovanja mirnih con

S knjigo v gore | Varstvo gorske narave | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V ponedeljek, ko sem se s kolesom peljala v službo, sem prvič, odkar živim v Ljubljani, zaslišala ptičje petje ob eni najbolj prometnih cest v središču naše prestolnice. Tudi če so ptice celo leto prisotne, jih običajno preglasi vsakodnevni hrup. Ljudje v času pandemije ne potujemo toliko kot običajno, družimo se zgolj s tistimi, s katerimi si delimo bivalne prostore, in nismo zasuti s toliko vsakodnevnimi obveznostmi.
Včasih se mi zazdi, kot da živimo v mirnem mehurčku, v katerem se počutimo bolj varne in v katerem imamo nekateri zdaj jasnejšo sliko, kako dobro je naše življenje. Ob tem se spomnim na vse, ki se zaradi svojih služb ne morejo obdati s tem varnim mehurčkom, in sem jim hvaležna, da to omogočajo vsem nam.

Pa si tudi narava zasluži takšne mirne, tihe in varne mehurčke? Nanjo najbrž ne preti covid-19 kot na nas, ampak je njen sovražnik najpogosteje človek. Tisti človek, ki ceni mirna, tiha območja in se ob koncu tedna umakne v naravo, stran od mestnega vrveža. Je lahko človek 21. stoletja tudi sočuten in uvideven do narave in prepusti dele našega narodnega parka zgolj njej? Se bomo odpovedali kakšni dobri turni smuki zaradi ruševca ali belke? Bomo pozimi izbrali plezalni vzpon tam, kjer ne prečimo pomembnih prezimovalnih območij?

Z namenom ohranjanja narave v Triglavskem narodnem parku (TNP) je januarja na Bledu potekal prvi dogodek na temo uveljavitve mirnih con. Namen tihih con v našem edinem narodnem parku je izločitev ali omilitev pritiskov človekove dejavnosti. In kaj so mirne cone? V načrtu upravljanja TNP 2016-2025 so definirane kot »območja izjemnega pomena za varstvo živalskih in rastlinskih vrst ter habitatnih tipov, na katerih so obiskovanje (hoja zunaj utrjenih in označenih poti, planinstvo) in različne dejavnosti (turno smučanje, jadralno padalstvo, fotolov, kolesarstvo) časovno in prostorsko prilagojeni tako, da so motnje čim manjše. Konkretizacija potrebnih prilagoditev dejavnosti in ravnanj, določenih v načrtu upravljanja, se izvede za vsako mirno območje posebej ob njegovi dejanski uveljavitvi.«

Tisti, ki v hribe zahajamo vse leto, in ne zgolj poleti, se zaradi množic turistov okolici Triglava vedno bolj izogibamo. Zadnja leta se zgražamo nad lahkomiselnostjo, izbiro tur, obnašanjem in opremo turistov, ki prepogosto zaidejo v težave. V gorah iščemo mir, pri tem iskanju pa moramo biti vedno izvirnejši. Da bomo lahko še naprej občudovali naravo, bo že v tem letu v prostor umeščenih devetnajst mirnih območij, v prihodnjih letih pa se bo to število še povečalo. Pa ste vedeli, da se boste pri načrtovanju svojih letošnjih izletov in tur lahko (vede ali nevede) podali v mirne cone? Ali to pomeni, da sploh lahko izpeljete takšno turo? Vse dejavnosti bodo prepovedane zgolj v visokobarjanskih predelih, drugod pa bodo veljale določene omejitve. Gonilni sili pri tem sta projekta Life Naturaviva (od septembra 2017) in Vrh Julijcev (od februarja 2018), ki sta se že zdavnaj začela, do danes pa obiskovalci TNP še nismo bili posebej informirani o mirnih conah. Kot je navedeno na spletni strani projekta Vrh Julijcev, bodo mirna območja označena v naravi - razen mirnih območij Šijec in Blejsko barje. Na vseh mirnih območjih se bo omejil dostop obiskovalcem in poostril nadzor v naravi z vključevanjem prostovoljnih nadzornikov. K učinkom ukrepa bo prispeval odkup barjanskih zemljišč v zasebni lasti ali prilagoditev rabe gozdnih zemljišč z ukrepom pogodbenega varstva.

Nova sezona aktivnosti v TNP je pred vrati in prav bi bilo, da bi nam odgovorne organizacije že zdaj »vcepile v glavo«, kje in katere aktivnosti smemo opravljati. Tudi planince, alpiniste in turne kolesarje bo treba »vzgojiti« v duhu varovanja narave in spoštovanja mirnih con, kar pa se ne bo zgodilo zgolj s postavitvijo opozorilnih tablic ob začetku sezone. Saj veste - kar se Janezek nauči, to Janez zna. Le da v našem primeru Janezku učiteljica še ni razložila učne snovi, čeprav se bliža konec šolskega leta.

Urška Jerenec

Razmišljanje je objavljeno v aprilski številki Planinskega vestnika.


Več vsebin za krajšanje časa doma >>> spletna knjižnica S knjigo v gore.
koronavirus_pzs_bener

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih