torek, 5. december 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 1. junij 2020, ob 10. uri, ogledov: 2412

Akcija Očistimo naše gore skrbi za večjo požarno varnost

Društva | Koče | Poti | 
Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
"Varno in odgovorno v gore" ostaja moto priljubljene vseslovenske akcije Očistimo naše gore tudi ob vstopu v 11. sezono, ki se začenja z donacijo 150 protipožarnih ampul 51 slovenskim planinskim kočam. Organizatorji akcije v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije letos nadaljujejo tudi z izborom Naj planinska pot. Pohodniki lahko na portalu Vse bo v redu glasujejo za 7 zahtevnih visokogorskih tras. Markacisti bodo prejeli sredstva za obnovo tiste poti, ki bo zbrala največ glasov.
Priljubljena vseslovenska akcija Zavarovalnice Triglav je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije v novo sezono vstopila z razpisom za večjo požarno varnost planinskih koč. Na razpis za pridobitev protipožarnih ampul se je prijavilo več kot 50 planinskih domov. Vsem prijavljenim skupaj so organizatorji podelili 150 gasilnih ampul, s katerimi bodo v kočah lahko poskrbeli za učinkovito dodatno zaščito. Seznam prejemnikov ampul je objavljen na spletni strani organizatorja akcije.

Gašenje požara na 1.500 metrih je velik izziv

Obvladovanje začetnega požara planinskih koč in domov je oteženo zaradi odmaknjenih lokacij, na katerih navadno primanjkuje požarne vode, prav tako ni vedno zagotovljenih dostopov za gasilska vozila. Poleg tega požarno ogroženost planinskih postojank povečujejo še drugi dejavniki: v te objekte je vgrajenega veliko gorljivega gradbenega materiala, kot je les; koče so večinoma stare, marsikje z dotrajano električno napeljavo in manj ustreznimi kurilnimi napravami.
Gasilne_ampule_se_samodejno_aktivirajo__ko_teko_ina_v_njih_dose_e_90_stopinj_celzija

Kot pravi Herman Uranič, oskrbnik Triglavskega doma na Kredarici, je lahko gašenje požara na 1.500 metrih nadmorske višine velik izziv. Spominja se, kako je leta 2009 zagorelo na Domu na Komni, kjer je takrat opravljal delo oskrbnika: »V kurilnici je zaradi kratkega stika v električnem kablu prišlo do požara. Po srečnem naključju je bila nad električnim kablom cev za vodovod. Ob začetnem požaru se je omenjena cev stopila in voda je tekla neposredno po ognju.« Na srečo sta s kuharico požar dovolj zgodaj zaznala in ga pogasila z dvema gasilnima aparatoma. »Če ga ne bi, bi po vsej verjetnosti zgorel celoten Dom na Komni,« dodaja.

150 gasilnih ampul za 51 planinskih koč

Zaradi težjega obvladovanja začetnih požarov v planinskih kočah so organizatorji akcije letos posebno pozornost namenili požarni varnosti v gorah. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije so izvedli razpis za dodelitev protipožarnih ampul, ki ob pravilni namestitvi predstavljajo učinkovito dodatno zaščito pred širjenjem začetnih požarov. »V vsakem objektu se lahko začetni požar v roku 7 minut razvije do te mere, da ga ne moremo obvladati sami. Lesene planinske koče so zaradi lokacij in v nekaterih primerih dotrajane opreme še bolj izpostavljene nevarnosti, da se začetna iskra razplamti v velik požar. Gasilne ampule, ki se samodejno sprožijo, ko temperatura tekočine v njih preseže 90 °C, pa predstavljajo učinkovito dodatno zaščito pri gašenju požarov v tistih prvih, najpomembnejših minutah,« je pojasnil Peter Filip Jakopič, direktor službe za zavarovanje premoženja in premoženjskih interesov v Zavarovalnici Triglav.

Kljub učinkoviti zaščiti v primeru začetnih požarov je za večjo požarno varnost v planinah ključno preventivno in odgovorno ravnanje vseh obiskovalcev gora. S tem se strinjajo tako organizatorji akcije Očistimo naše gore kot tudi predstavniki Planinske zveze Slovenije. »Da v koči ne pride do požara, lahko veliko naredijo oskrbniki. A tudi oni sami ne morejo vsega. Za resnično varnost se morajo pravil požarnega reda držati tudi vsi njihovi obiskovalci,« poudarja Drago Dretnik, vodja svetovalne pisarne pri Planinski Zvezi Slovenije.

Pohodniki_lahko__e_3._zapored_glasujejo_za_Naj_planinsko_pot__foto_Manca_Ogrin_

Že tretji izbor Naj planinska pot

Akcija Očistimo naše gore v novi sezoni že tretje leto nadaljuje tudi z izborom Naj planinska pot. Z njim osvetljuje delo okoli 800 slovenskih markacistov, ki skrbijo za kar 10.000 km pohodniških poti. Tokrat so organizatorji akcije v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije pripravili izbor 7 zahtevnejših visokogorskih tras. Med njimi so:

  • pot Robanov kot-Kocbekov dom na Korošici
  • Jubilejna planinska pot z Vršiča preko Zadnjih plat na Prisojnik skozi zadnje okno
  • pot Tamar-skozi Grlo preko Slemenove Špice-mimo Črnih vod-Tamar
  • Bambergova planinska pot iz Luknje preko Plamenic-Triglav
  • pot Kranjska koča na Ledinah-Koroška Rinka
  • pot Planina Korošica-Hanjževo sedlo-Veliki vrh v Košuti
  • pot Pekel-Rjavina-dom Valentina Staniča-pot čet Rž-Kredarica

 


Pohodniki lahko na spletni povezavi https://vsebovredu.triglav.si/plus/naj-planinska-pot-2020 zanje glasujejo enkrat na dan vse do 25. junija. Zavarovalnica Triglav bo markacistom predala sredstva za obnovo tiste poti, ki bo prejela največ glasov.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih