petek, 19. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 30. april 2020, ob 0. uri, ogledov: 4418

Predstavljamo vam Jurčka Nowakka, vodjo odbora Pin/OPP

Splošno | 
Planinstvo za invalide | 
Objavil(a): Marjeta Čič
Za ustanovitev delovne skupine Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami (Pin/OPP) sem se trudil in lobiral na PZS že v prejšnjem stoletju. Koncem leta 2015 mi je uspelo in z veseljem sem z dobro ekipo zavihal rokave. Do danes imamo marsikaj za pokazat, na kar smo vsi ponosni. Do planin/gora imamo dostop vsi in dokazujemo, da so planine/gore za vse, da so omejitve samo v naših glavah.
Za Mladinskega planinskega vodnika (MPV) sem se usposobil leta 1981. Letos bom že 39 let MPV - vodnik PZS, kar mi je v ponos, enako dolgo sem aktiven, uspešno vodim po naših in tujih gorstvih invalide/OPP in neinvalide.
Sestavljanje delovne skupine Pin/OPP mi je bilo v užitek, saj sem dobil proste roke in lahko sem povabil sposobne, strokovne posameznike s teoretičnim znanjem predvsem pa praktičnimi izkušnjami. Veseli me, da me nihče od povabljenih ni zavrnil in sedaj skupaj peljemo idejo, ki so jo vsi v odboru Pin/OPP posvojili, zelo uspešno. Brez članov delovne skupine Pin/OPP, ki je po v letu 2018 prerasla v odbor Pin/OPP, ne bi šlo, saj sem tako dobil nekatere potrditve ciljev in nalog, ki sem si jih zadal, istočasno pa so mi člani odbora Pin/OPP odprli veliko novih obzorij. Skupaj smo veliko močnejši.

1_Jurcek_NOWAKK_pin_pzs__2_
Na sliki člani odbora Pin/OPP in strokovni sodelavc Damjan Omerzu. Arhiv Pin/OPP

Z Marjeto sva pripravila osnovni program, ki je bil smelo začrtan in določila sva si prioriteto, da bomo začeli z usposabljanji za strokovni kader, istočasno je bilo potrebno pripravit Priročnik in planinec (katerega sva so avtorja in urednika), ki je tudi osnovno delovno gradivo usposabljanja.
Da izpeljem svoje ideje, vizijo potrebujem pomoč med vodniki PZS, mentorji planinskih skupin, strokovnem kadru ki dela z invalidi/OPP, pridružili in podprli so me tudi marsikje markacisti, funkcionarji društev in predvsem planinci, za kar se vsem še enkrat zahvaljujem. Podpora je bila dobrodošla, istočasno pa mi je dalo še novih moči ter poleta in tako sem nadaljeval vse do današnjih dni in tu se ne bom ustavil, nameravam nadaljevati. V takem duhu lahko, s pomočjo odbora Pin/OPP in vseh štirih delovnih skupin pokažemo na to, kaj vse zmoremo. 
Razvijamo vključevanje in PLANINCEV na pohode, združimo veliko posameznikov, ki zaužijejo s hojo v hribe/gore dodana vrednost in veselje vseživljenjskosti. Širimo inkluzijo v pohodništvo, ko se učimo živeti drug z drugim. Vključujemo veliko planincev in skozi šport pripeljemo inkluzijo v družbo.
Za inkluzijske pohode, ki smo jih izpeljali preko 80 pa smo potrebovali nekaj podobnega Cicibanu planincu, Mlademu planincu, Krpanu ... kot motivacijo, tudi v lahko branje je bilo potrebno postavit in tako je nastal Dnevnik in PLANINEC, ki je skrbnik spominov in tudi nagrajuje (katerega sem so avtor, oblikovalec notranjega dela in so urednik). Ponosen sem, da ga in PLANINCI skrbno nosijo na pohode in polnijo strani.

Dnevnik_in_planinec 1_Jurcek_NOWAKK_pin_pzs__3_
Na slikah izpolnjene strani Dnevnika IN planinec in deljenje žigov. Arhiv Pin/OPP

Ideje, cilji, vizija, smeri so se dolgo "rojevale" in po tehtnem premisleku jih v prvo sito predstavim Marjeti, nato še posameznikom in na koncu še zadnje sito, ki je v odboru Pin/OPP. Drugače pa je moja vizija izdelana že dolgo, predvsem način, ki je uspel, ki se je pokazal, da je dober in da uspeva. Vizija je usposobit čim več strokovnega kadra, ki ga dobiti v sami PZS, kadrom, ki že deluje na področju "športa" z invalidi/OPP, inkluzijskimi pohodi ... in vsako leto dodat akcijo s posamezno kategorijo invalidnosti/OPP, ki jo predstavimo in kakor je videt je to dober recept, saj zelo dobro deluje! Vse to pa deluje zaradi dobre ekipe, malih podrobnosti, ki jih je zelo veliko in le-te lahko povezujejo v uspešno celoto.
Prvo - pilotno usposabljanje smo imeli že leta 2017 in je zelo uspelo, istočasno pa se je tam rodila tudi akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK). Zelo me veseli, da z usposabljanji nadaljujemo, še več priskrbeli smo točke KATIS-a in verificiran in točkovan program stalnega strokovnega usposabljanja s strani Socialne zbornice Slovenije. S tem dokazujemo da mislimo resno in da naš trud ni zanemarljiv.
Odbor Pin/OPP je ustanovil štiri delovne skupine in vse delajo s polno paro, imamo pa tudi kaj pokazat, saj je obisk naših aktivnosti velik in je tudi zelo dobro medijsko pokrit. Sam pa sem velikokrat na razpelu, saj moram paziti na svoje nazore, prioritete, člane odbora Pin/OPP in člane samih delovnih skupin. Največ imam težav, ko se moramo vsi prilagoditi temeljni osnovi dela in to je inkluzija in kar hitro bi včasih rad nekdo koga izpostavljal ali nevede zapostavljal, pozabil, izpustil. Do sedaj smo se še vedno dogovorili in nadaljevali delo v zadovoljstvo vseh nas in naših udeležencev na naših aktivnostih.

PIN_OPP_baner_znaki_akcij_2020_585x165_1

Na sliki logo akcij Gluhi strežejo v planinskih kočah, Gibalno ovirani gore osvajajo, Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti, Stopiva skupaj osvojimo vrh. Arhiv Pin/OPP

Odsotnost sodelovanja z organizacijami v nevladnem in javnem sektorju, ter posamezniki nikakor ne more biti dobro za projekt Planinstvo za invalide/OPP, zato se zelo veliko dela na trajnostnem sodelovanju, družbeni odgovornosti in solidarnosti. V velik uspeh si pripisujem tudi podpis dogovora o sodelovanju s Slovensko Karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zvezo tabornikov Slovenije. Dogovor o sodelovanju nam nudi dostop do spremljevalcev/prostovoljcev. Ob podpisu smo začeli projekt Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti (SSP po SPP) 8. februarja 2020, več o tem lahko preberete tukaj

PIN_OPP_baner_Karitas__Taborniki__Skavti_2

Logo Slovenske Karitas, Zveze tabornikov Slovenije in Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Odbor Pin/OPP v prihodnosti vidim predvsem kot strokoven in povezovalen odbor, ki pokriva velik del populacije v Sloveniji na športni, socialni, izobraževalni, zdravstveni, vseživljenjski ... poti. Počasi bo potrebno razmišljati o novih mladih močeh, ki bodo tudi prevzele vodenje odbora Pin/OPP. Se pa pojavlja velik problem, ker trenutno še nimamo strokovnega delavca na PZS za 8 ur in je sama obremenitev nas nekaterih iz odbora Pin/OPP že močno v rdečih poljih in to, da bi zaposlili nekoga za polni delovni čas je ena od naših prioritetnih nalog. Zahvaljujem se Damjanu OMERZUJU, da nam pomaga trenutno gasiti ogenj v določenih potrebah odbora Pin/OPP in ga razumem, da je odbor Pin/OPP samo dodatek k njegovemu delu, ki ga je zelo veliko. Oba opažava, da je količina dela močno obilna, da občasno ne izpeljemo vsega po načrtih, kljub velikem trudu in želji.

1_Jurcek_NOWAKK_pin_pzs__4_ 1_Jurcek_NOWAKK_pin_pzs__5_
Na slikah Jurček vozi dekle na invalidskem vozičku, arhiv Pin/OPP

Na naše akcije prihajajo tudi planinci iz tujine. Svoje delo smo predstavili zagnanim strokovnim delavcem iz tujine in vzpostavili smo sodelovanje. Svoje znanje želimo širiti čez mejo in ga bogatiti z znanjem, z izmenjavo dobrih praks, ki ga imajo organizacije izven Slovenije. V letošnjem letu smo se tako prijavili na Erazmus+ sport v sodelovanju z istomišljeniki iz Italije in Hrvaške in smo nosilci, istočasno pa tudi na velik projekt, kjer nas sodeluje 8 držav iz vse Evrope in so nosilci Portugalci.
1_Jurcek_NOWAKK_pin_pzs__6_ 1_Jurcek_NOWAKK_pin_pzs__7_
Na slikah levo skupinska slika pohodnikov, desno skupina, ki načrtuje čezmejno sodelovanje. Arhiv Pin/OPP

Za konec se zahvaljujem vsem, ki so mi dovolili, da začnem z delom, me podpirajo, vzpodbujajo, so mi v podporo in obljubljam, da bom delal še naprej zavzeto, strokovno in s polno zagona. Predvsem pa se zahvaljujem Marjeti, članom odbora Pin/OPP in članom vseh štirih delovnih skupin in sem prepričan, da se bo o nas še veliko slišalo in da smo in bomo še naprej PZS v ponos!

Veselilo bi me, da bi še PZS pokazala malo več posluha, do našega dela, ker mislim, da si ga zaslužimo in da smo ga vredni!


Jurček

Jurček je tudi: ime tedna na valu 202, med obrazi nevladnikov, HORUS nagrajenec in še veliko več.

Člani odbora Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami:

Maja BOBNAR predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jana ČANDER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Marjeta ČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tjaša FILIPČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Franc GRIČAR 
Irena LAMOVEC predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jurček NOWAKK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Igor OPREŠNIK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tanja PRINCES predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Suzana PUSTIVŠEK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Lidija SLATNER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Magdalena STRMŠEK BUH predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Boro ŠTRUMBELJ na drug način tukaj.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih